לפני שבועות אחדים פתחה ענקית הנפט BP מוקד טלפוני ואתר אינטרנט מיוחד. המטרה: קבלת עצות מהציבור לפתרון הדליפה, שמאז אמצע אפריל מכתימה בשחור את חופיה הדרומיים של ארצות הברית. ההיענות לא איחרה לבוא. יותר מעשרים אלף הצעות נאספו. היו בהן תוכנית להוריד וילון מקלחת ענקי למעמקי הים, סתימת הדליפות באמצעות חול לחתולים, ופיזור ערימות חציר במפרץ מקסיקו לספיגת הנפט. היו גם הצעות שהגיעו כל הדרך מהוליווד, ושכללו פטנטים של במאי "אווטאר" ג'יימס קמרון לניקיון החופים. חבורה של מדענים אמריקאים מיואשים אף הציעה פתרון קיצוני במיוחד, שאותו ניסח ג'ון רוברטס, פרשן המדע של סי.אן.אן: "תקדחו חור בקרקעית, תכניסו לשם פצצה גרעינית ותאטמו כבר את הדליפה".
אך מה שהצטייר תחילה כמהלך יחסי ציבור מעודד למציאת פתרון קולקטיבי הופך במהרה למדאיג במיוחד. חודש וחצי לאחר דליפת הנפט, נדמה שהצעות הציבור - הזויות ככל שיהיו - נראות עדיפות על הפתרונות המסורבלים והכושלים שיישמו עד כה ב-BP. מאז אירע אותו פיצוץ קטלני באסדת הקידוח שחכרה החברה הבריטית, 75 קילומטרים דרומית לחופי לואיזיאנה, כבר לא נותר ספק: מדובר באסון האקולוגי החמור בתולדות ארצות הברית. בינתיים, אפשר גם ללמוד משהו מכל הסיפור העגום הזה, כמו למשל: איך לא לעצור דליפת נפט. הנה ארבעת הכללים באדיבות BP.
כלל 1: בטיחות? זה לא שווה את ההשקעה
ההבדל בין חכם לפיקח ידוע לכול: האחרון יודע להיחלץ ממצב מסובך; הראשון נמנע מלהיכנס אליו. BP אינה עומדת באף אחד משני הקריטריונים. ככל שחופרת התקשורת לתוך הרקורד הבטיחותי של החברה, כך נראה שהכתובת הייתה על פני המים.
רשת הטלוויזיה איי.בי.סי חשפה לא מזמן כי BP ספגה לא פחות מ-760 הפרות בטיחות בשלוש השנים האחרונות (ב-BP מסרו בתגובה כי ההפרות האלה התייחסו לתקופה שקדמה לרפורמה בבטיחות). אך זהו רק קצה המזלג: כבר ב-2005 הזהירה ועדת חקירה של משרד הפנים האמריקאי - שבדקה את נסיבות הפיצוץ שאירע בבית זיקוק של BP בטקסס, שבמהלכה נהרגו 15 עובדים - כי החברה "לא השקיעה מספיק משאבים במניעת תאונות".
לא במקרה דיווח לאחרונה "ניו יורק טיימס" כי BP "פיתחה מוניטין כמי שלוקחת סיכונים בבטיחות כדי לחסוך בכסף". פרופ' רוברט ביי, מומחה בעל שם עולמי לקידוח נפט, שהספיק כבר לחבר דוח חקירה ראשוני על נסיבות הדליפה, לא היסס לקבוע: לחצים כלכליים הביאו לפשרות באבטחת העובדים ובאיכות הסביבה; ובמילים אחרות - החברה העדיפה להשקיע את מרב הכסף בהוצאת הנפט מהאדמה מבלי לחשוב פעמיים כיצד להחזירו לשם במקרה של דליפה.
ככה לא עוצרים דליפה / צלם: רויטרס
פועלים מתכוננים לחסימת הצינור כלל 2: אין צורך לחשוב לפני שמדברים
"יפה שתיקה לחכמים", נכתב בספר משלי. רק חבל שאף אחד לא סיפר זאת למנכ"ל BP, טוני הייוורד, שמתחרה כנראה עם הדליפה עצמה במסגרת התחרות "מי יכול לגרום נזק תדמיתי רב יותר ל-BP". בשבועות האחרונים גילה הייוורד כישרון בלתי רגיל לומר את הדבר הלא נכון בזמן הלא נכון - ועוד מול מצלמות טלוויזיה.
תחילה העריך הייוורד שבהתחשב בגודלו העצום של מפרץ מקסיקו "ההשפעה הסביבתית של הדליפה עשויה להיות מאוד צנועה"; זמן קצר לאחר מכן אמר לתושבי עיירות החוף הסמוכות - שפרנסתם הושבתה לחלוטין בגלל הדליפה - כי היה "רוצה את חייו הקודמים בחזרה". בעוד כמה פליטות פה אופייניות שאל, "מה לעזאזל עשינו שזה מגיע לנו?", ואף הודה כי "לא היו לנו הכלים שלהם היינו זקוקים בארגז הכלים שלנו" לשם התמודדות עם הדליפה.
בהתחשב בכך שבכל פעם שפותח הייוורד את פיו מניית BP צונחת, אין זה מפתיע שלאחרונה שכרה החברה מישהי בעלת ניסיון ייחודי בכיבוי שריפות תקשורתיות לסייע לו: הדוברת לשעבר של דיק צ'ייני, מי שהיה סגן הנשיא בממשל בוש - שאם לשפוט מתדמיתו של הבוס הקודם שלה, לא בטוח שהמינוי הזה הוא מה שיציל את הדימוי של BP בתקשורת.
ככה לא עוצרים דליפה / צלם: רויטרס
צוות חילוץ מנסה לרפא שקנאי שנקלע לנפט. המנכ"ל אמר ש"הדליפה עשויה להיות מאוד צנועה" כלל 3: נכשלת? חזור על אותה פעולה
בהתחשב בהכנה הלקויה של החברה להתמודדות אפשרית עם האסון הנוכחי, אין זה מפתיע שמאמציהם האחרונים לסתימת הדליפה לא בדיוק נושאים פרי. האדמירל ת'אד אלן, המפקח על עבודת BP מטעם הממשל, סיפר כי מדובר במלאכה לא פחות קשה מאשר השבתו של צוות אפולו 13 לכדור הארץ, לאחר שנתקע בחלל בגלל תקלה מכנית. ייתכן שהוא צודק.
בששת השבועות שחלפו ראינו שישה ניסיונות שונים - וכושלים עד כה - לעצירת הדליפה. הבדרן ג'ון סטיוארט התבדח שאולי פשוט הוציאו את הבטריות ממערכת הפעלת הברז כדי לשים אותן בשלט של הטלוויזיה. לא ברור עד כמה הוא רחוק מהאמת. לאחר שהמאמצים הראשוניים לסתום את הדליפה באמצעות מערכת השסתומים עלו בתוהו, ניסו ב-BP לפזר במעמקי הים כימיקלים כדי להמיס את הנפט ולמנוע ממנו להצטבר לשלוליות. מבט על חופי לואיזיאנה השחורים מוכיח שגם זה לא עבד.
ואז הגיעו הפתרונות היצירתיים: תחילה ניסו לסתום את הדליפה בעזרת הנחת שסתום מתכתי בגובה ארבע קומות, שמטרתו לכסות את נקודת הדליפה ולנקז את הנפט לצינור חלופי. רק שבזמן הורדתו במים, התמלא השסתום בגבישי קרח ונעשה בלתי שמיש. לאחר מכן ניסו לבצע פעולת "טופ קיל", שכשמה כן היא - "להרוג" את נזילת הנפט באמצעות הזרמה נגדית של בוץ סמיך, בגיבוי כדורי גולף וצמיגים שנועדו לסתום לגמרי את הצינור. גם זה לא הועיל.
לאחרונה לקחו ב-BP צעד אחורה, מתוך ההנחה המשונה שמה שלא עבד בפעם ראשונה יעבוד בפעם השנייה: לאחר שחתכו את הצינור, ניסו שוב, בשבוע שעבר, להניח שסתום מתכתי נוסף, אך קטן יותר, על הדליפה. נכון לזמן כתיבת שורות אלה הצליחו מאמצי הסתימה האחרונים לחסום בקושי מחצית מהכמות הדולפת. ההערכה הרווחת היא שהם לא יצליחו לסגור לחלוטין את הדליפה עד להשלמת קידוח שני בארות חלופיים שיסיתו את זרימת הנפט. תאריך היעד: בעוד חודשיים.
ככה לא עוצרים דליפה
מחיר הדליפה כלל 4: אל תטריח את עצמך בפיקוח
מרגע היוודע האסון מקפיד נשיא ארצות הברית ברק אובמה שלא לחזור על שגיאותיו של קודמו ג'ורג' בוש. כזכור, ממשל בוש התעלם תחילה מהשלכותיו ההרסניות של סופת ההוריקן קתרינה שהכה באותם חופים ממש ב-2005. עד כה ביקר אובמה באזור מוכה האסון כבר שלוש פעמים. בנוסף הוא פתח בבית הלבן חדר מצב, ושלח לשם יועצים קרובים המדווחים לו סביב השעון על מאמצי עצירת הדליפה. הבעיה היחידה היא שפקודיו לא בדיוק לקחו ממנו דוגמה.
הממשל שב ומדגיש בשבועות האחרונים כי "המוחות החדים ביותר מטפלים בסוגיה", אך ניכר כי גם ידו לכודה, לפחות בעקיפין, במחדל הזה. הידעתם? במשרד הפנים האמריקאי קיים אגף שמשימתו היחידה היא פיקוח על קידוח הנפט (MMS). מחקירה של אופן התנהלותו של האגף, עוד לפני האסון, עולה כי העובדים ניצלו לא מעט מזמנם בצפייה בפורנוגרפיה באינטרנט ובבילויים במסעדות ובאירועי ספורט יחד עם - ובמימונם של - נציגי חברות הנפט שעל עבודתם אמורים היו לפקח. בנוסף נודע על מקרה אחד שבו מפקח היה מכור לסמים קשים בזמן שביצע ביקורות בחברות נפט.
"מישהו שם לא חשב על השלכות מעשיו", אמר השבוע אובמה ברוגז בלתי אופייני. הוא צודק. אבל לא ניתן להטיל את האשמה כולה על BP: על אף שחברת הנפט העניקה לנו בחודש האחרון שיעור למופת בכישלון, זהו שיעור בהתרשלות שלמדה היטב מהממשל האמריקאי עצמו.
ככה לא עוצרים דליפה ברק אובמה / צלם: רויטרס
אובמה בזירת הדליפה. אסון פוליטי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.