כ-200 מנהלים של כספי משפחות (מה שנקרא פאמילי אופיס), אנשים עם כיסים כבדים מאוד וקריטריונים קשוחים לא פחות, ישבו לפני כשבועיים בכנס בדן פנורמה בתל-אביב (שהיה סגור לתקשורת) והקשיבו לשני יזמים עם רעיון שעד לפני כמה שנים נראה היה כמו בדיחה: בירה ללא אלכוהול, המבושלת או מועשרת עם קנאביס.
השניים, מהסטארט-אפ Province Brands הפועל בקנדה (מסיבות מובנות), עלו לבמה בחצות היום, אחרי לא מעט פיצ'ים עסקיים, חלקם ככל הנראה אפרוריים למדי. אלעד ברק (34), מנהל הפיתוח העסקי של החברה, ומייקל "דומה" וונדשו (41), יזם אמריקאי ומייסד החברה, סיפרו לנוכחים שהמשקה שלהם נראה כמו בירה, קר כמו בירה, יש לו צבע בהיר יחסית, הוא נמזג מהחבית - אבל הוא ממסטל כמו קנאביס.
מייקל "דומה" וונדשו / צילום: באדיבות Province Brands
הם הגיעו לישראל במסגרת סבב גיוס של 10 מיליון דולר עד להנפקה המתוכננת של החברה בבורסה בטורונטו בסתיו הבא, אז היא תבקש לגייס 30 מיליון דולר נוספים. כיום שווי החברה המוערך של פרובינס ברנדז, על-פי ברק, עומד על 21 מיליון דולר. לדבריו, מושקעים בה מאה משקיעים שונים, מוסדיים ופרטיים: בין היתר, היא קיבלה מענק של 300 אלף דולר מממשלת אונטריו. "בעקבות ההשקעה הזאת קיבלנו פרסום בתקשורת בקנדה", הוא אומר, "רוב הסיקור היה חיובי, אבל היו גם מי ששאלו למה ממשלת אונטריו נותנת כסף לחברה שעוסקת בקנאביס שלא לפיתוח רפואי, אלא לשימוש בשעות הפנאי ולבילוי, שמכונה אצלנו recreational ".
באתם לעשות גוד טיים.
"אנחנו לא מנסים להיות חברה רפואית. אנחנו רוצים שאנשים ייהנו ויתמסטלו בפעילות הפנאי שלהם. מצד שני, ברור שאפשר לשתות את הבירה גם לצרכים רפואיים. אני לוקח את עצמי כדוגמה.
"לי יש קרוהן ואני משתמש בקנאביס רפואי באמצעות מכשיר אידוי. אנשים שמשתמשים בקנאביס רפואי במהלך היום במשרד צריכים להתחיל להתעסק עם הצמח ולא תמיד זה נעים. הרבה יותר נעים לקחת פחית בירת קנאביס מהמקרר, לפתוח במשרד ולשתות".
על-פי ברק, הסיבה לגיוס הכספים וההנפקה המתוכננת היא הקמת מבשלת בירת הקנאביס הראשונה בעולם. "אנחנו בהליכי סגירת עסקה לרכישת מתקן עצום, שהיה בעבר מפעל לנייר בנובה סקושה (Nova Scotia). יבושלו בה 170 אלף ליטר בירת קנאביס בשנה, מקום קסום".
עד שהמבשלה תקום, החברה עורכת ערבי טעימות למשקיעים באמצעות בר נייד. עד כה, התקיימו שבעה כאלה. הבר הנייד נראה כמו בר מסורתי של אלכוהול, עשוי עץ מסיבי עם ברזים, אבל הבירה מקנאביס.
איזה טעם יש לבירה שמבושלת מקנאביס?
"היא נראית כמו בירה רגילה והטעם שלה עשיר, חצוף ומתובל", מתגייס וונדשו לתאר את המוצר. "היא יבשה ולא מתוקה כמו רוב הבירות ששתיתי. בכל ערב טעימות שערכנו התגובות היו פנומנליות. זה ייקח קצת זמן, אבל הקנאביס יחליף את האלכוהול כחומר פסיכואקטיבי דומיננטי בפעילות חברתית. יש מכשולים שצריך להתגבר עליהם כדי לגמור את המונופול של האלכוהול, אבל זה יקרה, כי הקנאביס הוא מוצר טוב יותר, פחות מזיק ויכול לספק תחושה דומה".
קנאביס / צילום: רויטרס - Chris Wattie
למה הגעתם עד לישראל כדי לגייס משקיעים?
וונדשו: "ישראל היא מובילה עולמית בתחום מחקר הקנאביס. זאת אחת המדינות הראשונות שקיבלה את היתרונות הרפואיים של הקנאביס ורבים מחוקרי הקנאביס המובילים בעולם הם מישראל. אלעד הגיע לכאן כדי להיפגש עם חוקרים לבחינת שיתופי פעולה ועם משקיעים. זאת הייתה בחירה טבעית".
"יותר קנאביס מסטארברקס"
ברק, במקור ממודיעין, עבר לקנדה לפני ארבע שנים עם זוגתו, סשה, כדי ללמוד MBA באוניברסיטת טורונטו. את התואר סיים לפני כשנתיים. לאחר מכן החל לעבוד בחברת קלינטק כסמנכ"ל פיתוח עסקי ועשה כך במשך שנה וחצי עד שחיפש עבודה חדשה, אז הגיע לפרובינס ברנדז.
"הייתי כבר משתמש רפואי ובקנדה הבנתי שקנאביס זה יותר מלגלגל ג'וינט ולקוות שיהיה בסדר", הוא מספר. "בקנדה אני מקבל חומר רפואי ויודע בדיוק כמה אחוזי THC (החומר הפעיל והממסטל) וכמה אחוזי CBD (חומר שאינו פסיכואקטיבי ובעל השפעה מיטיבה לכאבים) יש בו. גיליתי שאם משתמשים בצמח בצורה נכונה ומודרכת, אפשר לעשן כל היום ולהישאר סופר-אקטיביים. אני בעבודה, למשל, מעשן רק CBD ורק בערב מעלה אחוזי THC".
ככה הגעת בעצם לתעשיית הקנאביס.
"התחלתי לעשות נטוורקינג ומצאתי את עצמי נפגש עם יותר אנשים מהתעשייה. זה נורא כיף לעבוד בחברה כזאת. חודש אחד בתעשיית הקנאביס זה כמו שנה בכל תעשייה אחרת. אנחנו עובדים קשה והשוק תחרותי מאוד".
תעשיית הקנאביס גדלה בהתאם לקצב הרגולציה, ובקנדה המצב הוא גן עדן בהיבט הזה.
"קנאביס חוקי לשימוש רפואי בקנדה משנת 2001 ובספטמבר הקרוב הוא יהיה גם חוקי לצורכיrecreational. בהתחלה הוא יהיה חוקי לצריכה רק בצורת העלים, ולאחר שנה יהיה חוקי גם לצרוך אותו במשקה. מאחר שהתעשייה יודעת את זה, כולם בבאזז. בדאון-טאון ונקובר יש היום יותר דיספנסרים למכירת קנאביס מאשר סטארבאקס. זה נתון מפוצץ".
אלעד ברק / צילום: שלומי יוסף
קנאביס לפני קפה. אהבתי.
"אנשים נורמטיביים נכנסים עם עגלת תינוק לדיספנסר ברחוב וקונים לעצמם את הצמח, כרגע אומנם רק לצרכים רפואיים, אבל זה, כאמור, עומד להשתנות. הטאבו נשבר בקנדה, אף אחד לא שופט אף אחד. אני משחק ברידג' עם כל הסבתות ואם יש לי כאבים באמצע המשחק אני פשוט מאדה.
"כולם מעשנים בקנדה, וגם ברחוב, אם שוטר יתפוס אותך עם ג'וינט, הוא אולי יעיר לך, אבל לא ייקח את החומר ואין הפללה. בירה, לעומת זאת, אסור לשתות ברחוב ואין איך להתחמק מזה: השוטר ישפוך אותה ותקבלי 300-200 דולר קנס".
בעיה לחברות האלכוהול.
"לכן קונסטלישן ברנדז (Constellation Brands), שהיא אחת מענקיות האלכוהול בעולם, הבעלים של קורונה, עם 45 מיליארד דולר, היו הראשונים לקפוץ למשחק. בינואר האחרון הם הודיעו שהם משקיעים בחברת הקנאביס הגדולה בעולם, קנופי (Canopy), בסכום של 245 מיליון דולר. הם גם השקיעו בחברה נוספת בשוודיה שמתמחה בחומר מקשר לערבוב בין מים ושמן. אני מסיק מזה שהם מתכננים לעשות בירה מקנאביס וצריכים להוסיף חומר מקשר בין שמן הקנאביס והמים. ברגע שהם עשו את זה, כל שוק המשקאות הגיב. צריך להוריד בפניהם את הכובע שחברה כל-כך גדולה עשתה צעד מהיר בשלב מוקדם".
המטרה: הקולטנים במוח
לפי הפרסומים של פרובינס ברנדז, הבירה שלהם אמורה להשפיע תוך כעשר דקות מרגע הלגימה, ותאבד מהשפעתה לאחר כשעה. "הרעיון הוא לחקות את העקומה של השפעת הבירה האלכוהולית", ברק מסביר. "חשוב לנו שאם תשתי בירת קנאביס במסעדה, תוכלי אחרי שעה לחזור למשרד לעבוד והסוטול יירד".
איך עושים את זה?
"כדי שזה ישפיע מהר זה קל, הטכנולוגיה קיימת ואנחנו רוכשים אותה מחברות אחרות. מדובר במאיץ שעוזר לספיגה מהירה יותר בדם. עשינו מבחנים על נסיינים, כולל מבחני פלסיבו, ובחרנו את החברה הכי טובה שגרמה לאנשים סוטול אחרי עשר דקות.
"החלק של הורדת הסוטול אחרי שעה יותר קריטי. יש כיום בשוק מוצרים שעושים דאון לחומרים הפעילים בקנאביס. יש רצפטורים של הקנאביס במוח והחומר הפעיל נתפס בתוכם, והחומרים הללו מפנים את ה-THC ונתפסים במקומו. הבעיה היא שהם נשארים שם כמה שעות טובות, ואז זה לא מאפשר לשתות עוד בירה. לכן, לאחר מחקר שערכנו עם אוניברסיטת מונטריאול, אנחנו בהליכי רשימת פטנט לתהליך דאון שעובד כך שהחומרים הפעילים בבירה יהיו מסוככים. כלומר ה-THC ייקלט ברצפטורים, אבל הוא כאילו 'משומן' ואחרי שעה יתרופף ויתנתק. ואז הקולטנים נשארים פתוחים. זה עדיין בפיתוח ובהתחלה נמכור את זה בלי הפיתוח שעושה את הדאון. המטרה שלנו היא להיות על המדפים בשנת 2019".
איך ייראה עולם שמגיש בירה עשויה קנאביס בבר?
"עולם שאין בו את כל הצרות של האלכוהול. אנשים יוכלו לשתות כל ערב, ליהנות ולא לגמור בילוי בצורה שלא שולטים בעצמם. המטרה היא לתת מוצר תחליפי לאלכוהול ולשנות את העולם".
למרות החזון האוטופי-קנבואידי של פרובינס ברנדז, החברה גם מבשלת בירה אלכוהולית לכל דבר, אלא שהיא עשויה מהאמפ. "קנאביס כולל שני סוגי צמחים", ברק מסביר, "את המריחואנה כולם מכירים, אבל יש גם האמפ, שמכירים יותר מתחום הבריאות, שבו אין חומרים פעילים והוא לא ממסטל. ממנו אנחנו מבשלים את הקמברידג' ביי. זאת בירה חוקית לחלוטין ויש בה אלכוהול".
אז מה ההבדל בינה לבין בירות אחרות?
"היתרון שלה, שהיא לא עשויה משעורה, יש בה פחות קלוריות, היא ללא גלוטן והיא בריאה יותר. אלה דברים שחשובים לדור הצעיר הבריאותני וגם לסקטור של הנשים, שהוא היחיד שרואים בו עלייה בענף האלכוהול. אצל הגברים רואים ירידה של 10% בצריכת אלכוהול במקומות שבהם קנאביס הוא חוקי. עם זה נהיה בשוק בסוף השנה".
"חשיבות גדולה לאותנטיות"
לפי ברק, פרובינס ברנדז עובדת על כמה מוצרים, ברמות מחירים שונות ועם קהלי יעד מגוונים: "המוצר הראשון הוא בירה בשם יאנדי גולד, שמיועדת לקהל צעיר כי היא תהיה זולה יותר. זאת בירה שעשויה משעורה, כמו בירה רגילה, ובתהליך די מסובך אנחנו עושים הזרקה של שמן מריחואנה ולאחר מכן מוציאים את האלכוהול מהמשקה. ככה נשארת בירה עם THC. זה מוצר שאנחנו מפתחים כדי להתחרות בחברות אחרות שיעשו בירת קנאביס בהזרקת שמן, טוב שיהיה לנו גם את השירות הזה. יש לנו עוד בירה בשם רוקט שמבוססות על הטכנולוגיה הזאת".
אבל זה לא מוצר הדגל שלכם.
"נכון. מוצר הדגל שלנו הוא בירת דגה (DAGGA). זאת בירה שכולה מבושלת ממריחואנה וללא הזרקה של שמן - שיש לו טעם נוראי שצריך לטשטש עם הרבה סוכר".
כלומר, אתם מבשלים את הצמח עצמו?
"לא, זה תהליך מורכב: מה שאנחנו עושים זה לקחת את כל הגזם, שזה בעצם הגבעולים והענפים של המריחואנה, מוצר הלוואי של תעשיית הגידול קנאביס שיש בו אחוזים נמוכים של THC שקשה למצות; התעשייה לא יכולה לזרוק אותו, כי הוא חייב לעבור תהליך שריפה במערכת סגורה; ובעצם, זו הפסולת של המגדלים. אז אנחנו לוקחים אותה ועושים לזה תהליך טכנולוגי של התססה, כמו בירה רגילה עם שמרים, במשך שבועיים-שלושה. ואז אנחנו מוציאים את האלכוהול ממנה ומשאירים רק את הקנאבואידים הממסטלים שעוברים דרך בישול הגזם. זאת בירה שמיועדת לאנשים שהם אוהבי קנאביס. היא מבושלת ממש מהצמח וזה חשוב, כי יש בענף האלכוהול חשיבות גדולה לאותנטיות".
על מה עוד אתם עובדים?
"מוצר נוסף שאנחנו עוד קצת רחוקים איתו, כי הוא עדיין במחקר ופיתוח, הוא בירה בשם קיימברידג' ביי גראנד (Cambridge Bay Grand). הרעיון שלה מבוסס על סטארט-אפ קודם שהיה לדומה, שבמסגרתו הוא רשם 30 פטנטים לבידוד חומרים פעילים ספציפיים בקנאביס כדי להבין מה כל מוצר יגרום לך לרצות לעשות. יהיה קנאביס שיגרום לך לצאת לטבע, אחר יגרום לך לרצות לבלות, ואחר לעשות ספורט.
"על הרעיון הזה אנחנו רוצים לעשות בירה שהקנאביס שלה כולל חומרים פעילים שנותנים חוויה שדומה להיי של אלכוהול - נותן אומץ וביטחון עצמי. אנחנו עדיין מנסים להגיע לזה. היתרון המשמעותי של הבירה הזאת הוא שיום למחרת אין - ולא יכול להיות - לך הנגאובר".
יש גם מוצרי פרימיום?
"כן. ג'ין. אחד המייסדים שלנו הוא בעל ניסיון עשיר באלכוהול ויש לו מתכון ג'ין שהוא יכול להשתמש בו - מתברר שמתכוני ג'ין הם סודיים לחלוטין. אנחנו רוצים לעשות שני סוגים של ג'ין שיהיה לא אלכוהולי, אלא עשוי מקנאביס. אחד ייתן תחושת היי שדומה לתחושת ההיי של אלכוהול והשני ייתן תחושת סוטול של קנאביס. זה מוצר פרימיום והוא יעלה 40 דולר".
המותגים המתוכננים של פרובינס ברנדז
CAMBRIDGE BAY
בירה מבושלת מ-HEMP, צמח קנאביס ללא רכיבים פעילים. היחידה שמכילה אלכוהול ולא מריחואנה.
יתרונות: פחות קלוריות וללא גלוטן
סטטוס: מוכנה לשיווק מחיר מוערך: כ-8.5 דולר
YANDI
בירה שמבושלת משעורה/לתת עם הזרקה של שמן קנאביס. לאחר הבישול מוציאים את האלכוהול ונשארים עם בירת קנאביס עם THC
יתרונות: אין הנגאובר
חסרונות: טעם שמן הקנאביס אינו ערב ויש לטשטשו עם סוכר
סטטוס: מתוכננת להיות על המדף בסתיו 2019 מחיר מוערך: כ-8.5 דולר
DAGGA
מוצר הדגל של החברה. בירה שמבושלת משעורה/לתת ביחד עם הגבעולים והענפים של המריחואנה, בהם יש ריכוזים קטנים של THC, ללא צורך בהזרקת שמן
יתרונות: בירה שמבושלת מהצמח עצמו, אין הנגאובר, מתוכננת להיות בעלת טכנולוגיה להאצת הספיגה
סטטוס: מתוכננת להיות על המדף בסתיו 2019 מחיר מוערך: כ-8.5 דולר
CAMBRIDGE BAY GRAND
בירה שמבושלת משעורה / לתת וגזם המריחואנה. מבוססת על פטנט למיצוי רכיבים ספציפיים מהצמח שמדמים תחושה שדומה לאלכוהול
יתרונות: אין הנגאובר, מספקת אלטרנטיבה לאלכוהול
סטטוס: עדיין בפיתוח מחיר מוערך: כ-8.5 דולר
GIN
מוצר פרימיום. שני סוגי ג'ין שמבוססים על קנאביס, האחד ידמה תחושה של אלכוהול והשני של קנאביס
סטטוס: עדיין בפיתוח מחיר מוערך: 40 דולר