גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock
בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

נראה כי חלק מאיכות החיים הסקנדינבית המפורסמת נובע מהבעלות על בתי קיץ או שימוש בהם. כמה פעמים בשנה, ובעיקר בחודשי החופשה השנתית של בתי הספר והעבודה בקיץ, נוטשים תושבי דנמרק, שבדיה ונורבגיה, בין היתר, את הדירות והבתים בערים, ועוברים לבתי החופשה שלהם, קרוב לטבע. ליד אגם, לא רחוק משפת הים, בקולוניות של כמה עשרות בתי עץ או לבד באמצע היער, הם מבלים עם המשפחה כמה שבועות של חופש. זהו חלק משמעותי מהאיזון בין עבודה לחיים שמדינות אלו שואפות אליו.

האי שמציג: קבלו בחינם בית ששווה מיליונים, בתנאי אחד
איזי ג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: אילו קווים יושפעו במיוחד?
WSJ | הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

בדנמרק, קו החוף של חצי האי יוטלנד לאורך הים הבלטי, וגם קו החוף המקביל לאורך הים הצפוני, כמו גם הקווים המפותלים של מאות האיים המרכיבים את הממלכה הדנית, מלאים בבתי קיץ.

לרוב, בעלות על בית קיץ עוברת במשפחה, אבל בהחלט ניתן לשכור אחד לשבועות הקיץ, או לקנות במיקום חדש, במחירים נוחים יחסית לדירות ולבתים. למעשה, הביקוש להם כה גדול, עד כי הדנים שומרים את הבתים הללו לעצמם. לזרים אסור לקנות כל בית המוגדר כ"בית חופשה", לא משנה אפילו אם הם אזרח של האיחוד האירופי או לא.

אבל בשבדיה הסמוכה, שהתברכה בשטחים אדירים ובאוכלוסייה דלילה יותר, שוק הנדל"ן ליברלי יותר, ובתי קיץ מוצעים לרכישה גם לתושבי מדינות שכנות, המעוניינים לבוא כדי ליהנות מהיופי של הקיץ השבדי הקצר, משפע של מים ושטחים פתוחים. זו אחת הסיבות לכך שכותרת מאמר שהתפרסם לאחרונה ב"טאגסשפיגל" הגרמני, קרא לגרמנים לנצל את ההזדמנויות הקיימות כעת בשל שווי הקרונה השבדית הנמוך והמשבר המתגלגל בשוק הנדל"ן השבדי - ולשקול לרכוש לעצמם בית קיץ שבדי במחיר שווה לכל נפש.

"חופשה בבילרבאו", כינה העיתון את ההזדמנות, על שם הכפר הדמיוני שמשמש הרקע לכמה מספריה של הסופרת השבדית אסטריד לינדגרן, וכתב כי "כעת זו ההזדמנות לבית קיץ בשבדיה". שיטוט באתרי הנדל"ן השבדים המציעים את בתי הקיץ הללו ואחרים מראה את השונות הרבה באיכות, ובעיקר במיקום שלהם. תמורת בקתה ללא חימום (אך עם אח), ללא מים זורמים אך ליד אגם, בצפון הרחוק של המדינה, תשלמו רק 195,000 קרונות שבדיות (62 אלף שקל). תמורת וילה בת ארבעה חדרים, 175 מ"ר נאים על פני שתי קומות ושטח מסביב של חמישה דונם, כשעתיים נסיעה צפון־מזרחה משטוקהולם, כבר תשלמו 5.25 מיליון קרונות שבדיות (1.8 מיליון שקל). יותר מ־2,000 בתי קיץ מוצעים כעת למכירה ברחבי שבדיה, לפי אתר https://www.hemnet.se/.

הקרונה בשפל של כל הזמנים

אבל הסיבה העיקרית לדיווח הגרמני בנוגע לתנאים המיטיבים נובעים מסיבות מקרו כלכליות. בשלוש השנים האחרונות צנחה הקרונה השבדית ביותר מ־20% מול האירו, והיא נמצאת כרגע בשפל של כל הזמנים מול המטבע של הגוש הכלכלי המאוחד.

הדבר מהווה הנחה משמעותית למי שבוחר דווקא לרכוש בשבדיה, ולא בדנמרק הסמוכה שהמטבע שלה שמר על ערכו מול האירו. לגרמנים המפנטזים על המרחבים הפתוחים שלרוב לא ניתן למצוא במדינה, או על בתים שאינם ממוקמים באזורים שהאוכלוסייה בהם לא תמיד רואה זרים בעין ידידותית, שבדיה נשמעת כמו חלום.

סיבה נוספת נוגעת לדינמיקה העדכנית בשוק הדיור השבדי: הוא הפך בשנתיים האחרונות למעין ברומטר שכלכלנים רבים מסתכלים עליו כדי לבחון כיצד מדיניות הריבית הגבוהה משפיעה על מחירי הדירות.

השוק השבדי ידע "התפוצצות מחירים" עד לתחילת משבר האינפלציה האירופי לפני כשנתיים. במרץ 2022, עם הפלישה הרוסית לאוקראינה, המחירים הגיעו לשיא, אחרי הכפלה בטווח זמן של קרוב לעשור. מאז הם ירדו בשיעור של בין 10% ל־15%, לפי מדדים שונים. באזורי ביקוש מסוימים שבהם היה עליית מחירים חדה עוד יותר, מחירי הדיור ירדו בשיעורים כפולים, לפי הדיווחים משבדיה.

הירידה הזו משתקפת גם בירידת מחירים בתחום בתי הקיץ. לדברי פיר־ארנה סנדגרן מאגודת הנדל"ן השבדית, הביקוש הפנים־שבדי לבתי קיץ דעך בתקופה האחרונה. "אנחנו רואים ירידה משמעותית בביקוש" אמר לעיתון הכלכלי השבדי דאגנס אינדוסטרי, "רבים מהקונים מתרכזים בהשקעה בדירות ובבתים שלהם, עכשיו ששיעורי המשכנתאות עלו כל כך".

האזורים הקרובים לגרמניה יקרים יותר

"זה יכול להיות יתרון לקונים הגרמנים", ציין ה"טאגסשפיגל" לקוראיו, אך הזהיר כי כבר כעת, האזורים הקרובים ביותר לגרמניה, שגם הם מרוחקים מספר שעות משמעותי במעבורת או ברכב, נחשבים כבר ליקרים יותר ולצפופים יותר. המחיר הממוצע בשבדיה כולה של בית קיץ עומד על 2.4 מיליון קרונות שבדיות - 210 אלף אירו, או 840 אלף שקל.

למעשה, מסתבר כי אכן ישנם קונים זרים בשוק בתי הקיץ של שבדיה. יותר מ־6% מבתי הקיץ השבדים נמצאים בידיים זרות, לפי נתוני סוכנות הסטטיסטיקה השבדית שפורסמו בחודש שעבר. מדובר ב־38,180 בתי קיץ. כצפוי, רוב הבעלים של בתי קיץ כאלו הם מי שנמצאים במרחק נסיעה נוחה מהם - נורבגים (12,212), דנים (9,645) ובמקום השני בשיעור הזרים - הגרמנים עם 11,131 בתי קיץ בבעלותם ברחבי שבדיה.

אם מסתכלים על מה שקורה באזורים דרומיים של שבדיה, כמו באזור קרונבורג שבסמולנד, הרי שכבר שליש מבתי הקיץ נמצאים בבעלות זרים. ליד הבירה שטוקהולם רק 1% מבתי הקיץ בבעלות זרים, ככל הנראה בגלל המחירים הגבוהים.

בעבור גרמנים רבים, אחד היתרונות של בתי קיץ סקנדינביים טמון גם בשינויי האקלים. בשנים האחרונות יעדים פופולריים לחופשה כמו יוון, דרום צרפת או מיורקה הופכים בקיץ למקומות בהם הטמפרטורה עולה מעל 40 מעלות, וסיכוני שריפות ומכות חום משבשים את החופשה.

ההערכות הן שככל שמגמת ההתחממות הגלובלית תחריף, מקומות כמו החוף הבריטי, סקנדינביה או החוף האטלנטי בפורטוגל ובצרפת יהפכו ליעדים נוחים יותר לטיול בקיץ. שלא לדבר על האפשרות לנסוע לשם בלי להיות תלוי במחירי טיסות.

לקונים הפוטנציאליים, העיתון הגרמני מזכיר כי עונת המכירות של בתי הקיץ מתחילה עכשיו, באפריל, ומגיעה לשיאה ביוני, וכי בחודשים האחרים אין יותר מדי פעילות בתחום, ומציין כי בשבדיה נהוג במכירות דירות ובתים, בין אם הם לחופשה או למגורים קבועים, מנגנון של מכרז. המתווך מכריז על המחיר ההתחלתי, ואז מקבל הצעות עד שהוא סוגר את המכרז עם ההצעה הגבוהה ביותר.

עוד כתבות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון