גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש עודף רגולציה בשוק התקשורת במדינת ישראל

זה היה המסר העיקרי בכנס התקשורת והמדיה של "גלובס ייזום" * מרידור הגנה על בזק ואולניק דיבר על Yes כחברה ממשלתית

יש עודף רגולציה בשוק התקשורת במדינת ישראל, זה היה המסר העיקרי בכנס התקשורת והמדיה של "גלובס ייזום" שהתקיים ביום ה' האחרון. המסר הזה היה שזור בדבריהם של מרבית הדוברים. אלא מה? כל דובר שנשא את נס האנטי-רגולציה, לא היה מתנגד לעוד רגולציה על המתחרים שלו.

פעם דיברו כך על תחרות. כל אחד מהשחקנים, בייחוד בזק, היה בעד תחרות, אבל לא אצלו בשוק. היום, תחרות היא כבר דבר טריוויאלי, למרות שעדיין אינה נמצאת בכל מקום, אז מדברים על עודף רגולציה.

התחיל בכך דוד תדמור, מי שהיה הממונה על ההגבלים העסקיים לפני דרור שטרום והיום עו"ד ומספר שניים במשרד כספי. "האי-שוויון פוגע ביעילות ובתחרות", פסק תדמור. "יש בעיה של עודף רגולציה, של אי-התאמה ועודף פיקוח". בנאום מבריק, שהעלה חיוך על פני רבים באולם, אמר תדמור דברים שלכאורה כפרו במסרים העיקריים שהוא היה נושא דגלם בעת שהיה הממונה על ההגבלים העסקיים. למשל, הפיקוח על המחירים. כמה ביקשה בזק שתדמור ירפה את פיקוח המחירים, וכמה הוא התעמת אתה בנושא זה. היום הוא אומר: "אין לנו אמת-מידה לפיקוח מחירים נכון. במקום שיש תחרות לא צריך פיקוח מחירים, ותחרות שגם שיש גוף גדול ומתחרים קטנים".

משמעות דבריו היא, שמונופול ופיקוח מחירים אינם תאומים סיאמיים. בזק, למשל, יכולה עדיין להיות מונופול (יותר מ-50% מהשוק), אבל כשתיפתח התחרות, צריך להפסיק לפקח על תעריפיה. "פיקוח מחירים אינו ערובה למחיר זול", קובע שטרום.

אין ספק שתדמור, אם כי עשה זאת בחן רב, ניצל את הבמה שניתנה לו לסגור חשבונות, בעיקר בנושא הסאגה של חברות הכבלים. בזמנו התנגד שטרום, כממונה על ההגבלים, הן לדרישת משרד האוצר שחברות הכבלים ישלמו מיליארד וחצי דולר עבור הרשיונות המחודשים לטלוויזיה רב-ערוצית ולשירותי תקשורת, והן ליוזמת משרד המשפטים לחוק חוק תקשורת שיסדיר נושא זה.

בסופו של דבר, משרד האוצר קיבל מתוך המיליארד וחצי דולר שרצה, רק 100 מיליון דולר, אולם חוק התקשורת חוקק. המסר של תדמור היה: אמרתי לכם. צדקתי באשר לדרישות הבלתי-הגיוניות של משרד האוצר; ובאשר לחוק התקשורת, מה שהוא עשה זה בעיקר להגביר את הרגולציה. בנקודה זו תדמור צודק, מאחר שבלחץ שר התקשורת דאז, ראובן ריבלין, נתן החוק סמכויות הכרעה לשר ולא קבע דברים מוחלטים.

לאחר ההצגה המשובחת של תדמור, באה ההופעה של אילנה דיין. צריך הרבה יצירתיות כדי להביא את אילנה דיין להנחות פאנל כפול על שוק התקשורת ושוק המדיה ומה שביניהם. עד כה, בכנסי התקשורת היו מדברים על פאנל, אבל לבסוף מאפשרים רק להציג מצגות. המנחה, בדרך כלל, הוא מישהו שקשור לשוק בו מדובר, והדבר ניכר בדרך בה מתנהלים הדיון. דיין, יש לציין, עשתה שיעורי-בית, ולמרות שהיא באה מתחום המדיה, הצליחה להשרות על הדיון מרחב של אובייקטיביות. לעתים היה נדמה, שגם בתחום שאותו למדה לקראת הדיון, היא מראה בקיאות יותר מחלק מהמשתתפים בו.

מי שלא נראו טוב בדיון היו מנכ"ל סלקום, יצחק פטרבורג, ויו"ר בזק בינלאומי, ליאורה מרידור. לא נראה שפטרבורג מבדיל בין הפתיחה לתחרות של שוק השיחות הבינלאומיות, לבין הפתיחה לתחרות של שוק הטלפוניה הנייחת. לפחות כך נשמעו השאלות שלו. העימותים שלו היו בעיקר מול סמנכ"ל בזק ומנכ"ל בזק בינלאומי המיועד, אבי גבאי, שלא פספס את ההזדמנות להחדיר שוב את התפיסה, שלפיה כבר יש תחרות בבזק, מצד חברות הסלולר. זאת, למרות שכל הגורמים המקצועיים, כמו הממונה על ההגבלים, ועדת קרול וועדת גרונאו, קבעו שלא מדובר בשווקים חלופיים אלא בשווקים שונים. פטרבורג נכנס למלכודת של גבאי, וניהל איתו ויכוח לא במישור העקרוני אלא בשאלה, כמה אחוזים מתוך השיחות היוצאות הן בזק או סלולר. כלומר, אכן מדובר באותו שוק, אבל בזק עדיין שולטת בכ-70% ממנו.

ליאורה מרידור, מצידה, נכנסה למגננה על קבוצת בזק, וזה ממש לא נראה טוב מצד יו"ר חברה שאומנם נמצאת בבעלות מלאה של בזק, אך אמורה לקיים הפרדה מבנית מלאה ממנה. היתה לה גם אמירה אומללה, במסגרת הניסיונות להדוף התקפה בנושא מיזם B-ONE - מרידור טענה שבזקכל היא חברה לשיווק מרכזיות שיש לה נתח שוק של פחות מ-20%, ושמי ששולטת בשוק היא יורוקום. נכון, בזקכל משווקת מרכזיות, אך העיסוק העיקרי שלה הוא שירותי תקשורת למגזר העסקי באמצעות מרכזיות פרטיות, וכאן היא עדיין מונופול. אמנם בזקכל מחזיקה ב-B-ONE רק 10%, אך היא הקשר של המיזם (הכולל גם את פלאפון ובזק בינלאומי) לקהל המטרה שלו, המגזר העסקי.

דיין הצליחה לסחוט ממנכ"ל משרד התקשורת, אורי אולניק, שתי פליטות פה שעוררו רעש גדול. האחת היתה, שיכול להיות שבעתיד יתייחסו לחברת Yes כאל חברה ממשלתית. השנייה, שעוררה ממש סערה, היתה האמירה: "הצלחנו להעביר תיקון חקיקה מאוד משמעותי, את המלצות ועדת קרול לפתיחת שוק הטלפוניה הנייחת לתחרות בלא אכיפת שירות אוניברסלי, ואני לא בטוח שתיקון חקיקה כזה היה מצליח לעבור אם היה למשרד התקשורת שר. היה קשה מאוד להעביר את החקיקה אם היה בתפקיד אחד משני שרי התקשורת הקודמים", אמר אולניק.

כוונת האמירה היתה להראות כמה נכון הרעיון של רשות תקשורת, העומד בימים אלה להיות מובא לחקיקה, כאשר אין שר פוליטי שמשפיע. אבל המסר שבלט היה הפוך - עד כמה האינטרסים הפוליטיים של השרים משפיעים על הליך החקיקה. ואולניק יודע על מה הוא מדבר: הוא היה עוזרו הקרוב של בנימין בן-אליעזר והמנכ"ל של ראובן ריבלין.

הדברים האלה מקבלים משנה תוקף על רקע הניסיונות להתערבות בנושאי תקשורת של יו"ר הכנסת הנוכחי, ראובן ריבלין, שבאו לידי ביטוי גס בישיבה שזימן עם שר האוצר, בנימין נתניהו, ועם ראשי בזק, כדי לקדם את התנגדותם להמלצות דו"ח גרונאו. זו אינה ההתערבות היחידה של ריבלין, ואלה זוכות לקיתונות של ביקורת, שלא לציטוט, בתוך משרד התקשורת. מעורבות זו של ריבלין, בעקבות מאמר שפורסם בנושא זה ב"גלובס" בשבוע שעבר, היתה אחד מנושאי הסמול-טוק במסדרונות הכנס.

בשיחות האלה גם עלתה השאלה, מי יהיה מנכ"ל בזק הבא, ויותר מכך - מדוע לא מורגש ממש לחץ מכיוון לשכת ראש הממשלה. אולי נכונה לנו הפתעה שם.

efil@globes.co.il

עוד כתבות

ניית'ן אנדרסון / איור: גיל ג'יבלי

בגיל 40: השורטיסט שגרם לעשירי העולם לפחד פורש

חברת המחקר השורטיסטית הינדבורג שחשפה מחדלים וגרמה למחיקה של מיליארדים משוויין של חברות גדולות, נסגרת ● המייסד ניית'ן אנדרסון הודיע על סגירתה לאחר שמונה שנים סוערות, שבהן טלטל את השווקים ● "התוכנית הייתה לסיים את צינור הרעיונות שעליהם עבדנו", אמר אנדרסון, "והיום הוא היום הזה, אבל ניערנו כמה אימפריות"

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה בעולם הודיעה: חוזרת לטוס לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה כי תחדש בהדרגה את טיסותיה לתל אביב וממנה החל מ-1 בפברואר 2025 ● ענקית התעופה הקפיאה את פעילותה באזור מאז ההסלמה האחרונה בספטמבר, ובחודשים האחרונים האריכה בהדרגה את השהיית הטיסות

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

חברות הלואו קוסט חוזרות ומחירי הטיסות צפויים לרדת דרמטית

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאירופה יגדל משמעותית ● וויזאייר מרחיבה את פעילותה החל מהשבוע הקרוב עם 14 יעדים חדשים, וריינאייר מציעה כרטיסים לאפריל לקראת "הפעלת לוח טיסות מלא" ● איזי ג'ט מתכננת להפעיל 38 טיסות שבועיות מישראל ואליה החל מחודש יוני ● התחרות שחוזרת לנתב"ג כבר מתבטאת בפערים של עד 300 דולר לכרטיס

מרב בהט / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית החברה שנרכשה ע"י וויז: "יש לנו פוטנציאל לשווי של 100 מיליארד דולר"

יזמי הסייבר אסף רפפורט ומרב בהט הכירו במיקרוסופט, ובסוף השנה חתמו עסקה למיזוג החברות שהקימו, וויז ודאזז ● בראיון בהט מספרת שייעצה לרפפורט לא למכור לגוגל, וכי הלקוחות דחפו לאקזיט ● אשים צ'נדנה, שותף בקרן שהשקיעה בשתיים: "ישראל מובילה את השוק"

מזון תעשייתי / איור: Shutterstock

מחקר חדש מעמיד בספק את כל מה שחשבתם על אוכל מעובד

חוקרים מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב פרסמו החודש ממצאים שמאתגרים את הנחות היסוד לגבי מזון מעובד ● האם כבר אפשר לאכול בלי רגשי אשמה? חוקרי תזונה מנסים לשרטט גבולות חדשים למותר ואסור ● וגם: איך התקבע המיתוס שמונוסודיום גלוטמט הוא רכיב לא לגיטימי בתפריט?

ענבל אור בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

בית המשפט קבע: 7.5 שנות מאסר לענבל אור

יזמת הנדל"ן, שהורשעה בעבירות מס חמורות, במרמה ובעבירות על חוק הגנת הצרכן, נידונה גם לקנס בסך 350 אלף שקל ● השופטת: "הנאשמת סירבה לייצוג משפטי, לא נטלה אחריות, פעלה לשבש את מהלך הדיונים ולא פעלה לתקן את הנזק שגרמה לקופה הציבורית" ● אור הודיעה כי תערער וביקשה עיכוב ביצוע לעונש המאסר, אך בקשתה נדחתה

אפרת גרינבוים ואיתן לדרר / צילום: דוברות משרד המשפטים

שני משנים חדשים מונו לפרקליט המדינה

עו"ד אפרת גרינבוים מונתה למשנה לפרקליט המדינה בתחום הפלילי במקומו של עו"ד מומי למברגר, ועו"ד איתן לדרר מונה למשנה בתחום האזרחי במקומה של עו"ד אורית קוטב

רכבים חשמליים בטעינה / צילום: Shutterstock

לא רק גזירות: רשות המסים תאריך הטבה לחלק מהרכבים הצמודים

רשות המסים מגבשת עדכון מקיף להטבות שווי השימוש ברכב צמוד מופחת פליטה, ולפי הערכות, היא תשאף להגדיל אותן, בשל התייקרות כלי הרכב "הירוקים" ● מותג הפרימיום של צ'רי שצפוי להגיע לארץ ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC תחזור השנה לישראל ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג ונשיא ארה''ב היוצא, ג'ו ביידן / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ביידן הטיל פצצה רגע לפני העזיבה: הגבלות יצוא שבבים לישראל

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● במסגרת תקנות חדשות שאישר ביידן בימים האחרונים, תיכלל ישראל במסגרת קטגוריה המטילה עליה הגבלות ייבוא מעבדים גרפיים מתוצרת חברות כמו אנבידיה, אינטל ו-AMD ● הנפגעת המרכזית מתקנות הייצוא היא אנבידיה, שפרסמה תגובה חריפה: "הקדמה העולמית נמצאת כעת בסכנה"

פגישת רה''מ בנימין נתניהו עם נשיא ארה''ב ג'ו ביידן בבית הלבן, יולי האחרון / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

בממשל האמריקני המומים: דחיית ההסכם ביממה עשויה לגרום לקריסתו

בשל העיכובים בחתימה, שחרור החטופים יידחה כנראה ליום שני ● ברקע התנגדות מפלגת עוצמה יהודית לפרטי עסקת החזרת החטופים, בן גביר הכריז כי חברי המפלגה יתפטרו מהממשלה אם היא תצא לפועל ● בלינקן: "יש לנו הסכם. מצפים שיכנס לתוקפו ביום ראשון" • רה"מ נתניהו: עומד בתוקף על סגירת כל פרטי ההסכם לפני שיבוא לאישור הקבינט והממשלה ● 98 חטופים - 468 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

משפחה בנתב''ג, אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לכתבה / צילום: מיכל רז חיימוביץ

בצל המלחמה: האם ילדים לא יורשו לצאת מהארץ מחשש שלא יוחזרו?

ביהמ"ש לענייני משפחה דן בבקשה שהגישה אם לילד פעוט "להורות בדחיפות על העברת הקטין לאוסטרליה" ● האם היא יהודייה שהגיעה לישראל ללימודי דוקטורט, הכירה כאן בחור ונישאה לו ● האב הודיע כי אינו מוכן להגיע לאוסטרליה עם הילד, מחשש שלא יוחזר ● האב הצליח לשכנע את ביהמ"ש בצדקת חששו, שמא האם תשתמש בהגנה שמעניקה אמנת האג נגד החזרת ילדים למקומות מסוכנים

כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן נפתח השבוע בסן פרנסיסקו / אילוסטרציה: Shutterstock

עסקת הענק, החברות שמאבדות פטנט ועוד מגמות מכנס הביומד

כנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן, אחד האירועים החשובים בתעשיית הפארמה העולמית, נפתח השבוע בסן פרנסיסקו תחת אבטחה כבדה ועם אופטימיות זהירה ● מי הקפיץ את המניה, מי אכזבה, והאם פייזר תעבור בשלום את צוק הפטנטים המתקרב - ההכרזות והמגמות שיעצבו את הענף בשנה הקרובה

גו ביידן ודונלד טראמפ. מי יקבל את הקרדיט על הפסקת האש? / צילום: ap, Andrew Harnik, Ohad Zwigenberg

"שת"פ אדיר בין טראמפ לביידן": מאחורי המגעים להפסקת האש

ממשל ביידן השקיע חודשים במשא ומתן, אבל ייתכן שטראמפ הוא זה שהביא אותו לכדי השלמה ● אנליסטים במזרח התיכון ובכירים לשעבר טוענים כי נראה שהשילוב בין המאמצים הדמוקרטיים והרפובליקניים, הוא זה שהביא את השיחות לקו הסיום

Changan Deepal 07 / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל: המכונית שתדרוש מכם חלוקת קשב של טייס

עם מחיר של 200 אלף שקל, ממדים של טסלה Y, תא נוסעים מרווח ואיכותי ואבזור תקני מרשים, המצטרף החדש של שנגאן הסינית מדורג גבוה בסולם התמורה ● חבל רק שהנדסת האנוש דורשת מהנהג חלוקת קשב של טייס ● מבחן דרכים

נדב ארגמן / צילום: עמוס בן גרשום/לע''מ

האם המינוי של נדב ארגמן יקפיץ את החברה הביטחונית הזו?

חברת הטכנולוגיה הביטחונית קוגנייט עוסקת בשניים מהתחומים הלוהטים בוול סטריט - AI ותעשייה ביטחונית ● ולמרות זאת, המניה נחתכה ב־70% מאז התחילה להיסחר ● האם מינוי ראש השב"כ לשעבר ליועץ בחברה יביא תפנית?

בנימין נתניהו, ראש הממשלה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

ביהמ"ש אישר לבטל את הדיונים במשפט נתניהו בשבוע הבא

בבקשת נתניהו לדחייה נכתב כי "בשל הניתוח, ובשל התפתחויות רפואיות לאחר הניתוח המתוארות במסמכים הרפואיים, נדרש ראש הממשלה לשבוע נוסף של מנוחה" ●  הפרקליטות והשופטים הסכימו לדחייה

פעמון הבורסה בתל אביב. גל הנפקות מתקרב? / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; נובה זינקה ב-4%, אל על נפלה ב-6%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● השקל נסחר ביציבות ● מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע כשירד ב-0.3% ● הפניקס: מדד דצמבר מביא עמו חדשות טובות ומחזק את תחזיות בנק ישראל להפחתת ריבית ברבעון השני של 2025 ● האינפלציה בארה"ב בהתאם לצפי, והמשקיעים מעודדים בעיקר מנתון אחד מרכזי ● וגם: "ביצועים עודפים": המלצה חדשה על אג"ח קונצרניות בארה"ב

עמית קריג / צילום: שלומי יוסף

הוא מנהל את מרכז הפיתוח הצומח ביותר בישראל: "אנשים לא באים לאנבידיה כדי להרוויח קצת יותר"

רגע אחרי שגלובס חושף את חוות השרתים הענקית שאנבידיה מקימה במבוא כרמל בהשקעה של למעלה מחצי מיליארד דולר, האיש הכי חשוב באנבידיה ישראל מדבר ● עמית קריג, סגן נשיא בכיר ומנהל מרכז הפיתוח בארץ, מספר כיצד הפכה ישראל לנכס אסטרטגי עבור חברה כה משפיעה בזירה הבינלאומית, ומה עוד צפוי לה בעתיד

ערן יעקב / צילום: שחר עזרן

לבטל את הפטור על מס משכירות. ערן יעקב יודע איך אפשר למלא את הקופה

הוא עושה יוגה בתאילנד, מתאמן באמנויות לחימה ונוסע לפגישות באופניים מרמת השרון לתל אביב ● יותר משנה מסיום כהונתו כמנהל רשות המסים - נראה שערן יעקב בדרך לתפקיד הבא במגזר העסקי ● בראיון הוא מדבר על הג'וב שלא קיבל בבנק הפועלים, הכסף הגדול שהמדינה מפספסת בקריפטו, ומשוכנע: "צריך לבטל את הפטור ממס על משכירי הדירות"

מפגינים לטובת טיקטוק ליד הקפיטול בוושינגטון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

בית המשפט העליון אישר: אפליקציית טיקטוק תיחסם בארה"ב ביום ראשון

ביהמ"ש העליון בארה"ב אישר את החוק לחסימת אפליקציית טיקטוק במדינה החל מיום ראשון, אלא אם חברת האם הסינית ByteDance תמכור את פעילותה האמריקאית עד אז ● ספקיות אינטרנט וחנויות אפליקציות כמו אפל וגוגל ייקנסו אם ימשיכו לתמוך באפליקציה