עסקת הענק עליה עדכנה הבוקר (ב') יצרנית הטעמים וחומרי הגלם פרוטרום התקבלה בתגובה צוננת על-ידי המשקיעים, שבאה לידי ביטוי בעליות מתונות הנעות בשעות הצהריים סביב ה-1%.
על רקע עסקת מיזוגה של פרוטרום עם IFF האמריקאית, מניית יצרנית הטעמים וחומרי הגלם מרכזת היום עניין רב, עם מחזור מסחר גדול במיוחד, שעומד בשעות הצהריים על כ-110 מיליון שקל, אולם אם בשעות הבוקר עם פתיחת המסחר, העליות בה התקרבו ל-7%, מאז אלה התמתנו וכאמור עומדות כעת על כ-1%.
למרות התגובה הצוננת יחסית של המשקיעים לעסקה, בסך-הכול, מתחילת חודש אפריל, במהלכו עדכנה לראשונה פרוטרום על אפשרות למיזוג, מנייתה מציגה קפיצה של כ-12% בערכה, ובכך משלימה זינוק שנתי של קרוב ל-60%, המשקף לחברה שווי נוכחי של כ-21 מיליארד שקל - שווי המציב את פרוטרום כחברה השביעית בגודלה בבורסה, מרחק נגיעה מיצרנית הדשנים כיל וחברת הטכנולוגיה נייס, הנמצאות מעליה עם שווי נוכחי של יותר מ-21 מיליארד שקל כל אחת.
פרוטרום נחשבת כיום לחברת המזון הגדולה בישראל מבחינת שווי השוק שלה. חברת המזון השנייה בגודלה בבורסה, שתחום פעילותה שונה מזה של פרוטרום, היא שטראוס, שמנייתה נסחרת כיום לא רחוק מרמת השיא של עצמה ומשקפת לשטראוס שווי נוכחי של כ-8.5 מיליארד שקל.
מתחרתה של שטראוס, חברת אסם, נמחקה מהמסחר בבורסה במהלך 2016 על-ידי בעלת השליטה בה, ענקית המזון העולמית נסטלה, לפי שווי חברה של כ-9 מיליארד שקל, ואילו גרעין השליטה בחברת המזון תנובה נרכש לפני כמה שנים על-ידי ענקית המזון ברייטפוד לפי שווי חברה של פחות מ-9 מיליארד שקל - שווי שככל הידוע נשחק מאז באופן משמעותי.
האזינו לראיון עם מנכ״ל פרוטרום אורי יהודאי בפודקאסט שוק ההון החדש של גלובס, ״כיסא מנהלים״:
"מחיר עסקת פרוטרום מגלם תשואה של כ-600% לבעלי המניות"
"לדעתנו, מדובר בעסקה טובה מאוד עבור בעלי המניות של פרוטרום", אומר גיל דטנר מלאומי שוקי הון על ההודעה הדרמטית של פרוטרום על רכישתה בידי IFF האמריקאית בסכום שמסתכם בכ-7.1 מיליארד דולר. "העסקה נעשית לפי מכפיל מנוטרל של 41 על רווחי 2017, ו-28 על בסיס התחזית שלנו לרווח ב-2018. מחיר העסקה הוא 22% מעל מחיר היעד שלנו.
"זו חברה מצוינת, כאשר מחיר העסקה מגלם תשואה של כ-600% לבעלי המניות ב-5 השנים האחרונות, החזר בהחלט יוצא דופן באופן כללי, ובמיוחד לחברה בתחום המזון".
עם זאת, התגובה הפושרת של מניית פרוטרום לעסקה בשוק, עם עלייה של פחות מ-2%, מעידה על כך שמנהלי ההשקעות והסוחרים פחות מתלהבים. זאת לאחר הנהלת פרוטרום, בראשות אורי יהודאי, הוכיחה בשנים האחרונות כי היא יכולה להוביל את החברה לגבהים חדשים.
שירה אחיעז, אנליסטית בבית ההשקאות אי.בי.אי, אומרת כי "העסקה תבוצע לפי מיזוג משולש הופכי, בו פרוטרום תימחק מהמסחר בבורסה בת"א, כאשר חברת IFF הממוזגת עם פרוטרום תירשם בת"א רישום כפול".
עוד מציינת אחיעז כי בשנת 2017 מחזור ההכנסות השנתי של פרוטרום היווה כ-40% מהמחזור של חברת IFF.
רוני בירון, מנהל מחקר משותף ואנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז', מציין כי "רק לאחרונה ציינו כי התרחיש לרכישת פרוטרום הופך למוחשי יותר לנוכח רכישת Naturex, הקונסולידציה בתחום, והמיצוב הייחודי של פרוטרום. יחד עם זאת, ציפינו כי עסקה תגיע בשלב מאוחר יותר ועם מחיר גבוה יותר לאור המומנטום העסקי של פרוטרום, ויעדי 2020. מחיר העסקה (386 שקל) נמוך מתרחיש ה-Upside אותו תיארנו של 460 שקל (במונחי שווי נוכחי) וגבוה ממחיר היעד שלנו כחברה עצמאית של 365 שקל. יחד עם זאת, סגירת העסקה בשלב זה מורידה את הסיכון לשינוי אפשרי בתנאי השוק וסביבת המכפילים. טרם גיבשנו דעה לגבי הצעת הערך של החברה הממוזגת ושווי מניותיה של IFF".
"עד לסגירת הרכישה, אנו מעריכים כי מנית פרוטרום תיסחר כנגזרת לשווי העסקה עם התאמות לערך מנית IFF, ערך הזמן, והסתברות מסוימת לאי סגירת העסקה. לפיכך, אנו מסירים את מחיר היעד של 365 שקל ומבססים את מחיר היעד שלנו על מחיר העסקה של 386 שקל", אומר בירון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.