רשות המסים | בלעדי

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו • שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס • מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit
מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

התופעה המקוממת של העלאת מחירי השכירות למפונים וגביית שכר דירה הגבוה במאות אחוזים בהשוואה לטרום מלחמת "חרבות ברזל", הגיעה גם אל מסדרונות רשות המסים - שם לא מתכוונים לעבור על כך בשתיקה: לגלובס נודע כי פקידי השומה באזורים שונים בארץ התחילו במיפוי וטיפול בתופעת משכירי הדירות שניצלו את מצוקת המפונים והקפיצו את מחירי השכירויות מעל לתקרת הפטור ממס מבלי לשלם את המס הנדרש למדינה.

השיטה החדשה של רשות המסים לתפוס משכירי דירות שלא מדווחים על הכנסות
נתונים חדשים מגלים: מחירי השכירות בתל אביב בירידה, במיוחד באזורים האלה

לרשות המסים אין כלים או מנדט להתערב בשכר הדירה המופרז שנדרש מהמפונים, ואולם היא נכנסת לתמונה מזווית המס: לפי החוק, אדם שמשכיר דירה תמורת יותר מ-5,654 שקל לחודש, מחויב לשלם מס. לדברי עובד רשות המסים באחד ממשרדי השומה בצפון, "נכון להיום לא התקבלו אצלנו דיווחים חדשים ממשכירי דירות באזורים שאנחנו חושדים שבהם מושכרות דירות למפונים, ושכר הדירה הועלה הרבה מעבר לסף הדיווח".

כל אותם משכירי דירות שעברו את סף הפטור, חשופים כעת לאכיפה מצד רשות המסים ודרישת תשלום מס בעבור ההכנסות. "אנחנו מודעים היטב לבעיה ולעובדה שהיא בהיקף לא מצומצם. זו בעינינו חזירות שאין לה מקום, ואנחנו מגבשים היום תוכנית פעולה בזירת המס", אומר גורם בכיר ברשות.

18 אלף שקל לדירת 3 חדרים

התופעה של משכירי דירות - במיוחד ביישובים בצפון, בטבריה והסביבה, אך גם באזורים אחרים בארץ - שהעלו את מחירי שכר הדירה ודורשים ממפונים סכומי עתק בעבור דירות קטנות ואף ישנות, נחשפה לאחרונה, בין היתר על רקע מעבר של מפונים שהתגוררו במלונות לדירות שכורות.

מענקי האכלוס שהמוסד לביטוח לאומי מעביר למפונים בעבור דיור עצמאי שהם מוצאים, עומדים על 200 שקל למבוגר ליום (כולל ילד מעל גיל 18) ועל 100 שקל ליום עבור ילד (עד גיל 18). חלק מבעלי הדירות מחשבים כיום את סכומי מענקי האכלוס שמקבלים המפונים, ודורשים מהם את כל הסכום כשכר דירה.

ט', תושב יישוב מפונה מהצפון שמשרת במילואים בגזרה קרובה לביתו, חווה זאת על בשרו כאשר חיפש דירה למשפחתו בקרבת מקום השירות שלו, כדי שיוכל לבקר אותם. "הגענו לאחד היישובים קרוב לטבריה לראות דירת 3 חדרים, ובעל הדירה ביקש 18,000 שקל שכר דירה", הוא מספר. "הוא אמר לנו שהוא עשה חישוב כמה מענק אנחנו מקבלים מהמדינה, וכך הגיע לסכום".

ט' חיפש אופציות אחרות, אך נתקל באותה דרישה מבעלי דירות נוספים: "בשלב מסוים החלטנו שנתאחד כמה משפחות ונשכור וילה יחד, אבל בעל הווילה דרש 60,000 שקל לחודש, לאחר שחישב את מענקי האכלוס שלנו לפי כל משפחה - אז ויתרנו".

ט' מספר כי רק כשהתרחק קצת מאזור הצפון, בעלי הדירות הפסיקו לחשב כמה המשפחה מקבלת מהמדינה וביקשו את שכר הדירה "הרגיל" עבור הנכס. "בסוף שכרתי לאשתי ולילדים דירה גדולה וחדשה באור עקיבא, קרוב לים, ב-4,500 שקל בלבד. בעל הדירה היה מקסים ולא חשב בכלל לבדוק מה גובה המענקים שאנחנו מקבלים".

ט' לא לבד. בפגישה שנערכה לאחרונה בין נציגי רשות המסים לראש מועצת מבואות חרמון, בני בן-מובחר, סיפר ראש המועצה כי "יותר ויותר תושבים מיישובים מפונים בתחומי הרשות נתקלים בדרישות לשכר דירה הזוי, שמגיע גם ל-20,000 שקל לדירת 4 חדרים".

"אנחנו בשטח, מדברים עם מפונים"

ברשות המסים מספרים לגלובס כי הם כבר נחשפו לתופעה בשטח עוד קודם. "נחשפנו למקרים שבהם דירות שהושכרו ב-5,000-3,000 שקל מושכרות למפונים ב-16 אלף שקל כיום ויותר", אומר הגורם מאחד ממשרדי השומה בצפון הארץ. "אנחנו כל הזמן בשטח, מדברים עם מפונים, והתופעה של העלאת שכר הדירה למפונים במאות אחוזים, בעיקר ביישובים בצפון, מאוד מקוממת בעינינו".

רשות המסים כאמור לא יכולה לטפל בתופעת העלאת שכר הדירה ולחייב משכירים להוריד את מחירי השכירות. ככלל, היא לא אמונה על ריסון מחירי השכירות במשק. ואולם גורם בכיר ברשות המסים מסר לגלובס כי ברשות מתכוונים בהחלט לטפל במשכירי הדירות מזווית המס שנגרע מהמדינה. "פקידי השומה באזורים הרלוונטיים כבר התחילו לפעול בנושא הזה. הם חיים את השטח ושומעים מהמפונים עצמם. מרכזי המודיעין התחילו לרכז את המידע שמגיע לרשות בנוגע להשכרת דירות מעל תקרת הפטור, אך זה עדיין לא מספיק מקיף", הוא אמר.

בכל מקרה, תשלום המס הוא שנתי, עד סוף ינואר בשנה העוקבת, כך שסביר שחלק מהמשכירים יקבלו לכל היותר התראה לשלם את המס (10% מההכנסה).

הבעיה: אין מידע מלא על שוק השכירות

הבעיה של רשות המסים היא, שוב, היעדרו של מאגר משכירי דירות. הרשות מנסה זה שנים להעביר חקיקה המבטלת את הפטור ממס עבור הכנסות משכירות עד לסף של 5,654 שקל, או לכל הפחות חיוב בעלי דירות המשכירים אותן לדווח לרשות המסים על ההשכרה, גם אם ההכנסה משכירות מתחת לרף הפטור ולא חייבת במס. אך פעם אחר פעם נבלמו יוזמות אלה על-ידי הדרג הפוליטי, בין היתר בטענה כי ביטול תקרת הפטור יפגע בשוכרי הדירות - אליהם יגולגל החיוב במס - ותירשם עלייה בשכר הדירה במשק. עוד נטען כי החלת חובת דיווח גם על מי שאינו חייב במס תגרור בירוקרטיה מיותרת של אזרחים מול רשות המסים, ללא צורך.

"במצב שאין מידע מלא על שוק השכירות, ואין חובת דיווח על השכרת דירות, מאוד לא פשוט להגיע לדירות שמושכרות ספציפית על-ידי מפונים. אין לנו כרגע גם רשימה של מפונים שקיבלו את מענקי הסבסוד מביטוח לאומי. אנחנו לא יודעים מי קיבל סיוע ואיפה הוא שכר דירה, אם זה בתל אביב או בטבריה", מסביר הגורם הבכיר ברשות.

עוד מוסיף אותו גורם כי "יש כוונה לעשות פעולת אכיפה מרוכזת בנושא הזה בזמן הקרוב. ניקח מביטוח לאומי את הרשימות של מי שקיבל מענקי סבסוד, ונעשה חיתוכים עם המידע שיש בידינו על השכרת דירות באזורים שונים בארץ. ידוע לנו על אזורים שהם יותר בעייתיים בנושא הזה, באזור טבריה והסביבה, אבל לא כל משכירי הדירות במקומות הללו מתנהלים באותה דרך, ונצטרך לעשות אכיפה מדויקת ולא לפגוע במי שמדווח ופועל כדין".