" מי שאינו לומד, שיילך לעבוד"

בני-ברק שלאחר מות הרב שך, היא אולי בני-ברק של ראש העירייה, מרדכי קרליץ: יותר עסקים, יותר עבודה, יותר שמירה על החוק - אבל גם פחות ביטחון ויציבות

הרב שך, שנפטר בסוף השבוע האחרון, היה המנהיג הבלתי מעורער של הציבור הליטאי. גדולתו היתה מקובלת על יריביו החסידים והספרדים, כמו גם על הפוליטיקאים החילונים, שחיזרו אחריו. למעשה, הרב סובב את הפוליטיקה הישראלית על אצבעו, מאז המהפך הפוליטי הראשון, ב-1977.

כך, למשל, השפיע על החלטות ועדת הכספים של הכנסת. היו שנים שהחלטות חשובות של הוועדה נחתמו על ידו, בשלט רחוק שהופעל על ידי יושבי הראש - שלמה לורנץ ואברהם רביץ. הרב, אומרים, הקפיד שלא לפתח תלות מוגזמת בהקצבות הממלכתיות. את העובדה שאלה גדלו מאוד בתקופתו, הסבירו באמצעות משל שסיפר פעם החפץ חיים: אישה זקנה עמדה בשוק ומכרה תפוחים. בא ילד והפך את הסחורה על פיה. המוני השוק התנפלו על מרכולתה, וחטפו מכל הבא ליד. האישה בכתה, צעקה ולא ידעה מה לעשות. בא אחד החכמים ואמר לה: "חטפי גם את מהפרי, וכך תצילי משהו".

משל התפוחים גם עשוי להסביר את החיבה המיוחדת שהרב הרעיף בשעתו על אריה דרעי. הרב נענע את ערש הולדתו הפוליטית של דרעי, במהלך הקמתה וביסוסה של ש"ס. רק מאוחר יותר הצטננו יחסיהם, כנראה בשל תמיכתו של דרעי בהנהגת ה"תרגיל המסריח" של שמעון פרס. הרב, אגב, צדק. התרגיל של פרס נכשל.

אבל עכשיו כל זה נגמר. הרב שך ויתר על מנהיגותו לפני כחמש שנים, והרב עובדיה כבר לא הגיע להלוויתו. העיתון "יתד נאמן", שנוסד על ידו, סירב לפרסם את מודעת האבל שהרב עובדיה וש"ס ביקשו לפרסם. דרעי, העומד לסיים את עונשו, שוקל אם להקים מפלגה חדשה כבר עתה, או להמתין להתפתחויות. היהדות החרדית מפורקת ומפוררת. הרבה מזה אירע בשל התנהלותו הקודמת של הרב שך.

על נדל"ן יקום דבר

הרב מרדכי קרליץ הוא ראש העירייה החזק של בני-ברק. קרליץ צמח תחת השפעתו הקרובה של הרב שך, ובשנים האחרונות התקרב לרב שטיינמן, מי שנחשב לאחד המתחרים החשובים על ירושתו של הרב שך. הרב שטיינמן וראש העיר קרליץ מציגים תפיסת עולם מתונה: הם תמכו בפעילותה של ועדת טל, שדנה בגיוס בני ישיבות, וגם בנח"ל החרדי. הם מעודדים גברים חרדיים להצטרף לשוק העבודה, במקום להישאר בישיבות כל חייהם. בין גיבורי התרבות שלהם מככבים אנשים כמו עו"ד יעקב ויינרוט, המשלב תורה וקריירה.

קרליץ קרוב ליו"ר ועדת הכספים הנוכחי, יעקב ליצמן. בשבוע שעבר הופיע קרליץ בכנס של המכון הישראלי לדמוקרטיה, שהוא תומך בפעילותו. קרליץ גם נמנה על ידידיו הקרובים של אריה דרעי. כבן לאחת המשפחות החשובות בעולם החרדי, הוא החרדי-אשכנזי החדש, שצמח על ברכי תלמודו של הרב שך, אבל המשיך הלאה. ייתכן, שכך תראה גם ירושתו של הרב.

קרליץ נבחר לראשות עיריית בני-ברק בעת שזו היתה נתונה בפשיטת רגל. הוועדה הקרואה שניהלה את המקום התפרקה, משום שלא היתה מסוגלת למלא את תפקידה. בני-ברק פיתחה אז תרבות עוני מובהקת, וניהלה את עצמה בשולי החוק. ארנונה לא שילמו, היתרי בנייה לא ביקשו, לעבודה כמעט שלא הלכו. אנשים החזיקו שטחים עירוניים יקרים, ועשו בהם כבביתם. בני-ברק היתה לפופולרית אצל חובבי בעלי חיים וטבע. רבים מהם תפסו שטחים עירוניים בכוח הזרוע, והקימו חוות סוסים רומנטיות. כזו היתה בני-ברק בשלהי מנהיגותו של הרב שך. ים של ישיבות ותלמודי תורה, מול עוני וחוסר אונים נרכש.

יש שיגידו כי הרב שך החל לעשות 'תיקון' לכל זה בחייו. כך, למשל, תמך בבחירתו של קרליץ לראשות העיר. קרליץ תפס את המושכות, הקים שרשרת של דלתות פלדלת בלשכתו, והוביל שינויים ניכרים בעיר.

"על פי התוכנית העסקית שעשינו לעיר, היא תקום או תיפול על פיתוח נדל"ני", אמר אתמול.

מי רוצה לבנות עכשיו?

"עובדה. לפני שבוע הוצאנו היתר בנייה לבית משרדים של 'בסר הנדסה', בהיקף של 40 אלף מ"ר. בימים האחרונים סיימנו גם את הפינויים שהיה צריך לבצע, כדי לסלול את הכביש המתוכנן בין קניון איילון לגהה, ולפתח את השטחים הגובלים בו".

וביססתם את הצורך בדלתות פלדלת בלשכתך.

"היום עושים, למשל, פינוי של אורוות סוסים בפרדס כץ. אבל בסך הכל, בשנתיים האחרונות הצלחנו לפנות מאות דונמים".

ברשותך, איזה חלק מהתבססותה של תרבות העוני הזו, קשור בהעדפתו של הרב שך את הלימודים בישיבה על עבודה מהיישוב?

"הוא רצה שהטובים ביותר יקדישו את חייהם ללימוד תורה. אבל חשוב להזכיר שכל זה אירע בתקופה שלאחר השואה, כשהכל חרב, והיה צורך לחנך דור שישקיע עצמו בלימוד תורה".

וכשהתעוררו הצרכים החדשים והגיעה העת לשנות, הוא כבר לא היה שם?

"אלה דברים שאת אומרת. אני אומר שמדובר בשנים שבניית עולם התורה היתה עדיפה על כל דבר אחר".

ועל כן נגמרת עכשיו תקופה?

"לא. עולם הישיבות ממשיך לשגשג. אבל כל מי שאינו לומד, ייטיב לעשות אם יילך לעבוד".

"היה מי שחתך"

מה אומרת פטירתו של הרב שך, לעיר שהיתה נתונה בכיסו?

"זהו שבוע של אבל בעיר. ההלוויה נערכה בהשתתפות מאות אלפי אנשים, שהגיעו מכל הארץ. מדי ערב מתאספים המונים לשמוע הרצאות לזכרו".

למרות שקשה לתאר את מותו במונחים של הלם.

"לא, זה לא היה הלם. אבל מדובר בקהל אבלים עצום".

איזו השפעה מעשית תהייה למותו?

"אחד הדברים הבולטים אצל הרב שך, היה שאנשים קיבלו את דעתו באופן מוחלט. היו חילוקי דעות, והיו ויכוחים - אבל ידעת שבסופו של דבר תגיע למקום מסויים, בו הדברים ייחתכו. זה איפשר סוג מסויים של יציבות".

שעלולה להשתנות, ולעודד קרבות רחוב פוליטיים?

"העיר זקוקה ליציבות. כל חלקי הציבור זקוקים לזה. אף אחד לא ירוויח מפריצתם של ויכוחים ומלחמות. 'הראש שלנו' הוא, שצריך לעסוק בשאלות של פיתוח כבישים, ולא להידרדר למצבים הקשים שהיינו בהם. אלא שעכשיו, כל זה עלול להשתנות".

אתה מדבר בשפה רכה. למה לא תגיד: אני מזהיר, אני מתרה.

"כי זו שפה שמזמינה תגובה בשפה דומה. למה צריך את זה"?

"לא מדובר בנכסים נזילים"

מה יקרה לאימפריה הכלכלית שהרב הותיר ליורשיו?

"פחות ממה שעולה משאלתך. הרב שך היה שקוע כל השנים בדברי תורה, ולא עסק בניהול ובכספים. הישיבה מחזיקה כרגע במאות דירות בעיר, ויש לה את ההיכלות והישיבות שלה. יש לה כנראה גם השקעות בחוץ לארץ. לא מדובר בנכסים נזילים. היו שנים שהישיבה אפילו התקשתה לשלם משכורות לעובדיה".

האחים רייכמן, המיליארדרים הקנדים החרדים, נהגו לערוך פה נשפיות ענק, שהוציאו להם שם של תורמים גדולים לרב שך.

"את יודעת שהם נועצו בו בעסקיהם"?

ברשותך, הם הפסידו הון עצום לפני שנים אחדות.

"ובשנים שקדמו לכך? ובכלל, הרב שך הפסיק את פעילותו הציבורית בשנים האחרונות".

האם הרייכמנים הגיעו לכאן השבוע, במהלך השבעה?

"לא. אני גם לא בטוח באיכות הקשרים האקטואליים שלהם כאן".