גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince
סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

ליל אמש (ה') היה מעניין במיוחד בגזרת עונת הדוחות בוול סטריט, כאשר שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל. השתיים הראשונות הציגו תוצאות טובות במיוחד וזינקו במסחר המאוחר ב-4.4% וב-11.5% בהתאמה. אינטל הציגה תחזית מאכזבת ואיבדה כמעט 8%.

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?  
מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר 

התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו, וגם באחרות, יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן כשמשקיעים בשוק ההון:
1. הסיכון לא פוחת גם כשמשקיעים בחברות הענק.
2. הסבלנות משתלמת בטווח הארוך.
3. גם כשענקיות הטכנולוגיה מפשלות, לא כדאי למהר ולהספיד אותן.
4. הפיזור הוא מתנת החינם היחידה שניתן לקבל בשוק ההון.

1 הסיכון בעולם ההשקעות קיים ולא פוחת גם כשמדובר בחברות הענק

בשוק ההון יש מי שאוהבים לסחור על הדוחות - לקנות את המניות רגע לפני הדוחות או מנגד לפתוח עליהן פוזיציית שורט - בתקווה לקלוע לתגובת המניה אחרי פרסום הדוחות. אלא שהתנועות החדות אפילו במניות הגדולות בעולם יכולות להזכיר למשקיעים שמדובר בספורט מסוכן למדי, שהוא בינארי בעיקרו, כמו הטלת מטבע: עץ או פלי, ובסופו של דבר מדובר בהימור בלבד.

אבל כדאי לשים לב לנקודה נוספת - יש לפעמים אשליה אצל משקיעים שכאשר משקיעים בחברות הכי גדולות בעולם הסיכון יורד, כיוון שמניות ענק שכאלה לא יכולות להתרסק כל כך הרבה. אבל עונת הדוחות האחרונה (ולא רק היא) מוכיחה שגם מניות ענק יכולות לזנק או לקרוס אחרי פרסום הדוחות הכספיים. כלומר, הסיכון קיים ולא קטן כשמשקיעים בחברות ענק, גודל החברה לא הופך אותה בהכרח ליציבה יותר בהקשר הזה.

הדבר נכון פעמיים כאשר מדדי המניות בארה"ב נסחרים באזורי שיאי כל הזמנים, השוק נחשב "יקר" מבחינת תמחור (מכפילי רווח גבוהים שמשקפים מוכנות של המשקיעים להמתין שנים רבות כדי "להחזיר" את ההשקעה שלהם בהן) וכולם מדברים על כך שמתישהו אמור להגיע 'תיקון' (ירידות) בשוק.

שלוש דוגמאות נוספות לתנודתיות הגדולה גם בחברות הענק סיפקו בשבועיים האחרונים גם מטא (פייסבוק, וואטסאפ, אינסטגרם) שנפלה בכמעט 11% אחרי תחזית חלשה, חברת הסטרימינג נטפליקס שצללה גם היא ב-9% מאותה הסיבה, ומנגד טסלה, שהשלימה עלייה של 18% ביומיים, אחרי דווקא תוצאות חלשות אך תחזית שהלהיבה את המשקיעים.

2 הסבלנות משתלמת בטווח הארוך - תסתכלו על גוגל

נפתח במובן מאליו. כל אחת מענקיות הטכנולוגיה הציגה תשואה מצטברת מרשימה של אלפי אחוזים ויותר לאורך העשורים האחרונים. בדרך למעלה כל אחת מהן עלתה והתרסקה פעמים רבות, לפעמים הנפילה גם הייתה כואבת במיוחד. אך כשמרחיבים את ההסתכלות על הגרף לטווחים ארוכים - ההשקעה משתלמת ובגדול. הבעיה היחידה היא שכולנו חיים בהווה ולא בעתיד: אנחנו רואים את הנפילות ובורחים בדרך, אך כפי שאמר המשקיע האגדי וורן באפט: "שוק ההון הוא כלי להעביר כסף ממשקיעים חסרי סבלנות למשקיעים עם סבלנות". לפעמים צריך לחרוק שיניים ולהמתין שהגשם יעבור.

הדבר נכון גם כשמסתכלים על הנפילות בשוק ההון בשנת 2022 למשל (או בקורונה). גם ענקיות הטכנולוגיה איבדו עשרות אחוזים מערכן (למשל - מיקרוסופט כ-30%, אפל כ-30%, גוגל כ-40%, אמזון יותר מ-50% ועוד) אך מאז כל אלה ואחרות תיקנו את כל הירידות וחלקן אף נמצאות בשיאים חדשים.

בנוסף, מעניין להסתכל על גוגל. אם מניית החברה תצליח לשמור היום על העלייה הזו היא תחצה את השווי של 2 טריליון דולר (ותצליח לשמור על השווי הזה בפעם הראשונה, כאשר בסוף 2021 היא כבר חצתה לרגע את השווי הזה) ותהפוך לחברה השלישית בעולם מבחינת שווי שוק, כשהיא עוקפת את אנבידיה.

גוגל הודיעה הלילה, לראשונה בתולדותיה, על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות, וגם הודיעה על רכישה עצמית (בייבאק) בהיקף של 70 מיליארד דולר (כ-3.5% משווי החברה), בצעד שנחשב להבעת אמון עצמית בחברה ומקטין את כמות המניות בשוק, מה שמגדיל את הרווח לכל מניה בודדת. 20 שנה אחרי שהונפקה לראשונה. 20 שנה הן הרבה זמן, אבל משקיעים לטווח ארוך יודעים שזה פרק זמן סביר להשקעה. 20 שנה של התמדה (כמובן, אפשר היה לקנות את המניה גם אחרי ההנפקה) איפשרו למשקיעים ליהנות מתשואה גבוהה, וכעת גם מדיבידנדים.

3 לא למהר להספיד את הגדולות

אם כבר הזכרנו את גוגל, ניתן לה את הכבוד פעם נוספת. מניית גוגל נפלה לפני שנה וחצי עם השקתו של צ'אט GPT, שהביא לעולם את מהפכת הבינה המלאכותית, וגרם לחששות האם גוגל תצליח להישאר רלוונטית בעולם החדש, האם מנוע החיפוש שלה ישמור על הדומיננטיות שלו גם בעולם של AI, האם גוגל בכלל תצליח לתת מענה. בדוחות שפרסמה אתמול גוגל ענתה בגדול כן על השאלות האלה - מנוע החיפוש שלה בינתיים לא נפגע (אך בהחלט ייתכן שייפגע בעתיד), היא פועלת ומשקיעה גם בעולמות ה- AI והיא בהחלט כאן כדי להישאר ולתת פייט.

הדבר נכון גם לגבי מטא. מניית חברת האם של פייסבוק איבדה 75% מערכה מאמצע שנת 2021 ועד אוקטובר 2022, בעקבות הניסיון הלא מוצלח שלה לעשות טרנפורמציה לעולם של מטאוורס (מציאות מדומה). בינתיים נדמה שמטא קצת זנחה את החלומות ההם, שבהם השקיעה מיליארדי דולרים, וחזרה להתמקד במה שהיא יודעת לעשות מצוין: לייצר מזומנים והמון. כשהמשקיעים ראו את ההתמקדות המחודשת של מטא הם החלו לחזור אליה ומאז המניה משלימה זינוק של 374% בתוך שנה וחצי. גם מבלי לדעת מה התוכניות של מטא להמשך אפשר להניח שהחברה ממש לא מתכוונת להרים דגל לבן וגם היא פועלת כדי להישאר רלוונטית בעולם העתידי.

4 פיזור ההשקעות - מתנת החינם היחידה בעולם ההשקעות

אפשר לתת דוגמאות נוספות כמובן כמו טסלה, נטפליקס, אפל ועוד. כולן עובדות קשה מאוד כדי להישאר רלוונטיות גם כשהמשקיעים מפנים להן עורף או כשהתוצאות שלהן נפגעות.

הבעיה היחידה היא שאי אפשר לדעת מראש אלו חברות יישארו איתנו גם בעתיד, מי יהיו הגדולות בשנים הבאות, מי יפשלו ויפלו ומי הגדולות החדשות שיגיעו (מישהו ידע לזהות את אנבידיה לפני שנתיים? מישהו יודע לזהות את האנבידיה הבאה?). מעבר לכך, ענקיות הטכנולוגיה שמככבות היום בצמרת מדד ה- S&P 500 לא היו כאן רק לפני 20 או 30 שנה. התחלפו דורות ואיתן גם המניות הגדולות בעולם.

אם ניקח למשל את אינטל, מניית החברה לא מצליחה לספק תשואה למשקיעים מאז שנת 2017. מדובר בפרק זמן לא קטן לחברה שנחשבת ענקית, ובוודאי כאשר המתחרות שלה נהנות מתשואה של אלפי אחוזים באותו זמן (אנבידיה פי 30, AMD פי 13).

לכן, אומרים המשקיעים הגדולים, חשוב לדאוג לפיזור של תיק ההשקעות. מדובר במתנת החינם היחידה שניתן לקבל בשוק המניות. כמובן, תשואת תיק ההשקעות תהיה נמוכה יותר אלא שהצד החיובי הוא שכך אתם שומרים טוב יותר על הכסף שלכם. כך, גם אם חברה או מספר חברות ייפלו הפגיעה בתיק ההשקעות שלכם תהיה קטנה, בוודאי בהשוואה להשקעה במניה אחת ספציפית.

עוד כתבות

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול