לאורך שנים התרגלנו ליתרון לגודל בשוק הפיננסי, הן בענף הבנקאות והן בענפי הביטוח הפנסיה, וניהול הנכסים הפיננסיים האחרים. היתרון הזה ניכר בעיקר במונחים של תפעול - והרבה פחות, אם בכלל, במונחים של ניהול השקעות.
אבל השוק המוסדי, בדגש על שוק הביטוח - אבל גם באפיקי חיסכון לטווח ארוך אחרים - ממחיש לא אחת שהגופים הקטנים, אלה שמנהלים לכל היותר כמה מיליארדי שקלים ספורים, לא ממש נהנים בשנים האחרונות מיתרון לקוטן בהשקעות. זה נכון בעיקר בשנים האחרונות.
למה הכוונה? בחנו את תיקי פוליסות החיסכון שנמכרות מאז שנת 2004 ואילך שמנהלות חברות הביטוח, בשלוש תקופות זמן ארוכות. שלוש החברות הקטנות ביותר בתחום זה הן הכשרה ביטוח, שמנהלת חיסכון בהיקף של כ-10.6 מיליארד שקל; איילון ביטוח, שמנהלת נכסים בהיקף של כ-3.4 מיליארד שקל בחיסכון בביטוחי החיים; וישיר איי.די.איי (המוכרת כ"ביטוח ישיר"), שמנהלת פוליסות ביטוחי חיים בהיקף סמלי של כחצי מיליארד שקל בלבד. סכום זה נמוך מזה של פסגות ביטוח, ופחות ממה שניהלה ישיר איי.די.איי בשיאה, שנרשם ב-2015, הגם שאף פעם לא ממש פרצה מעלה בתחום ביטוח החיים.
בבדיקה מצאנו, כי שלוש הקבוצות הללו נמצאות בתחתית הדירוג, ותמיד מתחת לממוצע, בכל שלוש התקופות השונות שבחנו - 10 שנים אחרונות, 5 שנים אחרונות ו-3 שנים אחרונות. מהנתונים שאספנו מהביטוח נט עולה, כי תיק הפוליסות הנמכרות מאז 2004 של איילון, שעד לפני כמה שנים עוד הצליחה להיות לא פעם בצמרת התשואות, הציג בשלוש תקופות הבחינה האמורות תשואות הנמוכות בכ-14%, 7% ו-24%, בהתאמה, מתחת לתשואה הממוצעת בשוק כולו בתיק הרלוונטי, וכ-21%, 23% ו-42% מתחת לממוצע הכלל-ענפי של תיקי כל פוליסות החיסכון בשוק הביטוח. בביטוח ישיר מדובר בתשואות חסר של כ-33% עד 60% מתחת לתשואות הממוצעות כאמור - בפוליסות מ-2004 ואילך ובכל התיק כולו. בהכשרה ביטוח הפער עומד על טווח נורא פחות, שנע ממינוס 3% ביחס לממוצע עד מינוס 31% בקיצון.
תשואות מצטברות בתיקי פוליסות החיסכון הנמכרות החל מ-2004 - חברות הביטוח הקטנות מאחור
בכל מה שנוגע לתשואה שלקחנו לבדיקה, כאמור, יש בעייתיות שלא נתעלם ממנה. מדובר בתיקים עם תמהילי מסלולים שונים, שחלקם נוטים יותר למסלולי אג"ח ואחרים למסלולים כלליים או אגרסיביים. אבל בכל זאת מדובר בנתון בעל משמעות אמיתית לדידנו. איחדנו לתשואת תיק אחד, כי המספרים הגדולים אמורים להביא לדמיון בתמהיל, היות שכל החברות פועלות באותה מדינה עם אותו ציבור, כך שברמת התיק אנו אמורים לקבל איזושהי התכנסות לתיק כולל בעל מאפיינים דומים למדי. אגב, במסלולים המרכזיים של החברות זה אפילו מתחדד.
בכל אופן, השינוי שמצאנו בנתונים כנראה מובהק בהרבה בשנים האחרונות, בשל הגידול הניכר בכספים שזורמים לחול ולהשקעות אלטרנטיביות - נדל"ן, קרנות השקעה, תשתיות, הלוואות לא סחירות ועוד - שם יש יתרון למערכי השקעות גדולים עם הרבה מומחים בתתי-פעילות. הדבר פוגע בגופים הקטנים, שנמצאים בעיקר בשוק הסחיר ובעיקר בישראל, ויוצר תנודתיות גבוהה ואובדן תשואה חשובה שבאה מהאפיקים האלטרנטיביים.
הדבר נכון גם ביחס לחלק מהגופים בשוק הגמל; נראה שלגופים גדולים יש בשנים האחרונות יתרון גדול בהשקעות בחו"ל ובאפיקים "חדשים" ומגוונים. כך נוצר פער בענף הביטוח, ונראה שהפער הזה, של יתרון לגודל, ימשיך להיות חזק יותר מהיכולת להזיז במהירות ומבלי להשפיע על השווקים כספים מהשקעה אחת לאחרת כדי לנצל הזדמנויות (היתרון לקוטן, שיכול לאפשר לעקוף את השוק בקלות יחסית - ככל שדבר שכזה בכלל ניתן להשגה לאורך תקופה).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.