24.2 מיליון לינות נרשמו בבתי המלון בישראל בשנת 2017. 44% מתוכן, כלומר 10.6 מיליון, היו לינות תיירים - מספר המשקף שיא של העשור האחרון בבתי המלון בארץ. מרבית הלינות נרשמו בירושלים ובתל-אביב.
3.6 מיליון התיירים שנכנסו לישראל חיפו במדיה מסוימת על היקף הישראלים שיוצאים בהמוניהם לחו"ל עבור ענף המלונות בישראל. מיהי הרשת החזקה בישראל, מיהו המלון שמגלגל מחזור שגבוה מרשת בתי מלון, ומהי ההכנסה הממוצעת לחדר?
רשת המלונות הישראלית החזקה ביותר היא פתאל, כך קובע דירוג Dun's 100 לשנת 2018. הרשת מחזיקה במספר חדרים בארץ ובעולם הגדול מזה של כל 13 הרשתות המדורגות יחד. השנה גדלה משמעותית פעילות פתאל: גידול של 60% במספר החדרים וגידול של 40% בהכנסות - וזאת הודות להרחבת הפעילות ל-37 מלונות באירופה. בישראל מחזיקה הרשת ב-5 מותגים - מתוכם שניים בולטים: הרודס ולאונרדו.
שקלול הנתונים שעל-פיו נעשה הדירוג של Dun's 100 כלל 3 פרמטרים עיקריים: היקף ההכנסות של הרשת (במקרה של פתאל בזירה המקומית ובזירה הבינלאומית), מספר החדרים והכנסה ממוצעת לחדר.
פתאל השנה רשמה לעצמה מהלך היסטורי שכשהיא עומדת מאחורי מה שמכונה "הנפקת השנה". הרשת הונפקה לפי שווי מינימום של 3.4 מיליארד שקל. לאחרונה, בכנס "עושים שוק" של "גלובס", אמר דוד פתאל, מי שייסד את הרשת ועומד בראשה, כי "כסף אף פעם לא היה העניין, אלא העשייה".
לפתאל, בשונה מהרשתות האחרות, יש פרספקטיבה רוחבית באשר לעלויות המלונות בישראל אל מול המלונות של הרשת באירופה. "בחו"ל קל יותר מכל הבחינות. מבחינה ביורוקרטית ובכל הליך הבנייה של בתי מלון והתפעול שלהם - הכול יותר קל משמעותית בחו"ל, אבל הלב פה, אז ממשיכים גם פה".
"יוקר המחיה כאן גם כך הוא גבוה לעומת חברה שפועלת בברלין, וזה בהכול: ארנונה, מחירים בסופרמרקט, מים וחשמל - וזה", לדברי פתאל, "בא לידי ביטוי בעלויות ובמחירי הלינה בישראל. כדי להרוויח את אותם 100 שקל בישראל ובאירופה, אני צריך למכור בישראל ב-60% יותר יקר. זה מספר מדהים".
עוד אמר פתאל בכנס כי "מצד אחד יש איומים על העסק המסורתי שנקרא מלונאות, ומצד שני יש בו תנופה אדירה בכל העולם. זה העסק מספר אחד בתמ"ג העולמי, ש-10% ממנו זה תיירות כולל תעופה, מסעדות, השכרות רכב וכדומה. זו פריחה שמתרחשת בכל העולם. אין עיר שלא חוותה ב-3-4 השנים האחרונות עלייה במספר התיירים. גם כאלה שהולכים ל-Airbnb וגם כאלה שבאים לבתי מלון. אנחנו חווים תנופת פיתוח אדירה, והחברה נמצאת במספר רב של מדינות וערים שגדלות בקצב של 5%-6% בשנה. זה פנומנלי".
DUN?S 100 לשנת 2018 נדלן מלונאות
הרשת פתאל מעסיקה 8,500 עובדים, ומספר החדרים שלה עומד על 27,743 - פי 6.5 מהרשת הבאה בגודלה אחריה, ישרוטל. יחס מספר העובדים לפי מספר החדרים עומד על כ-3.3.
מעניין לראות שלפי הנתונים, ההכנסה הממוצעת לחדר (במלונות בארץ ובחו"ל) ברשת פתאל היא הנמוכה ביחס לעשרת המלונות האחרים,כשהיא מסתכמת ב-93.2 אלף שקל בשנה - פחות משליש מההכנסה הממוצעת לחדר במלונות ישרוטל. מסקנה זו מלמדת על מחירי הלינה בין היתר כפי שמתמחרת הרשת לאורחיה.
ישרוטל היא הרשת שמדורגת שנייה. הכנסות הרשת מהפעלת בתי מלון עומדת על 1.321 מיליארד שקל. רשת ישרוטל מפעילה מלונות בתחומי ישראל בלבד, לרבות כמה ממלונות היוקרה, בהם בראשית, כרמים, יערות הכרמל ובקרוב גם מצפה הימים שייפתח אחרי שיפוץ. הרשת נמצאת בתנופת בנייה והכריזה על הקמת שורת בתי מלון בתל-אביב בעיקר - גם בקטגוריית הבוטיק. מספר החדרים שמפעילה הרשת הם 4,222, ומספר העובדים ברשת הוא 5,000 - יחס של 1.12 עובד לחדר. ההכנסה הממוצעת לחדר היא 313 אלף שקל לשנה.
הרשת שדורגה שלישית היא מלונות דן. הכנסות הרשת הסתכמו ב-1.187 מיליארד שקל. הרשת השיקה לאחרונה מלון בקונספט שונה מהנוף המוכר שלה בתל-אביב - מלון דיגיטלי שפונה לקהל עסקי ולקהל צעיר (מלון לינק). מספר החדרים במלונות דן עומד על 4,056, לרבות במלונות אייקוניים כמו דן אכדיה, דן תל-אביב או דן קיסריה. הרשת גם מחזיקה במלון המלך דוד בירושלים. היקף ההכנסה הממוצעת לחדר היא 293 אלף שקל, ומספר העובדים ברשת - 4,436 - משקף יחס של 1.1 עובדים לחדר.
3 הרשתות המדורגות ראשונות שמרו על מיקומן בדירוג השנה בדומה לזה של השנה שעברה.
במקום הרביעי ממוקמת הרשת מישורים. הרשת אינה פעילה בישראל בתחום המלונאות, כשהיא בעלת השליטה בחברת סקייליין (50%) שמחזיקה ומפעילה מלונות בקנדה ובארה"ב. הכנסות הרשת הסתכמו ב-327 מיליון שקל. הרשת מפעילה כ-3,000 חדרים ומעסיקה כ-2,000 עובדים. ההכנסה הממוצעת לחדר הסתכמה ב-110.7 אלף שקל לשנה. מישורים דורגה ב-2017 במקום השישי, וכעת היא עלתה למקום הרביעי, בין היתר לאור העובדה שמישורים הציגה גידול משמעותי במספר החדרים: הרשת מחזיקה ב-2,953 חדרים נכון להיום, לעומת 1,079 ב-2017, כפועל יוצא של רכישת 13 בתי מלון בארה"ב בסוף 2017.
רשת מלונות אפריקה ישראל מדורגת חמישית. הרשת מחזיקה במלונות קראון פלאזה בתל-אביב, ירושלים, אילת, ים המלח וחיפה (כולל במלון Bayview). הכנסות הרשת הסתכמו ב-401 מיליון שקל. מספר החדרים שמחזיקה הרשת הוא כ-1,695, וההכנסה הממוצעת לכל חדר היא 236.5 אלף שקל. מספר העובדים ברשת מלונות אפריקה ישראל הוא 1,319 - יחס של 0.78 עובד לחדר.
במקום השישי מדורגת אלרוב נדל"ן ומלונאות. הרשת מחזיקה במלונות בארה"ב ובקנדה. הכנסות הרשת הסתכמו ב-476.9 מיליון שקל, כשההכנסה הממוצעת לחדר היא הגבוהה ביותר אל מול שאר המלונות - 549 אלף שקל לשנה.
הרשת מעסיקה 1,825 עובדים - כפול מממספר העובדים ברשת המלונות של הכשרת היישוב המדורגת אחריה, למרות שהיא מחזיקה בעצמה במספר חדרים כפול מזה של אלרוב נדל"ן.
הכשרת היישוב מחזיקה ברשת המלונות רימונים, הכוללת 8 בתי מלון המונים 1,505 חדרים. מספר העובדים ברשת הוא 994, כלומר יחס של 0.6 עובד לחדר. ההכנסה הממוצעת לחדר ברשת, המדורגת במקום השביעי (בדומה לשנת 2017), היא 160.7 אלף שקל.
במקום השמיני נמצאת הרשת פרימה. הרשת מונה 11 בתי מלון, ארבעה מתוכם בירושלים ושלושה בתל-אביב. סך מספר החדרים עומד על 1,383. הכנסות הרשת מהפעלת בתי המלון הסתכמו ב-145.2 מיליון שקל, כשההכנסה הממוצעת לחדר היא 105 אלף שקל.
רשת מלונות טמרס מדורגת אחריה. טמרס מונה 6 בתי מלון בישראל. הרשת משתייכת לקבוצת Tamares הבינלאומית שנוסדה לפני 50 שנה. כיום היא מנוהלת על-ידי איש העסקים פויו זבלדוביץ', בנו של מי שהקים את הרשת בשעתו. בנוסף, השנה סיים את תפקידו אחרי 18 שנים מנכ"ל רשת מלונות טמרס, רפי וינר.
במקום העשירי ניצב מלון יחיד - מלון הילטון תל-אביב. המלון, למעשה היחיד בתל-אביב הנושא שם של רשת בינלאומיות בנישת היוקרה, הוקם בשנות ה-60 ומונה 560 חדרים. לאחרונה יצא המלון במהלך לפיו 5 הקומות העליונות הפכו למעין מלון בתוך מלון המכונה "Vista", והוא מציע חדרים ברמת אירוח יוקרתית יותר, לרבות טרקלין עסקים בקומה ה-17 של המלון. הילטון תל-אביב הוא המלון היחיד של הרשת בישראל, והוא מגלגל מחזור של רשת מלונות עם הכנסות של 290 מיליון שקל. ההכנסה הממוצעת לחדר היא 518 שקל - מהגבוהות בענף בישראל. בהילטון תל-אביב מועסקים 508 עובדים.
רשת מלונות הבוטיק אטלס דורגה אחרי הילטון. הרשת מחזיקה ב-15 מלונות, שלכל אחד יש ייחוד משלו. 11 מהמלונות ממוקמים בתל-אביב, שלושה בירושלים ושני מלונות נוספים באילת ובחיפה. הרשת נמצאת בבעלות אנשי העסקים דני ליפמן ולסלי אדלר. היקף ההכנסות של הרשת, המונה כ-1,000 חדרים, הסתכם ב-150 מיליון שקל. ההכנסה הממוצעת לחדר היא 148.5 אלף שקל.
את הרשימה סוגרים שני בתי מלון, הראשון היה בניהול של חברת הילטון עד לפני שנה וחצי, וכעת הוא מנוהל על-ידי אלעד גרופ מקבוצת תשובה - מלון מלכת שבא אילת. היקף ההכנסות של המלון ב-2017 עמד על 123 מיליון שקל. המלון מונה 481 חדרים, כשההכנסה הממוצעת לחדר עמדה על 255.7 אלף שקל לשנה.
את הרשימה סוגר מלון וולדורף אסטוריה בירושלים, המנוהל על-ידי רשת הילטון. בסוף 2017 נמכר המלון ב-160 מיליון דולר לאיש העסקים מישל אוחיון. היקף ההכנסות של המלון ב-2017 היה 112 מיליון שקל. המלון מונה 226 חדרים ו-250 עובדים. ההכנסה הממוצעת לחדר היא מהגבוהות בארץ ומגיעה לכ-500 אלף שקל בשנה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.