צרות של עשירים

הדס מגן חוזרת אל הדמויות הבולטות בתחום המשפט בשנה החולפת: השנה הקשה של יגאל ארנון * ההצלחות של רם כספי * המינוי של אלקס הרטמן * ועוד

המאוכזב

השנה הקשה של יגאל ארנון

עו"ד יגאל ארנון, עשיר ומקושר ואחד מעורכי הדין המובילים, לא רווה נחת מפירסום עדותו בפרשת זאבי-בזק. ארנון, ששימש כיו"ר הבנק הבינלאומי, שימש במקביל כעורך דינו של גד זאבי, בעיסקה בה רכש 20% ממניות בזק, ובהשגת המימון לעיסקה זו. קשה שלא לתמוה, כיצד ייצוגו של זאבי בהשגת המימון, אינו מתנגש בתיפקודו של ארנון כיו"ר הבינלאומי. קושי זה צץ ועלה ביתר שאת בפרשת זאבי, כשהחלו השמועות על כך שזאבי השיג מימון ממיכאל צ'רנוי. ארנון, ששמע על כך בתמיהה ממנכ"ל הבנק דאז, שלמה פיוטרקובסקי, בחר להסתפק בהצהרתו של זאבי, השוללת את הדבר, ולא להעביר את המידע הלאה לקונסורציום הבנקים שנתן את ההלוואה לזאבי.

ארנון מצידו, חושב שאין כאן כל ניגוד עניינים: ההיפך - היותו יו"ר הבנק, מאפשרת לו לפעול לטובת לקוחו, וגם ההיפך, כך ששני הצדדים יוצאים נשכרים.

המצליח

רם כספי ממשיך לבעוט

עו"ד רם כספי הוא אגדה כבר כמה שנים. נכון לעכשיו, זוהרו של כספי לא הועם; ההיפך - כספי חי ובועט, וממשיך להיות שחקן מרכזי בכל הנוגע למעורבותו בעיסקאות המרכזיות במשק. כספי לוקח חלק בשתי העיסקאות המובילות של השנה: איי.די.בי והפניקס.

באי.די.בי משמש כספי כעורך הדין של נוחי דנקנר, והוא אף מייצגו בכל עיסקאותיו הגדולות. בעיסקת הפניקס, הוא מייצג את שלמה אליהו, בסכסוך מול הפניקס, בעיסקת מכירתה לקבוצת שחר-קז.

פרט לכך, שמו של כספי הוזכר בעדויות מפרשת זאבי, כמי שייצג קונסורציום של ארבע חברות גדולות, לרכישת מניות בזק שנרכשו בסופו של דבר על ידי זאבי.

הכונס

המינוי הגדול אלקס הרטמן

ללא ספק, המינוי הגדול של השנה, הוא מינויו של עו"ד אלקס הרטמן, ממשרד ש. הורוביץ, לכונס הנכסים של חברותיו של גד זאבי, המחזיקות במניות בזק. משרד הורוביץ ייצג את בנק לאומי במימון גד זאבי ברכישת מניות בזק; הרטמן שימש כיועץ המשפטי של קונסורציום הבנקים, שנתן את ההלוואה.

הרטמן ייעץ לקונסורציום בכל מהלכיו שקדמו למינוי כונס הנכסים; עם ההחלטה למנות כונס, אך טבעי היה שהרטמן ימונה. לא מזמן, הגיש את הדו"ח הראשון, ובו הוא ממליץ שלא להזדרז עם מכירת המניות, עד לפירסום הדו"חות הכספיים של בזק לשנת 2002.

השופט

הפריצה הגדולה של דוד רוזן

השופט הבולט ביותר השנה, הוא ללא ספק שופט בית משפט השלום בתל-אביב, דוד רוזן. רוזן נתן פסקי דין בשתי פרשות משפטיות בולטות: פרשת דסק"ש, בה הורשעו בכירים בדסק"ש ובראשם המנכ"ל לשעבר, דב תדמור, בעבירות ניירות ערך; השניה - פרשת עו"ד משה שוב, שהורשע במיסים.

רוזן מתבלט כשופט חרוץ, ענייני ויעיל, שאינו מהסס להרשיע בכירים במשק. בניגוד לעמיתיו בבית המשפט העליון, הנוטים להיזהר בכבודם של בעלי שררה (שמחה דיניץ, אלי הורביץ), רוזן לא; ההיפך - הוא רואה בחריגות הפליליות של בעלי השררה, חומרה גדולה יותר מאשר חריגות אצל שאר האדם. צפוי לו בוודאי עוד קידום משמעותי במערכת.

המפרק

אילן שביט מפרק אותם

עו"ד אילן שביט, השותף הבכיר במשרד צדוק, ללא ספק זכאי לתואר המפרק של השנה. שביט, שמומחיותו היא פירוקים, לקח חלק כמפרק וכנאמן, בשתי ההתמוטטויות הכלכליות של השנה: גד זאבי ופלד-גבעוני. שביט מייצג את חברותיו של זאבי, שנקלעו לקשיים. כמו כן, הוא ייצג את קבוצת פלד-גבעוני ומונה לנאמן למכירת פויכטונגר תעשיות - השייכת לקבוצה.

שביט שימש גם כמנהל המיוחד של מפעל הלבידים קלת אפיקים, וכן כמפרק של חברת הסטרט-אפ קמלוט.

התובע הייצוגי

רשימת הנתבעים של יעקב סבו

עו"ד יעקב סבו, ממשרד דקל-סבו, מטפל היום בלמעלה מ-10 תביעות ייצוגיות, חלקן בישראל וחלקן בארה"ב. ברשימת הנתבעים של סבו, אפשר למצוא את נייס, גילת, אמדוקס, וכן הבנק למסחר. תביעה נגד נייס שהגיש בארה"ב, הסתיימה לפני מספר חודשים בפשרה של כ-10 מיליון דולר. סבו הוא גם האיש שהגיש, ימים ספורים בלבד אחרי התמוטטותו של הבנק למסחר, בקשה לתביעה ייצוגית כנגד הבנק. הנתבעים ועורכי דינם טענו שהתביעה לא מתאימה להיות מוגשת כתביעה ייצוגית, והשמיצו את האופן בו הוגשה. שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ציפורה ברון, נכנעה ללחץ, ודחתה את הבקשה, בפסק דין המוגדר על ידי אנשי מקצוע, כבעייתי ביותר.

אך סבו בסופו של דבר צוחק על כולם מלמעלה: רשות ניירות ערך הודיעה לפני מספר ימים, כי תממן את ערעורם של התובעים על פסק דינה של ברון, וכן את ההוצאות שהטילה עליהם לשלם.

התיק

סוללת עורכי הדין של גד זאבי

מה אין בתיק הזה? הליכים פליליים והליכים אזרחיים; בנקאי צמרת ועורך דין צמרת המתנהלים באופן בעייתי; רשימת עדים המזכירה את רשימת בכירי המשק; ניגודי עניינים; דיבורים על "מאפיה רוסית"; כתבי אישום נגד עורכי דין; וייצוג של בכירי עורכי הדין. די אם נזכיר כמה משמות עורכי הדין המעורבים, אם כשחקנים פעילים, ואם כמייצגים, בהליכים הפליליים והאזרחיים: יגאל ארנון, גד נשיץ, מיקי קומיסר, יעקב וינרוט, רם כספי, פנחס רובין, דוד ליבאי, דן שינמן, מיקי צלרמאייר, יהושע רזניק, אילן שביט, נבות תל-צור, ואמנון זכרוני.

המהפך

הסוויץ' של דב ויסגלס

עורך הדין שעשה את המהפך הגדול של השנה, הוא ללא ספק עו"ד דב ויסגלס. לאחר שדובר בו כיועץ המשפטי לממשלה הבא, ערב הבחירות האחרונות לכנסת, ויסגלס, שעד לפני מספר חודשים עמד בראש משרד מסחרי גדול, ביצע "סוויץ'" היסטרי, לטובת מינוי למנהל לשכת ראש הממשלה.

הקדמת הבחירות ספק אם תשפיע על הפוזיציה העתידית של ויסגלס. מאחוריו השאיר ויסגלס את שותפו, עו"ד עמיר אלמגור. ומי יודע? ויסגלס עוד יכול להיות יועץ משפטי לממשלה.

הסניגורים

דוד ליבאי ודן שינמן הליכים פליליים בע"מ

השניים האלה היו בעברם שותפים, עד שליבאי התמקד בפוליטיקה. ליבאי התמנה לשר משפטים, ושינמן המשיך בייצוג נאשמים בכירים. בהמשך, ליבאי זנח את הפוליטיקה, וחזר לשוק הפרטי, במלוא המרץ.

שניהם הראו השנה נוכחות בולטת בייצוג נאשמים פליליים בכירים. ליבאי ייצג את עו"ד גד נשיץ, בפרשת זאבי, שנחקר והומלץ להעמדה לדין, אך בסופו של דבר לא הואשם; הוא מייצג כעת את עו"ד מיקי קומיסר בפרשת זאבי, שהועמד לדין; הוא מייצג את שלמה אייזנברג, המואשם בפרשת ערד (ממתינים לפסק דין), וייצג את סגן השר לשעבר, סלאח טריף (המיוצג כיום בידי עו"ד יעקב וינרוט).

שלא בעניינים פליליים, הוא מייצג את נוני מוזס, בסכסוך מול רעייתו מיכל בבית המשפט למשפחה, ואף ייצג אותו במאבק מול מעריב, נגד פירסום הכתבה אודותיו.

ושינמן? אין כנראה עורך דין שרשימת לקוחותיו כה בכירה: הוא מייצג את גד זאבי, וייצג את יצחק תשובה, שהוחלט לפני מספר חודשים שלא להעמידו לדין בפרשת דלק. הוא ייצג את מנכ"ל פי גלילות, אבי דותן, שזוכה ממירמה והפרת אמונים; את עו"ד דניאל אזוגי, שהורשע במירמה ושיבוש הליכים; וכן את ג'ון בוק, לשעבר מנהל הכספים בדסק"ש, שהורשע בעבירות ניירות ערך.

אגב, שינמן ייצג בזמנו את מוזס, המיוצג כיום בידי ליבאי, בשימוע בנוגע לחשדות נגדו בפרשת האזנות הסתר. בסופו של השימוע הוחלט שלא להעמיד את מוזס לדין.

העסוק

העיסקאות של פנחס רובין

גם השנה, נראה כי עו"ד פנחס רובין, העומד בראש משרד גורניצקי, היה אחד מעורכי הדין העסוקים במדינה, בעניינים הכלכליים הגדולים שהתרחשו כאן. רובין מייצג את הפניקס, וייצג את יוסי חכמי במכירתה לקבוצת שחר-קז; הוא מייצג את בנק הפועלים בנושאים הגדולים שלו, ובין היתר מייצג אותו בעניין תבל.

הוא ייצג את דלק, באישום הפלילי נגדה, בפרשת תשובה; מייצג את נייס בתביעות הייצוגיות שהתנהלו נגדה ואשר נסגרו בפשרה; ייצג את מיכאל צ'רנוי, בסכסוך מול דוד אפל, על צ'ק של 13 מיליון שקל; וכן שימש חבר ועדת רבינוביץ', לרפורמה במס. באחרונה נכנס לייצוגו של יו"ר הבנק למסחר, שמיל ובר, בתביעה ייצוגית שהוגשה כנגד הבנק וגורמים בו.