גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברחוב אבו-קישק, פינת כיכר העצמאות

אליהו בנימיני עמד לפני 54 שנה בחצר הענקית של אביו, במרכז רמת-השרון, וראה את אריסיו של השייח' נפרדים מאדמותיהם ומרהיטיהם. "נחזור בעוד כמה שבועות", הם אמרו, אבל הם לא חזרו לשום מקום. אין סיבה להתנצל על זה שניצחנו, אבל אין סיבה להשתמט מדיון בטרגדיה

למלים "הוא הכיר את הערבים" יצא במרוצת השנים שם רע. הן שימשו בדרך-כלל את משמיעיהן להצדקת עמדות פוליטיות קיצוניות: כל מי ש"מכיר את הערבים" יודע שאי-אפשר לתת בהם אמון. בארץ, הרבה לפני הקמת המדינה, התהווה והלך מעמד שלם של "מכירי ערבים". ל"מכירי הערבים" היו חברים ערבים רבים, הם ידעו את לשונם, הם ידעו את גינוניהם, הם הנחילו לעברית המודרנית את פתגמיהם - והם הגנו על כל שאר היישוב מפני בורותו. בפרפרזה על אברהם שלונסקי, הם היו "כחיץ לי ביני ובין עולם", או כזכוכית המפויחת במעמד ליקוי-חמה.

אין זאת אומרת שלא היה מה ללמוד מ"מכירי הערבים". לא פעם היה אפילו הרבה מה ללמוד. "מכירי הערבים" לא שנאו ערבים. לעתים קרובות, כבוד ותחושת קרבה עמדו ביסוד התעניינותם. ראשוני "השומר" התלבשו בבגדי ערבים, כי חשבו את הערבים לתושביה האותנטיים של הארץ; והמורה הגדול יצחק אפשטיין, שלימד במושבות הגליל, ניסה להנהיג עברית ב"הגייה גלילית" מיוחדת, שלא תהיה בה בי"ת רפה, כמנהג הערבים. אבל העומק האינטלקטואלי של "מכירי הערבים" פחת והלך במרוצת השנים, ואת מקום הפרספקטיבות ההיסטוריות והתובנות הפסיכולוגיות תפסו הכללות שטחיות.

בחודש שעבר מת ברמת-השרון אדם, שהיה באמת מ"מכירי הערבים" - ואף כי היה איש של הכללות גורפות, ולא תמיד התברך בסובלנות, הנה אשמה אחת מעולם לא היה אפשר לטפול עליו: שטחיות. באוקיינוס העמוק של ידיעותיו ושל ניסיון חייו היו מעט מאוד מים רדודים. שמו היה אליהו בנימיני, הוא היה חקלאי ואיש-ציבור, אבל הוא היה גם היסטוריון, פילוסוף ומורליסט. הוא שנא את השכתוב המסיבי של ההיסטוריה, שנעשה במקומותינו - בייחוד של ההיסטוריה היהודית, אבל גם של ההיסטוריה היהודית-ערבית.

אביו של בנימיני היה ממייסדי רמת-השרון, וראש המועצה הראשון שלה. היה לו בית-מידות עם חצר ענקית, "עשרים דונם", ברחוב אוסישקין בואך כיכר העצמאות. כשפרצה מלחמת העצמאות נאספו כל ערביי הסביבה בחצרו של אבא. "הבאנו להם אוטומובילים - ושילחנו אותם", נזכר בנימיני בשיחה, בערך חודש וחצי לפני מותו. הוא היה שרוי במצב-רוח זועף, והציניות המרה של זקנתו טשטשה הרבה מן האידיאליזם של נעוריו. בניגוד לאביו, שהיה איש דתי, ממתוני היישוב ("ציונים כלליים א'"), הבן היה מ"פועלי ציון שמאל", סיעה של מהפכנים שרצו לשלב את תיקון היהודים בתיקון העולם, ועשו ניסיון מעניין וטרגי למזג מרקסיזם וציונות. אחדים מהם סיימו את הניסיון הזה במחנות הכפייה של סטאלין.

האב והבן היו ביחסים טובים עם האיש, שעל אדמותיו יושבים רבים מתושבי מדינת ישראל. זה היה השייח' המהולל אבו קישק. "קרקעותיו", סיפר בנימיני, "השתרעו מכביש פתח-תקווהרמתיים ועד הים, עד הירקון, עד רעננה. רמת-השרון לבדה סיפחה 17 אלף דונם מאדמותיו". אבו-קישק לא רצה ללכת. אדרבא, הוא ואיכריו השאירו את רהיטיהם בחצר הענקית של הבנימינים. "הם הניחו שהם יחזרו כעבור כמה שבועות. במקומות אחרים בעטו בהם בתחת, למשל, בשייח' מוניס (הלוא-היא רמת-אביב של ימינו)".

בנימיני אמר כי אבו-קישק ואיכריו קיבלו פקודה מן הוועד הערבי העליון -פנות את בתיהם, עד שחילות-הפלישה הערביים יחזירו אותם לשם. מה מעניין היה הפרדוקס: הם התכוונו לחזור כמנצחים וככובשים; אבא בנימיני ידע שהוא יאבד במקרה כזה את כל רכושו - אבל הרהיטים חיכו לבעליהם.

אבו קישק מת ב-1954, עני וחסר-כול. "הרשו לו להישאר בלוד", נזכר בנימיני. "רק לו, לא לפלחים". הוא הספיק לבקר עוד פעם אחת אצל הבנימינים לפני מותו. הם נדהמו לראות את השינוי שחל בו בזמן כל-כך קצר. "מקודם הוא היה גוי גדול וחזק. עכשיו הוא היה רק שלד עצמות", אולי בגלל מחלת הסוכר, אולי מפני שלבו נשבר. הוא היה בסך-הכול בן 60 במותו. הוא השאיר אחריו בת, אבל לא השאיר אף פרוטה אחת למחייתה. בנימיני סיפר כי הבת הזו, "אחר-כך היתה באה אל ג'וש פלמון (מן הידועים שב'מכירי הערבים', י' ק'), וביקשה עזרה".

בנימיני לא התפעל מן המידה שבה יהודים ניסו להבין ערבים, עוד משחר הציונות. "בורוכוב היה מורה שלי", הוא אמר על הפילוסוף הגדול של הציונות המרקסיסטית. "ובורוכוב כתב בספרו 'טריטוריה וציון', שאוסישקין (ממנהיגי ההסתדרות הציונית ומן ה'אקטיביסטים' הגדולים של היישוב) אמר לו: הפלחים הערביים בארץ הם צאצאים של יהודי בית שני, וכשנגיע הנה עם תרבותנו, הם מיד יתבוללו בקרבנו".

בנימיני נשאר מרקסיסט ואינטרנציונליסט עד יום מותו. אבל הוא לא חשב שיש פתרון לסכסוך היהודי-ערבי. "הונאה עצמית", הוא אמר על תהליך אוסלו. "רבין, שהיכרתי היטב, פשוט נקלע למבוך".

הפסימיות של בנימיני היתה אולי בלתי-נמנעת, אצל איש שראה בעיניו כמעט את כל המאה ה-20. המאה הזו לא חיזקה אצלו את האמונה שיצר האדם טוב מנעוריו. בימיו האחרונים הוא ישב בדירתו הצנועה ברמת-השרון, עם רעייתו היפה ברכה, תיעד בשקדנות את חייו לטובת נכדיו ("עיתונים ועיתונאים לא מעניינים אותי", הוא חזר והטעים לעומתי ברוב חן), וכתב על אמונה ועל מטפיזיקה. בין דפי הגמרא לבין ספר יחזקאל, המרקסיסט הזקן התענה בשאלות על ביאת המשיח.

תהיתי השבוע מה היה אליהו בנימיני חושב אילו הספיק לקרוא (ב"הארץ", בידיעה של עקיבא אלדר) את פרטי ההסכם-שלא-הוסכם בין שרידי ממשלת אהוד ברק ובין הפלסטינים, בטאבה, בפברואר 2001. ארבעים אלף פלסטינים נועדו ליהנות מזכות השיבה, בתמורה לוויתור מלא של הפלסטינים על שיבתם של איזה ארבעה מיליון אחרים.

מה בדיוק צריך לחשוב על הקח-ותן הזה, שרקמו שלמה בן-עמי ויוסי ביילין ויוסי שריד (שליווה אותם לטאבה)?

רשע מה הוא אומר, מה לכם השוטים האלה, שלמשמע שמם בלבד יתמלאו הפיות שחוק עד סוף כל הימים. חכם מה הוא אומר, הבה נקווה שלעקיבא אלדר יהיו סקופים כאלה בקרבתזמנים גדולה יותר ליום הבחירות, כדי שמפלגת העבודה תקבל פחות מנדטים מן הרשימות הערביות. תם מה הוא אומר, אתם יודעים מה, אולי דווקא יש בזה משהו.

הרי ברור בהחלט כי זכות השיבה שרוצים הפלסטינים לא תינתן להם כל זמן שיש רוח-חיים באפה של ישראל. אבל גם ברור באותה מידה שישראלים ופלסטינים לא יוכלו לעולם לעבור לפרק הבא, אלא אם כן ינסו תחילה לסגור את הפרק של 1948. זה מסוכן, כפי שראינו בקמפ-דייוויד, אנשים עלולים לצאת בטריקת דלתות ובגלגול רימוני-יד. אבל אי-אפשר להימנע מן הסיכון.

ישראל אינה יכולה להציע שום נוסחת פשרה מתקבלת על הדעת. בוועידת הפיוס הכושלת בלוזאן, מיד אחרי מלחמת העצמאות, ישראל הביעה נכונות לחזור ולקלוט מאה אלף פליטים, שמינית אוכלוסייתם בזמן ההוא. עכשיו, 52 שנה אחר-כך, נציגיה המאוד-לא-מוסמכים הציעו לקלוט פחות מחצי המספר הזה, פחות מאחוז אחד מאוכלוסיית הפלסטינים (לפי ההערכה האופטימלית של הפלסטינים עצמם).

זו לא פשרה. אז מה זה בכל-זאת? זה סמל. האם סמל חשוב? אולי.

אדוארד סעיד, האינטלקטואל הפלסטיני המזהיר והבלתי-נסבל, אמר פעם כי הוא רוצה לשמוע את ישראל מבקשת סליחה על 1948. אתם יודעים מה - הוא אמר (ואני מצטט מזיכרוני) - שלא תחזיר את הפליטים, שתגיד רק שהיא מצטערת שהיא גירשה אותם. סעיד מעולם לא דיבר בשם עמו, אלא אולי כאשר לקח את בנו לגבול לבנון, וידה אבנים בחיילי צה"ל. אבל ייתכן שבעניין הסליחה הוא דווקא כיוון לדעתם של רבים.

אומות אינן מבקשות סליחה בקלות. אמריקה לא התנצלה בפני האינדיאנים, או בפני השחורים; הבריטים עדיין חייבים סליחה בערך לחצי העולם; הספרדים - לשליש; הרוסים - לרבע; הצרפתים - לחמישית. אבל למזלם הטוב של העמים האלה, לבקשת הסליחה אצלם אין שום משמעויות קיומיות.

פסיכולוגים, כשהם מטפלים בנפגעי טראומה, מדברים על הצורך ב"סגירה", מה שקוראים באנגלית closure. אין זה מספיק שטראומה מגיע אל קצה. כדי שהנפגע יתאושש, צריך לסחוט ממנו כל טיפה של כאב, של כעס, של עצב. טראומה צריכה הכרה ותיחום לפני שאפשר להתרפא ממנה. טראומה גם צריכה לא פעם הכרה מצד מי שגרמו אותה, או מצד מי שצפו בה.

כמובן, שטות תהיה להעמיד פנים שאפשר להניח את המזרח התיכון על ספתו של פסיכותראפיסט, ולרפא אותו באמצעות נסיוב אחד בריא של "גשטאלט". אבל לפעמים לא כל-כך רע לשאול רעיונות מעולם התרפיה, לפחות באותו מובן שתרפיה מחייבת אמפתיה, ואמפתיה היא מצרך כל-כך נדיר במקומותינו.

אמפתיה מחייבת ישראלים להכיר באחריותם לטרגדיה הפלסטינית. לא יועיל שום נפנוף במסמכים היסטוריים, לא יועילו שום קריאות-שבר. ולא, אני לא אתבייש לי שאני אומר את זה. אחריותה של ישראל היא אחריות מוסרית ופוליטית, גם אם אפשר להוכיח שלפחות חלק מן הפליטים - כמו אבו-קישק ואנשיו - התכוונו לחזור בתרועת מנצחים.

אמפתיה כלפיהם אינה מחייבת הצטדקות. ב-1948 הברירה אומנם היתה בין תבוסתם ובין תבוסתנו. התנצלות על הטרגדיה שלהם אינה התנצלות על ניצחונה של ישראל - דווקא טוב מאוד שניצחנו. היא התנצלות על הכאב האנושי שהניצחון הזה גרם. "ומה אתה חושב הם היו עושים לנו" אינה תשובה של בני-תרבות, מפני שכרוכה בה ההנחה של נצחיות הסכסוך, במעגל בלתי-נסגר של נקמות-דם.

אי-אפשר להניב פשרות היסטוריות כגנבים בלילה. אבל אפשר וצריך להעמיד אותן לדיון ציבורי. אקט סמלי של הכרה בטרגדיה הפלסטינית הוא אולי תנאי ולא יעבור להתקדמות לפיוס היסטורי.

התהליך מוכרח להתחיל במחווה היסטורית של צער ושל חמלה. כשלעצמי, אני חושב שבחלק הסמלי של התהליך אפשר לעשות הרבה. למשל, להחזיר שמות ערביים לכל מיני מקומות בארץ (כמו, למשל, ליערות הקרן הקיימת, הקרויים כיום על-שם ארצות באמריקה הלטינית, אף-על-פי שהם מכסים כפרים ערביים חרבים). הם אינם מוכרחים להחליף שמות יהודיים, אבל הם יכולים להתקיים לצדם.

מנחם אוסישקין חשב שכל ערביי הארץ יתייהדו. לאות תודה על עומק חזונו, מועצת רמת-השרון יכולה אולי לקרוא את רחוב אוסישקין על-שם השייח' הטוב אבו-קישק. אפשר אולי לקרוא לו רחוב השייח' אוסישקין, או רחוב מנחם אבו-קישק, או סתם רחוב אוסישקין בעברית ושדרות אבו-קישק בערבית.

אין צורך לפחוד מפני העבר. ישראלים צריכים להיגמל מן ההנחה שהצדק איתם תמיד וללא תנאי; הם צריכים להיגמל מן הפחד שהכרה בקצת אי-צדק תשמוט את כל הקרקע מתחת לרגליהם. חיי אדם אינם עניין של הכול-או-לא-כלום. אפשר להיות צודקים, מבלי להיות צודקים תמיד וללא תנאי. אפשר לפעמים להרכין את הראש גם לנוכח ייסוריו של עם אחר.

בעיקר, צריך להתחיל דינמיקה חדשה. איש אינו יודע איך, אבל לפעמים סמלים עוזרים, ועוזרת גם קצת ענווה.

עוד כתבות

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

רצים מרתון? לא בטוח שתשמחו לקרוא את המחקר הזה

מחקר חדש מגלה כי ריצת מרתון גורמת למוח להתחיל לאכול את עצמו, ראש תוכנית החיסונים של ה-FDA מתפטר ויוצא נגד שר הבריאות האמריקאי, שיח מדיקל מפרסמת דוחות שנתיים מוצלחים, וחברה המפתחת מוצר לטיפול בוורידים ברגליים מודיעה על גיוס משמעותי ● השבוע בביומד

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

חשד להונאה של 40 מיליון שקל: רשות ניירות ערך העבירה את התיק לפרקליטות

החשד של רשות ני"ע הוא שלצורך הגיוס, פעיל שוק ההון אלי שמש הציג למשקיעים מצגי שווא שונים, ובהם מצג ביחס להיותו בעל רישיון לניהול תיקים ועם ניסיון של למעלה מעשור ● התיק הועבר לפרקליטות מיסוי וכלכלה לבחינת חומר הראיות שנאסף וקבלת החלטה אם להגיש כתב אישום

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה שלילית ● ירידות חדות באסיה ובחוזים העתידיים בוול סטריט ● אתמול נצבעו המדדים המובילים בת"א באדום ● "לא מתומחר כרגע": מה אומרים בארה"ב על הדדליין להטלת המכסים של טראמפ ● מופלאה אחת, חברת שירותי ענן וענקית סטרימינג: אנליסטים בכירים בוול סטריט ממליצים על שלוש מניות ● הזהב נסחר הבוקר בשיא חדש ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

נגיף הקורונה / צילום: Shutterstock

חמש שנים לקורונה: כמה אנשים עדיין מתהלכים בינינו עם מוח מעורפל?

כמה אנשים עדיין מתהלכים בינינו עם מוח מעורפל, מה אפשר לעשות עם נוגדנים של מחלימים והאם הסגרים הזיקו יותר משהועילו? ● למומחים לווירוסים ולמחלות מידבקות יש כמה מסקנות ● חמש שנים לקורונה, כתבה ראשונה

אילון מאסק / צילום: Reuters, Tingshu Wang

מאסק קונה את רשת X מעצמו. מה עומד מאחורי המהלך?

אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר: "מאסק רוצה שהכול יהיה תחת קורת־גג אחת. כבר עכשיו יש אפשרות להשתמש בגרוק ב־X, ורוצים לחזק את זה" ● אורי אליאבייב, יועץ בתחום הבינה המלאכותית: "לעמדתי זה יותר תרגיל חשבונאי, מינהלתי"

ממלא מקום נציב שירות המדינה, רואי כחלון / צילום: שלי פדן

אי עמידה בתנאים ומכרזים ללא איוש: כך הידרדר הליך הגיוס לשירות המדינה

לפי סקר שביצע משרד ראש הממשלה בקרב בכירים בשירות המדינה, כמחצית ממכרזי הגיוס נסגרים מבלי שהמשרה אוישה, ומעטים מהמועמדים בכלל עומדים בתנאים הנדרשים ● הסיבה: התהליך נחשב למסורבל וארוך ● נציבות שירות המדינה: "תמונה חלקית"

ח''כ אלמוג כהן, מיוזמי הצעת החוק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ראש הממשלה נתניהו עצר את החקיקה להקמת שדה תעופה בנבטים

חברי הכנסת אלמוג כהן, רם בן ברק ונעמה לזימי יזמו הצעות חוק שיחייבו את הממשלה להקים שדה תעופה בנבטים בתוך שבע שנים, למרות התנגדות צה"ל ומשרד הביטחון ● ההצעה המאוחדת עברה בקריאה ראשונה, אך לא תעלה לקריאה שנייה ושלישית

תמונה  ש־ ChatGPT יצר על בסיס תצלום קיים, בסגנון ג'יבלי. טרנד ברשתות

טרנד תמונות ה-AI שסחף את הרשת והכלי החדש של גוגל שכדאי להכיר

בימים האחרונים נרשמו שתי פריצות דרך בענף ה־AI: גוגל השיקה בחינם את המודל החזק ביותר שלה, ו־OpenAI הציגה כלי חדש ליצירת תמונות שהפך לטרנד ● איך התעשייה מגיבה?

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שני הגורמים שהפילו את הבורסה בתל אביב, ולאן ממשיכים מכאן?

וול סטריט סבלה בסוף השבוע ממספר גורמים שדחפו את המדדים מטה, ובהם אי-הוודאות סביב מדיניות טראמפ ושני נתוני מאקרו שהדאיגו את המשקיעים ● גלי ההדף השפיעו גם על הבורסה בת"א, כאשר המניות הדואליות הובילו את הירידות

שגשוג ושבירת שיאים בחברות הגדולות במשק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

החברות שהרוויחו השנה יותר מאי־פעם והחידה של המשק

הדוחות הכספיים שפרסמו לאחרונה החברות הגדולות בבורסה בת"א חשפו את מה שנראה במבט ראשון כמו אנומליה ● לא רק שהן לא נפגעו משנת המלחמה ב־2024 - אלא שאף שגשגו בה ושברו את שיאי כל הזמנים ברווח ובהכנסות ● איך זה קרה, באילו סקטורים הרוויחו יותר מאחרים, וגם: מדוע למרות זאת, לא כדאי לקובעי המדיניות להיות רגועים?

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחיר הדלק בחודש אפריל יעלה ל-7.31 שקלים לליטר

מדובר בעלייה של 8 אגורות לעומת המחיר המרבי הנוכחי במרץ, שעומד על 7.23 שקלים לליטר בתדלוק בשירות עצמי

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Leah Millis

"הפצצות כמו שלא ראתה מעולם": האיום החדש של טראמפ

טראמפ ל-NBC על איראן: "אם הם לא יעשו הסכם - יהיו הפצצות" ● ג'ון פולין, אביו של הירש ז"ל שנרצח במנהרות חמאס, לחברי הקואליציה: הורידו את סיכת החטופים, זה רק מגביר את הכאב ● צה"ל ושב"כ: אותרו ממצאים המשויכים לגופתו של החלל החטוף מני גודארד ז"ל ● 59 חטופים - 541 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

איתי ראב''ד / צילום: יונתן בלום

הוא זנח את ההתמחות במשפטים ונסע להודו. את מה שקרה לאחר מכן איש לא דמיין

כילד לעורך דין בכיר, איתי ראב"ד בילה עם פוליטיקאים וגדולי המשק: "ארוחות צהריים על הברכיים של אריק שרון היו שגרה, נחשפתי לעסקאות גדולות" ● לו עצמו לקח זמן לגבש מסלול קריירה, עם תחנות בלימודי משחק וייעוץ תקשורת ● לפני שמונה שנים הוא נכנס לעולם התחבורה, שבו טיפס עד לכיסא מנכ"ל טסלה ישראל ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

האזהרה של האקונומיסט לישראל: "מסתכנת באסון"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באקונומיסט מזהירים כי ישראל דוהרת לאסון, ההשפעה שעשויה להיות לתקיפה של אתרי הגרעין האיראניים על המזרח התיכון, בארה"ב החרימו קריפטו שיועד למימון החמאס, והדויטשה וולה בדקו עד כמה באמת ההפגנות בעזה היו נגד חמאס ● כותרות העיתונים בעולם

עדי הוברמן-עזוז / צילום: יונתן בלום

מרשות ני"ע לבנק לאומי: "הניסיון מאפשר שיח פורה עם בנק ישראל"

כראשת תחום במחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך, עדי הוברמן-מזוז הייתה צריכה להגן על המשקיעים: "נדרשתי לעמוד איתנה מול בכירי המשק" ● מאז היא יצאה ל"אזרחות" ומשתמשת בניסיון הזה כדי לנהל את הרגולציה של בנק לאומי ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איציק רוכברגר, ראש עיריית רמה''ש ומירי רגב, שרת התחבורה / צילום: ראובן קפוצינסקי, עמית שאבי/ידיעות אחרונות

בעלות של מאות מיליונים: עיריית רמת השרון מקדמת תחנת רכבת למוסד

רמת השרון מצטרפת לדרישת המוסד להקים תחנת רכבת סמוך למטה הארגון, והיא מקיימת בדיקת היתכנות ● זאת, למרות קרבה של 1.6 ק"מ לתחנה שמתוכננת באזור, ובניגוד לעמדה המקצועית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום

שופרסל בוחרת משרד יחסי ציבור חדש

רשת שופרסל הרשת בחרה בקבוצת מינקובסקי לליווי האסטרטגי-תדמיתי, בר רפאלי פותחת בקניון רמת אביב חנות פופ-אפ למותג הטיפוח שלה, רשת בייגל קפה פותחת שישה סניפים נוספים, וקבוצת הנדל"ן תדהר משיקה אפליקציית שירות לקוחות ● אירועים ומינויים 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

מה אתם לא יודעים על קרן ההשתלמות שלכם - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

המשקיעים מבינים שמשהו עובר על מניות הנדל"ן למגורים ● כך תוכלו לדעת איך להשוות בין קרנות ולבדוק מה נכון עבורכם ● בבנק אוף אמריקה ממליצים: "להיערך להזדמנויות השקעה בשוק האמריקאי" ● וגם: הכירו את החברה האירופאית ששווה 314 מיליארד אירו

חנן פרידמן, ידין ענתבי (הפועלים) ואבי לוי (דיסקונט) / צילום: אורן דאי, יונתן בלום, ישראל הדרי

הבנקים פרסמו את מתווה הקלות ללקוחות. מה הם מציעים?

בתחילת אפריל ייכנס לתוקף מתווה בנק ישראל למתן הטבות ללקוחות הבנקים ● ההטבות שפרסם בנק הפועלים ויהיו תקפים לרבעון השני של השנה: הטבות לצעירים עד גיל 30, לתושבי הצפון והדרום שפונו מבתיהם ולעצמאים ● בדיסקונט, בעלי עסקים קטנים ומשרתי המילואים יהיו זכאים להחזר מצטבר של עד 375 שקל בחודש ● בלאומי לקוחות מעבירי משכורת יקבלו 2% ריבית על הכסף בעו"ש ● והבינלאומי ישלם תשלום משכנתא של 3,000 שקל למילואימניקים ולמפונים מהדרום והצפון