אחרי שממשל טראמפ הטיל מכסים חדשים על יבוא מכונות כביסה בינואר, מארק ביצר, מנכ"ל היצרנית ווירלפול, חגג את ניצחונו על היריבות הקוריאניות LG וסמסונג אלקטרוניקס.
"זוהי, ללא ספק, התפתחת חיובית לווירלפול", הוא אמר בשיחת ועידה עם משקיעים.
כעבור כמעט חצי שנה, מניית החברה כבר ירדה ב-15%. אחד הגורמים לירידה היה המכס הנפרד על יבוא פלדה ואלומיניום שהוטל על ידי ארה"ב במארס ואחר כך הורחב, שמייקר את עלות התשומות של ווירלפול. הרווח שלה, גם אחרי חשבון המס המופחת, ירד ב-64 מיליון דולר ברבעון הראשון בהשוואה לרבעון המקביל.
בשיחת הוועידה הבאה עם המשקיעים, באפריל, ביצר כבר נשמע זהיר יותר. "נמשכת האי ודאות שנובעת ממכסים אפשריים נוספים ומפעולות סחר בעתיד", הוא אמר. "אנחנו ממשיכים לעקוב אחרי המצב, להעריך אותו ולנקוט פעולה המתאימה לעסק שלנו".
במציאות, מכסים הם נשק כלכלי מורכב שיכול לפזר רסיסים בכלכלה בדרכים שגם החסידים שלהם לא צופים. זה מה שקרה למכונות הכביסה, שהיו בין מוצרי הצריכה הראשונים שעלו על הכוונת של ממשל טראמפ.
בחודשים שמאז כניסתו לתוקף של המכס על מכונות הכביסה המיובאות בפברואר, LG וסמסונג המשיכו להשקיע בארה"ב, על רקע העלות הגבוהה יותר של הבאת מוצרים מחו"ל. החברות הזרות וגם ווירלפול גם הרחיבו את גיוס העובדים בארה"ב. אבל מחירי מוצרי החשמל לצרכן עלו, ויש סימנים לירידה בביקוש.
ווירלפול ניהלה קמפיין להגנה מפני מה שהיא כינתה תחרות לא הוגנת מחו"ל. העניינים הסתבכו כאשר העימות המסחרי גלש אל מעבר למגזר שלה.
"עלויות חומרי הגלם עלו משמעותית", אמר ביצר במסיבת העיתונאים באפריל, ודיבר בייחוד על הפלדה והאלומיניום. רוב משקלה של מכונת כביסה, כ-120 ק"ג, מורכב מהפלדה והאלומיניום שלה.
הממשל הטיל מכסים על יבוא ב-92 מיליארד דולר בשנה, שכולל מכונות כביסה, קולטי שמש סולריים, פלדה, אלומיניום ושורת סחורות מסין. עמיתות הסחר של ארה"ב, כולל האיחוד האירופי, קנדה, מקסיקו וסין, הגיבו במכסים זהים.
הנשיא טראמפ מאיים להרחיב את המכסים לעוד 200 מיליארד דולר של יבוא מסין, כולל אלפי קטגוריות מוצרים שיפגעו ישירות בצרכנים, כמו אופניים, שואבי אבק וכפפות בייסבול. הוא אמר אפילו שהוא ישקול מכס על מכוניות מיובאות.
טראמפ טוען שהוא פועל נגד פרקטיקות לא הוגנות של היריבים, וכמה אנליסטים חושבים שהמכסים מיועדים לגרום לעמיתות הסחר להנמיך את חסמי הסחר שלהן. אבל רוב הכלכלנים סבורים שהמכסים גורמים יותר נזק מתועלת.
בשנה שעברה ווירלפול חיפשה הגנה מן תחרות הדרום-קוריאנית לפי סעיף שידוע כ"חוק ההגנות", שמחייב חברה להוכיח שהיא סובלת מנזק רציני מעלייה ביבוא. בחוק הזה, סעיף 201 בחוק הסחר של 1974, נעשה לאחרונה שימוש ב-2002 כשהנשיא דאז ג'ורג' בוש החליט להגן על יצרני הפלדה.
המכס שהוטל בפברואר הוא 20% על 1.2 מיליון מכונות הכביסה הראשונות שמיובאות לארה"ב מדי שנה, ו-50% מעל הרף הזה. הוא צפוי להישאר בתוקף לפחות שלוש שנים.
ארה"ב ייבאה 4.2 מיליון מכונות כביסה ביתיות גדולות ב-2017, כלומר ממוצע חודשי של 350,000 מכונות, לפי כריסטופר רוג'רס, אנליסט ב- Panjiva, חברה שמתחקה אחרי נתוני סחר עולמי. הנה, היבוא ירד לממוצע של 161,000 מכונות כביסה בחודש בינואר-אפריל.
מחירי מכונות הכביסה ומייבשי הכביסה עלו ב-20% באפריל-יוני, העלייה החדה ביותר ב-12 השנים האחרונות, לפי אומדני משרד העבודה הפדרלי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.