כמו דג במים

שיעורי שחייה כבר מזמן אינם רק עניין לילדים: שיפור מיומנות, החלפת סגנון ואפילו התחלה מאפס הם נחלתם של מבוגרים רבים, לצד סוגים שונים של טיפולי מים ופעילות גופנית בבריכה. כל מה שצריך זה להתגבר על המחסום הפסיכולוגי - ולשלוף כמה אלפי שקלים מהארנק

מסתבר שלא מעט מבוגרים מעוניינים ללמוד שחייה. לימוד שחייה למבוגרים, או לחלופין שיפור סגנון שחייה שכבר נלמד בעבר, הוא למעשה עניין של שמונה-עשרה שיעורים, תלוי ברמה הבסיסית של התלמיד. "עשרה שיעורים הם פרק זמן ראוי בו ניתן לרכוש את המיומנות, אך ניתן כמובן גם לקחת גם יותר או פחות שיעורים", מסבירה גבי טפרברג ממרכז "גלגל הצלה" ללימוד שחייה והידרותרפיה בכפר סבא.

שחייה ניתן ללמוד במרכזים פרטיים, מתנ"סים, קאנטרי קלאב ומועדוני כושר, כאשר ההבדל בין המקומות מתבטא בגישה ובאופן בו נמכרים השיעורים. ישנם קאנטרים בהם לימוד שיעורי שחייה מותנה במנוי, כלומר רק מנויים קיימים יכולים ללמוד שחייה בשיעורים, אך ישנם קאנטרים שמאפשרים לימוד שיעורים פרטיים בתוספת תשלום (מעבר לתשלום עבור שיעור) לכל שיעור. במרכזים פרטיים נמצא לרוב צוותים מקצועיים, המורכבים בין היתר ממורים לחינוך גופני, מהידרותרפיסטים ומפיזיותרפיסטים, ולא רק ממדריכי שחייה. מאחר שמרכזים אלה מתמקדים גם בפן הטיפולי, לימוד סגנון השחייה אצלם יותאם למבנה הפיזיולוגי ולבעיות שלד ושדרה. המשמעות היא שייתכן שנגיע למרכז כזה עם החלטה ללמוד סגנון מסוים, ובמרכז עצמו יתאימו לנו סגנון שיתאים יותר למבנה השלד ולבעיות היציבה שיגלו אצלנו אנשי המקצוע.

שחייה למתחילים

"גם מי שאינו יודע לשחות בכלל, יכול ללמוד את התורה כולה", אומרת אילנה לם, מנהלת מרכז ללימודי שחייה בקאנטרי דקל ומי שהביאה את טכניקת הטיפול בג'יהרה וואטסו לארץ לפני 15 שנה. אילנה, המתמחה בשחרור מחרדות מים, מסבירה כי לרוב אנשים שלא יודעים לשחות כלל סובלים מחרדה ממים: "מלמדים אותם קודם כל לרכוש ביטחון במים רדודים, לאחר מכן מלמדים אותם ציפה על הבטן ועל הגב, נשימות, ובסוף את הסגנון. אנשים אלה הם בד"כ אנשים שחוו טראומה במים או שלא צברו מספיק שעות מים, ולמעשה אפילו הם יכולים להגיע לרמת שליטה גבוהה בטכניקה, כך שבסוף התהליך הם ישחו 40 בריכות ברצף".

עוד מציינת לם כי מי שיודע סגנון שחייה אחד יכול ללמוד סגנון נוסף תוך עשרה עד 15 שיעורים.

כל המומחים שרואיינו בתחום הדגישו את החשיבות של לימוד פרטני ולא בקבוצות. ענת פרקש-חייטוב (M.A), מנהלת מקצועית של המרכז למצוינות בשחייה באילנות ואלופת ישראל והמכבייה לשעבר, מסבירה כי במיוחד כשמדובר במבוגרים ולא בילדים, כל אדם מגיע עם בעיות בריאותיות אחרות ועל כן לימוד בקבוצה הוא בלתי אפשרי ולא נכון: "בשיעור הראשון אצלנו מותאם לכל אדם מסלול, בהתאם למטרה שלו, ליכולות הגופניות וליכולת הציפה שלו. המטרה שלנו היא ללמד כל תלמיד יותר מסגנון אחד, בדגש על איזון שרירי, כלומר אם הוא למד סגנון אחד על הבטן, הסגנון הבא שיילמד יהיה על הגב, כדי לשמור על האיזון הזה".

מחירים: לבעלי מנויים לקאנטרי - 100 שקל לשיעור של חצי שעה.

שיעורים פרטיים: 120-210 שקל לשיעור.

חבילות שיעורים: 2,925 שקל ל-15 שיעורים (אילנה לם).

לעתים ניתן להשתתף בשיעורי שחייה המתקיימים בקאנטרי תמורת תוספת תשלום. כך למשל במרכז של אילנה לם בקאנטרי דקל גם לקוחות שאינם מנויים יכולים לקחת שיעורים, בתוספת של 15 שקל לשיעור.

שיפור סגנון

"שיפור סגנון הוא הבעיה של רוב האנשים", מסבירה לם. הבעיה נובעת מהשקעת כוח רב מדי, אפילו מיותר, בתנועות במים, מה שגורם לאדם ששוחה להגיע מותש כבר לאחר סיום בריכה אחת או שתיים, ומונעת ממנו להתמיד ולהצליח לשחות ברצף: "מכיוון ששיפור סגנון הוא רק שיפור של מיומנות קיימת, התהליך די קצר, ולרוב תוך 8-10 שיעורים ניתן לשפר את המיומנות ולהצליח לשחות ברצף".

יש מרכזים שמציעים שיעורים קבוצתיים פעם/פעמיים בשבוע, המיועדים למי שכבר שיפר את היכולת הבסיסית ורוצה לתרגל. בשיעור מתקיים אימון בבריכה, המוקדש לשיפור הסגנון ולשיפור הכושר הגופני, כאשר השיעורים מחולקים לפי גילים ורמות. יש קאנטרים ומועדונים בהם שיעורי שיפור סגנון הם חלק מהמערכת הכללית ואינם כרוכים בתשלום נוסף, למשל בכפר המכבייה.

מחירים: לבעלי מנויים לקאנטרי - 100 שקל לשיעור של חצי שעה.

שיעורים פרטיים: 120-210 שקל לשיעור.

שיעור קבוצתי: 300 שקל לשיעור של 45 דקות פעם בשבוע, 580-600 שקל לחודש, לשני שיעורים בשבוע של 45 דקות.

הידרותרפיה

הידרותרפיה - טיפול במים - כוללת קבוצה של טכניקות טיפוליות המתבצעות בתוך המים ומנצלות את יתרונותיהם: אובדן תחושת המשקל, קלות בתנועה, מרחב רגוע ומערסל ועוד. הפעילות מתקיימת בטמפרטורת מים חמימה של 30-34 מעלות, ומאפשרת לטפל במגוון רחב מאוד של מקרים בזכות השחרור ממגבלות הקרקע והמשקל. הטיפול במים משפר את טווחי התנועה של המפרקים השונים ומחזק את השרירים, כאשר לחוסר המשקל במים מייחסים גם השפעה על תחושות פנימיות של אנרגיה חיובית.

הידרותרפיה מקלה על בעיות גב ומשמשת כלי לטיפול בבעיות נשימה, סיבולת לב ריאה ויציבה. היא מסייעת לשיפור המוטוריקה והקואורדינציה ולשיפור המטבוליזם. מטפלים משתמשים בה ככלי להפחתת כאבים ומתחים גופניים, להפחתת מתח בשרירים ובמפרקים, ולשיפור הגמישות בשרירים וטווחי התנועה במפרקים. בין האוכלוסיות המטופלות בשיטה זו ילדים עם איחור התפתחותי, פיגור שכלי, תסמונת דאון, PDD, היפר-אקטיביות, בעיות קשב ובעיות בוויסות התחושתי, וכן חולים בטרשת נפוצה וכאלה הסובלים מבריחת סידן (אוסטריאופרוזיס). המים החמימים תורמים לרגיעה ולשחרור, להפחתת הטונוס השרירי ולהחלשת הכאב.

טיפולי מים בשיטות שונות מוצעים במרכזים שונים, ביניהם המרכז של לם. אחד הטיפולים, הוואטסו, פותח ב-1984 בארה"ב ומבוסס על טכניקת השיאצו והטנטרה. זו שיטת טיפול להפגת מתחים וכאבים בעמוד השדרה, הנעשית באמצעות תנועות מתיחה ולחיצות שיאצו בבריכת מים חמימים, כשמסביב תאורה אינטימית ומוסיקה שלווה. קצב התנועה הוא בינוני עד מהיר. במרכזה של לם גם טיפולי מים נוספים כמו Healing Dance ו-Water Dance. בשתי השיטות מתבצע הטיפול מתחת למים תוך כדי תנועות עובריות ודולפיניות, כשהמטפל מוביל את התנועה. מתקיימת תחושה של איבוד תחושת זמן וההתמצאות במרחב ועל כן הגוף מגיע להרפיה מלאה.

טיפולים כמו וואטסו וג'יהרה, שהם למעשה שיאצו במים, ניתנים גם על-ידי ענת פרקש-חייטוב. "אנשים שמגיעים לטיפולי הידרותרפיה מגיעים עקב הפניית רופא ועקב צורך אמיתי כתוצאה מכאב כרוני. הטיפולים נועדו להרפיה ולהפגת מתחים ועוזרים מאוד לטיפול בכאב כרוני, אך לעתים אנשים קונים את הטיפולים האלה פשוט כחבילות פינוק, כי הן מאוד נעימות".

מחיר: 300-210 שקל לטיפול של 60-45 דקות (בחלק מהקומות נמכרות חבילות טיפולים המוזילות את המחיר לטיפול בודד ל-205-195 שקל לטיפול).

התעמלות בריאותית ואירובית במים

התעמלות זו מיועדת לבני 40 פלוס, וכוללת עבודה על מרכיבי הכושר הגופני: כוח, סיבולת וגמישות. "הספורט הזה הפך למאוד טרנדי בשנים האחרונות. לרוב מגיעים אנשים בני 40 פלוס, אבל מגיעים גם בני 25 פלוס, כיוון שזה אימון מאוד דינמי ומאתגר", מספרת מרינה גונשטיין, מדריכה לאירובי מים מאזור המרכז. "בשיעורים אני מתחילה בחלק דינאמי לשיפור הסיבולת האירובית, ואז עוברת לשימוש במשקולות ובאביזרים נוספים לשיפור כוח וסיבולת שריר. למעשה, השיעור זהה לשיעור מחוץ למים מבחינת המטרות שלו, רק שהשימוש בכוח הציפה של המים מאפשר להרגיש קלים ולנוע בחופשיות, ולכן הוא מתאים גם לאנשים עם עודף משקל, למשל". גונשטיין מוסיפה כי השיעור מתאים למי שסובל מבעיות גב ואינו יכול לבצע תנועות חדות או פעולות בעמידה, משום שהפעילות מתבצעת ללא משקל על המפרקים. בנוסף, אנשים עם בעיות לב יכולים לבצע פעילות בלי להעלות את הדופק באופן חד, כי הדופק המרבי במים נמוך יותר מאשר ביבשה.

לולי אמירי, מדריכת יוגה שמתאמנת בהתעמלות אירובית במים, מספרת: "לפני שנה עברתי תאונת קטנוע, שבעקבותיה היה עליי לעבור ניתוח בברכיים. החלטתי לא לעבור את הניתוח ולטפל בעצמי, והתחלתי לבצע שלושה אימוני אירובי מים בשבוע. מאז התחזקתי ואינני זקוקה לניתוח. מעולם לא הייתי חזקה יותר, וזה הכול בזכות ההתעמלות במים".

השתתפות בשיעורים אלה הם כחלק ממנוי לקאנטרי או מכוני כושר (במערכת השעות של שיעורי הסטודיו והבריכה). *