12 שנים אחרי שנחקק חוק בריאות ממלכתי, משרדי האוצר והבריאות חתמו היום על הסכם לפיו מ-1 בינואר 2007 תועבר מלוא האחריות הביטוחית על שירותי בריאות הנפש, ממשרד הבריאות לידי קופות החולים. האחריות תכלול גם את האשפוזים הפסיכיאטריים, אך משרד הבריאות ימשיך להיות אחראי על שיקום ושילוב נכי נפש בקהילה, גמילה מסמים והתמכרויות, כמו גם טיפול באסירים.
מהלך הרפורמה עוכב במשך שנים בשל הסתייגויות שונות: עובדי המרפאות חששו לאבד את מקום עבודתם, חברי כנסת טענו כי מדובר בהפרטה של שירות חיוני לנזקקים וקופות החולים סירבו לקחת חלק במהלך ללא תקצוב ראוי מהמדינה. מנגד, טענו מצדדי הרפורמה כי המהלך יביא לקירוב ולשילובם של פגועי הנפש בקהילה, שנסתגרו קודם לכן בבתי חולים פסיכיאטריים ולא ניתנה להם האפשרות לנהל חיי שגרה נורמטיביים עד כמה שניתן.
בהתאם להסכם שנחתם היום, תוגדל עלות סל שירותי הבריאות שבאחריות קופות החולים בסכום של 1.2 מיליארד שקל שיאפשר לקופות לספק את השירותים הנדרשים.
ההתקדמות שהובילה להסכם הושגה במהלך הדיונים על תקציב 2007, בהם הסכימו באוצר על תוספת תקציב של 160 מיליון שקל שתתפרס על פני השנים 2007-2010 ותאפשר לקופות לפתח ולחזק את המערך הקהילתי. כמו כן, סוכם כי בשנים 2007-2009 יוקצה סכום כולל של 30 מיליון שקל לפיתוח מרפאות פסיכיאטריות בקהילה.
במשרד הבריאות מתגאים הערב בתוספת של 40 מיליון שקל שהעביר האוצר לטובת הפעלת חוק שיקום ושילוב נכי נפש בקהילה (שנחקק בשנת 2000), אולם מתעלמים מן העובדה שבמשרד האוצר הכניסו שינוי לחוק במסגרת חוק ההסדרים, לפיו הוראות החוק יתקיימו על פי תקציב משרד הבריאות, שנקבע כל שנה מחדש. דהיינו, השירותים יינתנו על פי התקציב ולא על פי הקבוע בחוק.
עוד הוחלט, כי קופות החולים יוכלו לגבות כסף על שירותים מסוימים, זאת בכפוף להסכמת שר האוצר. בארגון הגג של המתמודדים עם מוגבלות פסיכיאטרית, מתריעים כי גביית תשלומים מאוכלוסייה שברובה חלשה כלכלית ונתמכת קצבאות נכות, רק תגרום לה עוד סבל.
בשל הביקורת הקשה שנמתחה לאחרונה על מספר גבוה של אשפוזים לשווא שבוצעו במרפאות ובבתי החולים לבריאות הנפש, הוחלט במסגרת ההסכם כי יושם דגש על פיתוח שירותים בקהילה לנכי הנפש, תוך הפחתת שיעור האשפוזים. סוכם כי מספר מיטות האשפוז הפסיכיאטריות יעמוד מעתה על 3,150 וכי המקורות המתפנים יופנו לפיתוח שירותים בקהילה.
במקביל להעברת האחריות ממשרד הבריאות לקופות החולים יתוגבר מערך הבקרה של המשרד, כך שיוכל לפקח על אופן הפיתוח ומתן השירותים על ידי קופות החולים. שר האוצר, אברהם הירשזון, אמר הערב כי "העברת האחריות לקופות החולים לאחר 12 שנים, הינה צעד נכון שיטיב עם אוכלוסיית נכי הנפש בישראל. אני רואה חשיבות רבה ביישום הרפורמה ובשילוב נכי הנפש בקהילה ולצורך כך, ניתנה על פני מספר שנים תוספת תקציב של 230 מיליון שקל שתביא לשיפור משמעותי בצורת הטיפול ובשירות הניתן לאוכלוסייה זו".
שר הבריאות, יעקב בן- יזרי, ברך על חתימת ההסכם ועל כך שהמדינה הכירה לדבריו בחשיבות ובצורך ברפורמה. "אני לא רואה מקום להפריד בין הטיפול הכללי בחולה לבין טיפולו הנפשי", אמר בן- יזרי. "אני סבור כי יש לפעול לאיחוד הטיפול בגוף ובנפש שיביא להפחתת הסטיגמה בציבור כלפי נכי הנפש. מהניסיון בארץ ובעולם ישנה הצלחה רבה לרפורמה כזו והרוב המכריע של המטופלים שיצאו מאשפוז במרכזים לבריאות הנפש שולבו בקהילה בהצלחה רבה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.