גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock
בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

נראה כי חלק מאיכות החיים הסקנדינבית המפורסמת נובע מהבעלות על בתי קיץ או שימוש בהם. כמה פעמים בשנה, ובעיקר בחודשי החופשה השנתית של בתי הספר והעבודה בקיץ, נוטשים תושבי דנמרק, שבדיה ונורבגיה, בין היתר, את הדירות והבתים בערים, ועוברים לבתי החופשה שלהם, קרוב לטבע. ליד אגם, לא רחוק משפת הים, בקולוניות של כמה עשרות בתי עץ או לבד באמצע היער, הם מבלים עם המשפחה כמה שבועות של חופש. זהו חלק משמעותי מהאיזון בין עבודה לחיים שמדינות אלו שואפות אליו.

האי שמציג: קבלו בחינם בית ששווה מיליונים, בתנאי אחד
איזי ג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: אילו קווים יושפעו במיוחד?
WSJ | הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

בדנמרק, קו החוף של חצי האי יוטלנד לאורך הים הבלטי, וגם קו החוף המקביל לאורך הים הצפוני, כמו גם הקווים המפותלים של מאות האיים המרכיבים את הממלכה הדנית, מלאים בבתי קיץ.

לרוב, בעלות על בית קיץ עוברת במשפחה, אבל בהחלט ניתן לשכור אחד לשבועות הקיץ, או לקנות במיקום חדש, במחירים נוחים יחסית לדירות ולבתים. למעשה, הביקוש להם כה גדול, עד כי הדנים שומרים את הבתים הללו לעצמם. לזרים אסור לקנות כל בית המוגדר כ"בית חופשה", לא משנה אפילו אם הם אזרח של האיחוד האירופי או לא.

אבל בשבדיה הסמוכה, שהתברכה בשטחים אדירים ובאוכלוסייה דלילה יותר, שוק הנדל"ן ליברלי יותר, ובתי קיץ מוצעים לרכישה גם לתושבי מדינות שכנות, המעוניינים לבוא כדי ליהנות מהיופי של הקיץ השבדי הקצר, משפע של מים ושטחים פתוחים. זו אחת הסיבות לכך שכותרת מאמר שהתפרסם לאחרונה ב"טאגסשפיגל" הגרמני, קרא לגרמנים לנצל את ההזדמנויות הקיימות כעת בשל שווי הקרונה השבדית הנמוך והמשבר המתגלגל בשוק הנדל"ן השבדי - ולשקול לרכוש לעצמם בית קיץ שבדי במחיר שווה לכל נפש.

"חופשה בבילרבאו", כינה העיתון את ההזדמנות, על שם הכפר הדמיוני שמשמש הרקע לכמה מספריה של הסופרת השבדית אסטריד לינדגרן, וכתב כי "כעת זו ההזדמנות לבית קיץ בשבדיה". שיטוט באתרי הנדל"ן השבדים המציעים את בתי הקיץ הללו ואחרים מראה את השונות הרבה באיכות, ובעיקר במיקום שלהם. תמורת בקתה ללא חימום (אך עם אח), ללא מים זורמים אך ליד אגם, בצפון הרחוק של המדינה, תשלמו רק 195,000 קרונות שבדיות (62 אלף שקל). תמורת וילה בת ארבעה חדרים, 175 מ"ר נאים על פני שתי קומות ושטח מסביב של חמישה דונם, כשעתיים נסיעה צפון־מזרחה משטוקהולם, כבר תשלמו 5.25 מיליון קרונות שבדיות (1.8 מיליון שקל). יותר מ־2,000 בתי קיץ מוצעים כעת למכירה ברחבי שבדיה, לפי אתר https://www.hemnet.se/.

הקרונה בשפל של כל הזמנים

אבל הסיבה העיקרית לדיווח הגרמני בנוגע לתנאים המיטיבים נובעים מסיבות מקרו כלכליות. בשלוש השנים האחרונות צנחה הקרונה השבדית ביותר מ־20% מול האירו, והיא נמצאת כרגע בשפל של כל הזמנים מול המטבע של הגוש הכלכלי המאוחד.

הדבר מהווה הנחה משמעותית למי שבוחר דווקא לרכוש בשבדיה, ולא בדנמרק הסמוכה שהמטבע שלה שמר על ערכו מול האירו. לגרמנים המפנטזים על המרחבים הפתוחים שלרוב לא ניתן למצוא במדינה, או על בתים שאינם ממוקמים באזורים שהאוכלוסייה בהם לא תמיד רואה זרים בעין ידידותית, שבדיה נשמעת כמו חלום.

סיבה נוספת נוגעת לדינמיקה העדכנית בשוק הדיור השבדי: הוא הפך בשנתיים האחרונות למעין ברומטר שכלכלנים רבים מסתכלים עליו כדי לבחון כיצד מדיניות הריבית הגבוהה משפיעה על מחירי הדירות.

השוק השבדי ידע "התפוצצות מחירים" עד לתחילת משבר האינפלציה האירופי לפני כשנתיים. במרץ 2022, עם הפלישה הרוסית לאוקראינה, המחירים הגיעו לשיא, אחרי הכפלה בטווח זמן של קרוב לעשור. מאז הם ירדו בשיעור של בין 10% ל־15%, לפי מדדים שונים. באזורי ביקוש מסוימים שבהם היה עליית מחירים חדה עוד יותר, מחירי הדיור ירדו בשיעורים כפולים, לפי הדיווחים משבדיה.

הירידה הזו משתקפת גם בירידת מחירים בתחום בתי הקיץ. לדברי פיר־ארנה סנדגרן מאגודת הנדל"ן השבדית, הביקוש הפנים־שבדי לבתי קיץ דעך בתקופה האחרונה. "אנחנו רואים ירידה משמעותית בביקוש" אמר לעיתון הכלכלי השבדי דאגנס אינדוסטרי, "רבים מהקונים מתרכזים בהשקעה בדירות ובבתים שלהם, עכשיו ששיעורי המשכנתאות עלו כל כך".

האזורים הקרובים לגרמניה יקרים יותר

"זה יכול להיות יתרון לקונים הגרמנים", ציין ה"טאגסשפיגל" לקוראיו, אך הזהיר כי כבר כעת, האזורים הקרובים ביותר לגרמניה, שגם הם מרוחקים מספר שעות משמעותי במעבורת או ברכב, נחשבים כבר ליקרים יותר ולצפופים יותר. המחיר הממוצע בשבדיה כולה של בית קיץ עומד על 2.4 מיליון קרונות שבדיות - 210 אלף אירו, או 840 אלף שקל.

למעשה, מסתבר כי אכן ישנם קונים זרים בשוק בתי הקיץ של שבדיה. יותר מ־6% מבתי הקיץ השבדים נמצאים בידיים זרות, לפי נתוני סוכנות הסטטיסטיקה השבדית שפורסמו בחודש שעבר. מדובר ב־38,180 בתי קיץ. כצפוי, רוב הבעלים של בתי קיץ כאלו הם מי שנמצאים במרחק נסיעה נוחה מהם - נורבגים (12,212), דנים (9,645) ובמקום השני בשיעור הזרים - הגרמנים עם 11,131 בתי קיץ בבעלותם ברחבי שבדיה.

אם מסתכלים על מה שקורה באזורים דרומיים של שבדיה, כמו באזור קרונבורג שבסמולנד, הרי שכבר שליש מבתי הקיץ נמצאים בבעלות זרים. ליד הבירה שטוקהולם רק 1% מבתי הקיץ בבעלות זרים, ככל הנראה בגלל המחירים הגבוהים.

בעבור גרמנים רבים, אחד היתרונות של בתי קיץ סקנדינביים טמון גם בשינויי האקלים. בשנים האחרונות יעדים פופולריים לחופשה כמו יוון, דרום צרפת או מיורקה הופכים בקיץ למקומות בהם הטמפרטורה עולה מעל 40 מעלות, וסיכוני שריפות ומכות חום משבשים את החופשה.

ההערכות הן שככל שמגמת ההתחממות הגלובלית תחריף, מקומות כמו החוף הבריטי, סקנדינביה או החוף האטלנטי בפורטוגל ובצרפת יהפכו ליעדים נוחים יותר לטיול בקיץ. שלא לדבר על האפשרות לנסוע לשם בלי להיות תלוי במחירי טיסות.

לקונים הפוטנציאליים, העיתון הגרמני מזכיר כי עונת המכירות של בתי הקיץ מתחילה עכשיו, באפריל, ומגיעה לשיאה ביוני, וכי בחודשים האחרים אין יותר מדי פעילות בתחום, ומציין כי בשבדיה נהוג במכירות דירות ובתים, בין אם הם לחופשה או למגורים קבועים, מנגנון של מכרז. המתווך מכריז על המחיר ההתחלתי, ואז מקבל הצעות עד שהוא סוגר את המכרז עם ההצעה הגבוהה ביותר.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

חיל האוויר החל בגל תקיפות נרחב בביירות ובטהראן במקביל

אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז ובטבריה - נזק לבית בטמרה • בלבנון מדווחים: צה"ל תקף בדאחיה, במוקד: רשת התקשורת המזוהה עם חיזבאללה • חיזבאללה בהצהרה רשמית: "הזהרנו שוב ושוב כי העוינות ללא תגובה לא יכולה להימשך" • שגרירות ארה"ב בריאד הותקפה על ידי כטב"ם איראני, טראמפ איים: "בקרוב תגלו מה תהיה התגובה" • עדכונים שוטפים 

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר