עוף החול: לוז 2 גייסה מעל 30 מיליון דולר; פועלת להקים שדה סולארי חדשני בקליפורניה

החברה רוצה להקים תחנה שתייצר כ-400 מגה-ואט, יותר מהכמות שמייצרות כל 9 התחנות שכבר הקימה שם בעבר

חברת לוז הישראלית, שהייתה בשנות ה-80 השחקנית מספר 1 בעולם בתחום הסולארי, קמה על רגליה מחדש ושוב היא פועלת להקים תחנה בקליפורניה. זאת, לאחר שבין השנים 1984 ל-1991 הקימה במדבר מואבי שבקליפורניה תשע תחנות סולאריות, שפועלות עד היום, בהספק כולל של יותר מ-350 מגה-ואט. ב-1991 החברה הכריזה על פשיטת רגל מאחר שלא עמדה בתנאי השוק שהפכו מאוד קשים עבור חברות אנרגיה חלופית, שכן מחיר הנפט היה בצניחה מתמשכת החל מ-1981, ולבסוף היא נסגרה.

החברה, כאמור, קמה מחדש תחת השם לוז 2 ושבה לפעול, אבל בשני הבדלים משמעותיים: ראשית, לוז 2 פועלת בדור הבא של הטכנולוגיה הסולארית ולא בטכנולוגיה הישנה כמו מתחרותיה שנולדו מתוכה, קרי סולל ואנרטי גלובל ומתחרות אחרות בעולם. ההבדל השני הוא שהיא מתכננת להקים שדה סולארי בהיקף ייצור של 400 מגה-ואט, כלומר שייצר תפוקה גדולה מזו שמייצרות כל תשע התחנות שהיא הקימה בעבר ביחד. החברה הגישה באמצעות החברה האם בארה"ב, BrightSource Energy, בקשה רשמית לקבלת אישור להקמת השדה הסולארי, כשבקשה כזו כרוכה בעלות של 10-20 מיליון דולר ובהגשת תוכניות מפורטות.

"משנת 1989 ועד היום אף אחד חוץ מאיתנו לא הגיש בקשה להיתר להקמת שדה סולארי בקליפורניה. זה כרוך לא רק בהשקעה הכספית הגבוהה, אלא גם בין היתר בתכנון כמעט מלא של התחנה, כולל נושאים נלווים כמו כמות הפליטות של הגזים, וארגון השדה הסולארי", אמר ל"גלובס" ארנולד גולדמן, מייסד לוז המקורית ולוז 2, כשהוא מרמז בכך לחברת סולל, שלמעשה נבנתה על חורבות לוז המקורית. "מרגע שמוגשת בקשה להיתר, לוקח בערך שנה-שנתיים עד שההיתר מתקבל ועוד שנתיים-שלוש לבנות. כלומר מדובר בתהליך של שלוש עד חמש שנים להקים את התחנה מרגע שהבקשה מוגשת", מבהיר גולדמן.

לא רק הגשת הבקשה להיתר הבנייה הייתה כרוכה בגיוס מימון, אלא בכלל פעילותה של החברה דרשה השקעות מרגע היווסדה. עד כה ביצעה לוז 2, שנוסדה ב-2004, גיוס סיד ושני סבבי גיוס. בשנתיים הראשונות לקיומה הושקעו בה בערך מיליון דולר על-ידי אנג'לים בריטים וגולדמן עצמו. בהמשך, באוקטובר 2006, גייסה החברה 16.5 מיליון דולר לפי שווי של 49.5 מיליון דולר אחרי הכסף, כשאת הסבב הובילה קרן ההון סיכון האמריקנית ונטג' פוינט ולצידה השתתפה גם הקרן האמריקנית DFJ. כל אחת מהקרנות הללו מנהלת סביב ה-5 מיליארד דולר. משקיעים משניים באותו סבב היו ג'יי פי מורגן וחברת אנרגיה אמריקנית גדולה.

במאי השנה גייסה החברה מעל ל-30 מיליון דולר, כש-10 מיליון דולר מתוכם הגיעו מהמשקיעים הקודמים וממשקיעים קטנים יותר, ומעל 20 מיליון דולר הושקעו על-ידי בנק השקעות אמריקני מוביל. מטרת הגיוס האחרון הייתה שהחברה תוכל להתחיל לפתח מו"מ למכירות של המוצר בארה"ב. התוצאה של המאמצים האלה היא בין היתר הגשת הבקשה לקבלת היתר להקמת השדה הסולארי הגדול בקליפורניה.