בראשית שנת 2000 הכריז שר האוצר דאז, אברהם שוחט, על הארנונה ותשלומי חובה המשולמים לרשויות מקומיות כ"מס" כמשמעו בפקודת המיסים (גבייה).
הכרזה זו באה לאחר לחץ כבד מצד הרשויות המקומיות שטענו, כי אין באמצעי הגבייה המנהליים שבידם כדי לגבות חובות עתק בסך 6 מיליארד שקלים.
בעקבות ההכרזה הגישה העמותה למען טוהר מידות ומנהל תקין בשלטון המקומי עתירה לבג"ץ, באמצעות עורכי הדין עדי מוסקוביץ ודן ארטן, ודרשה לבטל את ההכרזה בטענה שהיא סותרת את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
בעקבות העתירה הודיע שר האוצר לבג"ץ, כי ההכרזה היא זמנית, עד לתיקון חקיקה שבכוונת הממשלה ליזום. באותה עת ביטל השר את האפשרות לאסור חייבי ארנונה ואת העדיפות שניתנה לרשויות המקומיות בגביית חובות על פני נושים מובטחים שנתנו הלוואות כנגד משכנתא.
בעת הדיון בעתירה הביעה השופטת טובה שטרסברג-כהן אי נוחות מהאפשרות של נקיטת הליכי גבייה שנויים במחלוקת, המתבררים בפני ועדות ערר או בתי משפט. בג"ץ המליץ לעמותה העותרת לפנות בעניין זה לשר האוצר, והדרך לחזור ולעתור לבג"ץ פתוחה בפניה אם שר האוצר לא ייענה לטרוניות העותרת שיוצגו בפניו.
לאחרונה, האריך שר האוצר את ההכרזה בפעם השלישית, אלא שהפעם קבע, כי לא יינקטו הליכי גבייה לפי הפקודה, כל עוד לא ניתנה החלטה סופית של ועדת הערר או פס"ד של בית משפט, שאין עליהם עוד זכות ערעור. בשנתיים שחלפו מאז ההכרזה עתרו נישומים רבים לבית המשפט וביקשו צו מניעה כנגד רשויות מקומיות, אשר ניסו לעקל את רכושם בגין חובות ארנונה שנויים במחלוקת. במקרים לא מעטים נעתרו בתי המשפט לבקשות שהיו מוצדקות, והביעו תרעומת על השימוש שעשו אותן רשויות מקומיות בסמכויות שהוקנו להם. עתה, הליכי גבייה מנהליים כאלה הם בלתי חוקיים, ויש לציין לשבח את העמותה ואת הפרקליטים שפעלו בשמה, שתרמו לאיזון הדרוש בין צורכי הציבור לבין זכויות הנישומים.
הכותב הוא מחבר הספר "ארנונה עירונית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.