דו"ח בינלאומי מפתיע: 24% מהנשאלים סבורים כי צריך להפעיל שוחד כדי לזכות במשפט הוגן בישראל; 43% - מומלץ לשחד שופט, 36% - עדיף לשחד עו"ד

Transparency International, גוף בינלאומי שמוביל בעולם מאבק לשקיפות ולמלחמה בשחיתות, מפרסם היום את דוח השחיתות העולמי - ומתמקד הפעם במערכות המשפט

Transparency International, גוף בינלאומי שמוביל בעולם מאבק לשקיפות ולמלחמה בשחיתות, מפרסם היום (ה') את דוח השחיתות העולמי. הדו"ח הבינלאומי מתמקד השנה במערכות המשפט בעולם.

הדו"ח כולל גם נתונים, חלקם מפתיעים, על ישראל. לפי הדו"ח, 24% מהנשאלים בישראל סבורים כי יש לשחד גורם כלשהו במערכת המשפט על מנת לזכות במשפט הוגן מהם. 43% סבורים כי יש לשחד שופט ו- 36% כי יש לשחד עו"ד.

בדצמבר 2006 במסגרת פרסום ה-Global Corruption Barometer, במשאל ספציפי שנערך בין תושבי ישראל על ידי מכון גאלופ אינטרנשיונל, נתבקשו הנשאלים לדרג את רמת השחיתות בגופים שונים בישראל, בציון 1 (לא מושחת) ל-5 (מושחת קיצוני). התשובות אינן מחמיאות במיוחד: מערכת החינוך קיבלה את הציון 2.6, מערכת השפיטה והמשפט 2.8, מערכת הבריאות 2.9, המשטרה 3.3, השירות הציבורי 3.0 ומערכת המס 3.0.

פרופ' יוסף גרוס, יו"ר שבי"ל (שקיפות בי"ל) ישראל, הסניף הישראלי של TI: "התוצאות מפתיעות, במיוחד בנושא השוחד. הרבה אנשים בעולם מרגישים כי המערכת במדינתם היא מושחתת ביותר, אף אם הרגשתם אינה עומדת במבחן המציאות".

מנכ"ל שבי"ל, סוזאן תם: "אחת השאלות שעולה מתוצאות הסקר היא: האם העובדה שהציבור חושב כי 'הכל מושחת' משפיעה על תפיסתם את השופטים ומערכת המשפט? זו שאלה אשר ראוי שיתקיים סביבה דיון ציבורי מעמיק... יש פער גדול בין יחסה של דעת-הקהל לשחיתות במערכת המשפט לבין מה שידוע במחקר על ממדי התופעה. ייתכן שהציבור יודע וקולט משהו שאנחנו לא יודעים, אך קיימת בהחלט אפשרות שהציבור מושפע מניסיונות בלתי פוסקים לערער את הלגיטימיות של מערכת בתי-המשפט".

ישראל מוקמה השנה במקום ה-34 במדד השחיתות הנתפסת הבינלאומית, בין 163 המדינות שנסקרו. הציון שקיבלה ישראל השנה הינו 5.9 בסולם 10 (הכי פחות מושחת), כאשר בשנה קודמת דורגה במקום ה-28 עם ציון 6.3.

מדד נוסף שנערך על ידי הארגון הבינלאומי הוא מדד מתן השוחד. נבחנו 30 מדינות וישראל דורגה במקום ה-19, כאשר שוויצריה, שוודיה ואוסטרליה זוכות למקום נכבד של העדר שוחד ואילו רוסיה, סין והודו בתחתית הטבלה.

הנהלת בתי המשפט: "קשה להאמין"

מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה כי "הדו"ח אינו עוסק בעובדות מוכחות ותוקפו של הסקר הנדון בו לא נבדק, כך גם אופן הצגת השאלות במסגרתו, ולא מן הנמנע כי ניתן להרהר אחר אופן עריכתו ותוצאותיו".

לדברי הנהלת בתי המשפט, "במשך כל שנות קיומה של מדינת ישראל מעולם לא הורשע שופט בעבירת שוחד, וקשה להאמין שהנשאלים בסקר אכן סבורים כי צריך לתת שוחד כדי לזכות במשפט הוגן. התברכנו במערכת שיפוט מקצועית והגונה ויש לעשות הכל על מנת לבצר את אי תלותה".

הנהלת בתי המשפט מציינת בתגובתה כי מערכת בתי המשפט שוקדת כל העת למציאת פתרונות שיהא בהם כדי לשפר את קצב הטיפול בתיקים. עם זאת, לדבריה, "אין לבלבל בין בעיית הפיגורים לבין 'שחיתות' במערכת. במספרם ההולך וגדל של הפונים לקבלת סעד ממערכת בתי המשפט, יש כדי להעיד על מעמדה וחשיבותה של מערכת השיפוט בישראל ועל אמון הציבור בה".