שבבים | ניתוח

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו • אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock
סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

הרבעונים האחרונים היו מעולים למניות בשוק השבבים. הן עלו בשיעורים חדים, לעתים אפילו תלת ספרתיים בשנה האחרונה, כשצמד המילים "בינה מלאכותית" מלהיב את השווקים.

אבל בסוף השבוע האחרון, מניות החברות השונות התמודדו עם ירידות משמעותיות:  אנבידיה נחתכה ב-10%, מה שהוריד אותה למקום החמישי מבחינת שווי השוק, מתחת לאלפאבית (גוגל). מניית TSMC יורדת ביותר מ-6% אף היא, ובחמישה הימים האחרונים, מדד פילדלפיה העוקב אחרי מניות שבבים, ירד ב-10%. מה גורם לזה?

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?
בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028
אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט 

"קודם כל, הירידות מתבקשות. אי אפשר רק לעלות", אומר לגלובס סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר. "שוק השבבים יצא מפרופורציות לגמרי. מצד אחד, אנבידיה לדוגמה מראה ביצועים יפים, אבל השוק מתמחר את זה מעל ומעבר. היא פי שניים מפייסבוק, פי 4-5 מטסלה. אלו מספרים דמיוניים", הוא אומר.

אלון לסט, אנליסט הטכנולוגיה של מיטב אומר לגלובס כי "מה שיכול לגרום לירידות החדשות האלו, זה למעשה התיקון לעליות קודם לכן". לדבריו, "במידה מסוימת, סקטור השבבים נהנה מתשואה עודפת משמעותית, גם על פני הסקטורים האחרים וגם בתוך עולמות אחרים בטכנולוגיה כמו תוכנה וחומרה. התיקון מאוד מתבקש, וקשה לתזמן את המצב שזה יקרה. זה עצבנות על רקע תשואות היתר שהמניות האלו הדגימו כבר תקופה ארוכה".

דוחות לא מוצלחים ותחזיות פושרות

על פי אנליסטים, בין הטריגרים לירידות ניתן להצביע על אזהרות של חברות בתחום השבבים שמובילות את התעשייה. ראשית, ביצרנית השבבים TSMC דיווחו שהם רואים חולשה בהמשך השנה, וזו אזהרה משמעותית. שנית, היו דוחות לא מוצלחים של חברת ASML, שהיא חברת ציוד לשבבים, בשל כמות נמוכה של הזמנות חדשות. יתרה מכך, היו אינדיקציות גם מענקית הטכנולוגיה אפל, שדיברה על חולשה בשוק הטלפונים הסלולריים. על פי החברה, הביקוש למכשירים בירידה ועל כן גם הביקוש לשבבים.

"למרות כל הסיבות הללו, אזהרות TSMC ואפל ודוחות לא טובים של חברת ASML, אנו מעריכים שזמני האספקה של שבבי הבינה המלאכותית מתחילים להתקצר משמעותית. זה אומר אחד מבין שני דברים: הביקושים מתחילים להירגע או שקצב האספקה מצליח לעמוד בדרישות של השוק", מסביר וסצ'ונוק.

לדבריו, "עוד לא התחלנו לראות את הירידה במכפילים, המניות רצו די חזק. אמנם 2022 הייתה שנה חלשה, אבל שוק השבבים ירד פחות משאר הסקטורים. אנחנו נמצאים כעת אחרי כמה שנים של עליות רצופות".

הטרנד הלוהט שמושך את כל תחום השבבים מעלה הוא AI, אך לדברי וסצ'ונוק הוא פחות או יותר היחיד שעושה זאת. "הסגמנטים האחרים בשוק השבבים מאוד חלשים. חולשה מאוד מובהקת אפשר לראות בשוקי הסלולר, התקשורת, הרכבים והמחשוב. סביר שימשיכו הביקושים בסגמנט הבינה המלאכותית, אבל זה סגמנט קטן בשוק השבבים".

לסט ממיטב מסכים כי שם המשחק הוא בינה מלאכותית. "כל חברה שמזכירה AI, הערכים שלה עולים. ישנן חברות שהן תתי סקטורים של ציוד לשבבים ומחירי המניות שלהם מגלמים מניות צמיחה. יש פה ציפיות יתר מהחברות האלו לאורך זמן שבנקודה מסוימת מוצאות את הרגעים הנכונים", הוא אומר.

נתון נוסף שהכביד על השוק בכלל ועל מניית אנבידיה בפרט, הוא מניית סופר מיקרו קומפיוטר , שנחשבת לאחת ממרכיבות השרתים העיקריות של אנבידיה וצנחה בשישי האחרון ב-23%. הסיבה: בשוק התרגלו שהחברה מפרסמת הערכות מקדמיות על תוצאותיה הרבעוניות, והפעם היא בחרה שלא לעשות כן, בחירה שעוררה סימני שאלה וחששות בשוק.

"נראה שלא תהיה התאוששות"

הקונצנזוס בקרב האנליסטים היה ששנת 2024 אמורה להיות שנה חזקה מאוד מבחינת שוק השבבים, אך בפועל הדוחות מגלים אכזבה מסוימת. "ראינו בתחילת השנה שלא הייתה חוזקה, ועכשיו מסתכלים על המחצית השנייה של השנה וטוענים שתהיה התאוששות בשוק השבבים. זה נראה שלא תהיה התאוששות, ויכול להיות שכל השנה תהיה אנמית. אני לא רואה מאיפה הצמיחה בשוק השבבים יכולה לבוא", אומר וסצ'ונוק מאופנהיימר. לדבריו, הציפיות עדיין גבוהות וזה בא לידי ביטוי בתמחור מניות השבבים.

בנוסף לדוחות המאכזבים, גם נתוני המאקרו מכבידים, והם כוללים בעיקר את הריבית הגבוהה בארה"ב, שלא צפויה לרדת בקרוב, ואת המתיחות במזרח התיכון, שעשויה להתבטא בעליית מחירי הנפט. "כל עוד הריבית תישאר גבוהה זה משפיע על הוצאות ההון, מה שמשפיע על התמחור של החברות. וזה גם גלום בירידה שראינו בחברות השבבים וחברות התוכנה שסומכות עליהן, כמו מיקרוסופט ומטא", אומר וסצ'ונוק.

גם ליאור צימרמן, אנליסט בחדר המסחר של בנק הפועלים, טוען כי לאי הורדת הריבית תפקיד משמעותי. "חברות נהנו מתשואה גדולה בצל החשיבה שהריבית עומדת לרדת. דבר נוסף, ראינו חולשה בסין, נרשמו שם אינדיקציות מאוד ברורות של חולשה. אפשר לראות את החולשה במניות הסיניות ובמדדים הסיניים. ובנוסף, זה תחרות - לפני יומיים דיברו על זה שאנבידיה לבד בשוק, והיום אפשר לראות ניתנים של חברות שבאות ומאיימות על מה שקורה פה".

גם לסט מסכים כי גורמי המאקרו האלו משפיעים במיוחד. "יש קורלציה מאוד ברורה בין חברות שרגישות למאקרו, לבין חברות שנוטות לנושא של בינה מלאכותית. החברות שנקשרות לבינה מלאכותית זה אאוטלייר לחולשה הכללית שאנחנו רואים במניות. העליות שאנחנו חווים זה הרבה גלום בבינה מלאכותית".

מה שעולה מהר יורד מהר

עם זאת, התהליכים במניות קורים במהירות, בעיקר בשוק השבבים. ככל שהעלייה חזקה ומהירה יותר, כך גם הירידה תהיה מהירה לפי וסצ'ונוק. "נכון לעכשיו הקטליזטורים לא נמצאים, כי הדוחות בעוד חודש ויש זמן. מה שבטוח, אפשר ללמוד מה צפוי מהמתרחש בוול סטריט, וממה שקרה בדוחות נטפליקס לפני מספר ימים. למרות דוחות חזקים, עדיין המניה נפלה. וזה נבע מזה שהיא פשוט עלתה הרבה לפני כן. אנשים מעדיפים לממש רווחים, מאשר להסתכן בהמשך".

בתוך כך, לסט מסביר כי קשה לדעת מה יקרה בעתיד. "צריך לקחת בחשבון שאנחנו נמצאים בשינוי טכנולוגי רדיקלי, שהשלכות שלו על תעשיית הטכנולוגיה ועל הכלכלה עולמית באופן כללי הן מאוד משמעותיות. קשה לכמת את זה בטווח של שנים קדימה, כי קשה להגיד מה התמחור האמיתי של החברות. בדיוק מה שקרה לטסלה, כשהרכבים החשמליים היו בעליה. לא יודעים מה יקרה מחר כשיש מניות עם תהליכי שינוי רדיקליים". לסט מסביר שיש "בהחלט פוטנציאל להמשך ירידות".

"אל תמהרו להספיד"

אנבידיה הפכה לשם נרדף למהפכת ה-AI ולהשקעה מוצלחת עם תשואה פנומנלית של כמעט 90% ברבעון הראשון. מאז היא מאבדת גובה, כשהשיא היה בשישי האחרון. לדברי צימרמן מבנק הפועלים, "האנליסטים לדוגמה מצביעים על אנבידיה ורואים שהיא משמרת את מחיר היעד והאנליסטים לא מעלים אותם יותר. יש לחצים מבנקים ועוד נגזרות, וכל הדברים האלו יוצרים לחץ על השוק. אם היה כאן סקטור שהיה ודאי לפני כמה חודשים, פתאום נשאלת השאלה האם התמחורים האלו הגיוניים".

צימרמן חושב כי "מוקדם מדי להספיד את הסקטור הזה. הוא מאוד משמעותי, עדיין צומח, הוא מאוד תזרימי והפוטנציאל עצום. אני לא רואה גופים שעושים שיפט משמעותי. הם ירצו לראות מה קורה עם הריבית בהחלטות הבאות. המניות האלו עדיין טובות וסביר שאנשים יחזיקו אותם עדיין ואולי קצת יצמצמו. הירידות לא הסתיימו עדיין, יש עדיין לחץ. אין קטסטרופה, כן מימושים של כמה אחוזים עד הסיכון הבא".