כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל
WSJ | הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל  

1איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים כבר לפני חודשיים

כמה חודשים לפני המתקפה הנרחבת על ישראל באמצעות כטב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטיים בסוף השבוע, "תירגלה" איראן שיגור טילים בליסטיים לעבר מטרה שדימתה את בסיס חיל האוויר פלמחים; כך מדווח אתר ביזנס אינסיידר. כתב הביטחון של העיתון איתר את ההודעה הרשמית של משמרות המהפכה בזמן התרגיל, שכלל שיגור טילים בליסטיים מתקדמים למטרה ש"דימתה בהיקף ובאופי את בסיס פלמחים" ושנבנתה במיוחד במדבר האיראני.

סוכנות הידיעות האיראנית שדיווחה על כך מסרה כי היעד נבחר בין היתר בשל העובדה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא ממנו דברים. התרגיל בוצע באמצע פברואר, ויכול להיות גם ניסיון הטעייה איראני. הבסיס שהותקף בשבת, לפי הדיווחים הישראלים, הוא נבטים.

מאת ג'ייק אפשטיין. מתוך אינסיידר. לקריאת הכתבה המלאה.

2איראן שוברת שיאי יצוא נפט: "אמנית בהתחמקות בסנקציות"

בעוד מדינות המערב שוקלות הטלת סנקציות נוספות על איראן, מסתבר כי הרפובליקה האיסלמית יצאה שנה את כמות הנפט הגדולה ביותר מזה שש שנים, שהניבו לה כ-35 מיליארד דולר בהכנסות; כך מדווח הפייננשל טיימס הבריטי הבוקר (ה'). לפי הדיווח, סין היא הלקוחה הגדולה ביותר של נפט איראני, והדבר מאפשר למדינה להתחמק מהסנקציות האמריקאיות והאירופאיות.

"האיראנים הביאו לשלמות את האומנות של התחמקות מסקנציות", אמר בכיר בתעשייה לעיתון. לפי הדיווח, טהרן עושה זאת בין השאר על ידי שיגור נתונים כוזבים בענייני סחר של ספינות, והגדלה משמעותית של צי מכליות הדלק שלה. לפי העיתון, ממשל ביידן נרתע מהפעלת "לחץ מקסימלי" בניסיון לעצור את היצוא הזה, משום שהדבר עשוי להוביל לעליית מחירי דלק גלובלית בשנת בחירות.

מאת מלקולם מור ונאג'מה בוזורגמר. מתוך ה-FT. לקריאת הכתבה המלאה.

3גוגל פיטרה 28 עובדים שמחו נגד ישראל וחסמו הכניסה למטה

חברת גוגל פיטרה 28 עובדים שהיו מעורבים בחסימת מטות החברה בשבוע האחרון, במחאה על מה שהם מגדירים כ"שיתוף פעולה פסול" של החברה עם הממשלה הישראלית וגורמים רשמיים בישראל; כך מדווח אתר חדשות הטכנולוגיה Verge. לפי הפרסום, הפיטורים נעשו לאחר שתשעה עובדים אחרים הושעו ופוטרו לאחר מכן על צעדים דומים בניו יורק ובקליפורניה. המוחים הפרו-פלסטינים, לפי הדיווח, חסמו את הכניסה, התיישבו ולא זזו במשך שעות, במחאה על פרויקט מחשוב הענן של גוגל עם ממשלת ישראל. החברה שלחה מסר חריף לעובדים, לפיו "סוג כזה של התנהגות הוא פסול בסביבת העבודה שלנו, ולא נסבול אותו".

מאת אלכס הית'. מתוך The Verge, לקריאת הכתבה המלאה.

4קנצלר גרמניה: שוקלים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

על רקע המאמץ האירופי לגבש סנקציות על איראן בתגובה להתקפה המסיבית נגד ישראל, קנצלר גרמניה אולף שולץ אינו שולל את הגדרת "משמרות המהפכה" האיראניים כארגון טרור; כך אמר בשולי ועידת מנהיגי האיחוד האירופי אמש (ד'), שהכריזו על כוונת להטיל סנקציות מקיפות יותר על תוכנית הטילים והמל"טים של איראן. השבועון הגרמני די צייט מדווח כי שולץ התייחס לפסיקת בית משפט בבוכום לאחרונה, שבה הורשע אזרח גרמני-איראני בניסיון להצית בית כנסת, ורמז כי היא עשויה לשמש כבסיס להחלטה כזו. לפי הדיווחים, ישנה בדיקה משפטית כלל-אירופית בנוגע לאפשרות החוקית להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור.

מתוך "די צייט". לקריאת הכתבה המלאה.

 5 אחרי החרם המוצלח על מקדונלדס, באינדונזיה שמו את לוריאל על הכוונת

בעקבות המלחמה בעזה מחרימים רבים מתושבי דרום-מזרח-אסיה רשתות אמריקאיות כמו מקדונלדס וסטארבקס, אחרי קמפיינים שטענו כי הרשתות "תומכות בישראל". החרם הביא לירידה של עשרות אחוזים ברווחים של החברות ברבעון האחרון של 2023. כעת, לפי דיווח בעיתון ההונג-קונגי SCMP, שמים פעילים פרו-פלסטינים על הכוונת חברה נוספות: לוריאל. קמפיינים מקוונים טוענים ל"קשר" בין החברה לבין ישראל, אולי בשל הרקע היהודי של ענקית התמרוקים. לפי העיתון, עובדים באינדונזיה ובמלזיה מדווחים על קונים ששואלים לגבי הקשר של מוצרי החברה לישראל, ומעדיפים לקנות במקומם מוצרים אסייתים.

אייסיה לוולין. מתוך ה-SCMP. לקריאת הכתבה המלאה.