שוק השכירות הישראלי מערים ללא ספק קשיים רבים על השוכרים, שנתקלים פעמים רבות בבעלי דירות עם דרישות מוגזמות, דמי שכירות מופקעים וחוזים דרקוניים. אבל גם למטבע הזה יש שני צדדים, ובעלי הדירות נאלצים לא פעם להתמודד עם שוכרים שמשאירים להם נזקים בדירות וחובות של אלפי שקלים.
"השכרתי את הדירה לדייר כבן 40 שחתם על חוזה לשנה", מספר קובי, בעל דירה בבאר-שבע. "את שכר הדירה לחודשיים הראשונים הוא שילם, ולאחר מכן בכל פעם דחה את התשלום. מטוב לב ורחמים לא הוצאנו אותו מהדירה כי האמנו שבסוף הוא יסדיר את התשלום. בוקר אחד הבחור פשוט נעלם ונותר חוב של כ-30 אלף שקל. ניסינו לפדות את צ'ק הביטחון אבל הוא היה ללא כיסוי. ניסינו גם עם חברה חיצונית, אך גם זה לא צלח בגלל שהוא היה מעוקל ופשט רגל.
"במקרה אחר השכרתי את הדירה לשני סטודנטים. הם שילמו תמיד בזמן ונשמעו בחורים איכותיים. למרבה הצער הם השחיתו את הדירה והופתעתי לראות דלתות שבורות, טלוויזיה שבורה ואת הספות והמזרונים קרועים. צ'ק הביטחון שלהם היה ללא כיסוי ונאלצתי לרדוף אחריהם הרבה עד שהם בסוף תיקנו את הנזקים".
מה המסקנה הלאה?
"היום אני בודק שהצ'קים עם כיסוי על ידי כך שאני פודה את הראשון או הולך עם השוכר לבנק ובודק אודותיו. נוסף לכך אני מנסה לדרוש תשלום חודשיים קדימה, כדי להבטיח שלא תהיה בריחה או לחלופין שאדע לפנות את הדייר בזמן. האמת שחוץ משני המקרים האלו, שאר הדיירים שנתקלתי בהם באמת היו בסדר".
"כשנכסנו חשכו עינינו, הריהוט פשוט נעלם"
אסנת (שם בדוי) בעלת דירה צעירה מירושלים, מספרת: "קנינו דירה ונאלצנו לקחת משכנתא ל-20 שנה. בינתיים אנחנו משכירים אותה, כך שהשכירות מכסה את המשכנתא ואנחנו גרים בשכירות בדירה אחרת.
"לפני כמה חודשים מצאנו שוכר שנכנס לדירה והכל נראה בסדר. לאורך כל התקופה היינו איתו בקשר גם לגבי בעיות ודברים שהתקלקלו ותיקנו כל מה שביקש והכל היה תקין.
"יום אחד הוא שלח לנו מייל שהוא עוזב את הדירה בטענה שאחד השכנים הטריד אותו ושהוא פשוט יוצא מהדירה. ענינו לו מיד שאנחנו מצטערים לשמוע ושאלנו למה הוא לא אמר לנו כלום והוא טען שזה קורה כבר במשך כמה חודשים. בחוזה יש סעיף שעליו למצוא מישהו אחר אם הוא עוזב, אך זה לא קרה.
"הוא פשוט עזב את הדירה וכשנכנסנו אליה חשכו עינינו לגלות שנעלמו הרהיטים שלנו מהסלון ומהמטבח, שהקירות מקושקשים ושכל הבית מבולגן.
"באותה תקופה ילדתי, ופתאום כשהסתכלנו אחורה ראינו שהוא גם לא שילם את החודשיים שלפני כן. התחלנו לרדוף אחריו בטלפונים. בחלק מהזמן הוא לא ענה, בחלק מהזמן הוא שיקר וטען שהעביר לנו את הכסף (למרות שהכסף לא נכנס ולא היו לו אסמכתאות), ואיים עלינו שלא נתעסק איתו. שלחנו לו מכתב אזהרה שעליו לא הגיב, וניסינו להפקיד את צ'ק הביטחון שחזר משום שהיה ללא כיסוי.
"בשלב מסוים גילינו שהוא גם לא ביצע את ההעברות של חשבונות הארנונה, המים והחשמל על שמו כפי שהתחייב בחוזה, וגם לא שילם את החשבונות. בעת חתימת החוזה הוא הפקיד אצלנו צ'קים פתוחים לגופים אלו כביטחון, וכשהעירייה ניסתה להפקיד את הצ'ק שלו, גם הוא חזר. הם יצרו קשר עם הוצאה לפועל, מה שכנראה הפריע לו כי מיד אחרי כן הוא יצר איתנו קשר ואמר שישלם את החוב, אבל שניתן לו זמן כי כרגע הוא לחוץ על הכסף.
"בינתיים, במשך כמה חודשים נתקענו בלי כיסוי למשכנתא שלנו באותו זמן שאנחנו גם משלמים שכר דירה, ונאלצנו להוציא אלפי שקלים על צביעת הדירה מחדש ועל קניית רהיטים חדשים במהירות, כדי שנוכל שוב להשכיר את הדירה ולא להמשיך לשלם גם משכנתא וגם שכירות במקביל לאורך זמן.
"כיום הדירה כבר מושכרת למישהו אחר, אך אותו שוכר עדיין לא החזיר לנו את הכסף. ניסינו לתבוע אותו אך כרגע אנחנו לא יודעים איפה הוא גר וזה מקשה את כל העניין".
איזה לקח למדתם?
"מהדיירים החדשים שנכנסו אחריו כבר ביקשנו ביטחון במזומן, בנוסף לצ'קים פתוחים לעירייה, למים ולחשמל שהיינו מבקשים גם קודם. בפעם הבאה נשקול לבקש גם ערבים וכתובת מגורים נוספת שנוכל לפנות לעוד גורם במקרה ומישהו ייעלם שוב. אי אפשר לסמוך על מישהו גם אם הוא נראה בסדר ובמקרה הזה חיפוש קצר בגוגל העלה בדיעבד שמדובר באדם עם עבר של הונאה, וחבל שלא בדקנו זאת קודם. בכל מקרה התחושה היא שגם עם כל הביטחונות בעולם, אם מישהו הוא רמאי, הוא בסוף ימצא את הדרך להיעלם ולצאת מזה".
עו"ד דוד זיסו, המתמחה במקרקעין מוסיף: "כניסה להליך משפטי לא תמיד כדאית בשל ההוצאות המשפטיות הרבות ביחס לחוב, שברוב המקרים מסתכם בכמה חודשי שכירות וחובות לרשויות, וכן בגלל הזמן הרב שלוקח לתביעה להתברר וההתעסקות והעלויות שבמימוש פסק הדין".
"כדי לצמצם את הסיכון ולהימנע מחובות בנוסף לדמי השכירות, לגופים כמו העירייה וחברות הגז המים והחשמל, חשוב מאוד שבעלי הדירות יקפידו להודיע על חילופי המחזיקים ולהעברת החשבונות על שם השוכר, אחרת החובות יחולו עליהם, הם יאלצו לשלמם על מנת למנוע ניתוק, ורק לאחר מכן לתבוע את הדייר".
"חובות של עשרות אלפי שקלים"
זוג תושבי חוץ צעירים קנו דירה חדשה ומפוארת להשקעה במגדל חדש בבת ים: "קנינו את הדירה לפני כחמש שנים חדשה מהקבלן והשכרנו אותה למשפחה עם שני ילדים. את התשלום הראשון הם שילמו במזומן אבל שאר הצ'קים שנתנו לנו היו ללא כיסוי, על שם חברה שבדיעבד מסתבר שכנראה הייתה בדויה. במשך תשעה חודשים הם לא שילמו את שכר הדירה, לא ארנונה וגם לא דמי ניהול, שכידוע נוטים להיות גבוהים במגדלים חדשים.
"בשלב מסוים פנינו לבית המשפט עם תביעה לפינוי המושכר. הדייר ניסה ללא הרף לדחות את הדיון אך בית המשפט סירב ואמר שאם הוא רוצה לדחות את הדיון, שיפקיד כסף. בשלב הזה הדייר אמר שהוא מכור להימורים והתחיל לבכות שאין לו כסף ולהמציא לבית המשפט סיפורים, כמו למשל שהוא שילם ארנונה במזומן לאדם שהגיע אליו מהעירייה.
"נפתח תיק הוצאה לפועל וכל תהליך פינוי הדירה לקח כשנה. יום לפני שהגיעה המשאית לפנות אותו הוא פינה את הדירה. בבית המשפט הגענו לפשרה, הוא שילם את חובותיו בסכומים קטנים יותר במשך ארבע שנים. בהסדר הוא עמד אבל הפסדנו עשרות אלפי שקלים מהפרשה הזאת כי כבר אי אפשר היה לרדוף אחריו על כל חשבון. מעבר לזה הוא השאיר לנו שריטות על הקירות, ארונות שבורים בלי ידיות, מלא ניירות ובגדים ישנים על הרצפה. נאלצנו להוציא עוד 25 אלף שקל רק כדי להביא את הדירה למצב שאפשר להשכיר אותה שוב.
"מאז אותו מקרה אנחנו עורכים חוזים מול דיירים רק באמצעות עורך דין, מבצעים בדיקת רקע ודואגים לקבל את כל הפרטים על הערבים".
"כשהתקשרתי לאמא, פתאום הם סיידו"
חזי, בעל דירה בבאר-שבע: "השכרתי את הדירה לשני סטודנטים צעירים. הם עמדו בתשלומים, אבל כשנגמר החוזה עזבו את הדירה והשאירו לי כמזכרת ציורי גרפיטי על הקירות. בחוזה היה כתוב שעליהם להחזיר את הדירה מסוידת ולכן ביקשתי מהם לעשות זאת. אחרי שלא עשו זאת פניתי לערבה שהם העמידו בהתאם להסכם במכתב התראה. הערבה הייתה אמא של אחד מהם. במכתב צוין כי הם מפרים את ההסכם בכך שלא צבעו את הדירה וככל ולא יתקנו את ההפרה אני אפעל במישור המשפטי. לא חלפו 48 שעות והם ביקשו שנגיע לראות את הדירה שוב, ולמרבה ההפתעה הדירה הייתה מסוידת ונקייה כפי שקיבלו אותה.
עו"ד דן כהן ממשרד כהן ערב ושות' אומר בהתייחס למקרים כאלה: "מומלץ להחתים ערב על שטר חוב על מנת להבטיח את התקיימות תנאי ההסכם, כאשר גובה שטר החוב תלוי במספר משתנים כגון האם נלקחו ערבויות נוספות, האם הושאר בדירה ריהוט יקר ערך ומה דמי השכירות החודשיים. כמובן שככל שהשכירות והתכולה יקרים יותר, גובה שטר החוב יהיה בסכום גבוה יותר.
"לבחירת הערב יש משמעות קרדינלית בעת הניסיון לגבות את החובות מאת השוכר, במקרה שהשוכר אינו פורע את חובותיו. ישנן כמה דרכים לבדוק את הערב ולקובע האם מדובר בערב 'טוב': יש לבקש תלוש שכר של הערב ולבדוק בו גם את הוותק במקום העבודה, לבדוק את הקרבה של הערב לשוכר, כך למשל אם מדובר בערב אשר מתכוון להתגורר עם השוכר בדירה אך לא רוצה להיות צד להסכם, מעלה הדבר חשש. לרוב, כאשר מדובר בערב נורמטיבי הוא יפעיל לחץ על השוכר עצמו לסיים את המחלוקות מול בעל הדירה, שכן מבין הוא שאם הדבר לא יסתיים ימצא עצמו בהליך משפטי בהוצאה לפועל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.