הכלכלה הטורקית חוטפת מכה אחר מכה בשבועות האחרונים. הלירה הטורקית צנחה במעל ל-40% מול הדולר בשנה האחרונה, דירוגי האג"ח יורדים, הבורסה מתנדנדת, היחסים עם ארה"ב מתוחים וברקע יש גם את הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, שמנסה לשכנע את עמו שהכל זו קונספירציה אחת גדולה של אויבי המדינה. אבל איך נראים חיי היומיום בטורקיה? "גלובס" מציג יומן תמונות מיוחד.
הלירה הטורקית ידעה שבועות רגועים יותר. ביום שישי, לפני שבוע, צנחה הלירה בכ-20% אחרי שנשיא ארה"ב הכריז על הטלת מכסים על פלדה ומתכת, בשל סירובה של טורקיה לשחרר כומר אמריקאי. בשבוע החולף היה נראה כי הלירה התחילה להתייצב עם עליות קלות, אך אתמול היא חזרה לירידות לאחר אזהרת ארה"ב שאנקרה צריכה לצפות לסנקציות נוספות אם לא תשחרר את הכומר. בינתיים, בטורקיה ניתן למצוא שלטים שמזכירים להמון מה באמת חשוב.
שלט בכניסה לקפה באנקרה: "אתם יכולים לחיות בלי כסף, אבל אתם לא יכולים לחיות בלי אומה. תמכרו את הדולרים שלכם. תבואו עם הקבלה, האוכל והשתייה עלינו".
שלט בבית קפה שמציע אוכל ושתייה בחינם למי שימכור את הדולרים שלו ויציג קבלה / צילום: רויטרס
אנשים ממירים כספים באיסטנבול אתמול / צילום: רויטרס
חברת הדירוג S&P הורידה אתמול את דירוג החוב של טורקיה, שכבר מוגדר כאג"ח זבל, ופרסמה תחזיות כי בארבעת החודשים הקרובים האינפלציה צפויה לזנק ל-22%. לפי אל-ג'זירה, מחירי המזון הוכפלו בשבוע האחרון. במקביל, הרשת הערבית מדווחת כי לפי העיתונים המקומיים, מחירי הרכבים זינקו ב-50% בשבוע אחד ואילו מחירי הטלפונים הסלולריים עלו ב-20% בתוך 48 שעות. בשבוע הקרוב הטורקים צפויים לחגוג את חג הקורבן, שמאופיין בארוחות מפוארות והוצאות כספיות רבות. המשבר הכלכלי עלול לפגוע בשמחה.
מוכר בשוק באיסנטבול ב-14 באוגוסט / צילום: רויטרס
דוכנים ברחוב הראשי של אנקרה אתמול / צילום: רויטרס
מוכר מחכה לקונים ליד הדוכן שלו באיסטנבול אתמול / צילום: רויטרס
אדם יושב לצד הבקר שלו, שצפוי להישחט בשבוע הבא כחלק מחגיגות חג הקורבן / צילום: רויטרס
חלק מהטורקים ממשיכים להראות סולידריות עם השלטון. כך, בין המוחים אפשר למצוא נגנים, נהגי מוניות, שדרושים שאובר תעזוב את המדינה, ואפילו טורקים שמנפצים אייפונים כתמיכה בנשיא ארדואן.
נגנים בהפגנה נגד ארה"ב במרכז איסטנבול ב-16 באוגוסט / צילום: רויטרס
בינתיים, הטורקים ממשיכים להחזיק בכומר אנדרו ברנסון, שהסירוב לשחרר אותו החל את המפולת. הכומר נעצר באנקרה בקיץ 2016 לאחר שהואשם בסיוע לניסיון ההפיכה הכושל נגד ארדואן לפני כשנתיים. ברנסון היה אמור להשתחרר במסגרת עסקה בינלאומית שכללה גם את ישראל (ששחררה אזרחית טורקיה שנעצרה בישראל בחשד שהעבירה כספים לאנשי חמאס) אך לפני כשבועיים העסקה קרסה וברנסון, שאם יורשע צפוי להישלח לכלא לעד 35 שנים, הושם במעצר בית.
שוטר מחוץ לביתו של הכומר האמריקאי אתמול / צילום: רויטרס
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.