פישר לא יתהלל כחוגר

הנגיד יעדיף להמתין לפני שהוא מכריז על ניצחונו במלחמה בשד האינפלציה

שוק ההון והמגזר העסקי בישראל יצטרכו להחליט בימים הקרובים מה המשמעות של ירידת מדד מחירים לצרכן בשיעור 0.7% בחודש ינואר. האם אנו צפויים לאינפלציה שנתית נמוכה מהצפוי? או האם ירידת המדד בחודש שעבר נבעה מגורמים חד פעמיים, ואנו עדיין באותו מסלול בו היינו עד לפני כמה שבועות.

כדי לענות על השאלה הזו חייבים להתייחס למה שידוע על תהליך האינפלציוני בחודשים האחרונים. ראשית, המשק הישראלי הולך ומתכנס לאינפלציה שנמצאת בתוך תחום היעד האינפלציה, 1% עד 3% לשנה. נראה כי נתוני המדד לחודש שעבר אכן משקפים את ההצלחה של המדיניות המוניטרית של בנק ישראל להביא את האינפלציה לתוך תחום היעד. יש האטה בגידול בכמות הכסף, והשנה מתחילה עם אינפלציה בשיעורים נמוכים.

אלא שמי שמצפה לתופעה של ירידת מחירים או דפלציה יכול להירגע. זה לא יתרחש השנה. הביקושים בישראל גדלים, לא קטנים, ומשקי הבית בישראל מרחיבים את הצריכה שלהם, לא מקטינים אותה. הדיון כולו נסוב סביב שאלה מצומצמת הרבה יותר: האם החזרה לתחום היעד של האינפלציה תתרחש רק במהלך השנה הנוכחית, או שמא התהליך הואץ, וכבר עתה התממשו התוכניות של בנק ישראל.

צריך להודות כי בינואר היו גורמים סטטיסטיים - כמו שיטת מדידת שיעור העלייה בתשלומי ארנונה על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה - אשר דחפו את המדד כלפי מטה. אם מוסיפים לכך ירידות מחירים עונתיות בהלבשה ובפירות וירקות, מקבלים ירידת מדד. מזווית ראיה זו, נראה כי הרבה לא השתנה לעומת החודשים האחרונים של 2009.

השלכות על שוק ההון

אלא שבאותה מידה ניתן להגיע למסקנה כי תהליך האטת האינפלציה הואץ. במונחים מעשיים, המשמעות של נתוני האינפלציה לחודש ינואר היא עצירה, אולי זמנית, של תהליך העלאת הריבית. אם המשק נמצא, כבר עתה, באינפלציה שנתית בשיעור 2% לשנה, הרי שגם בטווח הבינוני הריבית תישאר ללא שינוי. יש להניח כי בנק ישראל יעדיף להמתין לפני שהוא מכריז באופן חגיגי על ניצחונו במלחמה נגד האינפלציה המחודשת בישראל. הנגיד סטנלי פישר ישאיר בינתיים את הריבית ללא שינוי, ויבחן את נתוני מדד המחירים לצרכן בעוד כמה חודשים.

לפרסום המדד יהיו גם השלכות על שוק ההון. על פי נתונים שפורסמו היום על ידי הבנק המרכזי, החזאים ציפו, טרם פרסום מדד ינואר, לעליית מדד של 2.2% השנה, ואילו הציפיות בשוק ההון היו של אינפלציה של 2.8% ב-12 החודשים הקרובים. עתה כולם חוזרים לחדרי הדיונים, לחשב חישובים ולנסות להבין האם גם בחודשים הקרובים תשוב התופעה של אינפלציה אשר מתחילה להגיב מהר לטיפול המונע שהנהיג בנק ישראל.