הרפואה מתקדמת כל הזמן. יש מי שחולם, שעד שיגיע תורו למות תתקדם הרפואה בדיוק מספיק כדי למנוע את מותו, בדיוק לפרק הזמן הדרוש להתקדמות נוספת של הרפואה ששוב תמנע את מותו. וכך הלאה, עד הנצח.
עבור אלה החולמים על חיי נצח מסויטים מסוג זה, החדשות הבאות יהיו מטרידות ביותר. זה לא צפוי לקרות בקרוב, מאחר שקצב ההתקדמות של הרפואה בשנים האחרונות דווקא הואט. ב-2007 אושרו לשיווק על ידי ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקנית, רק 17 תרופות חדשות - כך על פי בדיקה של מגזין InVivo"". בשנים 1995 עד 2000 אושרו יותר מ-30 תרופות בשנה, אך מאז המצב התדרדר בהדרגה עד השפל הנוכחי.
ויש עוד הבדל קטן בין אז לעכשיו: אם ב-1983 למשל, הוציאו חברות התרופות 3.2 מיליארד דולר בלבד על 12 אישורים חדשים, ב-2007 הסכום תפח ל-43 מיליארד דולר - כלומר, תוספת של 40 מיליארד דולר השיגה רק חמש תרופות נוספות.
נתונים אלה מאשרים את מה שאנחנו כבר יודעים: תחום פיתוח התרופות בצרות - החברות האינובטיביות שופכות עוד ועוד כסף, ומקבלות פחות תמורה. ובינתיים, הגנריקה נושפת בעורף עם 14 מולקולות שלראשונה אושר להם תחליף גנרי.
בטווח הקרוב התוצאה מורגשת בצורת תחרות הולכת וגוברת על כל מולקולה שעשויה להפוך לתרופה מבטיחה. זה כבר כלל ידוע היום בתעשייה, שכל מולקולה שהגיעה להוכחת יעילות ראשונה בבני אדם - נחטפת בסכומים הולכים וגדלים. אך מה יקרה בטווח הרחוק?
1 שיפור תהליך הגילוי
חברות התרופות מבינות שהשיטה הנוכחית לגילוי תרופות מניבה מולקולות מוצלחות, אבל לא בכמות מספקת. פרויקט הגנום האנושי היה אמור להציע שיטה אחרת להשגת סל אדיר של מולקולות מבטיחות, אך הסתבר שהגנום אינו ממהר לגלות את סודותיו.
בעקבות זאת, ירדה בתחילת העשור קרנן של שיטות מתודיות ופלטפורמות חישוביות לגילוי ולתכנון מולקולות חדשות. בינתיים עוד לא נמצאה אותה פלטפורמה המטילה ביצי זהב רבות-מכר בזו אחר זו. אבל בביומד דברים הם עניין של זמן. אם נראה פעם אחת את התגשמות החלום לגילוי שיטתי של תרופות מוצלחות, יהיה קשה לעצור את ההתלהבות. הדבר ישחק לטובתן של חברות ישראליות כמו קומפיוג'ן, פרדיקס, רוזטה ג'נומיקס, קווארק (QBI) ואחרות.
2 התייעלות
מי שאינו יכול לזכות בלוטו בדמות הפלטפורמות השיטתיות מהסעיף הקודם, יצטרך לייעל את תהליך פיתוח התרופות במתכונתו הנוכחית. משפט המפתח הוא "הרג מהיר וממוקד" של פרויקטים על ידי ניבוי יעילות בשלבים מוקדמים, כך שלא יהיה צורך להגיע עד השלב השני או השלישי בניסויים קליניים כדי לדעת שהמולקולה לא עובדת.
כל שיטה שתאפשר זאת, תנצח בעשור הבא. חלק מן ההתייעלות תלויה בהתפתחות תחום התרופות המותאמות אישית, שהרי במקום להרוג את התרופות אפשר לבדוק עבור מי התרופה כן עובדת. בסופו של יום יצטרכו חברות התרופות להתייעל גם ברמה התפעולית, אבל לא רק הן, גם ה-FDA. ברשות מדברים לא פעם על צוואר הבקבוק שנוצר אצלם בתהליך קבלת האישורים ובאחרונה אף הכריזו על תוכנית שאמורה לקצר את לוחות הזמנים.
3 הזדקנות האוכלוסיה
בסופו של יום, קשה לראות כיצד חברות הפארמה אי פעם ייפגעו כלכלית. כמו כן, במקביל להאטה בקצב אישור המוצרים החדשים חל גידול בשוק האנשים הזקוקים לתרופות. האוכלוסיה מתבגרת, משמינה ומדינות מתפתחות מתחילות גם לספק לעולם צרכנים של רפואה מערבית. גם אם יאושרו פחות תרופות, תמיד ניתן להעלות את מחירן של אלה שאושרו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.