טראמפ מגביר לחץ: מתכנן הגבלות על השקעות סיניות בארה"ב

היוזמה החדשה אמורה להיות מוכרזת בסוף השבוע ונמצאת בשלבי דיון בגופי הממשל השונים

הנשיא טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter
הנשיא טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter

הנשיא דונלד טראמפ, שכבר מנהל מלחמת סחר מול סין, מתכנן להסלים את העימות הכלכלי על ידי הטלת איסור על חברות סיניות להשקיע בחברות טכנולוגיות בארה"ב, וחסימה של יצוא טכנולוגי נוסף לסין, לפי מקורות יודעי דבר בממשל.

היוזמה הכפולה הזו, שאמורה להיות מוכרזת בסוף השבוע, מיועדת למנוע מבייג'ין להתקדם לפי תוכנית "תוצרת סין 2025" שלה, כלומר להפוך למובילה עולמית בעשרה תחומים טכנולוגיים, ביניהם טכנולוגיית מידע, תעופה/חלל, רכב חשמלי וביוטק.

משרד האוצר האמריקאי מנסח כעת תקנות שימנעו מחברות עם בעלות סינית של לפחות 25% רכישה של חברות שמעורבות במה שהממשל מכנה "טכנולוגיה משמעותית מבחינה תעשייתית". שיעורי הבעלות הסינית עשויים להיות נמוכים יותר, לפי כמה מקורות.

בנוסף, המועצה לביטחון לאומי ומשרד המסחר הפדרלי מגבשים יחד תוכנית לבקרת יצוא "מתוגברת", שמיועדת למנוע יצוא של טכנולוגיות כאלה לסין.

לפי מקורות בממשל, לפני שהתקנות הללו ייכנסו לתוקף, לתעשייה האמריקאית יהיה זמן להגיב עליהן. חברות אמריקאיות במגזרים הפיננסי והטכנולוגי במיוחד מנסות לעקוב אחרי התקדמותן של ההצעות השונות בשלבי הדיון בגופי הממשל השונים. החברות הללו חוששות במיוחד מכך שאיסורי היצוא השונים ישפיעו לרעה על עסקיהן בסין, כי הם ימנעו מהן את היכולת לנצל את יתרונן הטכנולוגי. רבות מהן מתנגדות גם להגבלת ההשקעות הסיניות, אבל אלה נחשבות לפחות מזיקות מפני שההשקעות מסין כבר צנחו דרמטית. רוב מאמץ השדולה של החברות האמריקאיות מתמקד בקונגרס, שדן בחיזוק הפיקוח על השקעות זרות מההיבט של הביטחון הלאומי.

היוזמה הכפולה הזו תמשיך את השימוש של ממשל טראמפ בנימוקי ביטחון לאומי להצדקת צעדים כלכליים. מכסי המגן על פלדה ואלומיניום מקנדה, מקסיקו, האיחוד האירופי ובעלות ברית נוספות נכנסו לתוקף מוקדם יותר השנה מתוקף סעיף ביטחון לאומי בחוק הרחבת הסחר מ-1962. לצורך הגבלת השקעות זרות, הממשל מתכנן להשתמש בחוק הסמכויות הכלכליות הבינלאומיות לשעת חירום מ-1977, שמעניק לנשיא סמכות רחבה במקרים של "איום חיצוני בלתי שגרתי ולא רגיל", מסרו המקורות בממשל.

"הנשיא הבהיר את שאיפתו להגן על טכנולוגיה אמריקאית", אמר שר המסחר ווילבור רוס בתגובה ל"וול סטריט ג'ורנל" אתמול. "כל האפשרויות שיגנו טוב יותר על טכנולוגיה אמריקאית, כולל שינויים אפשריים בבקרת יצוא, נבדקות כעת".

התוכנית טרם הושלמה, וכמה פרטים יכולים להשתנות. לפי התוכנית הנשקלת כעת, ארה"ב תאסור קנייה של חברות טכנולוגיות אמריקאיות על ידי ישויות שבהן מחזיקים משקיעים סינים לפחות 25% - השיעור המדויק עדיין בדיונים. גם השקעות עם פחות משקיעים סינים ייחסמו אם הממשל יקבע שהמשקיעים הסינים עלולים להשיג את הטכנולוגיה דרך מושבים במועצת המנהלים, הסכמי רישוי או דרכים אחרות.

הממשל יבדוק רק עסקאות חדשות, ולא ינסה לבטל עסקאות נוכחיות שכבר מבוצעות, מסרו המקורות. מיזמים משותפים קיימים בין ארה"ב לסין לא יוכלו לבצע השקעות נוספות בטכנולוגיה אמריקאית מתקדמת בגלל ההשפעה הסינית עליהם. מאמצי הממשל מכוונים אמנם לחברות סיניות שבבעלות המדינה, אבל רף האיסורים של הממשל לא יבחין בין חברות סיניות מהמגזר הציבורי והפרטי, כי הממשל מאמין שלממשלת סין יש השפעה אדירה על כל העסקים והחברות בסין.

כדי לוודא שטכנולוגיות אמריקאיות מסוימות לא יגיעו לסין באמצעות סחר, הממשל יפקח גם על יצוא לסין של טכנולוגיות במסגרת פרויקט "סין 2025". המועצה לביטחון לאומי מגבשת המלצות לביצוע החלק הזה. הלשכה לתעשייה ולביטחון לאומי במשרד המסחר האמריקאי עוקבת דרך קבע אחרי טכנולוגיות זמינות מבחינה מסחרית, כדי להעניק לחברות שמייצרות איתן היתרי מכירה ללא רישיון יצוא.

ההגבלות החדשות על השקעה סינית ויצוא לסין באות על גבי איומים של טראמפ בשבוע שעבר להטיל מכסי מגן על יבוא סיני בהיקף 450 מיליארד דולר בשנה. ב-6 ביולי, המכסים הראשונים של 25% ייכנסו לתוקף לגבי יבוא מסין בהיקף 34 מיליארד דולר. סין איימה להטיל באותו יום מכס זהה על כמות זהה של יבוא מארה"ב.

השקעות זרות בארה"ב חייבות כבר היום לעבור ביקורת של כמה סוכנויות בממשל במסגרת "הוועדה להשקעות זרות", כדי לוודא שהן אינן פוגעות בביטחון הלאומי. הבדיקות הללו שנקראות CFIUS, או האיום בהן, כבר עצרו רכישות סיניות של חברות מוליכים למחצה בארה"ב. הן פגעו גם בהשקעות סיניות נוספות. לפי קבוצת רודיום, חברת מחקרי שוק, ההשקעות הסיניות בארה"ב השנה קרסו ב-92% בינואר-יוני הנה, לסך של 1.8 מיליארד דולר. הסיבה הייתה כפולה: הגבלות על אשראי בסין והבדיקה שנערכת בארה"ב של ההשקעות הללו.