ארמנד האמר, היה היו"ר הפעיל ובעל המניות העיקרי של חברת אוקסידנטל פטרוליום כאשר הלך לעולמו לפני כמעט 14 שנים. אין ספק שרבים קיבלו את הידיעה על מותו בצער רב, שכן מר האמר, בעל קשרים פוליטיים רבים, היה ידוע בתרומותיו הנדיבות ובחיבתו הרבה לאומנות.
לעומת זאת, את החדווה שאחזה במניית חברת אוקסידנטל פטרוליום היה קשה להסתיר. מניות החברה עלו באחוזים ניכרים תוך פרק זמן קצר. המשקיעים חשו שמותו של האמר מאפשר לחברה להתמקד בעסקיה ולא לשמש עוד ככלי למימוש מטרותיו הפרטיות של מייסדה.
הרשות הפלשתינאית אינה נסחרת, כמובן, בשום בורסה. וכך נחסך מאתנוו וגם מאוהביו ומוקירי דרכו של חתן פרס נובל לשלום יאסר ערפאת, המחזה של עלייה חדה בערכן של מניות הרשות, עקב מות היו"ר שלה (ויסלחו לנו קרוביו של האמר על ההשוואה).
לעומת זאת, הבורסות בעולם ובישראל בפרט, לא חשו בשום נקיפות מצפון כאשר החלו במסע של עליות שסוחף אליו מדי יום עוד ועוד משקיעים אופטימים.
הבורסה בתל אביב עלתה בכמעט 10% מאז החלו השמועות על מותו הקרב של ערפאת, יותר מאשר כל בורסה אחרת. עליות אלו מקרבות אותנו למחירי השיא של כל הזמנים - גם במקרה זה, בשונה מכל בורסה אחרת. האופטימיות שאחזה בנו, הישראלים, היא מובנת ומוצדקת, אך יש לזכור, כי היא שברירית ומבוססת רק על תחושות ולא על שום שינוי באקלים הכלכלי או הפוליטי.
הרי הבעיות, שהדאיגו אותנו לפני מות ערפאת, עדין לא נעלמו. הקואליציה נותרה מקרטעת כשהייתה והקשיים בהעברת התקציב ממשיכים להעיב על יכולתה של הממשלה לקבוע מדיניות כלכלית אחראית.
לכל זה מתווסף עכשיו גורם סיכון נוסף: אירועים ביטחוניים. עד עכשיו התרגלנו לא ליחס משמעות מיוחדת לפיגועים ולהתנקשויות באישים ברשות. הגישה הפסימית שלטה וההנחה הייתה, שפיגועים והתנקשויות כבר "כלולים במחיר" של המניות ולכן השפעתן על השוק קטנה. עכשיו, כשהגישה הפסימית מפנה את מקומה לזו האופטימית, יש להביאבחשבון שהתגובה לאירועים ביטחוניים לא תחזור להיות מינורית כשהייתה.
מניות
האופטימיות שבאה בעקבות מות ערפאת סוחפת את המשקיעים באמונה כי גם התוהו ובוהו הפוליטי בארץ ייפתר בסופו של דבר על הצד הטוב ביותר לבורסה (ממשלת אחדות, למי שלא מבין).
בימים אלה, קשה לזכור ולהזכיר כי גם הסיכונים גברו - ולא רק הסיכויים. אנו ממליצים להתגבר על הפיתוי ולא להגדיל עכשיו את שיעור המניות.
מניות האנרגיה והנפט אמנם לא ירדו בצורה חדה כפי שירד מחיר הנפט, אך הן כבר כדאיות לקנייה. אנו מאמינים שהנפט ימשיך לעלות, לאחר ההפוגה הנוכחית.
המלצתנו:
להישאר באותו שיעור של מניות בארץ ולקנות מניות של חברות אנרגיה ונפט בארה"ב. אם תגבר האופטימיות והדיבורים על משקיעים זרים, יש לשקול אף לצמצם אחזקות.
סולידי שקלי
למרות שיו"ר הבנק המרכזי האמריקאי העלה שוב את הריבית בשיעור מתון, לא היתה לכך כל השפעה על התשואות הדולריות לטווח הארוך. פער הריבית בין השקל לדולר נשמר אם כך, והתשואה באגרות החוב השקליות הארוכות מסוג שחר עדיין אטרקטיבית.
המלצתנו:
התשואה באגרות החוב הארוכות עדיין אטרקטיבית (7.5%), לחוששים מבעיות בתקציב יש אלטרנטיבה של אגרות חוב בינוניות בתשואה של כ-6%.
מט"ח
הדולר ממשיך להיחלש מול השקל, מכיוון שהוא נחלש בכל העולם - ובמיוחד מול האירו. יותר ויותר כלכלנים מפרסמים הערכות, שהדולר ימשיך להיחלש בגלל הגירעון המסחרי העצום והגירעון הפיסקלי הענק של ארה"ב. במצב הנוכחי קשה לראות את הדולר מתחזק.
המלצתנו:
להחזיק דולרים רק כהגנה בשילוב עם מכשירים שקליים נושאי ריבית גבוהה.
הסתייגות:
אין לראות בדף זה כייעוץ לרכישה או מכירת נכסים פיננסיים. המלצה זו אינה מתחשבת בצרכיו ובנתוניו הפיננסיים של כל אדם. העושה שימוש כל שהוא בהמלצה זו, עושה זאת על אחריותו בלבד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.