לכל מי שקנה השנה את הסיפור של השווקים המתעוררים, יש לנו בשורה לא משמחת: הנפילות האחרונות הן לא סוף הסיפור. בהתבסס על ההיסטוריה ועל ההאטה בצמיחה העולמית, למניות השווקים המתעוררים יש עוד הרבה לאן ליפול.
במונחי המדד הפופולרי לשווקים המתעוררים של מורגן סטנלי קפיטל אינטרנשיונל, MSCI, השווקים המתפתחים צנחו ב-14% בארבעת השבועות שהחלו ב-8 במאי. שווקים שבהם היו רכישות כבדות במיוחד קודם לכן, כמו הודו, דרום אפריקה, טורקיה וברזיל, קרסו.
הבעיות עלולות להימשך כמה חודשים, לא רק כמה שבועות. בנק קרדיט אנליסט, חברת מחקר ממונטריאול שחזרה לאחור ובדקה את שבע המפולות הגדולות שנרשמו בשווקים הללו מאז שנת 1990, גילתה שהמפולת הממוצעת נמשכה 35.6 שבועות ועוצמתה הייתה 34% משיא מדד המניות. גם אם מוציאים מהחשבון תופעות בלתי שגרתיות כמו המפולת שנמשכה 84 שבועות, שהחלה בפברואר 2000, המפולת הממוצעת נמשכה 32 שבועות והסתכמה ב-32.9%.
"יהיו עוד ירידות", אומר צ'ן ז'או, האסטרטג הגלובלי של בנק קרדיט אנליסט. ייתכן אמנם שהעולם השלישי עומד בפני התאוששות קצרת טווח, אבל "הכלכלה העולמית עוברת ממש כעת האטה, ועוד הרבה אוויר פיננסי ייפלט החוצה".
אין ספק שמשקיעים שנכנסו לשווקים המתעוררים עדיין יושבים ברובם על רווחים דשנים. שוקי העולם השלישי בכל זאת עלו ב-6.6% מתחילת שנה זו, הודות להתקדמות היפה שרשמו באפריל, וכמה קרנות בורסאיות ייעודיות לשווקים הללו רשמו עליות של יותר מ-20%. עדיין, לעולם השלישי יש אוכלוסיות צעירות, כמויות גדולות של משאבי טבע וביקוש צרכני גדול וגדל, וכל אלו מבשרים טובות לצמיחה הכלכלית.
לכן, כמה משקיעים לא מתרגשים מהטלטלות האחרונות. "זה תיקון טכני קלאסי", אומר מוחמד אל-אריאן, גורו השווקים המתעוררים שמנהל את הקרנות של אוניברסיטת הרווארד. לדבריו, "מה שגרם למפולת האחרונה היה שילוב של גורמים קטנים, שמעידים יותר מכל דבר אחר על הכוחות הכלליים המשפיעים על התיאבון לסיכונים".
הוא מתכוון בדבריו לחששות מהאינפלציה ולביקורת של שבע המדינות המתועשות הגדולות כלפי המטבעות החלשים מדי באסיה, ביקורת שעוררה גל מכירות של דולרים.
על סמך התיאוריה שמדובר בתיקון טכני בלבד, חברת ההשקעות פרנקלין טמפלטון אינבסטמנטס המשיכה בשבוע שעבר בתוכניותיה להשיק קרן להשקעות בברזיל, רוסיה, הודו וסין - אחד הצירופים הפופולריים עד לא מכבר. בוול סטריט מוכרים השווקים הללו בכינויים המשותף - BRIC. מלבד קרנות גידור ומשקיעים אמריקנים, גם משקיעים מיפן והמפרץ הפרסי "היו קונים גדולים של סיפור ה-BRIC", אומר מייקל הרטנט, אסטרטג לשווקים המתעוררים במריל לינץ'.
אבל גם אם מדובר רק בתיקון, התיקון הזה עשוי להימשך זמן-מה והוא כבר תורם להאטה בצמיחה הכלכלית העולמית. המטבעות האסיאניים, לדוגמה, צנחו ביחד עם המניות, וז'או מבנק קרדיט אנליסט סבור שצמיחת רווחי החברות בעולם תאט ל-8%-9% בשנה הבאה, לעומת 15% להם מצפים כעת האנליסטים. פירוש הדבר הוא שמכפילי הרווח הממוצעים בשווקים המתעוררים - כ-14 כיום בהתבסס על רווחים שוטפים - עלולים גם הם לרדת. הנה, רק בשבוע שעבר חשפו שלטונות סין תוכניות להאט את הגאות במחירי הנדל"ן בסין.
יש עוד הרבה לאן ליפול
חלק מהמשקיעים אינם מבזבזים זמן ובורחים מהשווקים המתעוררים.
זו תהיה החלטה חכמה, אומר דיוויד קסטנר, מנהל קבוצת מחקרי השוק במרכז שוואב למחקר השקעות. גם אחרי הנפילות בשווקים המתעוררים בחודש שעבר, הוא יעץ למשקיעים למכור קרנות של שווקים מתעוררים. "אנחנו לא חושבים שמאוחר מדי להוריד מהשולחן כמה השקעות, ואנחנו לא ממליצים לחכות יותר", הוא אומר. "בגלל ההפרזה ששררה, יש לנו הרבה לאן ליפול בפוטנציה. אפילו משקיע אגרסיבי לא צריך להחזיק יותר מ-5% מהנכסים בשווקים מתעוררים, והמשקיעים הללו צריכים להיות מסוגלים לספוג ירידות של עד 30%".
קרנות אמריקניות שמשקיעות במניות זרות ספגו בסוף מאי פדיונות שיא של 2.2 מיליארד דולר, כאשר 1.9 מיליארד דולר מתוכם היו פדיונות בקרנות שמתמחות בשווקים מתעוררים, על פי נתוני חברת AMG דאטה סרביסז. הבריחה הקודמת הגדולה ביותר מקרנות השווקים המתעוררים, בדצמבר 1997, הסתכמה ב-461 מיליון דולר בלבד, אבל הפדיונות של השבוע שעבר היוו רק 2% מסך הנכסים בשווקים המתעוררים. בסוף 1997, הפדיונות היוו כמעט 2.4% מסך הנכסים בשווקים הללו.
כמה משקיעים שנכנסו השנה לשוקי העולם השלישי עלולים להיות מופסדים כבר עכשיו. בן רוד, אסטרטג השקעות אזוריות ב-ABN אמרו בלונדון, בדק את הנתונים של קרנות אמריקניות שמשקיעות בשווקים מתעוררים. הוא מצא שבסיס העלויות הדולרי הממוצע של משקיעים שרכשו השנה קרנות כאלה, הוא 792 במונחי מדד MSCI לשווקים המתעוררים - 5% יותר מבסיס העלות של השבוע שעבר, שעמד על 757.
אבל אם מסתכלים על הנתונים מזווית אחרת, ניתן להסיק שעוד לא הגענו לרמת האיזון או תחילת ההפסד. כמה תיאורטיקנים סבורים שזו הרמה בה יתחיל גל המכירות האמיתי. אריק קיוריאל, אסטרטג שווקים מתעוררים בחברת לג מייסון אסט מנג'מנט, ביצע אותו סוג של חישוב, אך עם מסגרת זמן רחבה יותר ושיטת שקלול שונה. התחשיב שלו מראה שבסיס העלויות כעת הוא כ-710, או 6.2% מתחת לבסיס של השבוע שעבר.
האסטרטג ז'או מבנק קרדיט אנליסט מעריך שהמפולת הכוללת בשלושת החודשים הבאים עלולה להסתכם ב-25% מן השיא. הודו, אומר רוד, עלולה להיות איטית במיוחד בהתאוששות, מאחר שהיא קיבלה את החלק הגדול ביותר של ההשקעות הספקולטיביות.
"כאשר התמחורים ייראו נמוכים, אתחיל לקנות", אומר דבאן קאלו מחברת אברדין אסט מנג'מנט, שמנהל את קרן דלאוור לשווקים המתעוררים. "זה עשוי לקרות אחרי ירידה של עוד 15% מהרמות הנוכחיות", הוא מציין. שווקים מתעוררים? אולי מוטב לומר שווקים נרדמים. "