לנוכח הגידול המתמיד בשיעורי סרטן העור, מצאה את עצמה השמש תחת מתקפת הסברה של ארגוני בריאות, רופאי עור, אונקולוגים ותעשיית מסנני הקרינה. אך במקביל להטפות לשמור מרחק מן השמש על מנת להקטין את הסיכוי לחלות בסרטן, הולכות ומצטברות עדויות שחותרות תחת קביעה רווחת זו.
ד"ר ג'וזף מרקולה, גורו אמריקני לרפואה אלטרנטיבית, פרסם באתרו מספר מחקרים שמחזקים את ההשערה כי מחסור בוויטמין D עשוי להיות קשור לסוגי סרטן שונים ומחלות אחרות, כמו סכרת נעורים וטרשת נפוצה.
ממצאי המחקר המרכזי שאותו מצטט מרקולה פורסמו ביוני השנה והראו כי נשים שנטלו ויטמין D הפחיתו בכ-60% (!) את הסיכון שלהן לחלות בסרטן השד, לעומת נשים שלא נטלו את הוויטמין.
"אין ספק שחשיפה מוגזמת לשמש עלולה להיות טריגר למלנומה", קובע מרקולה, "אבל חשיפה נמוכה מדי, מגדילה משמעותית את הסיכון לסרטן מסוגים שונים כמו סרטן המעי, סרטן השד וסרטן הפרוסטטה". מרקולה מייחס את העלייה בתחלואה בסרטן בשנים האחרונות לא רק לגורמי זיהום סביבתי ולתזונה, אלא גם למחסור ברמות הוויטמין D, ותולה את האשם בין השאר ב"תעשיית ההפחדה" מן השמש.
לדבריו, אור השמש מצטיין במעלות בריאותיות רבות: בין השאר, הוא קוטל חיידקים, מחזק את מערכת החיסון, נוגד דיכאון, מווסת את רמת הכולסטרול בדם, משפר את איכות השינה ומשתתף בסינתזה של ויטמין D בעור - אותו ויטמין שמסייע לספיגת סידן במעי ומונע רככת אצל ילדים ואוסטאופורוזיס אצל מבוגרים. "עכשיו נמצא גם קשר חיובי בין חשיפה מבוקרת לשמש, ובין מניעת סרטן", הוא אומר. "לפעמים המדע תופס באיחור את מה שמובן מאליו".
איפה הוויטמין D שלי?
ד"ר חיים סדובסקי, רופא נתורופת, סומך את ידיו על חלק מהממצאים. "השמש חיובית, שכן בלעדיה לא היו נוצרים חיים בעולם", הוא מסביר. "הבעיה של השמש אינה קשורה בה עצמה אלא בשכבת האוזון המחוררת - מעשה ידי אדם. בלי ויטמין D לא היינו חיים. הוויטמין נוצר על העור באמצעות הכולסטרול, ובלעדיו כל השלד היה קורס. עכשיו הוא גם הוכח כמונע סרטן ומעכב התפתחות של תאים סרטניים".
" האם יש לשמש יתרון על פני נטילת תוסף של ויטמין D?
סדובסקי: "בהחלט. יתר על כן, יש לאור השמש יתרון גם על פני מקורות תזונתיים. בארצות צפוניות למשל, שם השמש אינה זורחת בשפע, המקור לוויטמין D מגיע מביצים, חלב ודגים. אבל, מסתבר שלשמש יש יתרונות נוספים בעלי ערך מוסף ייחודי, כמו למשל שיפור מצב הרוח נגד דיכאון והורדת שיעורי ההתאבדות באוכלוסייה".
" איך קורה שבארץ שטופת שמש כמו בישראל מוצאים מחסור של ויטמין D באוכלוסייה?
"אכן קיים מחסור בוויטמין D גם בישראל, אבל זה לא בהכרח קשור לשמש אלא להיבטים תזונתיים אחרים כמו דיאטות דלות שומן. מסתבר, שנחוץ שומן כדי שהוויטמין ייספג וההוכחה לכך היא המגזר החרדי עם סגנון הלבוש שמצניע חלקים גדולים מן העור. מצאתי שם רמות דומות של מחסור בוויטמין D לרמות המקובלות המקבילות אצל חילונים, כך שהמסקנה היא שהמחסור בוויטמין D נוגע להיבטים אחרים מעבר לחשיפה לשמש. בכל מקרה הייתי ממליץ להיחשף לשמש כרבע שעה בבוקר ורבע שעה בערב כדי לספוג מיתרונותיה הבריאותיים, ולהימנע מהקרינה המזיקה בשעות הצהריים".
"צריך לזכור שישראל מובילה בשיעורי סרטן העור אחרי אוסטרליה וניו זילנד", מזהירה מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "אינני חולקת על הקביעה שויטמין D נחוץ לקיומם של חיים, אבל במדינת ישראל אפשר לקבל ויטמין D עד 10 בבוקר ואחרי 4 אחה"צ בלי להסתכן".
" האם אין סכנה שמסנני קרינה יפריעו לתהליך הנחוץ לסינתוז הוויטמין על פני העור?
זיו: "בכל הפרסומים שלנו אנחנו קובעים שמסנני הקרינה הם גורם ההגנה האחרון כנגד קרניים מזיקות. הימנעות משהייה בשמש בשעות מסוכנות, חבישת כובע, הרכבת משקפיים ולבוש הולם, הם מקדם ההגנה הראשון, ועובדה ששיעור המלנומה הוא הכי נמוך במגזר החרדי. את 'הקשר' כביכול בין מסנני קרינה ובין סרטן אנחנו מסבירים לא ברמות הנמוכות של ויטמין D, אלא כיוון שהרבה מאוד אנשים שנוהגים להתמרח בקביעות לא עושים זאת בצורה הנכונה וחושפים את עצמם לשמש ללא אבחנה".