גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנתרקס? סתם חיידק

מלחמה באה, מלחמה עוברת, והשאננות נשארת

אחרי החרדה מבניינים גבוהים, ממטוסים ומרכבות חטופות עולה חרדת האנתרקס (גחלת) אל ראש מהדורות החדשות. המחלה הוותיקה שהתגלתה לפתע בדרום פלורידה כמו ענתה על ציפיות הניו-יורקים, שכבר החלו לרכוש מסכות אב"כ קודם לכן.

בן ברדשו, תת שר החוץ הבריטי, העריך השבוע כי אוסאמה בן לאדן אמנם מחזיק בנגישות לנשק ביולוגי, אם כי לא ידוע אם הוא מחזיק גם באמצעים לפיזורו. במקביל, רבו הדיווחים על כך שהטייסים שחטפו את המטוסים האמריקניים לפני כחודש, התאמנו במהלך החודשים האחרונים גם בהטסת מטוסי ריסוס. העלייה שרשמה נאסד"ק השבוע במניותיהן של חברות כסיפייד, ברוקר-דלטוניקס והדרון שמוצריהן קשורים להתגוננות נגד לוחמה ביולוגית, מוכיחה עד כמה העולם חרד.

ואצלנו? הצנזורה הצבאית בישראל מצנזרת בדרך-כלל את הדיונים בנושאי לוחמה לא קונבנציונלית, ובתוכה לוחמה ביולוגית. להוציא, כמובן, הפעם שבה זלגו פרסומים בנושא, בעקבות הרשעתו של אחד ממנהלי המכון הביולוגי בנס-ציונה בעבר, פרופ' מרקוס קלינגברג, בריגול לטובת הסובייטים.

היעדר הדיון הציבורי בעניין אולי תרם לאווירה שבה מתנהל המחקר הישראלי בנס-ציונה ובמקומות אחרים, אבל הוא גם דחק את העניין מסדר היום של מערכת הביטחון, מבלי שמישהו נתן את לבו לכך. כך אירע, שישראל החלה להתכונן להשלכות הפסיכולוגיות והאחרות של התקפה ביולוגית רק בעיצומה של מלחמת המפרץ.

פרופ' יורם לס, שנחשב אז לאחד מאנשי המקצוע המוכרים והאמינים בתחום, סיפר לי השבוע, כי זומן ללשכתו של סגן הרמטכ"ל, האלוף דאז אהוד ברק, כדי לדון בהשלכות החברתיות-פסיכולוגיות של התקפה כזו, אחרי שהטילים הראשונים של סדאם כבר פגעו ברמת-גן.

אהוד ברק החליט על רכישת תרופות והפקת סרטוני הסברה אבל רק אחרי שהטילים הראשונים כבר פגעו האלוף ברק זימן ללשכתו שורה של מומחים לדיון בהתגוננות האזרחית, אם וכאשר תתבצע התקפה בנשק ביולוגי/כימי. אחד המובילים הראשיים של הדיון היה מי שכיהן אז כדובר צה"ל, נחמן ("שתו מים") שי. בעקבות הדיונים ההם פיתח הצבא פעילות אינטנסיבית לרכישה ולאריזה של תרופות אנטיביוטיות שנועדו לחלוקה במקרה של אזעקת אמת.

מערך ההסברה הממלכתי הכין אז סרטוני הסברה שנועדו לשידור, במקרה שתתבצע התקפה כזו. הסרטונים הציבו בעמדת ה"מרגיע הלאומי" את לס, שנחשב באותה תקופה אחד המדענים האמינים במדינה. לס היה איש אוניברסיטת תל-אביב שהתפרסם בעת שהגיש עם העיתונאית יעל דן תוכנית טלוויזיה שבועית שעסקה במדע-פופולרי. מאוחר יותר התמנה למנכ"ל משרד הבריאות, ועשה קריירה פוליטית מוגבלת במפלגת העבודה.

במהלך מלחמת המפרץ, מכל מקום, נחשב פרופ' לס איש מקצוע המסוגל לדבר בשפת בני-אדם, ולשכך חרדות כמו אלה שמתקפה ביולוגית מסוגלת לעורר.

לס ריכז את איסוף החומר, הכתיבה והעריכה של התשדירים. הוא הציב עצמו בלב התמונה, בקלוז-אפ שהוסיף אמינות לזו שכבר היתה לו. הוא הופיע כשדרן חדשות לאומי, פסיכולוג ורופא משפחה. בשקט ובאיפוק הסביר, כי האזעקה האחרונה ששמענו עתה, היתה אומנם שונה מהאזעקות שהכרנו עד כה. הצליל שונה, הקצב אחר. וכל זה, הסביר באותם סרטונים, משום שמדובר בהתקפה מסוג אחר, מה שאנחנו רגילים לכנות התקפה ביולוגית/כימית.

אין צורך להיבהל, הסביר אז לס בקולו החם, אנחנו נערכנו לעניין. בעוד דקות אחדות תשמעו דפיקות קלות על דלת ביתכם, צוותים מיוחדים יגיעו כדי לסייע לכם להתמודד. אנחנו יודעים לטפל בתסמינים של דלקת הריאות שהחיידק הזה גורם.

ראיתי את הסרטונים ההם בהקרנה פרטית, במהלך מלחמת המפרץ. זה היה מפחיד.

עוד מעט יגיעו הצוותים המיוחדים לביתכם פרופ' יורם לס עומד מאחורי המסר המרגיע האנתרקס מוזכר בקשר ללוחמה ביולוגית כבר עשרות שנים. אנחנו יודעים לטפל בו, קבע פרופ' לס באותם תשדירים, ממש כמו שהסביר השבוע מי שהיה קצין רפואה ראשי של צה"ל במלחמת המפרץ, ד"ר יהודה דנון.

האם יש לזה באמת פתרון?

לס: "הבעיה העיקרית במלחמה בלתי-קונבנציונאלית, למעט האטום, היא הפאניקה. כי לכימיה ולביולוגיה יש לנו תשובות טובות".

נו, באמת.

"עם כל הכבוד, האנתרקס הוא חיידק, ולא נגיף כפי שמכנים אותו בימים האחרונים. זו היתה המחלה הראשונה שלואי פסטר גילה במאה ה-19, וידע איך לטפל בה. כיוון שלכולם יש מסכות גז, אזי שימוש נכון בהן עם חיסונים ותרופות מספקים הגנה טובה".

אז מה עם האמריקנים? הם עוסקים עכשיו באנתרקס בגלל הפאניקה, או משום שזה רציני?

פרופ' ששון כהן הוא אחד הפרמקולוגים הוותיקים בישראל, המתמחים בתחומים המשיקים לאלה הנדונים כאן. כהן, כמו חוקרים ישראלים אחרים, ממעט השבוע במילים. ציטוט: "כיוון שאנחנו כמעט שלא מכירים הידבקויות באנתרקס בשנים האחרונות, אזי הימצאותם של מקרים כמו אלה שהתגלו בארצות-הברית, מחייבת בדיקה".

איך אפשר להסביר את העובדה, שעד כה מיעטו להשתמש בעולם בנשק ביולוגי-כימי?

פרופ' כהן: "אני לא יכול לענות על זה".

יכול להיות שזה לא כה פשוט להכנה ולהפצה?

"זה אומנם לא כה פשוט".

המפקד היוצא של פיקוד העורף, גבי אופיר, מונה באחרונה למנכ"ל רשות שדות התעופה. קודם שעזב את תפקידו הצבאי, התראיין בעיתונות היומית ותקף את מוכנותה של המערכת להתמודדות עם התקפות לא קונבנציונליות. אופיר התרוצץ כל הבוקר עם הג'יפ החדש שלו בפרויקט נתב"ג 2000. מותר להניח, כי הקלטות שיורם לס ערך בשעתו ישנות ומאובקות. בפעם הקודמת, הן הופקו בשנייה האחרונה. והפעם?

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ירידות חדות באירופה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ

הדאקס צולל ב-1.5% ● בורסות אסיה ננעלו בירידות, הניקיי ירד ב-2.7% ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● החוזים העתידיים על וול סטריט נחתכים בחדות ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומבר אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

מימין: יונתן אלטמן, סאני קנז, רונן קנטור, אפרת חממי, רחלי (גורן) קבלירו, דורון לוי, רחלי גוז לביא, יואב עציון וגיורא גוטמן / צילום: איל מרילוס

עמית פולק מטלון מצרף שותף מייסד של דורון טיקוצקי קנטור גוטמן ו-11 עורכי דין נוספים

עורכי הדין המצטרפים למשרד מתמחים בתחומי ההייטק וההון סיכון, עסקאות טכנולוגיה, מיזוגים ורכישות ושוק ההון ● לאחר הצטרפותם, המשרד ימנה 135 עורכי דין

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נקסטפרם. טכנולוגיה המתבססת על שמרים / צילום: מצגת החברה

דירקטוריון החברה שהחליט לפטר את מרבית העובדים והיועצים שלה

חברת הפודטק נקסטפרם, שהגיעה לבורסה בת"א בגל הנפקות הטכנולוגיה, נותרה ללא כסף בקופה, מסרה הודעה מוקדמת לעובדיה ותפעל למכירת הפעילות ● במקביל, חברת הטכנולוגיה הייקון פנתה לביהמ"ש בבקשה לצו עיכוב הליכים בגין חובות של כ-60 מיליון שקל

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: כשזה קורה לאורך זמן, משבר כלכלי מגיע

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

מיכה ארגמן, מנהל מערך תפעול בנקאי במזרחי טפחות / איור: גיל ג'יבלי

המשימה: להוריד את השפה הבנקאית לגובה העיניים

ה"פחד" להתמודד עם החלטות פיננסיות מייצר אצל רבים רתיעה ותחושה של לחץ, בעיקר בשל פערי השפה הקיימים ● אחת המשימות המרכזיות שלנו לשנה הקרובה היא לשנות את השפה ולהוריד אותה לגובה העיניים ● פרויקט השירות של ישראל

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

"המענים מצד המדינה למילואימניקים לא מספקים"

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הפתרונות שהמדינה נותנת לחברות של מילואימניקים דנים אותם לגורל אכזר" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "רכבים בישראל נמכרים במחירים מהגבוהים בעולם - בגלל מס קנייה" ● עדי הוברמן־מזוז, מבנק לאומי: "רגולציה לא נולדת ביום אחד. תהליך ארוך שאנחנו מלווים מהשלבים הראשונים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

דני בן חור, יועץ בכיר בלמ''ס / צילום: דרור סיתהכל

"מחירי הדירות יעלו": כזו ביקורת לא שמענו הרבה זמן מגוף רשמי על בנק ישראל

דני בן-חור, יועץ בכיר בלמ"ס, חשף כי בעוד שבאוצר ובבנק ישראל אומדים את מספר העסקאות במסגרת מבצעי מימון ב-50%, בלמ"ס אומדים אותו בכ-14% ● בן-חור הזהיר כי אם הטבות המימון ישוקללו במדד, דווקא לאחר שצומצמו על־ידי בנק ישראל - התוצאה תהיה עלייה במדד מחירי הדירות

האחים שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ פרשמרקט

הרווח הנקי הוכפל, ושופרסל מחלקת מענקים בסך כ-100 מיליון שקל לעובדים

בדוחות השנתיים לסיכום 2024 הרווח הנקי של שופרסל עמד על 657 מיליון שקל, בהשוואה לכ־323 מיליון שקל ב-2023 ● כ-10,000 עובדי הרשת הנכללים בהסכם הקיבוצי יקבלו מענק של 5,000 שקל כל אחד

לוויין שבו מותקנת הטכנולוגיה של סטיקספיי / צילום: אתר החברה

מייסדי חברת הלוויינים הישראלית יקבלו עשרות מיליוני דולרים ממכירתה

חברת תקשורת הלוויינים סטיקספיי נמכרה לשותפה קנדית בפרמיה של 75% על השוק ● בעלי המניות העיקריים הם היו"ר יואב לייבוביץ' ואלמנת המייסד יואל גת

טיקטוק / צילום: Shutterstock

ברגע האחרון: אמזון נכנסת למרוץ לרכישת טיקטוק

ענקית המסחר המקוון הגישה הצעה לרכישת טיקטוק, ימים ספורים לפני המועד הסופי שקבע טראמפ ● אמזון אינה היחידה שמגלה עניין ברכישת הרשת החברתית בדקה ה-90: גם בין המתמודדים האחרים נמצאים מייסד האתר OnlyFans, אלכסיס אוהניאן, שותף-מייסד רדיט וחברת Perplexity AI - מנוע חיפוש מבוסס בינה מלאכותית ● עם זאת, נכון לעכשיו אין סימנים ברורים לעסקה קרובה, למרות לחץ הזמן

זיו אבירם ואמנון שעשוע / צילום: איל יצהר

החברות שרשמו ירידת ערך בשוק ההון בגלל השקעות מסוכנות בהייטק

חברות הסטארט-אפ אורקם, אוטוטוקס, טראקס ו-וויאג'ר לאבס הסבו הפסדים לחברות הציבוריות שהשקיעו בהן - והן לא לבד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא ישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף