כניסת אקספון לענף הסלולר זעזעה אותו, הובילה לירידת מחירים ולנסיגה בשערי המניות. עם זאת, נראה כי האפקט על שוק התקשורת כולו נמצא רק בראשיתו, וצפויים לנו גלי הדף נוספים בהמשך השנה.
למה שקורה בסלולר תהיה השפעה גם על בזק קווי והוט - כך אומר ל"גלובס" בכיר בענף הסלולר. לדבריו, ברגע שאנשים מקבלים חבילה של 100 ג'יגה בסלולר, הם יפסיקו להתחבר ל-WIFI בבית, בעבודה וכו'. הם פשוט יישארו מחוברים לרשת הסלולרית כל הזמן ו"יזללו" את חבילת הגלישה הלא נגמרת.
משמעות הדבר היא שהגידול בתעבורת הנתונים בסלולר יהיה השנה הרבה יותר גבוה, דבר שיכריח את החברות להשקיע יותר כדי להגדיל את רוחבי הפס, אך ספק אם בכלל יוכלו לעשות זאת בגלל הרווחיות הנמוכה שלהן, שממילא הולכת ונשחקת.
גורמים בשוק הסלולר מעריכים כי מה שיקרה הוא שחלק מהלקוחות יוותרו לגמרי על WIFI, שהוא אפיק רווח נוסף עבור חברות התקשורת. כדי שזה יקרה, צריכים להיווצר שני תנאים: א. הרשת הסלולרית מספקת קצב טוב ואיכותי; ב. אין מגבלה על היקף הצריכה.
לדברי הבכיר בענף, כאשר שני התנאים האלה מתמלאים, ללקוחות הרבה יותר קל לוותר על השימוש ב-WIFI בבית. "תמיד יש לך את עניין הכיסוי של -WIFI, שלא תמיד עובר בין החדרים ולא תמיד מתחבר בכל הפינות. בסלולר אין לך את זה, אתה פשוט נשאר מחובר כל הזמן לרשת, וכשיש לך קצב גלישה טוב וחבילת גלישה שאתה לא חושש שתיגמר, אז אפשר לוותר על הקו הביתי".
עוד ציין כי הוא סבור שאצל חלק מהמפעילים נראה ירידה משמעותית בהשקעות השנה, והדבר יבוא לידי ביטוי באיכות הרשתות. כבר עכשיו רואים שיש יותר ניתוקים ברשתות, כי ב-20 שקל לחודש למנוי אי-אפשר לספק רשת איכותית.
פרטנר מורידה את הכפפות
לדברי בכירים בענף, מה שקורה בשוק הסלולר היום הוא היסטריה שמי שהוביל אותה היא פרטנר ולאחר מכן גולן טלקום שנאלצה להגיב. לדברי אותם גורמים, בשבועיים הראשונים לכניסת אקספון היה ברור שהם ייקחו כמה אלפי מנויים, אבל השוק התאפק ולא הגיב.
זה לא החזיק הרבה זמן. פרטנר, שספגה נטישות רבות לאקספון, החליטה להגיב בכל הכוח ויצאה עם המבצעים הכי אגרסיביים בשוק, שצמצמו את הנטישה לאקספון ועזרו לה להקטין את הנזק.
במקביל, גולן טלקום, שגם איבדה לא מעט מנויים לאקספון, כבר לא יכלה לשבת על הגדר, ובעקבות זאת הגיבה במבצע גלישה ללא הגבלה, וכך פרץ שטף מטורף של מבצעים, שבכולם הגדילו המפעילים את הג'יגות בחבילה בהיקף לא מידתי והורידו מחירים, כאשר 20 שקל בחודש נקבעו כרף החדש לחבילה.
סלקום החליטה לא להתפרע ולהצטרף למירוץ - ושילמה על כך מחיר כשאיבדה יותר מנויים. פלאפון הגיבה והורידה מחירים דרך מותגי המשנה שלה. את התוצאות אפשר לראות במניות של כל חברות התקשורת בבורסה, והן פשוט השמידו ערך במאות מיליוני שקלים.
בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי במשרד התקשורת התקבלו פניות של חברות סלולר שסבורות כי יש מקום לדחות את מכרז התדרים שאמור להתפרסם השנה. המכרז אמור לאפשר לחברות להיערך לדור החמישי ולהצטייד בתדרים שהם הכרחיים להרחבת הרשתות.
סלקום טוענת כי היא לא צריכה תדרים בשלב הזה ושאפשר לדחות את המכרז, ואילו פלאפון, פרטנר והוט מובייל סבורות כי אפשר להוציא את המכרז השנה, אך רק בתנאי שפותרים את בעיית אגרות התדרים, ושהחברות לא יצטרכו לשלם על השימוש בתדרים החדשים.
שוק הסלולר דוהר ב-100 קמ"ש לתוך קיר | פרשנות
אי-אפשר להחזיק ברמת מחירים של 20 שקל למנוי חודשי. אם המדינה לא מאשרת מיזוגים בין החברות, הדרך לשמור על כל המפעילים בחיים היא להקל ברגולציה ובאגרות. ספק אם זה יעזור, אבל בלי זה בטוח מישהו יקרוס.
כל מי שעיניו בראשו מבין שב - 2018 חלק מהשחקנים בשוק הסלולרי מתקרבים לקצה המצוק. עוד קצת ידחקו בהם - ומישהו יקרוס. זה פשוט עניין של פיזיקה. אי-אפשר להכיל את כמות המתחרים בשוק ברמת מחירים של 20 שקל למנוי. זה פשוט לא עובד. זה יכול לקחת עוד קצת, אבל בסוף או שהמתחרים יחפשו מיזוגים או שמישהו יקרוס. ולכן, השאלה היא האם נערכים לכך מבעוד מועד או שפשוט נותנים לקריסה להתרחש.
סביר להניח כי רשות ההגבלים העסקיים לא תכריז בריש-גלי שהיא תתיר מיזוגים בשוק. אחרי שהתנגדה למיזוג של סלקום וגולן טלקום, המצב בשוק הסלולר השתנה, והתחרות החריפה. ועדיין קשה לראות את הרשות מזמינה מיזוגים, שאיך שלא מסתכלים על זה, המשמעות שלהם היא אחת - עליית מחירים.
האופציה השנייה היא שהחזק ינצח. שוק חופשי. איש-איש לנפשו ובצוואר חברו, ומי שנופל - שיסגור ויתפרק, ושבית משפט יחלק את מנוייו. זו, אגב, הייתה עמדת האוצר כשסיכל את המיזוג בין גולן טלקום לסלקום.
אבל קיימת אופציה שלישית: אם הרגולטור אינו מעוניין לאפשר צמצום של מספר המפעילים בשוק בדרך של מיזוגים, הוא יכול להקל עליהם בצד ההוצאות. זה אומר קודם כל צמצום במספר הרשתות, התשתית הפיזית, מ-3 רשתות ל-2 בלבד. נניח לרגע איך זה אמור להיראות מבחינת ההרכבים של הבעלות על הרשתות והאם הן יהיו בבעלות של החברות או דרך תאגידים חיצוניים וכו'. היום, מלבד הרשת של פלאפון, כל הרשתות משותפות בין מפעילים, סלקום עם גולן טלקום ואקספון, ופרטנר והוט מובייל. זה אומר שצריך לאפשר הרכב חדש של בעלויות עם פלאפון.
היתרון בהצעה הזו הוא שהמדינה שומרת על זכותה לא להגביל תחרות ולאפשר לכל מי שרוצה להיות שחקן בשוק, ומאידך היא מאפשרת להם תנאי משחק שווים והזדמנות לשרוד. אפשר אפילו לחשוב על רשת אחת כפי שיש בסינגפור. מספר רב של רשתות מעניק מראית עין של תחרות ושוק, אבל בפועל רק מטיל עלויות כבדות יותר על המפעילות.
כרגע המציאות היא שהמחירים ירדו לרמות שאיש לא תיאר לעצמו כאשר החליטו על 3 רשתות. במחירים כה נמוכים, המפעילים פשוט מורידים את ההשקעות למינימום, ויש לכך השפעות גדולות מאד על המשק הישראלי, שכן ללא שוק תקשורת משוכלל, אי-אפשר לייצר כלכלה מודרנית.
סיבות נוספות: הסלולר נהיה סחורה (קומודיטי) מזמן. אין הבדל מבחינת המשתמשים באיזה רשת הם גולשים למעט קומץ שאולי זה חשוב להם. לכן, קשה מאד לייצר בידול בין הרשתות. זה שאם יישארו שלוש רשתות אז אחת מהן תקפוץ מחר ותשקיע בדור החמישי, ותצליח בזכות איכות הרשת החדשה שלה לייצר מנועי צמיחה. זה לא עובד ככה.
במקביל, ואם רוצים לאפשר למפעילים לשרוד, חייבת המדינה לבטל לחלוטין את אגרות התדרים. זהו מס מיותר שמשלמות החברות ואשר מהווה תמריץ שלילי להרחבת ההשקעות, כי החברות לא לוקחות תדרים כדי לא לשלם אגרות. אבסורד. לכן, מוטב לצפות קדימה מבעוד מועד ולבחון מהלך שכולנו יכולים רק להרוויח ממנו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.