אנגלה מרקל נכנעה אתמול (ג') לדרישותיו של נשיא צרפת עמנואל מקרון בנוגע לתקציב האיחוד האירופי, במסגרת חבילת אמצעי רפורמה באיחוד, ושתי המדינות המובילות בו ימכרו כעת את החזון המשותף שלהן ליתר מדינות האיחוד, כדי להתגבר על המחלוקות המעמיקות בו.
גודל התקציב עדיין לא נקבע, אך הוויתור של הקנצלרית מרקל אומר שגרמניה וצרפת, שתי הכלכלות המובילות בגוש האירו, יתייצבו מול יתר מדינות הגוש עם קו משותף כשמדינות האירו ייוועדו בבריסל לדיון בשינויים באיחוד האירופי בסוף השבוע הבא.
"מצאנו פתרון טוב", אמרה מרקל, והוסיפה שהיא משוכנעת שחברי הפרלמנט מהקואליציה שלה יתמכו ברעיון של תקציב שיהיה מיועד לעידוד השקעות ולשילוב הדוק יותר של 19 מדינות גוש האירו.
ההסכם מגיע כאשר האחדות של האיחוד האירופי ניצבת בפני אתגרים בכמה חזיתות. העוינות הגלויה של הנשיא דונלד טראמפ לאיחוד האירופי, ומכסי המגן שהוא הטיל הגבירו את הדחיפות של הצורך בהסכם צרפתי-גרמני. שתי המדינות מעוניינות בתוכנית משותפת לרפורמות לפני שהן יציגו חזית משותפת מול ארה"ב בסדרת המחלוקות איתה.
באירופה עצמה, בחירות שהיו לאחרונה חיזקו את המפלגות האנטי-אירופיות שמתנגדות לקריאת הנשיא מקרון לשילוב הדוק יותר של מדינות האיחוד. הממשל האנטי-ממסדית החדשה באיטליה סירבה בשבוע שעבר לקלוט אונייה של מהגרים אפריקאים שנתקעה במימי הים התיכון, ועוררה בכך ביקורת עזה בפריז.
האור הירוק שהעניקה מרקל למקרון בא אחרי כמה שעות של שיחות בבית הארחה ממשלתי גרמני מצפון לברלין, שבמהלכן ניסו שני המנהיגים לגשר על חילוקי הדעות שעוד נותרו ביניהם בנושאי חוץ וכלכלה. עוזרים של שניהם עמלו בשבועות ובלילות האחרונים על ניסוח התוכנית המשותפת בישיבות הכנה מרתוניות.
"הפסגה באה ברגע אמת לאירופה, לכל מדינה בה וליבשת כולה", אמר מקרון.
מרקל השיגה ניצחון בנושא אחד: מקרון התחייב לתמוך בקריאתה לתוכנית של כל האיחוד לניהול ההגירה, ברוח עמדתה הליברלית של מרקל כלפי המהגרים, והודיע שצרפת תמלא את חלקה בסיוע לגרמניה לקלוט חזרה מהגרים שנרשמו לראשונה בצרפת ועברו אחר כך לגרמניה.
הורסט זיהופר, שר הפנים של מרקל ושותף קואליציוני שלה, אמר שלשום שהוא ינחה באופן חד-צדדי את משטרת הגבולות הגרמנית למנוע כניסת עוד מהגרים בגבולות המדינה, צעד שמרקל מתנגדת לו, אם היא לא תגיע להסכמים עם שכנותיה בתוך שבועיים.
מקרון תמך בקריאתה של מרקל לפתרון כל-אירופי לאתגר ההגירה. "צעדים חד-צדדיים ולא מתואמים יפצלו את אירופה", הוא אמר בהודעה המשותפת בתוום הפסגה עם מרקל.
מקרון ומרקל קבעו את פגישתם אתמול כתאריך היעד האחרון להסכם על הדרישות שמקרון העלה לפני כתשעה חודשים לשינויים במדיניות האיחוד האירופי, ולאיחוד משאבים של 19 מדינות גוש האירו.
אי יציבות פוליטית מתמשכת מאז הבחירות שהיו בגרמניה בספטמבר שעבר עיכב וסיבך את הדיונים בין ברלין לפריז. כעת נותרו רק כמה ימים לגייס את יתר מנהיגי אירופה לתמוך בתוכנית הזו לפני פסגת מנהיגי מדינות האיחוד האירופי בשבוע הבא.
אך הקשיים הפנימיים של מרקל, ובייחוד ההתנגשות עם שר הפנים שלה, פעלו כנראה לטובת הנשיא מקרון, כי הם חיזקו את העניין של מרקל בתוצאה חיובית מהדיונים עם נשיא צרפת.
מרקל ומקרון הגיעו לפשרה במחלקות הממושכת על הצעתו של מקרון לאיחוד פיקוח בנקאי הדוק יותר בגוש האירו, ולתקציב משותף ראשוני לגוש.
בהודעותיהם, שני המנהיגים מסרו שהם ישיקו תקציב לגוש האירו החל ב-2021 כדי לקדם "תחרותיות, התלכדות ויציבות". הם הודיעו גם שקרן חילוץ של גוש האירו - מנגנון היציבות האירופי, ESM, בשווי 500 מיליארד אירו, תהפוך לקרן קבועה שתוכל להציע הלוואות ארוכות טווח לממשלות דחוקות מבחינה פיננסית, וגם קווי אשראי לטווח קצר.
מקרון טוען שגוש האירו לא יוכל לשרוד ללא התחלקות מוגדלת במשאבים ובחובות. ממשלתה של מרקל הייתה זמן רב ספקנית לגבי הרעיון של שימוש בכספי משלם המסים הגרמני לתמיכה במדינות אירו אחרות.
מקורות התקציב של גוש האירו יהיו הקצאות של המדינות החברות, ואולי גם מס עסקאות פיננסיות אירופי חדש, ומשאבים אירופיים נוספים. הפרטים הושארו מעורפלים במתכוון, אמר מקרון, כדי לאפשר ל-19 מדינות האירו להגדיר את התקציב ביחד.
"היום צרפת וגרמניה אומרות בבירור שאנחנו מעוניינים בתקציב לגוש האירו, מה שלא היה קיים עד כה", אמר מקרון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.