מרתה סטיוארט יכולה להתחיל לדאוג: עונש כבד של 87 חודשי מאסר הוטל על מייסד אימקלון

סם ווקסל הוא הראשון מבין הבכירים ששמם נקשר בגל השערוריות האחרון בוול-סטריט שנשלח למאסר * השופט התעלם מבקשות להקל בעונשו בשל תרומתו לצדקה, ואפילו ממכתב של השחקנית לוריין בארקו, שלה סייע בעבר

סמואל די. ווקסל, היו"ר והמנכ"ל לשעבר של אימקלון סיסטמס, נדון למאסר של שבע שנים ושלושה חודשים בגין מסחר על סמך מידע פנים, שיבוש הליכי משפט והשתמטות מתשלום מיסים. ווקסל הוא הראשון מבין המנהלים הבכירים ששמם נקשר בגל השערוריות התאגדיות האחרון, שנגזר עליו מאסר.

לפי הדיווח ב"וול סטריט ז'ורנל", ד"ר ווקסל (55) עמד כשידיו חבוקות לפני גופו, בעת שהשופט המחוזי, וויליאם פאולי, גזר עליו את העונש המקסימלי האפשרי בגין עבירות אלה. השופט גם הורה לווקסל לשלם קנס של 3 מיליון דולר ולשלם 1.2 מיליון דולר נוספים במיסים למדינת ניו-יורק. התשלומים האלה מתוספים ל-800 אלף דולר שווקסל הסכים לשלם בחודש מארס, כדי ליישב תביעה אזרחית שהוגשה נגדו על-ידי רשות ניירות ערך האמריקאית (ה-SEC), והוא עדיין עלול להידרש לשלם קנסות נוספים.

מעמד הקראת גזר הדין היה שיאה של נפילה מפוארת של מי שנהג פעם להתחכך עם סלבריטאים במסיבות מפוארות.

ווקסל הודה באוקטובר בכך שהזהיר בני משפחה ואחרים שכדאי להם למכור את מניית אימקלון, אחרי שנודע לו כי מינהל המזון והתרופות מתכוון לסרב לבקשת החברה לאשר את שיווקה של ארביטוקס - תרופה לסרטן שפיתחה. הוא גם הודה כי שיקר לחוקריו וביקש מבתו לשקר ל-SEC. במארס, הודה ד"ר ווקסל כי השתמט מתשלום מס על עבודות אמנות בהיקף של 15 מיליון דולר.

גזר הדין ניתן בצומת חשוב בסיפור ארביטוקס: נתונים שהתקבלו באחרונה מניסויים קליניים מרמזים, כי התרופה הצליחה לטפל בסרטן המעי הגס, והחברה מסרה כי בכוונתה להגיש את התרופה לבחינה חוזרת של ה-FDA בהמשך השנה.

אלא שה"נשורת" של השערוריה ממשיכה להכות. בשבוע שעבר, האשים חבר מושבעים פדרלי את ידידתו של ווקסל, מרתה סטיוארט, גורו עיצוב הבית האמריקנית, ואת ברוקר המניות פיטר בקנוביק בשיבוש הליכי משפט ובאישומים אחרים, הקשורים למכירת מניות אימקלון. סטיוארט ובקנוביק כופרים בהאשמות.

בבית המשפט, התנצל ווקסל בפני משפחתו, חבריו לשעבר וחולי סרטן. "אני חש תחושת אשמה גדולה על מה שעשיתי, אבל אינני חש מריר", אמר. "אני רוצה להתנצל בפני כל האנשים שייתכן שהיה להם אמון בי, ואשר בגדתי באמונם".

השופט פאולי אמר כי ד"ר ווקסל "פגע באמון הציבור באינטגריטי של שוק ההון. ואז ניסית לשקר את דרכך החוצה".

ג'יימס קומי, עורך הדין ממנהטן, שמשרדו חוקר מספר בכירים המואשמים במניפולציות ברווחים, בהם מנהלים בכירים בוורלדקום ובני משפחת ריגאס, שייסדה את אדלפיה קומיוניקיישנס. אמר בעקבות גזר הדין: "אנחנו שבעי רצון מגזר הדין, המראה כי נוכלים תאגידיים ירצו משך זמן ממשי בבית הסוהר. אולם אין מנצחים בתיק כזה. סם ווקסל הרס את חייו ואת חייהם הפיננסיים של משקיעים תמימים רבים".

גזר הדין של ווקסל הוא חמור, בהשוואה לנאשמי צווארון לבן אחרים, שהיו מעורבים בהונאות דומות. מלך אג"ח הזבל מייקל מילקן ריצה שתי שנות מאסר מתוך גזר דין של 10 שנים, שנגזר עליו בשל עבירות ניירות ערך; ורוברט ברנמן, לשעבר מקדם מניות פני, שהורשע בהונאת פשיטת רגל ב-2001 , מרצה עדיין תשע שנות מאסר.

עורך הדין של ווקסל, מרק פומרנץ, ביקש מהשופט להפעיל את מידת הרחמים, וצייר תמונה של אדם שליבו יצא אל החלשים. הוא אמר כי ווקסל שילם את הוצאות הלימודים של בני העוזרת שלו, עזר למספר עובדים באימקלון והעביר תרומות רבות לצדקה.

עורך הדין ציטט מכתב שכתבה השחקנית לוריין בראקו, שמגלמת את הפסיכיאטרית של המאפיונר טוני סופרנו בסדרה "הסופראנוס", ששיבחה את הנאשם על "שסייע לה בימים הקשים ביותר, השחורים ביותר, של חיי" - התייחסות לתקופה שבה חשה שהקריירה שלה דורכת במקום, והיתה גם מעורבת במאבק משפטי על משמורת הילדים (עם בעלה לשעבר, השחקן הארווי קייטל).

פומרנץ אמר כי פשעיו של ווקסל היו אימפולסיביים, ולפיכך שונים במהותם מפשעים אחרים מהתקופה האחרונה, שהביאו לחורבן מוחלט של חברות.

השופט השיב כי התרומות של ווקסל לצדקה לא היו יוצאות דופן. בין 1999 ל-2001, אמר השופט, תרם ווקסל 0.5% משכר של 130 מיליון דולרים שקיבל במהלך התקופה. מייקל אס. סאצ'ר, התובע הראשי במשפט, דרש, ללא הצלחה, להטיל על ווקסל עונש חמור יותר. בניסיון לתמוך בטענתו כי ווקסל היה לא ישר, הוא הצביע על מכתב שכתב ווקסל לאלכסיס סטיוארט, בתה של מרתה סטיוארט, שבו התחזה לרופא שלה וביקש מהשופט לפתור אותה מהצטרפות לחבר מושבעים. קודם לכן, טענו עורכי הדין של ווקסל כי המכתב מעולם לא נשלח.