לקוראי הנאמנים הבטחתי שכאשר אזהה מפנה חשוב במשבר הכלכלי, אעדכן את מפתו, ואפרסם אותה במסגרת זו. זאת אני עושה הפעם.
מאז שיאו באוקטובר 2007 (ב-1578 נקודות) רשם S&P500 תיקון טכני קלאסי. אבל לא היה זה תיקון שהמשקיע הממוצע ואף קברניטי המדיניות הכלכלית בעולם, רגילים אליו, אלא משהו בסדר גדול אחר לגמרי: התיקון הטכני החד היה פרופורציונאלי לתנועת המגמה החדה העולה שנרשמה בין השנים 1974 ל-2007. בתקופת המגמה העולה, נרשמו מצבי קיצון בכלכלה הריאלית ובעולם הפיננסי, התיקון הטכני משיבם למצבם הנורמלי.
שנת 2007 לא הייתה עוד שיא במחזור הרגיל של תקופות טובות ורעות, בהתפתחות טבעית של משק בריא, אלא ערעור יסוד מיסודותיה של הכלכלה המערבית: משק האשראי שהתפוצץ כבועה.
תושבי כלכלות העולם המפותח התרגלו עם השנים, ובמיוחד מתקופת הנשיא רונלד ריגן ואילך, לקחת סיכונים על בסיס אשראי, למנף ככול שניתן, להגדיל את החוב על כרטיס האשראי, המשכנתא, או כל דבר אחר, בין אם לצורך צריכה של ממש או לשם ספקולציה פיננסית. הגורם העיקרי לכך הייה סיום גל האינפלציה הגדול בשנות ה-70 ותחילת ה-80, שהוביל להוזלה יורדת והולכת במחיר הכסף.
למרות עוצמתו האדירה, התיקון הטכני הנוכחי אינו שונה במהותו מקודמיו באותה דרגה (שנות השלושים), ומתקיימים בו שלושה שלבים:
שלב A:
השלב שבו הירידות החזקות מתקבלות בהפתעה המוחלטת, מעוררות פאניקה שאחריה מחלחלת הכרה הדרגתית בעומק הבעיה. בשלב זה, במשבר הנוכחי שנמשך מאוקטובר 2007 ועד מרץ 2009, קרו דברים שלא ניתן היה לצפות להם:
- קריסתם או הפיכתם של כל הבנקים להשקעות לבנקים מסחריים, לצורך גיבוי ממשלתי.
- צעדים מוניטריים ופיסקאליים מרחיקי לכת: ריבית אפסית והרחבה מוניטרית בשיעור חסר תקדים.
- הלאמת תעשיות שלמות (תעשיית הרכב, שוק המשכנתאות, ועוד מעט משק הבריאות.)
בשלב זה, רמות פסימיות ופחד קיצוניות הביאו את המדד לשפל 666 נקודות, שציין ירידה בשיעור 58% משיאו.
שלב B:
בשלב זה הצעדים הקיצוניים שננקטו נדמים כמספיקים ומפיחים תקווה שהגרוע מכול עבר והוא "כבר מאחורינו". השינוי במצב רוחם של המשקיעים אמנם הדרגתי, אבל מגיע לבסוף לקיצוניות הפוכה - אופטימיות בדרגה אופורית.
בתחילתו, מגיעים נתונים "פחות ופחות גרועים" מהכלכלה האמיתית, ולקראת סופו מסתמנים נתונים חיוביים ממש במגזרים שונים, כמו בתל"ג ובמגזר היצרני (חידוש מלאי), תקוות לחידוש הצריכה ובעיקר "הרגשה טובה" כתוצאה מעליות יפות בשווקים הפיננסיים.
ממרץ 2009 ועד עתה, היינו בשלב זה, והמדד עלה עד שיא בגובה 1151.
שלב C:
בשלב זה, מתפוגגת האשליה שהבעיה נפתרה. לאט לאט מפנימים קובעי המדיניות, אחריהם שחקני שוק ההון ולבסוף כולם, שהמשבר רק נרדם לזמן מה ושהוא עומד להתעורר ולחזור במלוא עוצמתו פעם נוספת. אלא שהפעם יש הבדל חשוב מאוד: רוב הצעדים הקיצוניים כבר ננקטו בשלב A, ועל קובעי המדיניות להילחם הפעם, הן במשבר כלכלי והן בדעת קהל עויינת מתמיד, הסובלת עדיין מאבטלה הקשה ומחובות המעיקים.
לדעתי, שלב זה התחיל בשבוע שעבר.
להלן מפת המשבר המעודכנת:
כדי לנמק את השערתי בדבר תחילת שלב C יכולתי להזכיר ולהרחיב לגבי:
- המאבק החדש שהכריז נשיא ארה"ב נגד המערכת הבנקאית שלו.
- איבוד השליטה הדמוקרטית בסנאט.
- התחלת תהליך הריסון הכלכלי בסין על ידי הממשלה שם.
- ברגולציה המתגברת בכל העולם.
- בכמות האדירה של מיסים חדשים המוטלים עכשיו, ושיוטלו על האזרח בעתיד.
- על הנכסים הרעילים המאכלסים עדיין את המאזנים של הבנקים ובמיוחד של הפד'.
- רצפת ה-0% ריבית, ולמרות זאת אי יכולתם שלהעסקים הקטנים לגייס כספים.
- מצבם הגירעוני העגום של המדינות ושל הערים בארה"ב.
- ירידה המתמדת בצריכה (אפילו בתקופת החגים).
- בעיות קשות במדינות אירופה כמו ספרד, פורטוגל, אירלנד ויוון, אשר פתרונן קשה לעיתים מן המחלה עצמה, עבור המערכת הפוליטית המקומית.
- ולבסוף באבטלה השומרת על מצב יציב, בשיעור אמיתי הנע בסביבות 17%.
אבל לא אעשה זאת, ואתרכז באספקטים טכניים בלבד. לצורך כך, נתבונן בגרפים היומי והשבועי של המדד:
- שלב B יצר, מאז מרץ 2009, שלישיית זיגזגים WYZ (בשחור בגרף שבועי), שהספרור שלהם הסתיים בצורה ברורה בשבוע שעבר על ידי גל C (בכחול בגרף היומי).
- לאחר סיום גל אחרון זה, המדד שבר את קו המגמה העולה, אשר תמך במחיר הן ברמה היומית (כחול בגרף יומי) והן ברמה השבועית, וזאת על ידי שבירת הגבול התחתון של היתד הגדולה (2 סגול).
- המחיר חזר מתחת לקו המגמה היורד שנוצר מן השיאים של שלב A (שחור גרף שבועי).
- המתנדים חזרו, לאחר זמן רב, מן המצב של קניות היתר הקיצוני שהם היו בהם (1 סגול).
- מאז תחילת שלב B, העליות במדד אינן נתמכות על ידי גידול משמעותי במחזורים אלא להיפך (3 סגול). בימים האחרונים, חזינו בתופעה חמורה זו שוב, וביתר שאת, כאשר המחזורים עלו דרמתית בימי ירידות וירדו בימי עליות (4 סגול).
- המדד איבד בשלושה ימים את מה שהשיג בכמעט שלושה חודשים! מהלך גדול בדרך כלל נעשה מתחיל בעוצמה כזו.
והנה עוד שני גרפים שעוזרים להבין טוב יותר את המצב:
הגרף היומי של מדד הפחד (VIX) והגרף השבועי של זוג המטבעות AUD/USD המשקף את התמונה האנטי-דולרית:
- הדולר האוסטרלי יצר חמישה גלים ברורים כלפי מעלה, ולפניו תהליך של ירידה (תיקון טכני) כמעט מובטח. סיום הסדרה העולה נראית גם כפסגה כפולה (1 סגול).
- יעד מקובל לתיקון טכני כזה, הוא השפל של גל 4 העומד (באורח פלא) גם באזור ה-50% Fibonacci (2 סגול).
- ירידה כזו מסמנת לנו את הכיוון לדולר (למעלה) ולסחורות (למטה) אשר היוו את הטריידים הקלים, והטובים, רק בכיוון ההפוך, בזמן שלב B.
- בגרף היומי של ה-VIX, קיבלנו איתות חיובי, בצורה של אי (1 סגול) המופיע לעיתים רחוקות מאוד. לאחר איתות נדיר זה, ה-VIX קפץ ושבר את קו המגמה היורד שלו בצורה משמעותית ביותר.
- בתחילת הירידות, דרגת האופטימיות של יועצי ההשקעות, הייתה בשיאים שלפני המשבר.
- מדד DOW הגיע לרמה מדויקת של 61.8% תיקון מעלה.
- ולבסוף, התקופה בשנה (ינואר-פברואר) שלילית למניות.
נקודות חשובות לסיכום
אני מאמין שהגענו כבר לשיא שלב B ושהמדד הקובע, מדד S&P500 האמריקאי, התחיל בשבוע שעבר את דרכו מטה בשלב C של המשבר. יש גורמים פונדמנטליים רבים שמגבים גם הם טענה זו, אך אני מתבסס אך ורק על הגורמים הטכניים כדי להגיע למסקנה זו. הסך הכול מצביע על סבירות גבוהה לתחילת שלב C בצורה מאוד משכנעת.
אני מרגיש צורך להדגיש את הדברים הבאים, החשובים בעיני למי שמשקיע וסוחר בשוק:
ראינו רק את תחילת התהליך. בכל שלב ושלב, ובמיוחד בשלבים הראשונים של גלי 1 ו-2, נראה תיקונים טכניים עמוקים ביותר לכול ירידה, ולכן על המשקיעים והסוחרים לקחת זאת בחשבון בתזמון שלהם.
אין להיחפז בלקיחת פוזיציות אדירות כרגע, אלא ליישם שינוי מחשבתי, אשר רמת השיא שראינו מהווה רמת קטיעת הפסד (Stop Loss) לקביעה ששלב C אכן התחיל. מטרת סקירה זו לא להוות פקודת מסחר! אלא לשנות למי שמסכים עם דעתי את מהלך מחשבתו האסטרטגית.
עדיין ראינו רק את השבירה הראשונה, ולא שיאים ושפלים יורדים. רק היווצרות של כאלו יאשרו סופית את ההשערה שאני מביע כאן.
המדד עומד כרגע סביב 1085 , ומתקרב מאוד למצב של מכירות יתר. על כן, לטווח הקצר צפוי סוג של תיקון מינורי מעלה.
- ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com.
- משה שלום הוא מנתח טכני בכיר ועשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
- המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת אתראות על סקירותיו, וחומרים נוספים, יכולים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com עם "אני מעוניין להצטרף" בנושא או בתוכן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.