הפלשתינים מסרבים להשמיד עופות נגועים - ועלולים להפוך למוקד להפצת שפעת העופות

דורשים פיצוי לפני ההשמדה חקלאים מאיימים להכניס עופות חשודים לישיבת המועצה המחוקקת הפלשתינית

במקביל למאמצים בישראל לבלימת התפשטות שפעת העופות, מסרבים מגדלי עופות פלשתינים ברצועת עזה להשמיד את העופות החשודים כנגועים לפני שיקבלו פיצוי כספי מיידי.

אתמול (שבת)הודיע הבנק העולמי, כי יעביר 2 מיליון דולר לפלשתינים, במטרה לסייע לרשות להתמודד עם התפשטות המגיפה ולפצות את המגדלים. עד כה אותרו שני מוקדי התפרצות המחלה בעזה, באיזור רפיח ובאיזור חג'ר אלדיק הסמוך לנחל עוז, וקיים חשד לקיום המחלה גם בגדה, באיזור טובאס.

כאמור, גורמים בינלאומיים שונים, ביניהם הבנק העולמי והאו"ם, חוששים, כי ללא תשלום פיצוי כספי למגדלים, לא תבוצע השמדת העופות הנגועים, דבר שיהפוך את שטחי הרשות הפלשתינית למאגר של הנגיף, העשוי לאיים על כל המזרח-התיכון.

הסיטואציה בעייתית במיוחד ברצועת עזה, הן בשל המצב הכלכלי הקשה של האוכלוסייה, והן בשל הקירבה בין העופות לבני-האדם. בעיה נוספת, הקיימת בגדה, היא הברחת עופות ואפרוחים בקנה מידה רחב לאורך קו התפר, והיעדר פיקוח מספיק על כך.

ג'בריל אבו-עלי, בכיר במשרד החקלאות הפלשתיני, אמר ל"גלובס", כי הרשות הפלשתינית מסוגלת להתמודד עם המחלה ולבלום את התפשטותה. לדבריו, קיים שיתוף פעולה ותיאום עם ישראל בנושא, שכן "המחלה איננה מכירה בגבולות".

את הטיפול בשפעת העופות מרכזת הוועדה הלאומית העליונה במלחמה בשפעת העופות שהוקמה בהוראתו של אבו-מאזן, ובראשות שר הבריאות הפלשתיני. הוועדה עומדת בשיתוף פעולה עם ארגון הבריאות העולמי, ארגון החקלאות והמזון של האו"ם, הבנק העולמי וישראל. הפלשתינים מבקשים סיוע בינלאומי בהשגת חיסונים לעופות וכן בפיצוי המגדלים.

אבו-עלי ציין, כי עדיין לא הוערכו היקפי הנזקים הכספיים שגרמה המחלה. בשטחים מגדלים 7 מיליון עופות, מהם 2.5 מיליון בעזה, והשאר בגדה. שווים של עופות אלה מוערך ב-50 מיליון דולר.

עד כה נקטו הפלשתינים צעדים שונים, כמו הטלת סגרים וטרינריים והשמדת 48 אלף עופות חשודים. הבכיר הפלשתיני מוסיף, כי סגירת המעברים ברצועת עזה ונוכחות המחסומים בגדה מקשים על הפלשתינים להתמודד עם שפעת העופות ומעכבים את הצוותים הוטרינריים בהגעה למקומות חשודים בהתפרצות המחלה.

ברצועת עזה ניכרת עלייה חדה במחירי הדגים ובשר בקר, לאור הדיווחים על המחלה, והסוחרים מנצלים את המצב ואת מצוקת האוכלוסייה. מגדלי העופות זועמים על הרשות הפלשתינית ומצהירים, כי לא ישמידו את העופות עד שיקבלו פיצוי מיידי, ומאיימים להביא עופות חשודים מחר (ב') לישיבת המועצה המחוקקת הפלשתינית, ולהשליך אותם שם.

בתוך כך ממשיכה המחלה להתפשט במזרח-התיכון. בירדן התגלה מוקד של המחלה באיזור עג'לון. עד כה המחלה פגעה גם במצרים ובעיראק.