מניות הטק העולמיות כובשות שיאים חדשים

הטכנולוגיה חזרה לאופנה • ענקיות הטק העולמיות, שהיו במוקד המימושים העמוקים במניות בחודשיים האחרונים, מטפסות לשיאים חדשים בזכות רווחים שוברי קופות ועלייה בהשקעות עסקיות • למדריך השקעה במניות

רצפת המסחר של הבורסה בניו-יורק / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
רצפת המסחר של הבורסה בניו-יורק / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

רק לפני כמה חודשים, המשקיעים סגרו פוזיציות גדולות במניות טק, עם מחיקת ערך של 601 מיליארד דולר בשווי שוק במניות מדד S&P 500 הטכנולוגי בשלושה שבועות בלבד. החששות של המשקיעים היו מפני יותר רגולציה ורתיעה צרכנית מפני אובדן פרטיות של נתונים.

כעת, נאסד"ק המשולב רושם שיאים חדשים ומדד טכנולוגיית המידע העולמי של MSCI עלה ב-9.1% ברבעון נוכחי (עד יום ו' שעבר), כשהוא עוקף את מדד MSCI העולמי הכללי בפער הגדול ביותר מאז ימי בועת הדוט קום בתחילת העשור שעבר.

למרות שמניות הטכנולוגיה התממשו לקראת סוף השבוע שעבר (זה שהסתיים ב-2.6) אחרי רצף ארוך של עליות, רווחים טובים מהצפוי ברבעון הראשון וסימנים לכך שחברות בארה"ב מוציאות יותר על טכנולוגיה, עזרו למגזר הזה להחזיר לעצמו את מעמדו הדומיננטי בשוק המניות.

מניית פייסבוק נסחרה בערך השיא שלה בשבוע האחרון, ואפל חזרה למרחק נגיעה ממעמד חברת טריליון הדולר הראשונה בארה"ב (בשווי שוק). ענקית המסחר האלקטרוני הסינית קבוצת עליבאבא וענקית חיפושי האינטרנט ביידו התאוששו מירידה דו-ספרתית באחוזים מוקדם יותר השנה, לעלייה ברבעון הנוכחי (מתחילת אפריל) ב-12% ו-18%, בהתאמה. אפילו באירופה, מגזר הטכנולוגיה הקטן עקף בביצועיו מתחילת אפריל את מדד 600 המניות הכללי ב-8 נקודות אחוז.

פייסבוק
 פייסבוק

"החששות היו לא מבוססים"

האיומים על המגזר מהכיוון של רגולציה מוגברת ומלחמת סחר עולמית לא נעלמו לחלוטין, אבל המשקיעים השתכנעו שהרווחיות של המגזר חזקה, והזרימו 2.3 מיליארד דולר לקרנות טק בשבוע עד יום ד' שעבר, התוספת השבועית השנייה בגודלה בהיסטוריה לקרנות הטק, לפי חברת המחקר EPFR גלובל.

"אני חושב שהחששות לגבי מגזר הטק לא היו מבוססים", אמר מתיו פרון, מנהל השקעות ראשי בחברת ההשקעות סיטי נשיונל רושדייל. "אנחנו במחזור צמיחה, ואני לא רואה השקעה או מהלך פוליטי שיכול להוריד מהפסים את המגמה הזו".

מניות הטכנולוגיה תרמו 75% מתשואת מדד S&P 500 במאי, לפי בנק אוף אמריקה מריל לינץ'. הן מייצגות כעת 26% מהמדד הרחב הזה.

אפילו המניות שהיו במוקד חששות השוק במארס, מצאו לעצמן חסידים חדשים.

פייסבוק זינקה ב-27% מהשפל של מארס

באמצע מארס, מניית פייסבוק צנחה ב-18% במעט יותר משבוע. המשקיעים חששו שהטיפול של החברה בפרשת מכירת נתוני המשתמשים שלה לגופים שלישיים יוביל לירידה חדה במספר המשתמשים, שתאיים על מודל העסקים מבוסס הפרסום של החברה.

"היתה תחושה שזו ההתחלה של הסוף - שאף אחד לא יסכים שהמידע עליו יודלף", אמר דייויד אולדר, ראש יחידת המניות בחברת ניהול הנכסים קרמיניאק. אולדר השקיע עוד 150 מיליון דולר במניות פייסבוק עם ירידתן, בהימור על כך שהכנסותיה לא ייפגעו.

בסוף אפריל, הדוחות של פייסבוק לרבעון הראשון הצביעו על מספרים בריאים של כמות משתמשים יומיים פעילים והכנסות מפרסום. המניה טיפסה בכ-27% מאז אותה נקודת שפל של המימוש.

וזו לא היתה רק פייסבוק. מגזר הטק של S&P 500 רשם גידול של 33.7% ברווחים ברבעון הראשון. מכפיל הרווח העתידי שבו נסחר המגזר נחתך ל-19 מ-20 בינואר, לפי FactSet.

"על מה משקיעי המניות מרגישים שהם יכולים לסמוך? אין כאן מדיניות סחר, אין קשר לפדרל ריזרב, אלו הם רווחים ותו לא", אמר דייב דונבדיאן, מנהל ההשקעות הראשי של קרן ההון הפרטית אטלנטיק של CIBC, שמחזיקה כמה מניות במגזר הטק.

רק 3.6% מן האנליסטים מחזיקים כעת בהמלצת "מכירה" למגזר הטק של S&P 500, השיעור הנמוך ביותר מאז 2013. ל-20 מניות הטכנולוגיה הגדולות ביותר בעולם יש כעת שווי שוק מצרפי של מעל 6 טריליון דולר, לפי אסטרטגים בגולדמן זאקס.

המשקיעים הסיטו הצידה עוד חששות רגולטוריים. רבים מהם חששו שחוק הפרטיות האירופי החדש (GDPR) יפגע ברווחי חברות טכנולוגיה גדולות על ידי הגבלת גישה לנתוני משתמשים והוספת עלויות ציות לרגולציה.

עד כה, מבחינת חברות גדולות כמו פייסבוק ואלפאבית (גוגל), "האפקט נראה מינימלי", אמר ג'ייסון הלפסטין, אנליסט אינטרנט באופנהיימר. "זה אפילו עזר להם על בסיס יחסי", הוא הוסיף, מפני שהלקוחות מעדיפים כנראה לחלוק את נתוניהם עם חברות שיש להן כוח מותג גדול יותר.

המס יורד, ההשקעה בטק עולה

במקביל להתפוגגות החששות הרגולטוריים, חברות הטק צפויות ליהנות מהרפורמה במערכת המס בארה"ב. הרפורמה הזו, שתפחית את מיסי החברות באופן כללי, צפויה לגרום לרווחים שיישארו בידי החברות להיות מושקעים במוצרי טק חדשים, לפי כמה סקרים של סמנכ"לי כספים בחברות שונות.

מייקל קלי, בכיר בחברת ההשקעות פיינברידג', אמר שהוא הרכיב לאחרונה סל של בערך 100 מניות עולמיות שייהנו מהגאות בהוצאה העסקית של חברות, כולל מניות של רובוטיקה ובינה מלאכותית.

"טכנולוגיות שמאפשרות דברים, הן ברשימת המשאלות של כולם לקראת חג המולד", הוא אמר.

העליות האחרונות של עליבאבא וטנסנט, שתי חברות הטק המובילות בסין, היו חדות יותר בהשוואה לכמה חברות אמריקאיות. לשתיהן יש כעת שווי שוק של מעל 500 מיליארד דולר, והן בטבלת עשר החברות הגדולות בעולם בעולם מבחינת שווי.

מניית טנסנט, שהיא המו"ל הגדול בעולם של משחקי וידאו במונחי הכנסות, נמוכה עדיין ב-13% מהשיא שלה, ומשקיעים שמים לכך לב. "אנחנו מאמינים שטנסנט היא אחד המודלים העסקיים הסולידיים ביותר בסין אם לא בכל אסיה", אמר מנהל תיקים בכיר בחברת ניהול הנכסים של BNP פאריבה בהונג-קונג.

עדיין חוששים ממלחמת הסחר

אפילו באירופה, שבה חברות טק מהוות חלק קטן יותר מהשוק, המגזר הוביל לאחרונה את השוק. חברת התוכנה דאסו סיסטם הצרפתית עלתה השנה כבר ב-35%, ולוגיטק אינטרנשיונל השווייצית עלתה ב-33%.

החששות מהרגולציה וממתחי הסחר הבינלאומיים יעיקו על מגזר הטק. ביום ה' שעבר ירדו מניות המגזר על רקע דיווחים שחברים בקונגרס האמריקאי החלו לחקור את יחסי גוגל עם Huawei הסינית.

חברות חומרה וחברות נוספות שתלויות מאוד בהכנסות מארה"ב ומסין, יכולות להיפגע ממתיחויות הסחר בין שתי המעצמות, אומרים כמה משקיעים.