"לא יכולים לענות על הצרכים החברתיים והביטחוניים אחרת? יש הרבה מה לקחת מהביטחון"

יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו, בכנס CFO באילת: "אי אפשר לעבוד עם מינהל מקרקעי ישראל; צעירים משעבדים עצמם לבנקים כדי להשיג דירה"

הפרטה הפרטה הפרטה. זה המסר שהעביר היום יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, בפני עשרות סמנכ"לי כספים בכנס ה- CFO שמתקיים זה היום השני במלון הנסיכה באילת.

"הכי קל להפריט את התחום שבו יש אפשרות להפריט, וזהו השירותים חברתיים", אמר נתניהו. "הממשלה יכולה לפקח על שירותים ולספק את הכסף לקבלני שירותים, אבל הדבר האחרון שצריך זה עובדי מדינה שנותנים את השירותים".

נתניהו חזר על תיאור "העובד השמן" שהסקטור הפרטי נושא על גבו ומנה שורה ארוכה של הפרטות שיש להוציא לפועל, ממערכת החינוך ועד קרקעות המדינה.

"בתי הספר שלנו, שאמורים לחנך, לא עושים את זה טוב. יש לנו בעיות קשות. אני רוצה לתגמל את המורים יותר, אבל אני רוצה שהם יביאו תוצאות לילדים שלי. אנחנו במקום האחרון במדינות המערב בתוצאות המתמטיקה ובתחומים אחרים. אין שום קשר בין קידומו של מורה לתוצאות התלמיד כיום. זהו לב הרפורמה, שעדיין לא נעשתה".

נתניהו הביא כדוגמה מהלך להפרטת מעונות לבעלי מוגבלויות, שהצליח ביותר לטענתו. "אחרי שהפרטנו 2 מעונות, המחיר ירד בחצי והתור של אנשים שרצו לקבל את השירותים התארך. הפריון הגיע ל- פי- 4. הממשלה יכולה לפקח על שירותים ולספק את הכסף לקבלני שירותים. אבל, הדב ר האחרון שצריך זה עובדי מדינה שנותנים את השירותים".

קרקעות

הרפורמה המשמעותית ביותר שעדיין לא נעשתה, לדברי נתניהו, היא הרפורמה בקרקעות המדינה. "הרפורמה הכי גדולה שצריך לעשות היום, מעבר להפרטת חברת חשמל והתעשיות הביטחוניות היא הפרטת הקרקעות. כיום, 93% מהקרקע בידי המדינה. תארו לכם ש-93% מהקרקעות בבלגיה היו בידי המדינה? אם נשחרר מעט מן הקרקעות, נגיע לתוספת של 2% בצמיחה השנתית".

"אתה לא יכול לעבוד עם מינהל מקרקעי ישראל", קבע נתניהו. "הזמן שלוקח להוציא אישורים הוא בלתי אפשרי. ארכיטקט ומהנדס לא יכולים לחתום פה על תוכנית. זה הדבר הכי חשוב שצריך לעשות, וזה יוריד את המחירים לזוגות צעירים, שמחכים היום לירושה משמיים כדי לקבל דירה. היום צעירים משעבדים את עצמם לבנקים. קרקע ותחבורה מהירה זו צמיחה פרטית לעשר שנים. מי יבנה את מדינת ישראל? קבלנים ויזמים. עלינו לתת להם את הקרקע, כדי שנגיע לשם".

נתניהו ביקר גם את מערכת הביטחון וטען כי זהו המשרד היחיד שעומד כיום ללא כל ביקורת תקציבית. "יש הרבה מה לקחת מהביטחון. יש שם צורכי התייעלות אדירים".

נתניהו בחר שלא להיכנס לפרטי התקציב שאושר אתמול בממשלה, אך טען כי ניתן להחזיר את המשק למסלול צמיחה מואץ, תוך הקטנת נטל המיסים, באמצעותה ניתן יהיה לתת יותר לחלשים. "תפיסת היסוד כיום, נסובה סביב הוויכוח על חלוקת העוגה ולא בהגדרת העוגה. החלוקה יכולה להיות חמלתית יותר וטובה יותר, אם העוגה גדולה יותר. המפתח הוא להבין שהכלכלה היא לא סכום אפס. הסיבה שאנחנו לא נמצאים במערות היום, היא כי מישהו החליט שמגורי קבע טובים יותר ממערות. בכל פעם שנעשה שיפור, מישהו הרוויח, והרווח התפזר לכלל האוכלוסייה".

"צריך עוד בנקים בשביל התחרות"

נתניהו לא עצר בהצעות הרפורמה בחינוך ובמנהל מקרקעי ישראל, והציע גם להכניס יותר בנקים כדי להגביר את התחרות. "אפילו לבנק הדואר יש היום 700 סניפים. אתם יודעים כמה יש לבנק הפועלים? הרבה פחות. אפשר להוסיף פה עוד בנק שיתחרה על הריטל. צריך כמה שיותר להוסיף תחרות. זה הדבר העיקרי שצריך לעשות".

מהות הכלכלה

"מהות הכלכלה היא הוספת ערך לחומרי גלם, לחומרי יצור ולשירותים והערך הזה מעשיר את כולם. זה המבחן - הוספת הערך המוסף. אם נעסוק רק בחלוקת העוגה, לא תהיה עוגה. כדי להגדיל את העוגה התקציבית, לא ניתן להסתפק בשלוש השנים מ-2002 ל-2005 שהזזנו את קצב הצמיחה. הדבר החשוב ביותר הוא שינוי הצמיחה כלפיי מעלה ואנחנו לא יכולים להסתפק בפחות מ-6%-7% צמיחה. אנחנו יכולים להכפיל את התל"ג בתוך עשור. 7% בשנה זה אפשרי לחלוטין. הדבר שאפשר שגשוג באירלנד, זה הורדת המסים שהביאה לתרומה אדירה. לא ניתן להביא להאצה ללא הורדה של מסים - הורדה מואצת ומסיבית של שיעור המס.

"לא יכולים לענות על הצרכים החברתיים והביטחוניים אחרת? יש הרבה מה לקחת בביטחון. זה המשרד הממשלתי היחיד שלא היה תחת בקרה ויש בו צורכי התייעלות אדירים. אנו לא יכולים להסתפק בתל"ג הנמוך של ישראל. זה אבסורד, התל"ג של בלגיה גדול יותר.

"אבסורד נוסף הוא שהמדינה הזו, שיש לה היכולת להוסיף ערך מוסף של הפיכת בול עץ לגלגל אלקטרוני, נמצאת עם תל"ג של 17-18 אלף דולר לנפש. בישראל יש יותר פטנטים רשומים מאשר סין, הודו ורוסיה ביחד. אם אנו מייצרים כל כך הרבה מוצרי ידע, איך אנחנו לא עשירים?", שאל נתניהו, וחזר על הטענה שהורדת מסים ו"הפחתת השומנים" של המגזר הציבורי, יביאו לתוצאה הרצויה, למרות המאבקים הצפויים. "הרפורמות הגדולות תמיד מחייבות מאבקים גדולים. כשנאבקים, חוטפים מכות, אין דרך אחרת. צריך להיאבק בכל האינטרסים שחולקים על הרפורמטורים. צריך לדחות את כל מה שהם שמים מולך", סיכם נתניהו.