גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני לא משקיע מחוץ לניו-יורק. כאן זה המגרש הבטוח שלי"

תמיר ספיר עלה לארץ מגרוזיה עם מעט מאוד נכסים, ועבד כנהג הסעות של אמנים. אחרי שלוש שנים הוא עזב את הארץ, נחת בארצות-הברית והתחיל לעבוד כנהג מונית. אחר-כך הוא פתח חנות. אחר-כך עסק בייצוא. אחר-כך ייבא נפט, ואז הקים אימפריית נדל"ן ששווה 9.1 מיליארד דולר. היום הוא המהגר העשיר ביותר באמריקה > יהודית הספל בן-דק, ניו-יורק

ברשימת המיליארדרים של פורבס מופיע השנה חידון קצר למעריצים. אחת השאלות המסקרנות שם היא "מיהו המיליארדר שהיה בעברו נהג מונית?". התשובה המפתיעה היא תמיר ספיר - מהגר מגרוזיה שבילה שלוש שנים בישראל, ואז קם ועבר לארצות-הברית.

ספיר אולי אינו מוכר לקורא הישראלי, אבל בארצות-הברית הוא נחשב לטייקון ענק, ולמהגר העשיר ביותר במדינה. הוא חולש על למעלה מ-650 אלף מטרים רבועים של שטח מסחרי במקומות היקרים ביותר במנהטן, והונו מוערך ב-9.1 מיליארד דולר - מה שממקם אותו במקום ה-410 ברשימה של פורבס. "בשנה הבאה אגיע למקום מכובד יותר", הוא מבטיח כבר בתחילת השיחה, אבל נזהר שלא לנקוב במספר מדויק.

הראיון עם ספיר נערך במשרדי החברה שלו במנהטן. הרצפה והקירות מכוסים בשיש שחור וחום, "מבית-החרושת שלי", הוא מצהיר בגאווה. בחדרי המשרדים פסלים קיטשיים משיש ומחרסינה, פרחים מלאכותיים ותמונות רפרודוקציה.

הופעתו החיצונית מטעה: הוא נמוך-קומה וממושקף, צועד במהירות אבל מדבר לאט באנגלית מאוד לא משופשפת. אבל כמו מיליארדרים-סינדרלות אחרים, הוא לא חף מסממנים הוליוודיים: הביוגרפיה הנוצצת שלו מנוקדת בהתחככות בשועי-עולם ובעשיריו, בחיבה יתרה למשחקי הימורים, בגירושין מכוערים ומסוקרים, ובזוגיות עם יפיפייה צעירה, שגם ילדה לו בת. סגנון החיים הזה מזין, כמובן, חרושת שמועות תוססת: מספרים שספיר מחזיק בבית של 17 קומות במקסיקו ובמטוס-סילון שקנה מהרודן הסורי המנוח חאפז אל-אסאד, שהיאכטה שלו היא בין הגדולות בעולם, ושהיא אובזרה על-ידי מיטב המעצבים של בית-האופנה ורסאצ'ה. אחת השמועות היותר-נפוצות היא ששכנו לטראמפ טאואר בשדרה החמישית, דונלד טראמפ, המתגורר בפנטהאוז רק קומה אחת מעליו, קופץ מדי פעם לשכנו לשאול מה העניינים. תמיר, מצדו, לא מכחיש את השמועות; נראה שהוא אפילו נהנה מהילת הסלבריטי, ולא מוצא בה נזק תקשורתי.

אז אתה המהגר העשיר ביותר בארצות-הברית?

"כנראה שכן. ללא ספק, אני משלם המסים המוביל בארצות-הברית מבין המהגרים מכל הקבוצות האתניות".

"התפרנסתי כנהג שמעביר זמרים ישראלים להופעות"

לפני שבועות ספורים נערך במטה האו"ם טקס לכבוד ספיר, ובו הוענק לו פרס הומניטרי על עזרתו הנדיבה ליהודים-רוסים המהגרים לארצות-הברית. בטקס המכובד נכחו שמנה וסולתה של היהדות הרוסית בניו-יורק, וגם אורחים מכובדים אחרים, ובראשם הסנטורית הפופולרית הילארי קלינטון, שנאמה נאום פרו-ישראלי והרעיפה שבחים על הפילנתרופ הגרוזיני.

ספיר הוא אולי נכס בין התורמים למערכת הבחירות של הסנטורית, אבל ספק רב אם מי מהנוכחים בטקס הכיר את עברו הססגוני. הוא נולד בטביליסי בשם טימור סאפיאשווילי, והפגין חוש עסקי מפותח עוד בגיל צעיר. בתחילת שנות ה-70 ביקש ממנו חבר שיצטרף אליו לעבודה במילוי בקשות עלייה לישראל בעבור יהודי גרוזיה. מה שהתחיל בעשרות בקשות, צמח לעסק מצליח שפעל מביתה של אמו האלמנה של ספיר, ומאות יהודים צבאו מדי יום על פתח הבית. חלק נכבד מהסכומים שנגבו בעבור הבקשות הללו נכנס לכיסו.

כאשר מצבם הכלכלי השתפר, דחפה האם לאסוף את הכסף שנצבר ולעלות איתו לישראל, מחשש שהשערים שנפתחו ישובו וייסגרו. ספיר עלה עם אשתו, אמו ואחותו, ועם רכוש שקנה קודם לכן, והתמקם בבית קטן בפתח-תקווה. הוא סלד מהמקום, והחליט לנסות את מזלו בבת-ים, שם נולד בנו הבכור. "בהתחלה התפרנסתי ממכירת הציוד שקניתי בגרוזיה, ואחר-כך גם כנהג שמעביר זמרים ישראלים להופעות", הוא נזכר. "השכנים בבת-ים היו נחמדים מאוד, ועזרו לנו להשתלב".

למה עזבת לארצות-הברית אחרי שלוש שנים?

"זה היה אחרי מלחמת יום כיפור. הגעתי להופעה שנערכה לכבוד הפצועים הקשים, וראיתי שם מראות מזעזעים. אז החלטתי לעזוב את ישראל. וגם אז, המעבר לארצות-הברית לא היה ישיר - עברתי דרך 'תחנות מעבר', בהתחלה באיטליה ואחר-כך בגרמניה. גרתי בפרנקפורט והתפרנסתי מהימורים. עיתונאי שהכרתי לימד אותי טריקים בהימורים".

וזה עבד?

"זה היה יעיל מאוד במשך זמן מסוים, אבל זה נגמר בהפסד כספי נכבד. בסוף פניתי לארגון שעוזר להגירת יהודים, ושם איזו פקידה עשתה טעות, שבזכותה קיבלתי ב-1975 סטטוס של פליט, ויכולתי לעבור לארצות-הברית. הגעתי עם 72 דולר בלבד ועם חלומות גדולים. היו לי הרבה מכרים בניו-יורק, כך שתכננתי להגיע לשם, אבל כפליט לא יכולתי לבחור יותר מדי, ושלטונות ההגירה התעקשו למקם אותי בקנטאקי. כשנרשמתי שם לביטוח הלאומי, קיבלתי תעודה עם מספר נדיר מאוד - 8888. הפקידה אמרה שזה סימן שיהיה לי הרבה מזל בארצות-הברית. היום המספר הזה הוא מספר הלוחית של הלימוזינה שלי. רולס-רויס".

מה עשית בקנטאקי?

"הקהילה היהודית עזרה לנו בלימודי אנגלית ובמציאת ג'ובים. עבדתי בשתי עבודות - גם כמוכר בחנות לכלי-עבודה, וגם כנהג לקשישים הפוקדים מעונות-יום. הקשישים האלה לימדו אותי אנגלית והעניקו לי חום רב. חסכתי הרבה כסף, כ-7,000 דולר".

ספיר לא נשאר בקנטאקי לאורך זמן: נאמן לחלום המקורי שלו, הוא עבר לניו-יורק - וכמו ישראלים רבים באמצע שנות ה-70, הוא החל את דרכו שם כנהג מונית. זו הייתה רק תחנת-ביניים: השאפתנות שלו לא איפשרה לו לנוח, והוא לווה כעשרת-אלפים דולר על-חשבון המונית והחסכונות, ופתח עם שותף, מהגר רוסי, חנות אלקטרוניקה בחלק הדרומי של מנהטן, על שדרות ברודוויי.

החנות הזו היא נקודת-המפתח בזינוק הגדול של ספיר: היא הפכה לאבן-שואבת לקהילה היהודית-רוסית ולדיפלומטים רוסים בניו-יורק, שרצו להצטייד במיטב הגאדג'טים האלקטרוניים. אפילו שר החוץ של ברית-המועצות דאז, אדוארד שוורדנאדזה (שכיהן אחר-כך גם כנשיא גרוזיה) היה לקוח. אישיותו החמה והבלתי-אמצעית של ספיר רכשה את לבם של הדיפלומטים הרוסים, והוא החל לטוות רשת מסועפת של קשרים. הנטוורק הענף הזה הוא שהניב ב-1985 הזמנה יוצאת-דופן לביקור בברית-המועצות הקומוניסטית. ספיר הוזמן לביקור על תקן חבר המועצה הכלכלית לשיתוף-פעולה רוסי-אמריקני. הוא היה היחיד בין המוזמנים המכובדים שלא ייצג חברה ענקית.

"זו הייתה הזדמנות פז שלי לבקר את הקבר של אבי", הוא מספר היום. "עד אז לא אישרו לי ויזת ביקור. זו הייתה משלחת מכובדת מאוד, בראשות ג'ורג' בוש האב, שהיה סגן-הנשיא. ברוסיה שאלו מי אני, את מי אני מייצג, חשבו שאני ביג שוט. אמרתי להם שאני מתעסק באלקטרוניקה. למען האמת נעזרו בי רבות כדי לפתח הזדמנויות עסקיות".

"אני בקשר מצוין עם בנימין נתניהו ואהוד אולמרט"

הרולטה הרוסית הזו שיחקה לידי ספיר: זמן קצר אחרי ביקורו בברית-המועצות הוא הקים חברה למסחר בשם "ג'וי לאד דיסטריביושן", שסיפקה לרוסים נעלי-התעמלות, מוצרי טקסטיל ואלקטרוניקה. התמורה הייתה רווחית במיוחד: נפט. לספיר לא היה מושג בנפט, אבל הוא הכיר בחנותו את שר האנרגיה הרוסי. בתוך זמן קצר הוא מינף את קשריו הטובים עם דיפלומטים רוסים, והפך לשחקן מרכזי בתיווך בעסקות של יבוא נפט מברית-המועצות בעבור חברות אמריקניות. כינו אותו "חלוץ היצוא של תעשיית הנפט הרוסי". ההון הפרטי שלו הלך וגדל.

בשנים האחרונות מרכז תחום התשתיות ברוסיה מספר עסקות מפוקפקות ומאסרים מתוקשרים מאוד.

"אני כבר לא מעורב בזה. היום החברות האלה ממוסדות, יש להן האנשים שלהן, והן כבר לא צריכות את התיווך שלי".

חיטוט ארכיוני מצייר תמונה שונה במקצת: ספיר הוא לא הטיפוס שקל לנער מרווחים משמעותיים. זה שנים אחדות הוא מנהל משפט סוער נגד חברת הנפט והגז של מוסקבה, שאותה הוא תבע על סכום-עתק של 290 מיליון דולר.

בכלל, כשמנסים לגעת בפוליטיקה ובכלכלה הרוסית, ספיר נזהר מאוד בניסוחיו, ומנסה להסביר שבעבורו תקופת הזוהר של הנפט חלפה. גם כששואלים אותו על פוטין, או על מעצרים של יהודים רוסים ברוסיה ובישראל, מיד מזהיר אותו איש יחסי-הציבור שיושב לצדו לאורך כל הראיון, וממליץ לו שלא לענות. "יפה שתיקה", הוא מזהיר. ספיר מוכן רק לומר ש"פוטין עדיין שומר על יחסים עם חברים יהודים".

אומרים שהוא בעט בכל החברים היהודים שעזרו לו לעלות לשלטון.

"זה ממש לא נכון".

אתה עדיין שומר על קשרים כלכליים עם העילית העסקית בחבר-העמים?

"אני מעדיף לא לדבר על זה".

ומה עם האוליגרכים היהודים-רוסים שפועלים בישראל - גוסינסקי, גאידמק, צ'רנוי, נבזלין?

"אין לי שום קשר איתם".

במקביל לעסקות בארטר שעשה תמורת יצוא נפט ותעשייה פטרוכימית לארצות-הברית, ספיר קיבל הצעות מפתות לבנות בתי-חרושת לעיבוד פוליפרופילן (סוג של פלסטיק) ליד מאגרי נפט ובתי-זיקוק במוסקבה. הפעם, המזל לא האיר לו פנים, והפרויקט נעצר בהיעדר גיבוי פיננסי. במקביל, החלה המאפיה הרוסית לגלות מעורבות מוגברת בעסקים, הביטחון הפיזי של אנשי עסקים זרים התערער, ומשקיעים חדשים החלו לחשוש לבוא לרוסיה. רווחיהם של המתווכים ירדו, והרוב עבר לידיים רוסיות מקומיות.

ספיר קרא את המפה, והחליט שעליו להסתלק מהשוק הרוסי. את ההון שצבר מעסק הנפט הוא המיר בתשתית פיננסית לעולם הנדל"נות. "באמצע שנות ה-90, כשהנדל"ן במנהטן היה בשקיעה עמוקה, לקחתי את הכסף שעשיתי בנפט וקניתי שורה של נכסי נדל"ן", הוא מספר. "כשהמחירים שבו ועלו, זה היה רווחי מאוד".

כמה רווחי?

"אחת הקניות המוצלחות שלי הייתה בית-דירות בברודוויי 2. שילמתי עליו 20 מיליון דולר מזומן, ולא כולם חשבו שזו מציאה. הבניין נחשב לבלתי ניתן להשכרה. אבל בעקבות ההתעוררות החדשה של חברות דוט.קום, שווי הבניין קפץ תוך כמה שנים ל-300 מיליון דולר, כך שההימור הוכח כהשקעה משתלמת. ה-MTA, רשות התחבורה העירונית של ניו-יורק, שילמה דמי-שכירות יפים מאוד כדי לשבת שם. עסקה אחרת שאני גאה בה היא רכישת גורד-השחקים המפואר בשדרות מדיסון 11. היום יושב שם המטה של קבוצת קרדי סוויס פירסט בוסטון".

הנדל"ניסטים הישראלים, תשובה, לבייב, ירדני ואחרים, עושים חיל בניו-יורק. אתה מחובר אליהם?

"לא ממש. אני חושב שתשובה הוא אדם מוכשר עם חושים בריאים. אין שום ספק שהוא מצליח מאוד".

ומה עם השקעות בישראל?

"בישראל רק נרתמתי לבנות בית-כנסת גרוזיני בלוד. בניתי גם בית-כנסת לקהילה הגרוזינית במוסקבה. אני יכול לומר שאני בקשר מצוין עם בנימין נתניהו ואהוד אולמרט, אבל אני לא משקיע מחוץ לגבולות ניו-יורק, גם לא באירופה או יבשות אחרות. כאן זה המגרש הבטוח שלי. אני מכיר את השטח, אני שולט בו".

זה לא שטח פשוט. מדברים על בועת נדל"ן בניו-יורק, ומאיימים שהיא עומדת להתפוצץ ולהביא לקריסת חברות הנדל"ן שמרכזות בה את פעילותן.

"זה לא יקרה. אם יש כסף - הכי בטוח להשקיע אותו בנדל"ן בניו-יורק".

עכשיו אתה מדבר מפוזיציה.

"תרשי לי להזכיר לך שראש עיריית ניו-יורק, מייקל בלומברג, אמר לפני שלוש שנים שיש בעיר מחסור של כ-60 אלף דירות. המשמעות של זה היא שיש צורך בלפחות 200 גורדי-שחקים, ולדרישה הזו אין שום סוף באופק. פשוט אין מספיק סחורה".

"החלום שלי היה תמיד להשאיר חותם בארצות-הברית"

ספיר הוא לא בדיוק המיליארדר-הנחבא-אל-הכלים: אף שהוא אינו ידוע בארץ, ושזהו הראיון הראשון שהוא נותן לעיתון ישראלי, בארצות-הברית הוא זכה לחשיפה רבה - לא כולה בטובתו. כך, למשל, הוא נחשף מספר פעמים במהלך 2001, כאשר היה מעורב בתהליך גירושין מכוער מאשתו במשך 29 שנים, בלה. במסגרת המשפט הוצבו עליו סייגים כלכליים, ושופט אמריקני הורה לו שלא להוציא יותר מ-100 אלף דולר ללא אישור בית-המשפט. אבל ספיר, מהמר חובב עוד מימיו בגרמניה, שט מניו-יורק לפלורידה ביאכטה שלו, והתפתה לעצור בקזינו באטלנטיק סיטי. הוא הרוויח 1.14 מיליון דולר, ולמזלו לא הואשם בביזיון בית-המשפט, הודות לכך שהשכיל לשים את רווחי ההימורים בחשבון משותף עם אשתו. במקרה אחר הוא קנה לעצמו מכונית בנטלי, אבל הזדרז לקנות אחת גם לאשתו.

בחמש השנים שמאז גירושיו הוא חי עם חברתו-לחיים ואם בתו בת השנתיים, אלנה פונומרבה, יפיפייה הצעירה ממנו בשנים רבות וגבוהה ממנו בהרבה. "הורדתי הרבה במשקל כדי להיראות ייצוגי לידה", הוא מספר בחיוך. בנו מנישואיו הראשונים, אלכסנדר, עורך-דין בהשכלתו, התמנה לנשיא חברת ספיר. "בימים אלה, הוא האדם היחיד שעל שיפוטו אני סומך באופן מוחלט", הוא אומר.

את רוב חודשי הקיץ ספיר מבלה על היאכטה הענקית שלו בים התיכון; בסתיו ובחורף הוא שוהה בעיקר באקפולקו. בניו-יורק הוא נמצא רק כחודש ימים בלבד, ואז הוא מחלק את זמנו בין דירתו המהודרת בטראמפ טאואר לבין הטירה שלו בלונג-איילנד, המשתרעת על 45 דונם. רק לאחרונה שב שמו ועלה לכותרות בעולם הנדל"ן של מנהטן, כאשר קנה את הבית המפואר האחרון בסנטרל פארק איסט, במחיר שיכניס אותו לספר השיאים של גינס, 40 מיליון דולר. את הבית הוא מתכנן להפוך למוזיאון בעבור האוסף שלו - שנהב אירופי נדיר מהמאה ה-19. "זה יהיה משהו מיוחד", הוא מספר בהתלהבות. "בשתי הקומות העליונות אני אתגורר עם חברתי-לחיים, וחמש קומות שמתחת יהפכו למוזיאון שבו אציג את האוצרות שאספתי במשך שנים, ואזמין גם אספנים אחרים להציג שם את האוספים שלהם. אני כבר מתרכז בשיפוצים".

כל-כך חשוב לך להשאיר חותם?

"החלום שלי היה תמיד כיצד אוכל להשאיר חותם בארצות-הברית, במקום שבו נפתחו לי כל-כך הרבה חלונות של הזדמנויות. אני לא יכול להיות נשיא, או ראש-עיר או סנטור, אז לפחות אני יכול להקים מוזיאון ייחודי. הפעילות הפילנתרופית נותנת לי הרבה סיפוק".

הטאון-האוס המפואר נמצא במקום הכי "אין" שיכול להיות: ברחוב 82, על השדרה החמישית - ממש מול סנטרל פארק ובניין מוזיאון המטרופוליטן. כדאי גם לזכור שברחובות 60 עד 96, לאורך רובו של סנטרל פארק איסט, קיימים רק תשעה בתים כאלה, ומהם רק ארבעה נמצאים בבעלות פרטית. ספיר יוצג בעסקה על-ידי חברת הברוקרים "לזלי גארפילד", שמכרו ב-2000 לממשלת יפן את הטאון-האוס המפורסם של משפחת ואנדרבילט, "פאברי מנשן", ברחוב 62 על סנטרל פארק איסט. הברוקרים של ספיר מודים שהיו להם הרבה מועמדים, ביניהם סלבריטיז ובנקאים, אבל המחיר שספיר הסכים לשלם הטה את הכף.

הסכמת לשלם 40 מיליון דולר אחרי ביקור אחד בלבד. זו התנהגות של מישהו שמזהה מחיר מציאה.

"אני לא יודע אם זו מציאה. הם דרשו קרוב ל-50 מיליון דולר. אני פשוט שמתי עין על זה. זה מקום נדיר, שמתאים במיוחד לאוצרות האמנותיים שצברתי. בעבר היינו שואלים את עצמנו מה יכול להימכר ביותר מ-21 מיליון דולר. לפני עשר ועשרים שנה זה נשמע סכום אגדי. היום 40 מיליון דולר הוא לא מחיר משוגע". "

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Nasdaq, Inc, רענן טל, איתי תגר, ספייס קאט

עליות של עשרות אחוזים: המניות הישראליות שהאנליסטים מהמרים עליהן. בינתיים

10 חברות תוצרת כחול-לבן הנסחרות בוול סטריט מחקו יותר מ־2 מיליארד דולר משוויין כל אחת, מאז השיא האחרון שרשמו ● האנליסטים מעבר לים צופים להן התאוששות של עד 70% בשנה הקרובה ● אבל מומחים מעריכים: הכול ישתנה בעונת הדוחות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

וול סטריט ננעלה בירידות חדות: אנבידיה קרסה ויו״ר הפד הוסיף סיבות לדאגה

S&P 500 ירד ב-2.2% ● ביל אקמן משקיע בהרץ, המניה זינקה ● ג'רום פאוול מודאג מכך שהבנק המרכזי עלול להיקלע לדילמה בין שליטה באינפלציה לבין תמיכה בצמיחה ● הגבלות יצוא של שבבים לסין הפילו את מניות המגזר ● בלומברג: סין פתוחה לנהל שיחות עם ארה"ב ● זינוק מפתיע במכירות הקמעונאיות בארה"ב

המחקר שטורף את הקלפים: האם יותר כסף יבטיח לכם אושר?

מנהל הפעילות העסקית של חברת התוכנה סיילספורס בישראל מתרגש ממהפכת ה־AI ● הכירו את הרכב שאומנם לא מיועד לחובבי נהיגה כהלכתה, אבל עדיין תקבלו בו לא מעט ● כך הפכה קוקה קולה כשרה לפסח ללהיט בארה"ב ● האם עושר קונה אושר? החוקר שגורם אפילו לזוכי פרס נובל להגיד "טעינו" ● גלובס מגיש: 4 כתבות שכדאי לכם לקרוא בחג 

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

בית המשפט שלל מבן ממשיך את הזכויות במשק של הוריו. אלה הסיבות

הורים העניקו לבנם את הזכות להיות "בן ממשיך" בנחלה במושב, אולם השופטת העבירה את הזכות לאחותו, משום שהבן התנכר לאמו טרם מותה

מפעל של TSMC בטייוואן / צילום: Associated Press, Chiang Ying-ying

נערכת למכסים: יצרנית השבבים הגדולה בעולם מקפיצה מחירים

בעוד ממשל טראמפ שוקל איזה מכס יוטל על יבוא שבבים מהמזרח, ענקית השבבים TSMC כבר העלתה ב-30% את הצעות המחיר שהיא מנפקת ללקוחותיה במפעלים בארה"ב ● איתות מדאיג נוסף בתעשיית השבבים: ASML דיווחה על נפח הזמנות קטן מהצפוי

אוניברסיטת הרווארד / צילום: ap, Charles Krupa

טראמפ יוצא למאבק נגד האוניברסיטה הגדולה, העשירה והוותיקה באמריקה

הממשל האמריקאי הציג אולטימטום להרווארד לוותר על עצמאותה האקדמית, או לאבד תמיכה של מיליארדים - היא השיבה שהיא מעדיפה את עצמאותה ● אמנם אנטישמיות הייתה הסיבה המקורית לעימות, אבל עכשיו עומד במרכז החופש האקדמי

נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד / צילום: ap, Michael Probst

תוכנית המכסים של טראמפ סוללת את הדרך להורדת ריבית שביעית באירופה

על פי ההערכות בשווקים, הריבית בגוש האירו צפויה לרדת ברבע אחוז נוסף ל־2.25% • במוקד: מלחמת הסחר שמוביל נשיא ארה"ב טראמפ, שמניעה משקיעים לשוק אירופי והתחזקות האירו

מרכז השכרת רכב של הרץ / צילום: Shutterstock, Tupungato

ביל אקמן חשף פוזיציה - והמניה החבוטה קפצה ביותר מ-50% ביום

המיליארדר ביל אקמן, רכש באמצעות קרן הגידור פרשינג סקוור הולדינגס, חלק ממניות חברת הרץ ● הקרן רכשה 12.7 מיליון מניות בשווי כולל של כ-46.5 מיליון דולר ובעקבות המהלך מניית החברה זינקה

ח''כ גלית דיסטל־אטבריאן, הליכוד / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

להקת הנח"ל לפני נועה קירל ועומר אדם? גלית דיסטל אמרה - וצדקה

ח"כ גלית דיסטל־אטבריאן ייחסה לתאגיד השידור הציבורי "פריווילגיה שמאלנית לבנה" וטענה כי "ברשימת השידור של התאגיד, נועה קירל לא נמצאת ב־100 המקומות הראשונים". בדקנו ● המשרוקית של גלובס

תצוגה של מטוסי קרב מתוצרת צרפת / צילום: ap, Ludovic Marin

צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

טראמפ שוקל להזמין ספינות לצי האמריקאי ממספנות זרות, צרפת תספק מטוסי קרב מתקדמים למצרים, פוטין הכריז על השקעת ענק בפיתוח הצי הרוסי, ובסין מכניסים סטארט־אפ ביטחוני אמריקאי ל"רשימה השחורה" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות של החות'ים בתימן / צילום: Reuters, Osamah Yahya

בדרך לפעולה קרקעית נגד החות'ים? התקדמות במגעים בין ארה"ב והכוחות התימנים

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: חמאס במצב כלכלי כל כך חמור שהוא נאלץ להפסיק לשלם משכורות לפקידי הממשל וללוחמים שלו ●  נשיא רוסיה פוטין נפגש עם שורדי שבי והודה לחמאס: "מעשה הומניטרי" ● המגעים לעסקה: רה"מ קיים דיון בנוכחות ראש השב"כ, הערכה - עוד שבועיים נדע אם הבשילו המאמצים ● 59 חטופים - 559 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

באירופה מורידים ריבית; בארה"ב טראמפ יוצא נגד הנגיד

חוזים עתידיים: נאסד"ק עולה ב-0.8%, יונייטד הלת' מפילה את דאו ג'ונס ב-1% ● טראמפ: "סיום כהונתו של יו"ר הפד פאוול לא יכול להגיע מהר מספיק" ● הבוקר, על רקע השיחות בין יפן לארה"ב, בורסות אסיה ננעלו בעליות ● יצרנית השבבים הטייוואנית TSMC עקפה את הצפי ברבעון הראשון ● נטפליקס תפרסם את הדוח הרבעוני הלילה ● מחר לא יערך מסחר בוול סטריט ובמרבית הבורסות בעולם

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המחירים נחתכו בעשרות אחוזים: לא מאוחר לטוס בחול המועד בפחות מ-250 דולר

בניגוד לחול המועד פסח בשנה שעברה, מי שחיכה לרגע האחרון יוכל לטוס עם חברות הלואו קוסט שחזרו לישראל בפחות מ־250 דולר, ליעדים קרובים באגן הים התיכון ובמזרח אירופה ● וגם: רכישת כרטיסים דרך אתרי התיווך משתלמת יותר, אך יש גם סיכונים

הרכבת הקלה בירושלים. האוצר נסוג מחוזה עם יצרנית הקרונות הסינית CRRC / צילום: ליאור מזרחי

ביטול רכש הגומלין ועסקאות מול סין: המכסים הכניסו את ישראל לפלונטר

במשרדי הממשלה, בהובלת האוצר, מקיימים סבב דיונים קדחתניים במטרה לגבש מתווה שיספק את האמריקאים ויביא להקלה במכסים ● על הפרק: ביטול דרישות לרכש גומלין וצמצום פעילות מול חברות מסין

עבירות בנייה. הקנס לא יירד במשפט / צילום: שלומי יוסף

ההחלטה בעליון שעשויה למנוע אפשרות ערעור על קנס של עבירות בנייה

שופטי העליון קבעו בדעת רוב כי לעבירות שאכיפתן החלה במסלול המינהלי - לא ניתן יהיה להפחית מהקנס הקצוב הקבוע במסגרת בקשה להישפט, אלא בנסיבות חריגות ● שופטי הרוב קבעו כי מטרת המחוקק הייתה הגברת אפקטיביות האכיפה והחמרת הענישה בעבירות תכנון ובנייה

הישראלים רצים לעשות כושר דרך קופות החולים. ולא כולם מרוצים

אפליקציות של קופות החולים מבטיחות שיעור ב־25-10 שקל. יצאנו לבדוק איך עובד המודל ● בלי האסטרואיד שהכחיד אותם, האם הדינוזאורים היו שורדים עד היום? ● כך תעשו סדר וניקיון בסמארטפון שלכם ● והמחקר שמנסה להסביר: למה אנחנו לא חושבים שאנשים אוהבים אותנו? ● גלובס מגיש: 4 כתבות שכדאי לכם לקרוא בחג 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Reuters, Matt Rourke

מלחמת הסחר בין סין לארה"ב עולה שלב, ואנבידיה סופגת מכה

אזהרת הרווח של אנבידיה מדגימה עד כמה בלתי צפויה יכולה להיות מלחמת הסחר ● בזמן שכולם הסתכלו על המכסים, הבית הלבן הטיל מגבלות חדשות על ייצוא שבבים שפותחו במיוחד כדי להתאים לרגולציה מתקופת ביידן ● וגם: סין מסמנת כי היא נכונה לנהל משא ומתן ויש לה תנאי אחד מרכזי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; הבנקים עלו ב-0.8%, מניית השבבים קמטק נפלה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.6% מדד ת"א 90 ירד בכ-0.2% ● יום המסחר המקוצר ננעל בשעה 14:25 ● הירידות בתל אביב ובאירופה התמתנו בעקבות דיווח על כך שסין פתוחה לשיחות עם ארה"ב ● ממשל טראמפ שולח מסרים מרגיעים לשוק האג"ח ● בגולדמן זאקס צופים שיא חדש לזהב ● ג'יי.פי מורגן וג'פריז חותכים תחזיות ל-S&P 500 ● ומה התחזית להחלטת הריבית באירופה?

שלמה רודב ורוני גת / צילום: יח''צ, תמר מצפי

אחרי שחטפו מכה לא פשוטה, רוני גת ושלמה רודב רוצים למחוק את החברה הוותיקה מהבורסה

רוני גת ושלמה רודב מבקשים למחוק מהמסחר את אחת החברות הכי ותיקות בבורסה בתל אביב – קרור, המחזיקה בענקית המשקאות יפאורה ● הצעת הרכש משקפת שווי של יותר ממיליארד שקל לקרור ● מה הסיכויים של השניים להשלים את המהלך, ומי שני המוסדיים שיצטרכו לשכנע?

אנבידיה / צילום: Shutterstock

סין שוב במוקד: ההגבלה החדשה שהפילה את מניית אנבידיה במסחר המאוחר

מניית אנבידיה נפלה במסחר המאוחר בקרוב ל-6%, לאחר שענקית השבבים דיווחה כי הגבלה חדשה על יצוא שבבים לסין תגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון