ממשיכים לחפש תחתית

מתי תתרחש הכניעה הבלתי נמנעת של השוק, מי צפו את הירידות במניות הטכנולוגיה ומתי לדעתם הן יסתיימו, אילו אינדיקציות יש נכון לעכשיו לגבי הרבעון השלישי של אם.סיסטמס, ולמה פארמוס בלטה דווקא בעליות בשבוע המדכא שחלף

זה היה עוד שבוע קשה למדד הנאסד"ק שהפעם נפרד מהמגמה הכללית וירד 1.1%, כשמדדי הדאו ג'ונס וה-S&P-500 מצליחים לעלות מעט. הירידה של 1.1% בנאסד"ק לא מספרת את הדרמות של השבוע כמו הצניחה של 6.5% במניית טבע (TEVA) שעשתה הרבה רעש, 10.4% בסיסקו (CSCO) או 12.6% במארוול (MRVL) שמפרסמת תוצאות ביום חמישי הקרוב אחרי המסחר והמשקיעים החליטו להקדים ולצאת לאור מה שקורה לאחרונה לכל חברה שמפרסמת תוצאות טובות או רעות. שלוש המניות הללו נמצאות במדד הנאסד"ק 100 שדווקא הפגין יציבות כשירד רק 0.5% במהלך השבוע.

הסנטימנט השלילי בשוק עולה מדי שבוע עוד מדרגה עד ל"כניעה" (capitulation בלשון המקצוענים) הבלתי נמנעת, כלומר יום אחד של ירידות חדות במיוחד במחזורי ענק, אירוע שיתרחש כנראה רק עם חזרתם של המשקיעים מהחופשות בתחילת החודש הבא. על פי הסטטיסטיקות, ספטמבר הוא חודש שיש לו מוניטין כחודש הרע ביותר למניות למרות שנהוג לחשוב, בטעות, שאוקטובר הוא הרע מכולם. מרבית אירועי ה"כניעה" במשך השנים התרחשו אמנם באוקטובר, אבל משום שאחרי אירוע כזה באה התאוששות גדולה יוצא שחודשי אוקטובר הם בכלל לא הגרועים ביותר.

מדי יום אני מבחין בעוד מומחה כזה ואחר שמצטרף לאלה שחושבים שנכונו לנו עוד ירידות חדות בעיקר במניות הטכנולוגיה, וזה הסימן הכי מובהק שבאמת התחתית קרובה ביותר. טובין סמית, גורו מניות הטכנולוגיה שהתפרסם מאוד בשנתיים האחרונות בזכות הופעותיו והמלצותיו בסופי שבוע בתוכניות הפיננסיות של פוקס ניוז, הוא בין אלה שעברו לאחרונה למחנה הדובים. "כשהשוק תנודתי מאוד, נהוג להימנע מלהחזיק מניות בסופי שבוע", כותב סמית במכתב המשקיעים האחרון שלו. "עכשיו אני לא מחזיק מניות כשאני הולך לשירותים", הוא כותב ומעריך שהתחתית של הנאסד"ק נמצאת ברמה של 1,600 נקודות, כלומר ירידה של 8.5% נוספים בשבועות הקרובים.

מצעד המנהלים שנאלצים להסביר שאין להם אחות הולך ומתארך. דפים שלמים הוקדשו לטבע אחרי הירידות שאין להן הסבר. כך היה עוד לפני חודש בתוצאות של אינטל (INTC) ואם.סיסטמס (FLSH) ואחר כך צ'ק פוינט (CHKP) ומיקרוסופט (MSFT) ובשבוע שעבר סיסקו ועוד עשרות חברות אחרות שדיווחו על תוצאות מצוינות והמניות שלהן קרסו מי יותר ומי פחות. אז מה הולך פה? דויטשה בנק נתן את התשובה עוד ב-21 ביולי, לפחות במה שקשור למניות הטכנולוגיה, כאשר פרסם דו"ח של מחלקת המחקר היפנית שלו שכותרתו "מכפילי חברות הטכנולוגיה יעברו תיקון במחצית השנייה של 2004 ובמחצית הראשונה של 2005 כתוצאה מסיבות מחזוריות ומבניות".

צוות האנליסטים בראשותו של פומאיקי סאטו טען עוד לפני חודש שהירידות של מניות ההיי-טק הן תיקון היסטורי מתבקש של המכפילים שעלו מאז אמצע שנות התשעים מרמה של 15 לשיא של 30. לדעתם, השפעת הסיבות שהביאו את המכפילים לרמות הללו הולכת ודועכת והם מציינים את ההתקדמות המהירה בטכנולוגיית ייצור השבבים, את השיפור המהיר בביצועים לעומת עלויות של המחשבים האישיים וגם את התרומה של טכנולוגיות המידע (IT) לתפוקה הלאומית הריאלית. דעיכת התהליכים האלה תביא את התיקון במכפילים שהחל לפני כמה חודשים ויימשך לדעתם עד שנה, ובסופו של התהליך המכפילים יתייצבו על רמה של 15 עד 20. הם מתייחסים למניות בכל העולם כשהם מעריכים שמניות הטכנולוגיה היפניות יתקנו פחות ממניות אחרות באסיה ומהאמריקניות שבגללן ההתמקדות של היפנים גדולה יותר בטכנולוגיות דיגיטליות לשוק האלקטרוניקה הביתית.

האנליסטים של דויטשה בנק מדברים על מכפילים של 15 עד 20 ואני כבר מבחין במכפילים של כמה חברות שהגיעו לרמות של 7 עד 14 כי השווקים עובדים כמו מטוטלת של שעון ולפעמים מגזימים גם כלפי מטה. שאלת מיליון הדולר כאן היא אם החברות הללו הן מציאה היסטרית או שבחברות הללו מגולמות בעיות גדולות, חשבונאיות ואחרות, שעדיין לא נחשפו. כלל ברזל בהשקעות הוא תמיד לחשוד במכפילים אטרקטיביים. המכפילים של חברות כמו לומניס (LUME.PK), סביינט (SVNT) או למשל תרו (TARO) היו נהדרים ערב קריסתן הסופית.

אחת החברות שהמכפיל שלה זועק כי הוא נעשה אטרקטיבי מיום ליום היא אם.סיסטמס. אם האנליסטים שממליצים עליה צודקים והיא תרוויח מעל 1 דולר בשנה הבאה, אז יש לנו כאן חברה עם קצב צמיחה שנתי של עשרות אחוזים במכפיל רווח של כמעט 10 ומכפיל מכירות 0.7, אם אני מנכה את המזומן מהשווי. להזכירכם, צ'ק פוינט, גם אחרי שנחתכה קשות, נסחרת במכפיל רווח של 17 ומכפיל מכירות של 5.5 אחרי ניכוי המזומן שבקופה. קשה לדעת איך ייראה הרבעון השלישי של אם.סיסטמס כי אנחנו בדיוק באמצע הדרך וכידוע חברות טכנולוגיה רבות מבצעות רק בחודש האחרון את כמעט מחצית המכירות החזויות של כל הרבעון. בינתיים מסתבר שהיה מי שהחליף את קרנות פידליטי כמשקיע מוסדי גדול באם.סיסטמס. FEDERATED, מהמשקיעים הגדולים בשוק, הגדילו נכון לסוף יולי לאחזקה של 3.6 מיליון מניות, 10% מהחברה.

למרות האי ודאות הכללית לגבי הרבעון השלישי של אם.סיסטמס אני מוכן להמר בשלב זה ששבב המובייל (MDOC) יפתיע לטובה כתוצאה מהשקת הרבה טלפונים מתקדמים לקראת עונת הקניות החמה ובנוסף מוצר ה-FFD שלא דיברו עליו בשנים האחרונות תפס לא מזמן נישת שוק חדשה, פתרון אחסון נתונים קשיח לשרתים מסוג Blades. התחום החדש הזה רק בתחילת הדרך ותרומתו לרבעון לא תהיה משמעותית. כמו במוצרים האחרים, הלקוחות הפוטנציאליים שלו הם ענקים כמו HP (HPQ), דל (DELL) ו-IBM (IBM).

לגבי המנוע העיקרי של אם.סיסטמס, מוצר ה-DOK, קשה לדעת לאור ההערכות הסותרות מצד האנליסטים. מצד אחד, קרייג אליס מסיטיגרופ מחכה כבר שני רבעונים לנפילות גדולות ובינתיים מתבדה, ומצד שני אחרים כמו למשל דניאל אמיר מהמברכט לא מודאגים. אמיר חידש בתחילת החודש את המלצת הקנייה שלו על אם.סיסטמס ללא כל הסתייגות או חשש. רמז על כלל הביקוש העולמי לשבבי NAND ברבעון הנוכחי אפשר למצוא בכתבה על טושיבה, מהספקיות הגדולות של סנדיסק (SNDK) ואם.סיסטמס, שפורסמה לפני כמה ימים ב"פייננשל טיימס" ושם נאמר שהחברה ביקשה מכל עובדיה במפעלי ה-NAND שביפן לבטל את חופשות הקיץ ולעבוד מסביב לשעון.

את תעלומת המכפילים הנמוכים של חברות עם צמיחה סופר-גבוהה אולי נפתור לפחות חלקית כבר בשבוע הבא, ביום שלישי, כאשר חברת אומניויז'ן (OVTI) תפרסם תוצאות לרבעון הראשון של שנת הכספים שלה שהחלה במאי. אומניויז'ן הוכנסה על ידיי לתיק בשבוע שעבר כאחת מהחברות היותר מתקדמות בפיתוח שבבי מצלמה מסוג CMOS בעיקר לטלפונים סלולריים. אם היא אכן תעמוד בתחזית האנליסטים לרבעון, רווח של 30 סנט למניה, ותנחה לרווח שנתי כפי שצופים לה, 1.29 דולר, הרי היא נסחרת היום במכפיל מדהים של 7 ומכפיל מכירות של פחות מאחד בניכוי המזומן מהשווי. בגלל שהחברה עוסקת בשוק השבבים לטלפונים הניידים וגם למצלמות הדיגיטליות סביר שלתוצאות שלה יהיו השפעות לטוב ולרע על מניות כמו אם.סיסטמס, סנדיסק ועוד חברות בתחום.

מניה שבלטה השבוע בעליות, 6.7%, על רקע הדיכאון הכללי היא פארמוס (PARS). ה-FDA העניק לתרופת הדגל של החברה, דקסנבינול, סטטוס של תרופת יתום שמעניק הגנה של 7 שנים מיום תחילת השיווק מפני חברות גנריות כמו טבע ואחרות שמתמחות בפיצוח פטנטים של חברות. כשנדנדו בכנסים השונים למייסד החברה, פרופ' חיים אביב, מתי יגיע האישור אם בכלל לתרופת יתום, הוא תמיד אמר שאין לזה משמעות גדולה כי ממילא הפטנטים שיש לו הם חזקים דיים ולהרבה שנים. המשקיעים קיבלו כנראה את הדעה הזאת והגיבו בעלייה מתונה במניה, כאשר את העלייה העיקרית, להערכתי אפילו מאות אחוזים, המניה תעשה הכי מוקדם עם האישור להצלחת הניסוי בסוף השנה ולכל המאוחר עם אישור התרופה, שנה עד שנה וחצי אחר כך. ללא האישור, הסטטוס של תרופת יתום יישאר יתום.

אלה לא היו החדשות הטובות היחידות שהיו לפארמוס בשבוע שעבר. מסתבר שה-FDA שלח לאחרונה לחברת התרופות באוש אנד לומב (BOL) מכתב בו הוא מאשר שתרופת העיניים שמבוססת על טכנולוגיה של פארמוס עומדת לקבל בקרוב מאוד אישור סופי שבעקבותיו פארמוס תקבל כספים מ-BOL. מסתבר שחברת BOL לא יצאה עם שום הודעה רשמית על כך, אלא משקיעים זריזים מצאו אזכור למכתב הזה בדו"ח רבעוני רגיל של BOL. פארמוס הזדרזה להוציא הודעה רשמית על כך, ובצדק. מה שמאוד שולי לעסקי BOL מאוד משמעותי לפארמוס ולו רק העובדה שהיא מצליחה להביא פיתוח מקורי שלה ליעד הסופי של אישור תרופה עוד לפני האישור של הדקסנבינול. *

הכותב משמש כיועץ ומשקיע בניירות ערך שונים, לרבות ני"ע המוזכרים בכתבות אלה. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו.