היקף הנזקים לחברות כתוצאה מהפרת זכויות קניין רוחני בישראל הוא כ- 0.5 מיליארד דולר והפגיעה בהכנסות המדינה נאמדת בכ-91 מיליון דולר. כך קובע דו"ח ביקורת על מדיניות הקניין הרוחני בישראל, שהציג היום (ג) הפורום הישראלי לקניין רוחני, באיגוד לשכות מסחר.
נתוני הפגיעה מתייחסים לאשתקד, אך מוערכים בהיקף דומה מדי שנה. אומדן נזק זה אינו כולל את ההפסדים הנגרמים לחברות וארגונים כתוצאה מהפרה של זכויות בפטנטים ובסימני מסחר, העשויים להסתכם בעוד מאות מיליוני דולרים".
הפורום קרא להקים בדחיפות ועדת שרים בראשות שר המשפטים, שתגבש הנחיות לכלל משרדי הממשלה על מנת לייעל ולמקד את החקיקה, האכיפה והחינוך בתחום הקניין הרוחני.
"כל תוכנה שלישית בה נעשה שימוש בישראל אינה חוקית". לדברי נציגת ארגון חברות התוכנה בישראל, (BSA), עו"ד נעמי אסיה, ציינה כי מחקר IDC מדצמבר 2005 קובע כי צמצום של 10% בתופעת פיראטיות התוכנה בישראל עשוי ליצור 3,800 מקומות עבודה חדשים בתעשיית ה-IT (טכנולוגיית המידע), לחולל צמיחה כלכלית בהיקף של כ-850 מיליון דולר, ולהגדיל את ההכנסות ממסים בכ-400 מיליון דולר.
"אם מדינת ישראל רוצה לממש את התועלת הפוטנציאלית הטמונה בתעשיית ה-IT, עליה לפעול הרבה יותר למען הגנה על ערכו של הקניין הרוחני בסטנדרטים הנהוגים בארה"ב ואירופה. הגנה מתאימה דוגמת חקיקת חוק זכויות יוצרים מתאים, תוביל להאצת הצמיחה במגזר ה-IT כך שנוכל לעמוד מאחורי האמרה 'כי מישראל תצא תוכנה'."
לדברי נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, "הפרת זכויות קניין רוחני היא אחת התופעות החמורות והמבישות בישראל. "תופעה זאת הפכה למגיפה רחבת היקף והיא מסכנת את מעמד המשק הישראלי ואת מעמדה של מדינת ישראל בעולם".
לין ציין כי ישראל דורגה על ידי משרד התעשייה והמסחר בארה"ב כאחת מ- 13 מדינות שיש לפקח עליהן באופן הדוק בכל הנוגע לשמירה על זכויות קניין רוחני.
הפורום לקניין רוחני מאגד את פארמה ישראל, שהוא הגוף החזק ביותר בו, את ארגון חברות התוכנה (BSA), הפדרציה לקלטות ותקליטים, אלי"ס - אגודה להגנת יצירות סינמטוגרפיות (קולנוע).
פארמה ישראל הוא ארגון הבת של פארמה ארה"ב, המייצג את חברות התרופות הבינלאומיות הגדולות בעולם. חברות אלה, המייצרות תרופות אתיות (מקוריות), טוענות נגד פגיעה בישראל בזכויות הקניין הרוחני של תרופות מקור, שההשקעה הממוצעת בפיתוחה של כל אחת הוא 900 מיליון דולר).
זאת, לטענתן, עקב הגנת הממשלה בישראל על חברת טבע, תעשיית התרופות הגנרית בעולם (תרופות חיקוי המשווקות בתום תקופת הפטנט לתרופה מקורית ומוזילות את השימוש בכ-80%).
דו"ח הביקורת שבוצע ע"י הפורום באמצעות עורכי הפטנטים לוצאטו את לוצאטו, טוען כי התעשיות הישראליות העוסקות בתחום התקליטים הפסידו אשתקד כ-39 מיליון דולר עקב העתקות, חברות בתחום התוכנה הפסידו כ-84 מיליון דולר, חברות בתחום הקולנוע כ-38 מיליון דולר ובתחום התרופות מבוססות המו"פ - הנזק השנתי נאמד בלא פחות מ-332 מיליון דולר לשנה.
הפגיעה בהכנסות המדינה (מס חברות ומע"מ) כתוצאה מהפרת הקניין הרוחני נאמדת בכ- 91 מיליון דולר בשנה, כאמור, מאחר שרמת ההפרות של זכויות יוצרים בישראל, "מאוד גבוהה".
עוד נמצא כי שוק הפיראטיות במכירות תוכנה מהווה כ-32% מכלל מכירות התוכנה בישראל; בתחום התקליטים הפיראטים מהווים כ-32% מכלל המכירות בתחום; בתחום הקולנוע שוק הפיראטיות במכירות עומד מזה מספר שנים על 40% ובתחום התרופות שוק המכירות הפיראטיות עומד על 10%.
מנכ"ל פארמה ישראל, תומר פפר, אמר כי "מאז שנת 1998 חלה הידרדרות ושחיקה ברמת ההגנה על זכויות הקניין הרוחני בתחום הפרמצבטי. פארמה-ישראל פנתה למשרדי הממשלה בהצעה מפורטת לגיבוש מדיניות לשיפור סביבת הקניין הרוחני בישראל, בהתאם לסטנדרטים המקובלים במדינות ה-OECD, אשר תשקף את צרכי כל הגורמים המעורבים בתחום. למרבה הצער, יוזמה זו לא זכתה לבחינה רצינית ולשת"פ מצד ממשלת ישראל".
פפר ציין כי "שיפור דרמטי בתחום ישפר את מידת האטרקטיביות של ישראל להשקעות זרות, יבטיח אספקה מהירה של תרופות חדשניות לציבור וכן יאפשר לפתור את המשבר המתמשך בתחום, שמעיב על יחסי הסחר של ישראל עם שותפותיה המרכזיות".
יצויין כי ארה"ב מביעה מזה זמן אי שביעות רצונה מהמצב והאיחוד האירופי היה יותר מתון. אולם, לפני מספר ימים הגיש האיחוד האירופי למשרדי המשפטים והתמ"ת דו"ח חמור על הפגיעה בזכויות הקניין הרוחני, הכולל גם דרישה מישראל לשנות את התנהלותה בתחום.
רמת הפגיעה בקניין הרוחני בתחומים נוספים:
מנכ"ל הפדרציה לתקליטים וקלטות, יצחק שפר: "החקיקה בתחום זכויות היוצרים אינה נותנת מענה מספק להגנה על תקליטים בשנות ה- 2000 וצופנת בחובה פגיעה קשה בהגנה על תקליטים זרים בישראל.".
מנכ"ל א.ל.י.ס, יצחק כהן: "אם נושא הורדת הסרטים באינטרנט לא יוגבל בחוק ספציפי ובאופן יעיל, תעשיית הקולנוע תעמוד בפני משבר חמור. רמת הפיראטיות בישראל העומדת על כ-40%, היא מהגבוהות בעולם המערבי. ולעומת 10%- 20% באירופה".
ראשי הפורום יצאו נגד כך ש"אין בישראל מדיניות ברורה לחיזוק הקניין הרוחני ואין גוף מרכזי הפועל בשת"פ עם רשויות האכיפה השונות - הממשלה, המשטרה, המכס, גופים בינלאומיים והמגזר העסקי".
הם קראו לממשלה להקים ועדת שרים בראשות שר המשפטים, ש"תנחה את כלל משרדי הממשלה השונים על מנת לייעל ולמקד את החקיקה, האכיפה והחינוך בתחום הקניין הרוחני בישראל". כן הציעו לחזק את האכיפה, החינוך בתחום ואף לאפשר לבתי המשפט הסמכה ייעודית של שופטים לנושא, כדי לבלום את התופעה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.