לאחר שהחליט להישאר בתפקידו ופוגג את הערפל סביבו התפנה אביגדור קפלן, מנכ"ל כלל ביטוח , לצאת היום במתקפה חריפה על חברות דירוג האשראי, מעלות ומידרוג. קפלן הגדיר בדבריו כי ההסתמכות של חברות הביטוח וגופים מוסדיים אחרים על חברות הדירוג בלבד היא מסוכנת ורשלנית.
את הדברים אמר קפלן בדברו בפני סמנכ"לי הכספים הבכירים במשק בכנס שערך פורום ה-CFO בנושא מימון חוץ בנקאי. מנכ"ל כלל ביטוח הוסיף כי על חברות הביטוח ליצור מנגנוני בקרה משל עצמם, בדומה לנעשה במערכת הבנקאית.
"כאשר אנו רוכשים אג"ח מדובר בהלוואה לכל דבר ועניין ועלינו לוודא כי אנו עושים זאת כראוי. ההסתמכות על מעלות ומידרוג אינה מספקת, כשם שהבנקים אינם מסתפקים רק בכך".
לגבי כניסה של כלל ביטוח לתחום האשראי הקמעונאי, אמר קפלן כי מדובר בתשומות אדירות מצד כלל וכרגע זה לא כדאי. לדבריו, רק לאחר שתוקם 'וועדת בכר' נוספת שתביא לרפורמה בתחום כרטיסי האשראי ואשר תפריד בין הבנקים ובין כרטיסי האשראי, זה עשוי להיות משתלם לחברות הביטוח.
בתגובה לדברים של מנכ"ל כלל ביטוח אמר גיל גזית, מנכ"ל מידרוג, כי "הדירוג של חברות דירוג האשראי מבוסס על מתודולוגיות מקצועיות ככלי בסיסי. שוק החוב הישראלי מתנהג על פי קריטריונים מוכרים בכל העולם, כאשר חברת מידרוג מתבססת על מתודולוגיות של חברת דירוג האשראי הבינ"ל מוד'יס הפועלת בשוק הגלובלי כ 100 שנים".
גזית אמר בנוסף "יש לציין שבעסקאות שונות, ובעיקר בעסקאות מימון מובנה, בהן מעורבים הגופים המוסדיים, וביניהם חברות הביטוח, החשיבות של חברות הדירוג היא קריטית היות והבדיקות שהן עורכות הן למעשה הבסיס לעסקה, ובלעדי המומחיות של חברות הדירוג, העסקאות הללו לא ייצאו לפועל".
גזית הסביר ש"אין סתירה לכך שמערך בקרה עצמאי של לקוחות חברות דירוג האשראי יכול להשלים את הדירוג של חברות הדירוג ואנו מעודדים זאת. אנחנו מזמינים את כל לקוחותינו ללמוד לעומק את הדוחות ולא להסתפק ברמת הכותרת. החשיבות של חברות הדירוג הוא לא רק בדירוג החברות הגדולות, אלא גם בדירוג של חברות קטנות ובינוניות שעליהן אין למוסדיים מספיק מידע".
עוד נשאו דברים בכנס נסים מלכי, סמנכ"ל הכספים של אל-על (ויו"ר ועדת מימון בפורום ה-CFO) שאמר כי החברות במשק מחפשות אלטרנטיבות למימון הבנקאי הנוקשה, וזאת במטרה להציג לבנקים תחרות שתיטיב עם החברות. "הסיבה המרכזית לכך שרק 10%-15% משוק המימון בארץ הוא חוץ בנקאי נעוצה, בין השאר, בחוסר המקצועיות של חברות המימון החוץ בנקאי. גופי המימון הללו לא קלטו מספיק עובדים מקצועיים ולא יצרו ממשקים נאותים מול החברות ולא הכינו תכניות עבודה שיאפשרו את הגידול הנדרש בשוק לרמה של כ30% מימון חוץ בנקאי".
אבי פלדמן, סמנכ"ל הכספים של קבוצת מכשירי תנועה (ויו"ר ועדת אשראי חוץ בנקאי של פורום ה-CFO) אמר כי העובדה שהבנקים שולטים על תחום האשראי למגזר העסקי, ללא תחרות אמיתית ביניהם, בנוסף לעובדה שהבנקים הקטינו את היצע האשראי למגזר העסקי ולמגבלות הרגולטוריות, תביא בסופו של דבר לגדילתו של שוק מימון חוץ בנקאי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.