ועדת חקירה: להעמיד לדין בכירים בפרשת צינור השפד"ן

לא ברור האם ההמלצה כוללת גם את מיקי מזר, שהיתה יו"ר האיגוד ומשמשת כיום כיו"ר בזק

ועדת החקירה של המשרד לאיכות הסביבה שהוקמה בעקבות הזרמת השפכים לים על ידי איגוד ערים דן בחורף 2003, ממליצה להעמיד לדין את בכירי האיגוד. כך נודע ל"גלובס". טרם ברור האם ההמלצה כוללת גם את מיקי מזר, שהיתה יו"ר האיגוד ומשמשת כיום כיו"ר בזק.

לאחר שהפרקליטות תעיין בחומר, היא תחליט האם יש מקום להעמיד לדין את מזר ובכירים נוספים. מנכ"ל האיגוד, גדעון זץ, סיים תפקידו לפני מספר חודשים.

הזרמת השפכים לים באה בעקבות קריסת צינור השפד"ן ברחוב עזה ביפו בינואר השנה. הנהלת השפד"ן החליטה לעצור את זרימת השפכים הגולמיים בצינור לעבר מתקני השפד"ן בראשון לציון, ולהזרים אותם ישירות לים בסמוך לשפך רידינג. לים הוזרמו 3 מיליון מ"ק שפכים, שזיהמו אותו וגרמו לעצירת הדיג למשך ימים רבים. בדיקת הצינור גילתה מגרעת לכל אורכו, שתוקנה בסופו של דבר באמצעות דבק מיוחד שהובא מגרמניה.

בעקבות האירוע נמתחה על הנהלת השפד"ן ביקורת קשה מצד הארגונים הירוקים, וביניהם עמותת צלול, החברה להגנת הטבע ואדם טבע ודין, בטענה שלא עשתה די כדי למנוע את התקלה ואת הזיהום.

ביקורת קשה נמתחה גם על העובדה שהשפכים הוזרמו לים באמצעות צינור קצר מדי, שגרם לזיהום החופים. על פי אחת הטענות, הצינור שיועד למטרה זו נשבר לפני מספר שנים אך לא תוקן.

תגובת הנהלת השפד"ן להאשמות אלה היתה, שאם הקו המזרחי היה קיים, ניתן היה להזרים דרכו את השפכים ולמנוע בכך את הזרמתם לים. טענה נוספת היתה שבדיקות שנעשו בצינור לא גילו שום תקלה. למרות טענות אלה, הוחלט להקים ועדת חקירה.

תגובת האיגוד: הגלשת החירום נעשתה במטרה להציל חיי אדם בשל הסכנה לקריסת קו הביוב מתחת לרחובות ובתים ביפו.

כל הבדיקות שבוצעו מאז אינן מצביעות על סיבה פנימית בצינור אלא על התמוטטות קרקע שנגרמה כתוצאה מגשם עז באופן לא צפוי שגרם לשבר בצינור.