בראשית דצמבר 2017 התקיימה ישיבה סוערת במשרד האוצר של איראן על תקציב המדינה לשנה הפיסקאלית 2018-2019, המתחילה באפריל 2018. נציגי הצבא ומשמרות המהפכה זעמו על הגידול הלא מספק בתקציבם, ואיימו למנוע את אישור התקציב.
נציגי האוצר, שנתמכו על ידי הנשיא רוחאני, שינו בלחץ אנשי הצבא אך במעט את התקציב. בישיבה השתתף, לפי דיווח באתר של מתנגדי המשטר באיראן, גם גנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס.
רוחאני הציג את הצעת התקציב בפרלמנט ולתדהמתו זכה שם לקריאות בוז ודרישה חד משמעית להגדיל את התקציב הצבאי ובעיקר זה של משמרות המהפכה שכוח אל קודס הוא חלק מהם. הלחץ עזר והתקציב החדש כלל קיצוץ חד בתשלומי רווחה ובסובסידיות, לעומת גידול של ממש, יותר מ-10% בתקציב משמרות המהפכה שהסתכם ב-6 מיליארד דולר.
חלקו של כוח אל קודס בתקציב הזה מוערך ב-40% קרי 2.4 מיליארד דולר, ולפי גורמי ביטחון סכום כפול מתקציב הכוח שנתיים קודם לכן. הסיבה העיקרית היא סוריה, ששואבת תקציבי עתק וכוחות רבים כדי לשמר את שלטונו של אסד ולבצר בה את הבסיס הצבאי הקדמי מול ישראל. המחאה הציבורית שהתעוררה באיראן בינואר, עסקה בין השאר בגידול התקציבי הזה ששאב נתח ניכר מההכנסות שהביא הסכם הגרעין בשנתיים האחרונות.
הענף העיקרי שהרוויח מכך היה האנרגיה, יצוא הנפט ופיתוח שדות הגז. הנתונים שהוצגו באתרי מתנגדי המשטר ובכלי תקשורת ערבים הראו כי סך הכנסות הנפט בשנתיים אלה 2016-17 הגיעו לכ-4 מיליארד דולר, ומחציתם הושקעו במשמרות המהפכה ובעיקר בכוח קודס.
צבא קטן שכפוף לסולימאני
כוח קודס מונה כ-5,000 חיילים וסוכנים איראנים ועוד יותר מ-10,000 בני לאומים אחרים, רובם שיעים השייכים למיליציות-חסות.
הכוח מורכב משלוש זרועות. זרוע מודיעינית ובה יחידת איסוף גדולה הפועלת בכל העולם ולה נציגים בשגרירויות איראן במדינות רבות. הזרוע מפעילה יחידה שאחראית על פיגועים וחיסולים של יריבים פוליטיים. שלושה מחברי הזרוע הזו נעצרו בינואר בגרמניה בחשד שניסו לבצע פיגוע בשגרירות ישראל בברלין ובגן יהודי בעיר. המוסד היה זה שלפי הפרסומים חשף את החוליה והעביר את המידע למודיעין הגרמני. זרוע זו אחראית גם על תכנון חיסולו של שגריר סעודיה בוושינגטון בשנה שעברה.
הזרוע הצבאית כוללת יחידות עילית שמעורבות ישירות בלחימה בזירות שונות בעולם. הזרוע הזו גדלה מאוד במהלך הלחימה בסוריה לצד כוחות משטר אסד נגד המורדים. הזרוע מצוידת בכלי נשק מתקדמים ובטילים מסוגים שונים ומשמשת מעין צבא קטן הכפוף למרותו הישירה של סולימאני. יש בה יחידות של נ"מ, ארטילריה ונ"ט.
הזרוע השלישית כוללת את המיליציות שבהן לוחמים שאינם איראניים - רובם מאפגניסטן, פקיסטן ועירק, ומפקדים עליהם מפקדים איראניים. זרוע זו מעסיקה מאות יועצים ומדריכים בקרב המיליציות והארגונים העצמאיים דוגמת חיזבאללה והם אנשי הקשר בין ארגונים אלה לבין סולימאני. עד לפני שלוש שנים היה משקלה של זרוע זו קטן יחסית אך מאז הגברת המעורבות האיראנית בסוריה, כוח האדם שלה קפץ פי שלושה.
את הירי הלילה כלפי רמת הגולן ביצעו אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה, ביחד עם ארגונים מקומיים שבהם הם תומכים. האידיאולוגיה של כוח קודס היא יצוא המהפכה האיסלמית האיראנית באמצעות סיוע צבאי ואחר לארגוני טרור מקומיים. יצוא המהפכה הוא מונח קומוניסטי, אבל הוא רלוונטי לאיראן השיעית.
ב-1979 קבע המנהיג דאז האייתוללה חומייני כמטרה את החלפת השלטונות החילוניים במדינות ערב הסוניות ברובן ואת ה"כופרים" במערב, וישראל נציגתו במזרח התיכון, כאויב שצריך להילחם בו.
משמרות המהפכה הופקדו על המשימה הזו, וב-1990 הוקמה יחידה מיוחדת לשם כך, הכפופה ישירות למנהיג העליון, ולא לנשיא או לממשלה. היחידה נקראה "נירויה קודס" - כוח ירושלים, והיא הורכבה מהתומכים הנאמנים ביותר של המשטר, חטיבת עילית, למעשה ארגון החתרנות והטרור הגדול ביותר במזרח התיכון.
לאורך השנים היחידה התרחבה וקיבלה תקציבי ענק לפיתוח יכולותיה במספר תחומים. מערך מודיעין עולמי מסועף האחראי בין השאר ליצירת קשר עם ארגוני טרור ומחתרת מקומיים ולקשר עמם, מערך צבאי מתקדם ומאומן היטב, המשמש ללחימה בשטח לצד ארגונים אלה ועיקר פעילותו בלבנון ובסוריה הוא מצויד בנשק החדיש ביותר שיש בידי איראן כמו גם בטילים כמו אלה שנורו הלילה אל רמת הגולן גראד רוסי ופאג'ר 5 המיוצר באיראן.
תפקיד נוסף של מערך זה הוא אימון ארגוני החסות ולזכותו נזקפת הקמתו של חיזבאללה והפיכתו ממיליציה זניחה בלבנון לארגון הצבאי השולט למעשה במדינה. כוח קודס מונה כמה אלפי לוחמים, בלבנון שוהים דרך קבע כאלף מהם ובסוריה לפי ההערכות כ-3000 לפחות, רובם אנשי המערך הצבאי, ומאות מהם בתפקידי הדרכה ותיפעול בקרב הארגונים המקומיים, כמו חיזבאללה, "אל נג'בא" וארגונים איסלמים אחרים בסוריה.
ביוני 2011, הסביר המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי את תמיכת ארצו במשטר הסורי: "בכל מקום בו קיימת תנועה אסלאמית, פופולרית ואנטי-אמריקאית, אנו תומכים בה". גם חמאס והג'יהאד האיסלמי זכו וזוכים לתמיכה איראנית באמצעות כוח קודס, ותחת השפעתה מצויים מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס, הנחשבים נושאי הקו התקיף המונע פשרה עם אבו מאזן וישראל.
כוח קודס היה זה שפעל עם מפקד כוחות חיזבאללה עימאד מורניה לביצוע הפיגוע בבניין הקהילה היהודית "אמיא" בבואנוס איירס ב-1994, ובו נהרגו 85 בני אדם. ישראל חשפה אז את הקשר האיראני לפיגוע אך ממשלו של הנשיא מנם מנע חקירה של ממש.
המפקד שהגיע ממשפחת איכרים עניה
במלחמה בסוריה היו אנשי כוח קודס מעורבים מהרגע הראשון, לפי דוחות של הסי איי איי הם שימשו כוח המגן העיקרי על נשיא סוריה אסד ומשפחתו ובהמשך השתתפו בקרבות נגד המורדים שנתמכו על ידי סעודיה והמערב. לפני שנתיים ויותר החלה התבססות של הכוח באזורים הקרובים לרמת הגולן, ראשית בסיוע לכוחות חיזבאללה שהגיעו לאזור.
האחראי לכך מטעם חיזבאללה היה סמיר קונטאר, המחבל שרצח את בני משפחת הרן ושוחרר בעסקת רגב וגולדווסר. ישראל הבחינה בכך ונקטה פעולות נגד אנשי חיזבאללה והאיראנים, בין השאר יוחס לה חיסולו של קונטאר ושל כמה ממפקדי חיזבאללה באזור דמשק בדצמבר 2015. וכן הירי אל שיירה שהיו בה מפקדים איראנים בגולן הסורי לפני שלוש שנים. שניים מהם נהרגו.
מי שמוביל את האופרציה הוא המבוקש מספר אחת, הגנרל קאסם סולימאני הוא מפקדו של כוח קודס מזה עשרים שנה, ובשל אחריותו לשורה ארוכה של פיגועים נגד ישראל ומדינות אחרות הוא נחשב כמבוקש החשוב ביותר באזור, הן מצד ישראל והן של ארצות הברית. את מעמדו באיראן ניתן לכמת בכסף, נתח ניכר מהתקציב הצבאי של איראן מוקדש לכוח שעליו הוא מופקד ובדצמבר לא אישר הפרלמנט את תקציב איראן אלא לאחר שהוכפל התקציב למשמרות המהפכה ולכוח קודס.
סולימאני הגיע ממשפחת איכרים עניה, שסבלה תחת משטר השאה ומשם קצרה הדרך להיותו פעיל מרכזי במהפכה ואחר כך בכוחות הנאמנים ביותר של המשטר. שנים ארוכות היה דמות חשאית שבמוסד ובסי איי איי ניסו לדלות עליו פרטים, אך בשנים האחרונות הפך לדמות פומבית ונראה לא אחת נואם בעצרות צבאיות. כפיפותו הישירה למנהיג העליון חמינאי מעניקה לו חופש פעולה ללא צורך באישור ודיווח למפקדי הצבא או לנשיא רוחאני.
פעולת המל"ט החמוש בחומרי נפץ שהופל לפני שלושה חודשים בבקעת בית שאן מיוחסת לו. לפי גורמי מודיעין ישראלים סולימאני יבקש לשקם את המוניטין שלו שנפגע אנושות בפעולות האחרונות של צה"ל בסוריה, ובידיו הכוח והאמצעים. החשש הוא שיבקש כבעבר לחפש זירות פעולה נוחות יותר, קרי פעולות טרור נגד מטרות ישראליות ויהודיות במקומות אחרים בעולם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.