בשתי פעולות חקיקה נפרדות נתן השבוע הקונגרס אור ירוק להזרמת מיליארדי דולרים לישראל, בטווח המיידי ובעשור הקרוב.
הסנט העניק אתמול גושפנקא חוקית למזכר ההבנות שמסדיר מתן 38 מיליארד דולר כסיוע צבאי לישראל לאורך עשר שנים הבאות, החל בשנת הכספים 2019. המזכר נחתם ב-2016, בעקבות מו"מ בין ממשל אובמה לבין ממשלת ישראל. זו חבילת הסיוע הצבאי הגדולה ביותר בתולדות היחסים בין שתי המדינות, אך היא שוחקת בהדרגה את פלח הסיוע שהיה נהוג להמירו לשקלים ולנתבו לתעשיות הביטחונית בישראל - מכ-25% בשנה הראשונה ועד 0% בשנה האחרונה (2029).
בית-הנבחרים צפוי לאשר בקרוב גרסת משלו לשריון החוקי של מזכר הסיוע. גרסת הבית תהיה זהה, קרוב לוודאי, או כמעט זהה לזו של הסנט. הגרסה המשותפת של שני הבתים תוגש איפוא בקרוב לחתימתו של הנשיא, דונלד טראמפ. גושפנקא חוקית למזכר ההבנות תמנע אפשרות - רחוקה ככל שתהיה - שנשיא עתידי יוכל להפנות עורף למזכר ולהפסיק את הסיוע לישראל.
אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, שיבחה אתמול את הצבעת הסנט וציינה, כי חבילת הסיוע "דואגת להבטיח שבידי ישראל יהיו אמצעים להגן על עצמה, בכוחות עצמה, מפני האיומים שהולכים וצומחים סביבה, לרבות נוכוחות כוחות איראניים סמוך לגבולה הצפוני של ישראל".
זו הפעם הראשונה שהסיוע לישראל נקבע לפי מזכר ההבנות החדש. בסך הכל, תקבל ישראל כ-3.8 מיליארד בשנה - 3.3 מיליארד דולר למימון רכש צבאי ו-500 מיליון דולר למימון תכניות הטילים - "כיפת ברזל", "חץ 2", "חץ 3" ו"קלע דוד" ("שרביט קסמים"). פלח מימון תכניות הטילים יאושר מדי שנה בנפרד, במסגרת תקציב משרד ההגנה. (ראו המשך הידיעה).
בפועל, ישראל תקבל פחות בעד תכניות הטילים, אך יותר בעד הרכש. בשנת הכספים 2018 קיבלה ישראל 705.8 מיליון דולר לתכניות הטילים ו-3.1 מיליארד דולר בשביל הרכש הצבאי. מזכר ההבנות קובע, שאסור לישראל לפנות לקונגרס בבקשה להגדיל את הסיוע לתכניות הטילים (תהליך PLUS UP), כפי שהיה נהוג עד עתה.
השבוע אף אישר הסנט את גרסת הפשרה עם בית-הנבחרים של חוק תקציב ההגנה לשנת הכספים 2019. זה השלב הסופי של תהליך החקיקה והצעת החוק המשותפת תוגש בקרוב לחתימת הנשיא. כאמור, מקציבה הצעת החוק 500 מיליון דולר לתכניות הטילים של ישראל ו-50 מיליון דולר לתכנית אמריקאית- ישראלית משותפת למאבק באיום המנהרות.
החוק גם מאריך בחמש שנים את תחולת החוק לאחזקת נשק אמריקאי במחסני חירום בישראל ומאשר מיליארד דולר לתוספת ציוד צבאי למחסני החירום. החוק אף קורא להקמת גוף משותף לקביעת הכמויות וסוגי התחמושות החכמות שישראל זקוקה להן במאבקה נגד חמאס, חיזבאללה וארגוני טרור אחרים ומקבע מסלול מהיר לרכיש תחמושות אלה.
עוד קורא החוק למנהל סוכנות החלל של ארה"ב (נאס"א) להמשיך לשתף פעולה עם סוכנות החלל של ישראל כדי לזהות וליישם מיזמים משותפים לניצול החלל לצרכי שלום. החוק אף מעניק לנשיא סמכות להקים תכנית ללוחמה נגד רחפנים עוינים.
תקציב הפנטגון ל-2019 מגיע ל-716 מיליארד דולר, התקציב הגדול ביותר אי פעם, עובדה שעולה בקנה אחד עם הבטחותיו של דונלד טראמפ לחזק את הצבא האמריקאי.
בניגוד לשנים קודמות, קרוב לוודאי שהחוק תקציב ההגנה ייחתם לפני תחילת שנת הכספים 2019, שמתחילה ב-1 באוקטובר השנה. המשמעות היא שישראל תקבל את פלח התקציב שמיועד לה- 550 מיליון דולר - כבר בחודשים הקרובים. (סוף)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.