"משק בית ישראלי מוכן להקצות סך של 246 שקל בשנה לטובת שיקום נחלים, המהווים כ-2 פרומיל מכלל המיסים השנתיים". כך טוענת עמותת צלול, בהסתמך על מחקר שהיא מפרסמת היום (ג') תחת הכותרת: "הערכה כלכלית של מוכנות הציבור למימון פעילות נופש ופנאי בנחלי ישראל".
המחקר נערך כחלק מפרויקט "מחזירים חיים לנחלים" שמקיימת העמותה, והוא נועד לבדוק איזה חלק מכלל המיסים שהוא משלם, מוכן הציבור להקצות לטובת שיקום נחלים.
מטרת המחקר היא לאפיין את רצון הציבור לשקם נחלים ולהעניק למקבלי ההחלטות כלי הערכה חדש בבואם לתכנן את ההשקעה בשיקום הנחלים.
המחקר, אשר בוצע ע"י הכלכלן הסביבתי של עמותת צלול, ד"ר בועז ברק, כלל סקר נרחב, שנערך במקומות שונים בארץ, שבדק את התועלת הכלכלית שהציבור משייך לשימושים השונים בנחלים: שימושי מים כדוגמת שחיה, שייט, דייג וכן שימושי קרקע, כדוגמת טיולים ופיקניק.
מהמחקר עולה, כי כל משפחה בארץ תהיה מוכנה להשקיע 246 שקל בשנה בשיקום נחלים. כלל הציבור (כ-1.69 מיליון משקי בית) יהיה מוכן להשקיע 415 מיליון שקל בשנה. עוד עולה מהמחקר, שלקרבתם הפיסית של הנחלים למקום המגורים השפעה רבה. כך למשל, ככל שהנחל קרוב יותר למקום המגורים, עולה הנכונות להשקיע בנחל.
נתון נוסף שעלה מהמחקר קבע, שקבוצת הגילאים 35-44 היא בעלת הנכונות הגבוהה ביותר לשלם בעבור השימוש בנחל (296 שקל לשנה). לדעת ד"ר ברק, הדבר מצביע על כך שקבוצת גיל זו תפיק את התועלת הרבה ביותר מהשימוש בנחל לאחר שיקומו.
מעמותת צלול נמסר, כי הסכום שהציבור הישראלי מוכן להקצות מהמיסים אותם הוא משלם בשנה, 415 מיליון שקל כאמור, עבור שיקום נחלים - יכול לשמש לשיקומם של מרבית נחלי ישראל המזוהמים. זאת, בפרק זמן של 5-10 שנים. מהות שיקום זה היא הסרת מזהמים והשבת מים, וכן טיפוח גדות הנחל.
לדברי עזר פישלר, מ"מ מנכ"ל עמותת צלול: "המחקר שביצענו מוביל למסקנה אחת פשוטה - שיקום נחלים אינו בגדר מעשה וולונטרי של הממשלה, אלא זכות הציבור.
"ממצאי המחקר מראים, שהציבור בישראל סבור שיש להקצות מסך המיסים שממילא נגבים ממנו, הנאמדים בכ-178 מיליארד שקל ב-2009, סכום של חצי מיליארד שקל (2 פרומיל) לטובת שיקום נחלים.
"משמעות הדבר היא, שהציבור מוכן לוותר בהחלטתו זו על שירותי ממשל אחרים בתמורה לנחלים משוקמים. לקראת חג הפסח הקרב ובא, במהלכו מאות אלפי מטיילים יגדשו את שמורות הטבע, את הפארקים ואת הנחלים, אנו קוראים לציבור הישראלי לעמוד על זכותו לטייל בנחלים משוקמים ונקיים מזיהום. כמו כן, אנו מצפים ממקבלי ההחלטות בישראל לאמץ את נתוני הדו"ח ולפעול על פיהם על מנת להחזיר לציבור הישראלי את משאבי הטבע שנגזלו ממנו", סיכם פישלר את דבריו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.