גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח: ישראל הדפה את המתקפה הענקית של איראן. אך רק בעזרת שותפים אמריקאים וערבים

ישראל עבדה עם שותפים, וכך הדפה את התקיפות הקשות ביותר של איראן; מה שיבוא בהמשך יבחן את הכוחות במזרח התיכון ומחוצה לו

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen
שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

התקיפה האיראנית על ישראל בשבת הייתה ענקית בכל קנה מידה. טהרן שיגרה יותר מ-170 כטב"מים עמוסי חומרי נפץ, כ-120 טילים בליסטיים וכ-30 טילי שיוט, לפי ישראל. הנזק יכול היה להיות קטסטרופלי. כפי שהתברר, כמעט כולם יורטו. 

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה 
התמיכה של מדינות אירופה בישראל מגיעה עם דרישה לריסון

הצלחה זו נבעה משילוב של מערכת ההגנה האווירית המתוחכמת של ישראל ושל סיוע קריטי שסיפקו ארה"ב ושותפים מערביים וערבים אחרים. מטוסי קרב אמריקאים, בריטים וירדנים מילאו תפקיד חשוב במיוחד בהפלת כטב"מים. רוב הכטב"מים והטילים האיראנים הושמדו עוד לפני שהגיעו למרחב האווירי הישראלי. 

השאלה אם ישראל ותומכיה יכולים לשחזר את הביצועים האלה בתנאים של מלחמה כוללת - המטח של סוף השבוע מאיראן, שתוקשר בבירור מראש, היה ההיפך ממתקפת פתע - נותרה פתוחה, כמו גם היכולת של ישראל להגן על עצמה ללא עזרה מבחוץ.

"איראן הפסיקה להסתתר מאחורי פרוקסים"

זהו שיקול מרכזי שמביאות ישראל וארה"ב בחשבון כשהן שוקלות את התגובות למציאות האסטרטגית החדשה, שנוצרה מהתקיפה הצבאית הישירה הראשונה של איראן על שטח ישראל מאז המהפכה האיסלאמית של 1979. קבינט המלחמה של ישראל התכנס בתל אביב אתמול (א') כשמנהיגי המדינה שקלו את האפשרויות שלהם, ובכירים במערב אמרו שהם מאמינים שתגובת ישראל יכולה להגיע במהירות, אפילו כבר היום (ב'). 

תגובה קשה על אדמת איראן עלולה להביא לפעולת תגמול הרסנית הרבה יותר. אך חוסר תגובה מוחלט, או תגובה חלשה מדי, עלולים לשחוק את ההרתעה, ולהפוך את ישראל ומדינות אחרות לפגיעות יותר למטחים איראניים עתידיים. 

"איראן התחילה שלב חדש. היא הפסיקה להסתתר מאחורי פרוקסים וכעת היא חשופה למתקפה ישירה מישראל", אמר נדב פולק, אנליסט ממשלתי ישראלי לשעבר, המלמד באוניברסיטת רייכמן. "בהמשך, ישראל לא תוכל לשבת בשקט ורק ליירט הכול". 

המיירטים, במיוחד מערכות החץ והפטריוט המשמשות נגד טילים בליסטיים, הם יקרים ביותר ומוגבלים בכמותם. הקונגרס האמריקאי, שעצר את חבילת הסיוע הצבאי לישראל, אוקראינה וטייוואן, יצר סיבוך נוסף. 

במתקפה בשבת, שלטענת טהרן הייתה פעולת תגמול על תקיפה החשודה כישראלית ב-1 באפריל, שבה נהרגו שבעה קציני משמרות המהפכה האיסלאמית, לרבות שני גנרלים, בנציגות דיפלומטית איראנית בדמשק, נעשה שימוש רק בחלק זעיר מארסנל הכטב"מים והטילים העצום של הרפובליקה האיסלאמית. 

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

נוסף על כך, טהרן גם החזיקה במילואים את כוח הפרוקסי הלבנוני שלה, מיליציית חיזבאללה, המחזיקה באלפי טילים ורקטות. ואמנם רק קומץ טילים איראניים חדרו בשבת, וגרמו נזק קל לבסיס האווירי של ישראל בנבטים, אך הצבא האיראני אסף מידע מודיעיני יקר מהתבוננות כיצד פועלות ההגנות האוויריות של ישראל וארה"ב. 

"איראן בחנה את מערכת ההגנה מפני טילים, את הנחישות של המדינות האזוריות, את הנחישות של ארה"ב", אומר ג'ונתן שנצר, חוקר בקרן להגנת הדמוקרטיות (Foundation for Defense of Democracies) בוושינגטון. "סיכון גדול נובע מכל זה. כששני צדדים חזקים עוסקים בפעולות איבה באופן ישיר, אף אחד לא יודע לאן הדבר הזה הולך". 

מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, תיאר את המטח בשבת ככזה היוצר משוואה אסטרטגית חדשה: כל תקיפה ישראלית על האינטרסים האיראניים באזור תיענה במתקפה איראנית ישירה על ישראל. זהו, כמובן, קו אדום שישראל, שנלחמת מול שלוחי איראן כבר עשרות שנים, אינה יכולה לקבל. 

עם זאת, כשהיא בוחנת את תגובתה, על ישראל לשקול גם את האינטרסים של שותפיה הערביים, כמו ירדן, סעודיה ואיחוד האמירויות. למרות הכעס הרווח על הרג עשרות אלפי פלסטינים במהלך פעולות צבאיות ישראליות בעזה, עזרו לישראל ירדן ושותפות אחרות להדוף את הטילים והכטב"מים האיראניים בשבת.

"השותפים האזוריים שלנו התגייסו למרות שישה חודשים של מתיחות משמעותית מאוד בינם לבין ישראל, ובינם לבין ארה"ב, כשהם התחננו אל ארה"ב שתעשה משהו כדי לרסן את הישראלים", אמר סטיבן קוק, אנליסט של המזרח התיכון במועצה ליחסי חוץ.

קוק אמר שלא משנה עד כמה המדינות באזור עשויות שלא לאהוב את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, הן סולדות אפילו יותר מהממשלה של איראן.

המתקפה על ישראל הייתה מהגדולות שנראו בלוחמה המודרנית

התפקיד החיוני שמילאו השותפים הערבים הללו יחד עם ארה"ב ומדינות אחרות באספקת מודיעין, פתיחת המרחב האווירי שלהם, ובמקרה של ירדן, בעצם הפלת הנשק האיראני, עשוי להעניק להם השפעה חדשה על ממשלת ישראל, מבחינת אופי התגובות שיוחלט עליהן, ככל שהמשבר יתפתח.

מטוסי F35 / צילום: חיל האוויר

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה: תחילה נחיל של כטב"מים איטיים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ולזהות את מיקומן של סוללות ההגנה האווירית, אחר כך טילי שיוט ולבסוף מטח של טילים בליסטיים מהירים יותר, הידועים לשמצה כקשים ליירוט. 

היקף המתקפה היה גם מהגדולים שנראו בלוחמה המודרנית. מטח ה"הלם והיראה" הפותח של רוסיה ביום הראשון לפלישה לאוקראינה, ב-24 בפברואר 2022, כלל בין 160 ל-200 טילי שיוט וטילים בליסטיים - נגד מדינה הגדולה מישראל ביותר מפי-20. 

רוסיה השתמשה לראשונה בכתב"מים מסוג "שאהד" מתוצרת איראן בשילוב עם מתקפת טילים ב-10 באוקטובר 2022, מטח שכוון לתשתיות של אוקראינה, וכלל סך של 84 טילים ו-24 כטב"מים. המטח הזה הגיע לאחר שאוקראינה פגעה בגשר המקשר את קרים הכבושה ליבשת רוסיה. רק כמחצית מן הטילים הרוסים יורטו. 

בעוד שאוקראינה שיפרה מאז את שיעורי היירוט של כטב"מים וטילי שיוט, רוב הטילים הבליסטיים הרוסיים פגעו במטרותיהם - בניגוד לתוצאות המתקפה האיראנית בשבת. טכנולוגיית הטילים של איראן מבוססת במידה רבה על הידע הסובייטי והצפון קוריאני. 

מחצית מהטילים שאיראן שיגרה נכשלו בשיגור

גורמים אמריקאים אמרו לוול סטריט ג'ורנל כי מחצית מן הטילים הבליסטיים שאיראן שיגרה נכשלו בשיגור או "נפלו" מהשמיים לפני שהגיעו ליעדיהם. 

הכישלון של איראן להסב כאב חמור לישראל, כתוצאה מעליונות ההגנה האווירית הישראלית "חשף עד כמה הם חלשים בכל הנוגע לאיום הצבאי הקונבנציונלי - וזה לא חדש, וזו הסיבה שאיראן השקיעה כל כך הרבה בקבוצות טרור ובקבוצות שונות שהחלישו למעשה את מערך המדינות במזרח התיכון", אומר בריאן קטוליס, עמית בכיר ב-Middle East Institute. "אך עדיין יש להם יכולת רבה לזרוע פחד ולהוות גורם סיכון משמעותי לאזור". 

החולשה המוכחת של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה לטמון בחובה סיכונים משלה להסלמה, מזהיר עלי ועז, מנהל פרויקט איראן ב-International Crisis Group. מאחר שלא נראה שהתקפות הפרוקסי של חיזבאללה או חמאס או מטח ישיר על ישראל עובדים, עלולים מקבלי ההחלטות בטהרן להתפתות יותר ויותר לאופציה הגרעינית, הוא אומר: "אם הם יסיקו שההרתעה הקונבנציונלית שלהם, שהיא למעשה מערכות הטילים והכטב"מים שלהם, לא באמת מספיקה, הם כנראה יסיקו שהמוצא היחיד שנותר להם הוא גורם ההרתעה האולטימטיבי". 

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל