המחלקה המשפטית של עיריית גבעתיים פתחה בבדיקה של בקשה לאישור תוכנית בנייה ברחוב שינקין 16-14 במסגרת תמ"א 38, שאושרה על ידי ועדת המשנה לתכנון ובנייה. הבדיקה מתבצעת בעקבות פנייה של ראש העירייה רן קוניק למנהלת המחלקה המשפטית, עו"ד דניאלה גז על יסוד מידע שקיבל קוניק אחרי האישור. סיבת הבדיקה היא טענה כי לוועדה נמסר שבבניין הקיים יש 12 דירות, בעוד שבפועל יש בו רק 11. המשמעות של דירה קיימת נוספת היא אישור לבניית 2.5-2.7 דירות חדשות נוספות בפרויקט. גם שני חברי מועצה בעיריית גבעתיים, ויוי וולפסון ובני רייך, פנו לקוניק בדרישה לבדוק את הנתונים ובמידת הצורך לבטל את האישור לתוכנית, הכוללת 32 דירות חדשות, שהתקבל בוועדה.
האישור לתוכנית התקבל בישיבת ועדת המשנה לתכנון ובנייה בגבעתיים ב-8 באוגוסט השנה. בהצבעה תמכו בתוכנית ראש העירייה קוניק שהוא גם יו"ר הוועדה, סגניתו ויוי וולפסון והמשנה לראש העיר מושיק גולדשטיין. הסגן השני לראש העירייה, בני רייך, הצביע נגד. במהלך הישיבה הביעה וולפסון ספקות לגבי מספר הדירות עליו הוצהר בבקשה, אולם, כפי שאמרה וולפסון ל"גלובס", נציגי העירייה הסבירו שהבקשה תקינה והיא שוכנעה להצביע בעד.
ב-13 באוגוסט פרסם קוניק את פרוטוקול הישיבה, הידוע כ"מסמך ההחלטות", שבו לא נמסר המידע לגבי הדיון וההחלטה באותה ישיבה על הפרויקט ברחוב שינקין - שבסיומה הוחלט לאשר זכויות בנייה ל-32 דירות חדשות.
האדריכל הוחלף, דירה נוספה
מדובר ביוזמה של חברת "גאון מבנים 38", שהחלה עוד ב-2014, שבמסגרתה הגישה האדריכל יהושע גוטמן בקשה מטעם היזמים לפרויקט תמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה מחדש ברח' שינקין. בסיס החישוב לתוספת הדירות בפרויקט היה 11 דירות ו-2 חנויות קיימות בבניין, שבנסח הטאבו שלו אכן רשומים 13 נכסים. לילך יעקבי, מנהלת הרישוי בעיריית גבעתיים, הציגה את הבקשה בוועדה כבקשה בבניין בן 11 דירות.
אחרי כשלוש שנים בהן הנתון היה 11 דירות, הוחלף אדריכל גוטמן באדריכל דניאל מועלם, שטיפל בבקשות החדשות לאישור תוכניות הבנייה בשינקין 16-14. כאשר מועלם, הנחשב לאדריכל המקושר ביותר בגבעתיים, בעיקר בפרויקטים של התחדשות עירונית (ראו בהמשך), התחיל לטפל בפרויקט התמ"א ברחוב שינקין, השתנה הדיווח על מספר הדירות בבנין: לא 11 דירות כפי שמופיע בפניות הקודמות לעירייה ובדיווח של מנהלת הרישוי לילך יעקבי, אלא 12 דירות ו-2 חנויות. המשמעות של דירה נוספת בבסיס החישוב היא עוד 2.5-2.7 דירות חדשות בפרויקט, בשטח של 80-90 מ"ר לדירה (כולל חניה וחצי ומחסן), בשווי מכירות כולל של 7-6 מיליון שקל.
בסדרת כתבות ב"גלובס" לפני שנתיים נחשפה תופעה של תוספות בנייה שניתנו בגבעתיים על יסוד מידע לא אמיתי. מדובר בפרשת "המגרשים המדרוניים", בה הועלו חשדות שוועדות התכנון קיבלו מידע לא אמיתי לגבי מגרשים מסוימים, שבחלקם טיפל דני מועלם כיזם או כאדריכל. מגרשים אלה הוצגו כאילו הם מגרשים בשיפוע תלול מ-8%, דבר המעניק למגרש זכויות בנייה עודפות של 15%.
קוניק עצמו הודיע לפני שנתיים על תלונה שהגיש במשטרה בפרשה זו, אולם עד כה לא ידוע מה עלה בגורלה. היועצת המשפטית של העירייה, עו"ד גז, הודיעה כי בדיקה העלתה שבפרויקט שייצג אדריכל מועלם, מודד העירייה, אלברט שמשי, גם מסר נתוני מדרוניות מטעם מועלם וגם אישר את הנתונים כמודד של העירייה, והגדירה זאת כ"ניגוד עניינים חמור". עו"ד גז הודיעה כי "מדובר במגרש שאינו מדרוני והוענקה לגביו תוספת של 15% בנייה (!) בגין מדרוניות".
לקראת ישיבת ועדת המשנה לתכנון ובנייה ב-8 באוגוסט לגבי הפרויקט ברח' שינקין קיבלו קוניק וחברי הוועדה ומועצת העיר פנייה משמאי המקרקעין דניאל הראל, בו הוא התריע על כך, שהבקשה בעריכת אדריכל מועלם, המתבססת על נתון של 12 דירות, היא בבחינת "הצהרת שקר". גורמים המודעים לפרשה הביעו תמיהה על כך, שלאור הרקע הידוע לא הייתה התייחסות מוקדמת רצינית מספיק להתרעה שהתקבלה מהראל לגבי הנתון שמסר מועלם. סגן ראש העיר רייך אמר ל"גלובס", כי הדבר התמוה הוא הביטחון של פקידה בכירה באותה ישיבה לגבי כך שמדובר ב-12 דירות.
דני מועלם: המידע נכון
היזם, עמי גאון, אומר בתגובה כי דירה אחת מתוך 11 הדירות בבניין הייתה מורכבת בעבר משתי דירות שאוחדו, וכי "הבדיקה בעירייה היא תוצאה של פוליטיקה פנימית, כי סגן ראש העיר בני רייך מתנגד לראש העירייה קוניק".
אדריכל מועלם מסר בתגובה: "צר לי על הדברים השגויים והחמורים שנמסרו לך בכוונה תחילה על ידי גורמים שונים, שהנך נופל שבי בידיהם. המידע שמסרתי בבקשה להיתר ברחוב שינקין 16-14 בגבעתיים נכון הוא ואינו שגוי. המידע לעניין בעלי הנכס וכמות הדירות והחנויות בבניין זה מבוסס על מסמכי תצהיר חתומים על ידי עו"ד ועל ידי מודד מוסמך, שנמצאים ברשותי ובמחלקת ההנדסה".
שאלת התוקף של החלטת ועדת המשנה עשויה לעמוד למבחן. עמדת ראש עיריית גבעתיים, שנמסרה על ידי משרד עו"ד גדעון פישר, היא, ש"מסמך ההחלטות הוא האסמכתא החוקית ביחס לאישור/אי אישור בקשות שנדונו בוועדת המשנה, ואין ולא יכול להיות חולק כי זה אינו כולל את הבקשה ואף לא הוצא היתר בנייה כפי שהתבקש".
מטעם ראש העיר קוניק נמסר כי "ברגע שקיבל פנייה שהעלתה חשש כי בבניין קיימות בפועל 11 דירות ולא 12 (יום לאחר ישיבת הוועדה והרבה בטרם פנייתו של הכתב בנושא), הקפיא את ההחלטה בתיק, הוציא אותו ממסמך ההחלטות והורה על בדיקה מעמיקה ומיידית של היועצת המשפטית של העירייה".
עו"ד יניב סטל, ממשרד חיים צדוק ושות', המייצג את המודד שמשי, מסר כי "שמשי פעל בכל המועדים בהתאם לדין וללא כל ניגוד עניינים והטענות המועלות כנגד שמשי מופרכות וחסרות כל בסיס. לפיכך, הוגשה לאחרונה מטעם שמשי תביעת לשון הרע כנגד ראש העיר, רן קוניק, וסגניתו במועדים הרלבנטיים, איריס אברהם, בגין הפרסומים שבוצעו על ידם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.