המאבקים המרים בקרב אנשי ממשל טראמפ בסוגיית הסחר פרצו אתמול (ב') שוב אל פני השטח והובילו לטלטלות עזות בשוקי המניות, לאחר שיועץ הסחר הבכיר ביותר בבית הלבן, פיטר נבארו, התעמת עם שר האוצר סטיבן מנוצ'ין בסוגיית המגבלות על השקעות זרות.
במשך שבועות תכנן ממשל טראמפ שני מהלכים מקבילים שנועדו למנוע מחברות סיניות להשיג טכנולוגיה אמריקאית מתקדמת - ארה"ב תמנע מחברות סיניות להשקיע בחברות טכנולוגיה אמריקאיות, ובמקביל תמנע גם יצוא טכנולוגיה אמריקאית לסין. בייג'ינג הגיבה בחריפות למתח הגובר, והנשיא שי ג'ינפינג נשבע "להכות חזרה" בתגובה למהלכי הסחר של ארה"ב.
לנוכח המתח הגובר בסוגיית העברות הטכנולוגיה, נפטרו אתמול משקיעים בבהלה מהשקעותיהם בכמה מחברות הטכנולוגיה בעלות הביצועים הטובים ביותר. מדד דאו ג'ונס איבד 497 נקודות במהלך יום המסחר, ובסופו של דבר נסגר בירידה של 328.09 נקודות, או 1.3%.
מטרתה של ארה"ב היא למנוע מבייג'ינג לקדם את התוכניות הכלולות בדוח "תוצרת סין 2025", שנועדו להפוך אותה למדינה המובילה בעולם ב-10 תחומי טכנולוגיה, כולל טכנולוגיית המידע, תעופה וחלל, וכלי רכב חשמליים.
"כדי להגן על ביטחוננו הלאומי תטיל ארה"ב מגבלות השקעה ספציפיות ותהדק את ביקורת היצוא ליחידים ויישויות סיניים בכל הנוגע לרכישת טכנולוגיה בעלת חשיבות תעשייתית", אמר הבית הלבן ב-29 במאי. תוכנית זו תוכרז ב-30 ביוני, ותיכנס לתוקף "זמן קצר לאחר מכן", על פי ההודעה.
בתגובה לכתבה ב"וול סטריט ג'ורנל" שפירטה את תוכניות הממשל האמריקאי, הכחיש אתמול בבוקר שר האוצר מנוצ'ין שסין היא המטרה של מאמצי הממשל לפקח על ההשקעות. שמה של סין לא יוזכר באופן ספציפי, צייץ מנוצ'ין אתמול בבוקר. במקום זאת, יכוון הממשל את מאמציו ל"כל המדינות שמנסות לגנוב את הטכנולוגיה שלנו". מנוצ'ין כינה את הכתבה בג'ורנל על מגבלות ההשקעה "חדשות כוזבות ושקריות" שמבוססות על מידע שסופק בידי "מדליף" ש"או שאינו קיים בכלל, או שאינו מכיר היטב את הנושא".
במהלך היום צללו השווקים, או אז הופיע יועץ הסחר של הבית הלבן פיטר נבארו בטלוויזיה בניסיון להרגיע את המשקיעים. בשעות הצהריים אמר נבארו ל-CNBC שאכן סין - ולא אף מדינה אחרת - היא המטרה של מגבלות ההשקעה. "כל הרעיון הזה שאיכשהו הולכות להיות מגבלות השקעה על העולם כולו - תשכחו מזה", אמר נבארו בסתירה לדברי שר האוצר האמריקאי. "מה שהנשיא עשה ואמר זה שיש לנו בעיה עם זה שסין נכנסת ולוקחת את הטכנולוגיה שלנו".
נבארו ומנוצ'ין מתעמתים זה זמן רב בנושאים שונים, כולל סוגיית מכסי המגן והמדיניות כלפי סין. כששני האישים השתתפו במשלחת סחר לבייג'ינג במאי, התעמת נבארו עם מנוצ'ין בבית ההארחה הממלכתי דיאיוטאי, והאשים אותו בניסיון לבצע מחטף כוחני באמצעות עריכת פגישה אישית עם הנציג הכלכלי הבכיר של סין, במקום לערוך פגישה במתכונת של צוות.
נבארו גם רמז על קיומם של המאבקים לגבי תוכנה של ההכרזה שתצא בסוף השבוע לגבי מגבלות ההשקעה. "הדבר היחידי שהולך לקרות בטווח הקרוב הוא שביום ו' משרד האוצר ידווח לנשיא על הסוגיה הקשורה לסין", אמר נבארו. "לגבי מדינות אחרות - בפירוש אין שום דבר על השולחן".
למרות ש-CNBC הציגה בתחתית המסך את המשפט: "נבארו: שום תוכניות להטיל מגבלות השקעה", אמר מקור שמתמצא בדיונים בבית הלבן שזה לא אמור היה להיות המסר של נבארו. במקום זאת, ממשיכים שני הצדדים החלוקים בדעותיהם להתכתש על פרטיה הספציפיים של מתווה מדיניות ההשקעה.
דבריו של נבארו "משאירים את הדלת פתוחה ליישום תוכנית מגבלות ההשקעה שהוכרזה ב-29 במאי", ושלפיה יוכרזו המהלכים "וייושמו לאחר זמן קצר".
פקידי ממשל אמרו שהנשיא דונלד טראמפ אינו מרוצה מקצב הדיונים במשרד האוצר על מגבלות ההשקעה, וכי היא השתמש בהודעה שיצאה ב-29 במאי כדי לוודא שמשרד האוצר יציג תוכנית עבודה ב-30 ביוני.
לאנשי התעשיה תהיה הזדמנות להגיב על התוכנית לאחר הכרזתה. כך אמרו מקורות שמעורים בדיונים.
מה שמגביר עוד יותר את הבלבול הוא שלאחר הדברים שאמר נבארו ב-CNBC, יצאה דוברת הבית הלבן, שרה סנדרס, בהתבטאויות שמציבות אותה בצד של מנוצ'ין. "כפי שאמר השר, תפורסם הודעה שתתמקד בכל המדינות שמנסות לגנוב את הטכנולוגיה שלנו, ואנו מעריכים שהיא תתפרסם בקרוב", אמרה סנדרס בתדרוך לעיתונאים שנערך 15 דקות לאחר הופעתו הטלוויזיונית של יועץ הבית הלבן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.