נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, התבטאה בסוף השבוע לראשונה בסוגיית ההטרדות המיניות, שהפכה לאחד הנושאים החמים של השנה. ביניש השתתפה בכנס של לשכת עו"ד באילת והגיבה לטענות שהעלתה מרים רוזנטל, פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, נגד החוק למניעת הטרדה מינית.
רוזנטל קראה לשנות את החוק "בעיקר בדברים שאנו לא יודעים לשים עליהם את האצבע כמו נשיקה. הסטטיסטיקה אומרת ש-40% מכלל התיקים הפליליים נגנזים ולא מועמדים לדין. אם בהטרדה מינית האחוז גבוה הרבה יותר אז יש כאן פרובלמטיקה, שלא צריך לייחסה לתיק כזה או אחר המתנהל כעת, אלא לבעייתיות שבחוק".
רוזנטל סבורה שהחוק כמעט מיותר. "אנחנו נשים חזקות. אני אישה חזקה, ואנחנו יודעות להגיד: 'סליחה, לא, עד כאן'. אנחנו לא רוצות שיתנו לנו פריבילגיות בחוק". בקהל נשמעו קריאות ביניים בנוסח "את חזקה, אבל המנקה בפרקליטות לא".
הדברים של רוזנטל הוציאו מכליה את הנשיאה ביניש, שביקשה לעלות לדוכן ולהגיב. "ההדים שהחוק יוצר מראים שיש חוסר בשלות חברתית לחוק הזה וזו בעיה. רוב הפסיקה של העליון בנושא היא שלי, בערעורי משמעת. הדיון הזה היה מנותק מהמציאות, כי באופן אמיתי התביעה לא מרבה להעמיד לדין. יש מעט מאוד משפטים פרטיים על הטרדה מינית. יש לי תחושה שאין לכם מושג מה זו הטרדה מינית".
"המקרה היחיד של הטרדה מילולית שהגיע לעליון היה של חיילת צעירה, שבירה, שבאה כל בוקר לעבודה, והממונה עליה שהוא אזרח עובד צה"ל רודה בה. הוא כל בוקר מתחקר אותה מה עשתה בלילה, מה לבשה, מה היא אוהבת ומה לא. עולה חדשה שמקבלת טלפון מהמעביד. אז מה זה נשים חזקות? הוא אומר לה שהוא יכול לקדם אותה אבל גם יכול לפטר אותה!".
"מה זו אישה חזקה?", המשיכה ביניש בסערה. "החזקות יתמודדו, הן יכולות לפגוע בחזרה. אבל אישה שיודעת שאם תגיע להיתקלות עם הממונה עליה היא תאבד את פרנסתה, נמצאת במצב קשה מאוד. אפשר להגיד שהכל כך, יש עלילות, אבל אפשר להעליל גם בעבירות אחרות. בהחלט צריך להיות זהיר, אבל התביעה לא ניצלה לרעה את החוק".
למי שניסה לקשר זאת לתיק אקטואלי, היא הבהירה: "אל תערבבו עם אקטואליה ועם דברים לא קשורים, זו לא עבירה של הטרדה מינית. החברה מאוד גברית עם אתוס צבאי. לחוק יש תפקיד נורמטיבי ממדרגה ראשונה. מה שחשוב הוא שהתביעה לא תנצל אותו לרעה. שכל ישר זה דבר חשוב מאוד. לא שמעתי שהעמידו לדין על מחמאות ואני לא חושבת שמישהו בתביעה ישתגע ויעשה את זה".
היא סיפרה על פקידה במשרד ממשלתי, הממהרת להגיע לשיעור, ופוגשת עובד מדינה שהיא מכירה 20 שנה, "והוא שם עליה יד. זו הטרדה, אולי זה גובל במעשה מגונה. לא תאמינו, אבל ביה"ד המשמעתי בערכאה ראשונה זיכה אותו. היא היתה מזועזעת. היא האמינה באיש. לכן, אי אפשר להתנתק מהמציאות והחוק ישנה קצת את הראייה. במקומות היררכיים עם יחסי כפיפות יש לו חשיבות רבה ביותר".
[ הרחבה במהדורה המודפסת ]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.