דוחותיה הכספיים האחרונים של מיטרוניקס , שפורסמו בסוף מאי, דחפו את מניית החברה לרמת שיא חדשה, שמשקפת ליצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שחייה שווי נוכחי של יותר מ-2 מיליארד שקל. שווי זה, הממקם את מיטרוניקס כאחת מ-70 החברות הגדולות בבורסה בתל-אביב, מזכיר עד כמה היה קרוב בעל השליטה בחברה, קיבוץ יזרעאל, למכור את מניותיו לפני כשש שנים וחצי, במה שעלול היה להפוך לאקזיט שכולו החמצה.
בפברואר 2012, בתום אסיפה סוערת, החליטו חברי הקיבוץ, השוכן למרגלות הגלבוע, לדחות את הצעתה של ענקית ציוד בריכות השחייה היוורד (Hayward) האמריקאית לרכישת מניות השליטה במיטרוניקס לפי שווי חברה של 345 מיליון שקל, תמורת כ-180 מיליון שקל עבור מניות הקיבוץ.
ההצעה הוגשה בפרמיה של קרוב ל-30% על מחיר השוק של מניות מיטרוניקס, שנסחרה באותה עת בשווי של כ-270 מיליון שקל בלבד - מה שגרם להתלבטות קשה בקרב חברי הקיבוץ. זאת, בעיקר משום שההצעה הגיעה בתקופה של חוסר ודאות בנוגע לעתיד עסקיה של מיטרוניקס ושחיקה של יותר מ-20% שרשמה מניית החברה. אחת הסיבות לכך הייתה רכישת אחת המתחרות של מיטרוניקס על ידי לקוח של החברה, שבאותה עת היה אחראי על כרבע מהכנסותיה - רכישה שעוררה חששות בקרב המשקיעים בנוגע ליכולתה של מיטרוניקס להרחיב את עסקיה.
"שיעור מושכל של חוכמת המונים"
מתוצאות הצבעת החברים, שהתבררו אז בנוגע להצעת הרכישה, עלה כי רוב של יותר מ-60 חברים התנגדו לה, לעומת פחות מ-40 שתמכו בה. בדיעבד, הייתה זאת החלטה מזהירה מבחינת הקיבוץ. הותרת מניות השליטה במיטרוניקס בידיו יצרה עבור חברי יזרעאל ערך עצום של מאות מיליוני שקלים. פעילותה של מיטרוניקס התרוממה מאז לגבהים חדשים, ומניית החברה זינקה במהלך התקופה בשיעור כמעט דמיוני של קרוב ל-1,000% לשווייה הנוכחי.
שנה לאחר אסיפת החברים הדרמטית, שדחתה את הצעת הרכישה, סיפרה ל"גלובס" נעמי עמית, מנהלת התקשורת השיווקית של מיטרוניקס וחברת קיבוץ יותר מ-40 שנה, כי "זה בהחלט היה שיעור מושכל מאוד של חוכמת ההמונים, שידעו לעמוד מול אנשי מקצוע מאוד בטוחים עם טיעונים מאוד מוסדרים. הייתה דרמה. אפשר לכתוב על זה ספר".
על האסיפה עצמה סיפרה: "לא היו צעקות או האשמות, הכל התנהל באופן מאוד תרבותי, אבל הייתה המון מתיחות. הייתה תחושה שמי שמוביל, מנסה מאוד לשכנע ומאוד להוט למכירה. ממול היו האנשים שאמרו 'לא, הנכס הזה הוא תוצאה של עבודת חיינו, לא רק מקור פרנסה, ואם מוכרים אותו, נשארים בלי שום נכס כלכלי'. היו גם הרבה חברים שאמרו, 'אם להיות זונה, אז לא במחיר הזה', למרות שניסו לשכנע אותנו שהמחיר מצוין".
מיטרוניקס
ההצבעה הייתה עניינית או רגשית?
עמית: "מי שהובילו למכירה, ניסו להסביר לעצמם את הכישלון בזה שאנשים הצביעו מהבטן, וזה לא נכון. היה גם אלמנט רגשי, אבל הייתה פה גם הבעת אמון למיטרוניקס ולאנשים שמובילים אותה, כמו המנכ"ל יובל בארי, שהציגו בפני החברים את התוכנית העתידית של החברה".
הקיבוץ נותר עם 60% מהמניות
בשנה שעברה החליטו חברי הקיבוץ לנצל את הרמות הגבוהות שאליהן הגיעה מניית מיטרוניקס, וביוני 2017 מכרו כ-5% מהון החברה תמורת כ-75 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-1.5 מיליארד שקל. ככל הידוע, הכסף מהמכירה הגיע בחלקו ישירות לחברי הקיבוץ, ובחלקו לחברה הכלכלית המנהלת את עסקיו.
מאז אותה מכירה, ובתוך שנה בלבד, טיפסה המניה בכ-50% נוספים - כך שכעת נותר הקיבוץ עם כ-60% ממניות מיטרוניקס, בשווי נוכחי של כ-1.3 מיליארד שקל - גדול כמעט פי ארבעה משווי החברה כולה, שלפיו ניתנה הצעת רכישת מניות השליטה בה ב-2012, ופי שבעה מהתמורה שאותה אמור היה לקבל מהמכירה.
פעילותה של מיטרוניקס מתרכזת בפיתוח, ייצור, שיווק, הפצה ותמיכה טכנית בציוד לבריכות שחייה - בעיקר רובוטים לניקוי בריכות פרטיות וציבוריות. מלבד זאת, היא מייצרת כיסויים אוטומטיים לבריכות, אזעקות להגנת המתרחצים בבריכה מטביעה ומוצרים נוספים משלימים לטיפול במים של בריכות שחייה.
בסוף 2017 העסיקה מיטרוניקס כ-380 עובדים, מתוכם כ-330 עובדים שכירים וכ-50 חברי קיבוץ. מנכ"ל החברה הוא אייל טריבר, שבעת שהתקבלה ההצעה שימש סמנכ"ל השיווק שלה, והיו"ר הוא יונתן בשיא, שתמך בהצעתה של היוורד וב-2012 המליץ לחברי הקיבוץ לקבל את ההצעה.
כמעט כל הכנסותיה של מיטרוניקס (98%) מגיעות ממכירות בחו"ל, והיא נחשבת כבר זמן לא קצר למובילה עולמית בשוק ניקוי בריכות השחייה הפרטיות, שם היא מחזיקה, לפי הערכתה, נתח של כ-44% מהשוק העולמי. פעילות זו אחראית בשנים האחרונות לכ-80% מהכנסותיה.
מטבע פעילותה, מכירותיה של מיטרוניקס מתאפיינות בשינויים עונתיים משמעותיים, וכ-70% ממכירותיה ועיקר רווחיה נרשמים במחצית הראשונה של השנה, משום שמרבית פעילותה מתרכזת בחצי כדור הארץ הצפוני, שבו פועלות הבריכות מהחודשים אפריל-מאי ועד ספטמבר מדי שנה.
מאז ההחלטה לדחות את הצעתה של היוורד, מיטרוניקס המשיכה לשקוד על פיתוח מוצרים מובילים בתחום הפעילות, וכמעט מדי שנה היא מציגה צמיחה דו-ספרתית בהכנסותיה, שהצטברו אשתקד לכ-640 מיליון שקל - כמעט כפול מהכנסות של 335 מיליון שקל שהציגה בסיכומה של 2012. בשורה התחתונה, גם רווחיה של מיטרוניקס צומחים באופן עקבי, ואשתקד הסתכמו ב-81 מיליון שקל - צמיחה של 125% ביחס לרווחי 2012, שעמדו על 36 מיליון שקל, ועלייה של 17% ביחס לרווחי 2016 (69 מיליון שקל).
מיטרוניקס
חלק ניכר מהצמיחה בשנים האחרונות נרשם בתמיכת קו רובוטים חדש, שהשיקה מיטרוניקס ב-2015 - סדרת ה-S וגם סדרת ה-E, שלפי החברה "מאופיינות במספר יתרונות טכנולוגיים ושיווקיים". עוד כחלק מצעדיה להבטיח המשך צמיחה, במהלך 2016 השלימה מיטרוניקס הקמת אתר ייצור חדש באזור התעשייה דלתון שבגליל העליון, שלפי תפיסתה, "יאפשר לחברה להגיב במהירות לעליות בביקוש למוצריה".
בדוחותיה הכספיים לרבעון הראשון של 2018, שפורסמו בימים האחרונים, הציגה מיטרוניקס המשך מגמה חיובית, עם עלייה של 15% בהכנסות, שהצטברו ל-242 מיליון שקל. העלייה מיוחסת, בין השאר, ל"המשך תנופת המכירות של קו ה-S", לצד "מכירות Early-buy מוצלחות מאוד בכל הטריטוריות", וכן "שימור רמת מחירים טובה כתוצאה מניהול נכון של האסטרטגיה השיווקית". בשורה התחתונה, רווחיה הרבעוניים של מיטרוניקס זינקו ב-26% והגיעו ל-49 מיליון שקל.
במיטרוניקס לא נחים, ובדוחותיה השנתיים האחרונים ציינו כי החברה "שוקדת בימים אלה על פיתוח קו רובוטים חדשני שיושק בשנים הקרובות". היעד העיקרי של מיטרוניקס הוא "שמירה על קצב צמיחה של מעל ל-10% בשנה של עסקיה, באמצעות פיתוח ושיווק מוצרים טכנולוגיים חדשניים", והיא מנסה למצב את עצמה "להיות המותג הנבחר בכל ערוץ הפצה ובעיני הלקוח הסופי, ולהיות הרובוט הנבחר בקרב המנקים הרובוטים בפרט ובקרב מנקי הבריכות בכלל". בזכות הצמיחה, החברה עדכנה את יעד המכירות שלה לרמה של 1 מיליארד שקל, עם שיעור רווחיות תפעולית בטווח של 16%-18% בשנת 2021.
במיטרוניקס מעריכים כי "משפחות הרובוטים לשוק הפרטי שהושקו בשנת 2015, יחד עם הרובוטים החדשים לשוק הציבורי, יגבירו את הביקוש למוצרי החברה גם בשנים הקרובות, עקב יתרונותיהם הטכנולוגיים על פני המוצרים המתחרים", ובחברה מציינים כי תוצאותיה הכספיות בשנתיים החולפות "מהוות עדות ברורה לכך".
ההערכה של מיטרוניקס היא כי מספר הבריכות בעולם עומד על כ-24 מיליון, מהן רק כ-5 מיליון מנוקות על ידי רובוטים לניקוי בריכות, ובחברה מציינים כי "במהלך השנים האחרונות שוק הרובוטים לניקוי בריכות פרטיות, בדומה למוצרים אוטומטיים אחרים לסביבת הבית והחצר, נמצא במגמת גידול". עם זאת, במיטרוניקס מציינים כי "התחרות הגוברת בתחום המנקים הרובוטיים וזמינות המוצרים בכל ערוצי המכירה יוצרת מגמה מסוימת של הורדת מחירים, המצמצמת בהדרגה את רווחיות המוצר".
מניבה לקיבוץ 20 מיליון שקל בשנה
מלבד ההון העצום שייצרה עליית ערך מניית מיטרוניקס להחזקותיהם של חברי קיבוץ יזרעאל במיטרוניקס, ההחלטה לוותר על מכירת הפעילות להיוורד האמריקאית גם איפשרה להם ליהנות מהמשך תגמולים שוטפים מהחברה עבור השירותים שהם מספקים לה. מעדכון שפרסמה הבוקר מיטרוניקס, עולה כי בחודש הבא יתבקשו בעלי מניות מיטרוניקס לאשר את הסכם הניהול של החברה מול קיבוץ יזרעאל, וזאת לאחר דיונים שהתקיימו בנושא בין כמה בעלי מניות מיעוט לבין נציגי הקיבוץ.
ההסכם החדש צפוי להמשיך להזרים לקופת הקיבוץ תגמולים שמנים עבור השירותים שהוא מספק לחברה, גם אם פחותים ביחס לשנים קודמות. לפי העדכון של מיטרוניקס, הסכם זה, על בסיס נתוני 2016-2017, היה מייצר לקיבוץ הכנסות שנתיות של כ-18 מיליון שקל באותן שנים - צמצום של כ-20% ביחס לסכומים שקיבל הקיבוץ בשנתיים אלה, שעמדו על כ-22 מיליון שקל בכל שנה, שעיקרם ניתנים עבור אספקת שירותים, והיתר כדמי שכירות וכדמי ניהול. במקור נחתם ההסכם בין החברה לבין הקיבוץ ב-2004, והוא חודש באחרונה באוקטובר 2014.
בסך הכל, בשלוש השנים האחרונות (2015-2017) שילמה מיטרוניקס לקיבוץ יזרעאל קרוב ל-65 מיליון שקל כדמי ניהול, שירותי עבודה, דמי שכירות מבנים ושירותים נוספים שהקיבוץ מספק לחברה - בין 20 ל-23 מיליון שקל בכל שנה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.