גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוקס פיין רכשה את פאראדיים תמורת 100 מיליון דולר במזומן

אלדד וייס, מנכ"ל החברה: "אנחנו מאמינים שבזכות האיכות הפיננסית שלהם והקשרים שלהם נתפתח בצורה דרמטית. זה אומר להגיע למחזור של 300-200 מיליון דולר. זאת היתה תמיד השאיפה שלי, עכשיו זה יהיה יותר קל"

זה התחיל לפני כחודש בפרסום ב"מעריב" ונסגר היום בבוקר. חברת פראדיים גיאופיזיקל הישראלית , המתמחה באספקת תוכנה ושירותים לתעשיית חיפושי הנפט והגז, נמכרה לקבוצת ההשקעות האמריקנית, פוקס פיין תמורת כ-100 מיליון דולר (לפי 5.15 דולר למניה).

מחיר העסקה מבטא פרמיה של כ-38% על מחיר המניה הממוצע בוול סטריט בשלושה החודשים האחרונים, ופרמיה של כ-15% על מחיר הסגירה אמש - 4.48 דולרים. אבל, כלל לא בטוח שמדובר על סיפור הצלחה. אחרי הכל, ההנפקה הראשונה של החברה בוול סטריט, ביוני 98', היתה במחיר של 7 דולר למניה.

מכל מקום, בעלי המניות העיקריים של פארדיים, המחזיקים ב-42% מהון מניותיה, ביניהם קבוצת פורמולה (דרך משוב ופורמולה ויז'ן), קבוצת שמרוק, קרנות אמריקניות ואלדד וייס, יו"ר ומנכ"ל החברה (המחזיק בכ-1.5% מהון החברה), הסכימו להצעת פוקס פיין, ונראה כי העסקה תושלם עד אוגוסט.

"המשא ומתן היה מאוד קשה", אומר היום וייס. "הראש שלהם שונה מאוד משלנו. הם הגיעו ממערכת אמריקנית מאוד קשוחה ועד לפני שבוע-שבועיים היו מצבים שהיינו משוכנעים ששום דבר לא יקרה, שבסופו של דבר פארדיים לא תימכר. אולם, הפערים הגדולים הצטמצמו ובימים האחרונים נראה היה שהולכים לקראת סגירת עסקה".

- מי ויתר ועל מה?

"זה משא ומתן ובדרך שני הצדדים מוותרים. אני יכול לומר שהיו פערים עצומים והדרך היחידה להתגבר היתה ששני הצדדים יוותרו על דרישותיהם המקוריות".

- רק לפני חודש היית משוכנע שלא תהיה עסקה והכחשת בתוקף את פרטיה "כל מה שאמרתי היה מדויק לרגע שבו נאמרו הדברים. אנחנו כן אמרנו שיש פנייה אלינו, אבל הבהרנו כי יש פערים גדולים ולא יכולנו לשער אם זה ייצא אל הפועל. למעשה, רוב הזמן הערכנו שלא תהיה עסקה. נראה היה שבלתי אפשרי להתגבר על הקשיים האלה, אבל בסוף הצדדים החליטו שהעסקה חשובה להם".

- מה היו הפערים הגדולים?

"גם במחיר וגם בקשר לתנאים נוספים. זאת עסקה מאוד מסובכת".

- מי התפשר?

"העסקה טובה לשני הצדדים. שני הצדדים התפשרו באופן מסוים, אבל צריך להבין שמדובר בעסקה מורכבת מאוד, עם הרבה מאוד פרמטרים. אתן לך דוגמה רלבנטית לעסקאות מסוג זה, אבל לא בהכרח קשורה למקרה הספציפי שלנו: נניח שהיתה הצעה לרכישת החברה לפי 7 דולר למניה כפוף ליעדים מסוימים, אחרת המחיר יורד. 7 דולר זה מחיר יפה מאוד, אבל אם לא יתקיימו התנאים אני במצב קשה, כי כבר פירסמתי שיש עסקה ואינני רוצה לשנות את מחירה, וזו בעיה שיכולה לצוץ בכזה סוג של עסקאות.

"מעבר לכך, השאלה גם כיצד משלמים. נניח, לצורך הדוגמה, שאת ה-7 דולר משלמים בחלקים. 4 דולר במזומן ו-3 דולר כפוף ליעדים של החברה. זאת בפרוש עסקה מסובכת, ואנו חיפשנו עסקה ברורה ופשוטה, עם מינימום התניות. בסופו של דבר הצלחנו לפשט אותה.

"מכל מקום, עסקה זו היא הבעת אמון בעובדי החברה, במוצרים ובקשרים שלנו עם הלקוחות. פוקס פיין תעזור לנו ליישם את מטרותינו לספק טכנולוגיה מובילה ללקוחותינו, להתרחב דרך רכישות ולהגדיל את מגוון המוצרים והשירותים שלנו בתעשיית הנפט והגז. הם התלהבו מהצוות הניהולי הקיים של החברה ורואים ביכולתנו לבצע רכישות יתרון גדול. הם מודעים לכך שכדי לצמוח בשיעורים ניכרים, צריך להמשיך ולרכוש חברות כמו שעשינו עד כה".

- ויכולתם בעצם להמשיך גם בלעדיהם "כדי לבצע רכישות צריך מניה טובה. המניה שלנו לא סחירה מספיק והיא לא ביטאה את הערך האמיתי של החברה. היינו צריכים גוף כמו פוקס פיין שיאמין בחזון שלנו כדי להמשיך לצמוח דרך רכישות. מדובר בקבוצת השקעות מסדר גודל שלא היה בארץ, וזו בהחלט הבעת אמון בפארדיים וגם בישראל. לפוקס פיין יש נכסים נזילים בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר והשקעות בהיקף של כ-6 מיליארד דולר, אנחנו מאמינים שבזכות האיכות הפיננסית שלהם והקשרים שלהם נתפתח בצורה דרמטית".

- מה זה אומר במספרים?

"זה אומר להגיע למחזור של 300-200 מיליון דולר. זאת היתה תמיד השאיפה שלי, עכשיו זה יהיה יותר קל. פוקס פיין תומכים בחזון. זה בעצם מה שהם קנו".

- והעסקה היתה במחיר הראוי. אחרי הכל, 5.15 דולר למניה זה לא בשמיים. פרמיה של כ-15% על מחיר השוק ומתחת למחיר בהנפקה הראשונה לפני ארבע שנים "כשהתחלנו את התהליך, המניה היתה בכ-3.5 דולר למניה. כלומר, יש מאז פרמיה די משמעותית. צריך גם לזכור שמדובר במזומן. בעסקת החלפת מניות, יכול להיות שהיינו מקבלים יותר".

- היו משקיעים שרכשו את מניותיכם במחיר גבוה יותר ממחיר העסקה. הם תמכו בעסקה?

"הבאנו את העסקה לידיעת בעלי המניות וכ-43% מבעלי המניות חתמו על כך. אין הרבה משקיעים שהשקיעו במחיר גבוה ממחיר העסקה. ובכלל, צריך להסתכל בנקודת זמן הנוכחית. גם אם היו שהשקיעו במחיר גבוה יותר, זה לא אומר שלא כדאי להם לעשות אקזיט במחיר העסקה. כמו כן, ואולי אני נאיבי, אני באמת מאמין שהם רוצים גם בטובתה של החברה והחיבור עם פוקס פיין הוא טובתה של החברה".

- ייערכו שינויים בחברה בעקבות הרכישה?

"נרכשנו בעצם דרך חברה הולנדית שקמה לצורך העניין. בפארדיים עצמה לא יהיו להערכתי שינויים, רק שינויים חיוביים. הם התחייבו לשמור על הפעילות בארץ והביעו אמון בהנהלה".

- אבל הם עשויים להעביר את המטה המקומי לחו"ל "הם דיברו על כך שלמרות המצב הם מעוניינים להשקיע בארץ. הפעילות בארץ תישמר".

- יש להם תוכניות מוגדרות ביחס לפיתוח החברה?

"הם מעוניינים להשביח את ערך החברה. זאת המטרה הכללית שלהם".

- כלומר, הם יכולים למכור את החברה בעוד חודש-חודשיים בפרמיה. זה גם השבחת ההשקעה?

"אין ערבויות לכך שהם לא יעשו זאת, אבל הכוונה להשקיע לטווח ארוך. מכל מקום, בכל סיטואציה יש מצב מפחיד. גם בתור חברה ציבורית, למשל, יכולים להשתלט עליך במסגרת הצעה עוינת, וגם כחברה פרטית יש סיטואציות לא ברורות".

הזרים דווקא מתעניינים

אריאל מליק, מנכ"ל Reliance Capital, שליוותה את רכישת פארדיים: "אנחנו עובדים היום, במקביל, על מספר עסקאות מיזוגים ורכישות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. כולן על ידי משקיעים זרים שרוצים להשקיע בארץ"

רכישת פארדיים הישראלית, מנוגדת לכאורה לרייטינג והמוניטין הנמוך שממנו סובלת הכלכלה הישראלית באחרונה. אולם, אריאל מליק, מנכ"ל Reliance Capital, שליוותה את העסקה וייעצה לפוקס פיין, נשמע היום אופטימי.

"המשקיעים הזרים שעימם אנו עובדים תמיד ימצאו עניין בחברות מסוג פראדיים, שיש להן הנהלה טובה, טכנולוגיה ייחודית ומערך שיווק בינלאומי", טוען מליק. "בפועל, ברור שכניסתה לישראל של קרן השקעות בסדר גודל כשל פוקס פיין מהווה הבעת אמון במשק הישראלי ובחוסנו. אנו הקמנו את Reliance במטרה לבצע עסקאות מסוג עסקת פראדיים, ובימים אלה אנחנו דווקא חשים התעניינות גדולה יותר מצד המשקיעים הזרים.

"אנחנו עובדים היום, במקביל, על מספר עסקאות מיזוגים ורכישות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. כולן על ידי משקיעים זרים שרוצים להשקיע בארץ".

ובקשר לעסקה הנוכחית, אומר מליק כי "תחילת המגעים בין פוקס פיין לפראדיים נוצרה לפני מספר חודשים, זמן קצר לאחר הקמת Reliance, שהוקמה בעקבות התעניינותם של חברות השקעה זרות, כגון פוקס פיין, בהשקעה בחברות ישראליות".

Reliance Capital נמצאת בשליטת משקיעים זרים, ובראשם קבוצת מנרו היידן אוברסיז. החברה פועלת בתחום המיזוגים, הרכישות, ההשקעות בחברות ציבוריות וההנפקות הפרטיות לחברות ציבוריות. היא מייצגת בארץ חברות השקעה וקרנות הון סיכון מאירופה ומארה"ב.

עוד כתבות

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

דון קורליאונה (מרלון ברנדו ב''הסנדק'') שאהוב על השמרנים וקן (ריאן גוסלינג ב''ברבי'') חביב הליברלים / צילומים: Warner Bros. Pictures ,AP

המחקר החדש שקובע: הצעירים מחפשים גיבורים אמיתיים ונאלצים להסתפק בבאטמן

לפי קבוצת המחקר הלאומית האמריקאית, הוליווד תורמת לקושי של גברים צעירים למצוא את מקומם בעולם ולאזן בין דימוי המאצ'ו וגבריות רעילה ● לניתוק הזה של עיר הסרטים יש מחיר: הגברים הצעירים עוברים לפלטפורמות אלטרנטיביות, ולא רק שורת הרווח בסכנה

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

מנכ"לית זמנית לחברת החדשות: הפתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של חברת החדשות ● ברקע - התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● דירקטוריון רשת יתכנס מחר, והמינוי הזמני יעלה להצבעה

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר דורון אלה / צילום: חן גלילי

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

שיחה עם ד"ר דורון אלה, מרצה בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה ומומחה למדיניות החוץ והפוליטיקה של סין ● על חוסר הוודאות בסין בנוגע לכהונת טראמפ השנייה, האווירה האנטי-ישראלית בה והמחויבות האמריקאית המעורפלת להגנה על טייוואן

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות